User:Polyglot/article on OSM in progress

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ik ben aan het overwegen om een artikeltje te schrijven voor fietsenmoetkunnen.be

Eventueel commentaar is welkom. Het doelpubliek is niet heel erg technisch en er zitten veel 50-plussers bij.

<intro>Zelf een stratenatlas maken? Dat moet kunnen! <kop>Openstreetmap.org <foto>tekst en illustraties: jo AT winfix.it

<plat 10>In 2004 werd er in Engeland door een paar vrijwilligers een project opgestart om geografische gegevens op te slaan in een databank. Ondertussen staat Londen en een groot deel van Engeland al zeer uitgebreid op de kaart. Vrijwilligers gaan er op uit met een GPS en slaan een 'kruimelspoor' op. In FMK 62 staat er beschreven hoe je dat kan met bv. een Trip Tracker. Elke (paar) seconde(n) worden de coördinaten waar men zich op dat moment bevindt opgeslagen. Terug thuisgekomen zetten ze zich achter de computer en sturen ze hun kruimelspoor (GPS-track) naar de centrale server. Op deze wijze kan iedereen die graag wandelt, fietst of er met de wagen op uit gaat, het project steunen. De fiets is hierbij het handigste. Te voet gaat eigenlijk te traag en speciaal de wagen gebruiken om OSM van gegevens te voorzien, is niet bevorderlijk voor het milieu. <kop>Sporen bijdragen <plat 10>Het procédé is eenvoudig: eenmalig een account aanmaken op http://www.openstreetmap.org/ en dan GPS traces aanklikken. Daarna See just your traces, or upload a trace. Formuliertje invullen, gpx-bestand aanhangen en klaar is kees. Hoe meer van dit soort sporen er zijn, hoe beter de kwaliteit van de kaart wordt. In het commentaarveld kan worden aangegeven of er een bepaalde route werd gevolgd en welke plaatsen er werden aangedaan. Aangezien het GPS-systeem slechts een nauwkeurigheid heeft van ongeveer 10 meter, is het interessant om zo veel mogelijk van deze sporen te hebben. Zo wordt het mogelijk om ze 'uit te middelen' en zo het juiste verloop van de wegen te bekomen.

<kop>Zelf nabewerken <plat 10>Het is nog beter als het ook meteen door dezelfde persoon nabewerkt wordt. Dit wordt echter al gauw vrij technisch en is nogal tijdrovend. Welk soort weg was het (autosnelweg, fietspad gescheiden van de weg, of niet,...), de straatnaam, eenrichtingsverkeer, kwaliteit van het wegdek? Het is allemaal interessante informatie. Het is ook mogelijk om aan te geven waar er telefooncellen staan, of brievenbussen compleet met de lichtingstijden. Iedereen beslist zelf hoever hij of zij in detail wil treden. Ikzelf maak bijvoorbeeld ook foto's van bruggetjes over waterlopen, aangezien dat, volgens mij, goede oriëntatiepunten zijn. Ook zie 'k niet hoe de waterlopen anders op onze kaart terecht zullen komen.

<kop>De zin ervan <plat 10>Nu kan je zeggen: maar er bestaan toch al wegenkaarten en stratenatlassen, zelfs gespecialiseerde voor fietsers en wandelaars! Dat is wel zo, maar als je een nieuwe toepassing zou willen uitwerken, zoals bijv. een routeplanner voor op de fiets, zoals we die kennen voor in de wagen, dan moet je eerst bij het geografisch instituut gaan aankloppen voor de onderliggende kaartgegevens. En een licentie daarvoor kost geld, veel geld. Daar staat dan in wat je er wel en niet mee mag. En dat is al bij al redelijk beperkt. Als je hetzelfde wilt voor een ander land, kan je daar nog 's opnieuw beginnen.

En dat is nu net waar OSM (openstreetmap.org) een oplossing voor wil zijn. Een kaart voor de mensen, door de mensen. Wat Wikipedia.org is voor encyclopedische informatie, dat is Openstreetmap voor stratenatlasinformatie. Er zijn natuurlijk commerciële bedrijven die zich daarmee bezig houden op een professionele wijze. De kracht van OSM zit 'm waarschijnlijk in niches en op termijn: volledigheid. Zo is er bijvoorbeeld zopas (eind januari 2008) een kaart in het Fries (http://frysk.tile.openstreetmap.nl/) en één met carnavalsnamen (http://carnaval.tile.openstreetmap.nl/) erop ter beschikking gekomen. Dat soort initiatieven is commercieel nu eenmaal niet zo interessant om aan te bieden. In deze tijd van goedkope informatisering en zeer betaalbare internettoegang is het echter bijna triviaal voor een project als OSM om dit te doen. Op twee weken tijd waren deze twee kaarten een feit.

