Fi:Yleiskuvaus

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Motivaatio OpenStreetMapin perustamiselle on ollut muiden ilmaisten ja maksullisten karttapalvelujen asettamat yllättävätkin ehdot saamiesi karttatietojen käytölle - sekä niiden tekniset rajoitteet.

Paljon muutakin kuin selailtava kartta

Kartta on paljon muutakin kuin selaimessa näkyvä karttasivu, vaikka tuo sivu onkin toistaiseksi projektin näkyvin osa.

Kattavasti kartoitetuilta alueilta voidaan jo tehdä muitakin paikkatietohakuja ja laskelmia. Koska karttatiedot ovat pohjimmiltaan vektorimuodossa, voidaan niitä käyttää esim. reittien vertailuun tai saavutettavuusanalyysiin, esim. laskea kaikille pisteille etäisyys lähimmästä ruokakaupasta, bussipysäkistä tai liikuntaesteisten henkilöiden reittisuunnitteluun.

Selailtava kartta www.openstreetmap.org

Karttasivu piirretään käyttäjien luomista karttatiedoista pieninä kuvina ("tile"), joita näytetään selaimessa vierekkäin. Näitä "peruskarttoja" on toistaiseksi kolme; pääset vaihtamaan karttojen välillä karttasivun oikean ylänurkan plus-merkin takaa aukeavasta listasta:

  • Mapnik
  • Osmarender
  • Cycle Map

Muut valmiit kartat

Työkalut omien karttapalvelujen luomiseksi ovat siinä määrin kehittyneitä, että eri tarkoituksiin on jo tehty lisää karttoja, ainakin:

Karttojen luominen itse

Käyttötarkoituksesta riippuen (kuva paperille / kuva verkkoon / selailtava kuva verkkoon) on useampia ohjelmia karttojen piirtämiseen - visualisointisääntöjen määrittelyn helppous vaihtelee, mutta myös suorituskyky.

  • Mapnik tehokas open source -ohjelmisto, joka yleensä hakee piirrettävät tiedot tietokantapalvelimelta ja luo verkkokartan tarvitsemat karttapalat. Asennus ja piirtosääntöjen muokkaus ei ole enää rakettitiedettä mutta vaatii enemmän perehtymistä.
  • Osmarender on OpenStreetMapin toista peruskarttatasoa varten kehitetty ohjelmisto, jota voidaan ajaa hajautetusti (TilesAtHome) - osallistuvat koneet pyytävät palvelimelta pienehkön alueen kerrallaan työstettäväksi ja piirtävät kaikki karttapalaset tietystä mittakaavasta alaspäin kerralla.

Karttatietojen saamisesta haluamaasi kartanpiirto-ohjelmaan on alempana kohdassa Kartta-aineisto.

Mobiilikäyttö

Useampia mobiilialustoilla (J2ME, Android, Windows Mobile) pyöriviä kartan katselu- ja jopa reititysohjelmia on olemassa; näitä on listattu esim. sivuilla Software/Mobilephones ja Neat_Stuff (englanniksi).

Navigaattorit

Monissa navigaattorilaitteissa on WinCE- tai Linux-alusta, joille on saatavissa asennettavia reititysohjelmia jotka osaavat käyttää OSM-tietoja.

Garmin

Garminin laitteisiin ei onnistu uusien ohjelmien asentaminen, mutta Garminin karttatiedostomuotoa on saatu selvitettyä niin paljon, että mkgmap-ohjelma osaa luoda paitsi laitteiden ymmärtämän karttakuvan, mutta nykyään myös reitittävän kartan OSM-tiedoista. Teiden ja talonumeroiden haku toimii vasta alustavasti (maaliskuu 2009).

Vahvuus on ulkoasun ja reitityspainotusten muokattavuus: olisi mahdollista luoda eri tarkoituksiin eri karttoja; vain päällystettyjä teitä käyttävä kävelykartta, pyörätuolikartta tai mopoilijan kartta tms.

Kartta-aineisto

Ajantasaisin kartta-aineisto on OpenStreetMap-säätiön hallinnoimilla tietokantapalvelimilla erään yhdysvaltalaisen yliopiston tiloissa. Tietokanta sisältää paitsi kaikki nykyiset karttatiedot, myös niiden ja kaikkien poistettujen tietojen aiemmat versiot.

OSM Components.png

Aineiston jakelu

Tästä tietokannasta julkaistaan viikoittain täydellinen kopio XML-muotoisena, pakattuna tiedostona "planet.osm". Avattuna tiedoston koko on jo yli 150 gigatavua, mutta pakattuna vain 5,2 gigatavua.

Tietokantaan käyttäjien tekemät muutokset ovat saatavilla myös muutostiedostoina, joissa on valitun tiedoston mukaan yhden minuutin, tunnin tai päivän kaikki muutokset. Tämä mahdollistaa käyttäjien ylläpitämien omien karttatietokantojensa ajantasaisuuden.

Ohjelmilla on vapaa pääsy myös hakemaan tietoja suoraan tietokannasta, joko alueena tai yksi karttatieto kerrallaan; vain kerralla ladattavan alueen koko on rajoitettu. Tämä tietokantayhteys on tarkoitettu vain muokkaaville ohjelmille, jotka tarvitsevat ehdottoman tuoreimman karttatiedon. Enemmän karttatietoja kerrallaan tarvitseville on mm. XAPI-palvelimet, joiden tiedot voivat olla joitain minuutteja vanhentuneita mutta jotka tukevat yksinkertaisia hakuehtoja ja suurempien alueiden hakemista kerralla.

Nämä kaikki tarjoavat tiedot XML-muodossa, joka soveltuu huonosti hitaille yhteyksille (esim. mobiilikäyttöön). Erilaisia yhteisiä binääritiedostomuotoja on yritetty määritellä, mutta näitä ei mikään palvelin tarjoa toistaiseksi.

Aineiston muokkaaminen

Kartanpiirto- ja muut ohjelmat pääsevät rekisteröityneen käyttäjän tunnuksella muokkaamaan karttatietokannan sisältöä API:ssa kuvatuilla menetelmillä.

Karttatietojen muoto

Karttatieto koostuu pisteistä/solmuista (node), joilla on koordinaatit. Pisteitä voi yhdistää viivaketju (esim. tie), ja viiva voi olla suljettu jos se kuvaa aluetta. Relaatiot ovat viimeinen tietotyyppi, jolla useimmiten kuvataan muiden karttatietojen yhteisiä ominaisuuksia tai yhteyksiä, esim. kääntymiskieltoja.

Jokaisella solmulla, viivaketjulla ja relaatiolla voi olla tageja eli avain-arvo -pareja, jotka määrittelevät mitä kukin karttatieto kuvastaa.

Aloittelijan oppaassa on selitetty nämä tarkemmin