<kop>Nederland en de donatie van gegevens door AND <plat 10>Daar moet worden bij vermeld dat de Nederlanders de basisgegevens voor hun kaart (zonder fiets- en wandelpaden) gekregen hebben van een vooruitziend bedrijf als AND, maar ook voor dat gebeurde (zomer 2007) waren ze al goed op weg om op eigen krachten een mooie kaart te bouwen. Nu wordt de AND-data nagekeken, bijgewerkt en aangevuld met fiets- en wandelpaden. Dat levert ook voordelen op voor AND, aangezien ze een vollediger kaart ter beschikking krijgen die veel actueler is dan wat ze zelf zouden kunnen met hun beschikbare mankracht. Ik hoop dat er op termijn ook een kaartenmaker dit soort initiatief neemt voor ons landje.

<kop>In België is er nog heel wat werk voor de boeg <plat 10>In België (en vele andere delen van de wereld) staan we dus zover nog niet. Grote regio's zijn nog blanco. Er is nog veel werk te doen. Maar het is leuk werk. Er op uit met de fiets of te voet of eventueel zelfs met de bus (als het wat kouder is of als het regent) en hier en daar nota nemen van de straatnamen en de staat van de weg. Met een fototoestel in de hand gaat het sneller ter plaatse, maar dan heb je achteraf wel weer iets meer werk om die foto's te gaan 'geotaggen' en eventueel bij te snijden, zodat ze wat minder plaats in beslag nemen op de harde schijf. Ikzelf voorzie ze ook nog van tags om aan te geven welke informatie erop staat. (gemeente, straatnaam, bebouwde kom, welke verkeersborden; fietspad, zone 30, fiets- en wandelroutes). Zo wordt het achteraf eenvoudiger om foto's met een bepaalde inhoud weer terug te vinden. Dat is geen overbodige luxe, want je verzamelt al gauw duizenden foto's. Hetzelfde kan je natuurlijk ook met je persoonlijke foto's gaan doen en aangeven welke personen en bezienswaardigheden er op staan. Een handig stuk software is gPicsync dat een deel van dit proces automatiseert.

<kop>traceren vanaf luchtfoto's <plat 10>Ook zonder GPS is het mogelijk om een steentje bij te dragen aan het OSM-project. Voor sommige gebieden (waaronder Gent, Brussel, Antwerpen, Leuven, Hasselt) zijn er luchtfoto's van Yahoo! Beschikbaar, waarvan de licentievoorwaarden ons toelaten om deze te traceren. Dat levert bruikbare 'vectoren' op, maar dan moet er nog ter plaatse gegaan worden om te gaan kijken om wat voor weg het gaat en welke naam deze heeft. Op een andere kaart gaan kijken is uit den boze, aangezien er zogenaamde 'Easter eggs' (bijv. een steegje dat in werkelijkheid niet bestaat) in commerciële kaarten verwerkt zitten, zodat ze achteraf kunnen zeggen: kijk dat hebben ze van ons kaartmateriaal gekopieerd! Verder zit er natuurlijk ook gewoon foute of achterhaalde informatie op veel van die kaarten. Dat wordt natuurlijk pas duidelijk als je ze in detail gaat bekijken. Het is een risico dat ze bij OSM niet willen lopen, dus is de richtlijn om geen gegevens in te voeren waarvoor je niet zelf ter plaatse bent geweest om te gaan kijken of ze kloppen. Voor je eigen streek zou je nog wel wat gegevens kunnen gaan invoeren of corrigeren als je er zeker van bent.

<kop>fietskaart op de GPS <plat 10>Nu heb 'k het gehad over het vergaren van de gegevens en deze in de databank brengen. Het wordt natuurlijk pas echt interessant als je die gegevens ook echt kan gaan gebruiken. Nogal wat mensen zijn ondertussen vertrouwd met gpx-bestanden iemand z'n route te herhalen. Voor bezitters van een Garmin kan het nog mooier. Het is mogelijk om voor een bepaald gebied gegevens af te halen van de OSM-server en deze om te zetten in een achtergrondkaart voor een Garmin m.b.v. mkgmap Het bestandsformaat om ook echt aan routeplanning te gaan doen wordt echter nog angstvallig geheim gehouden en het zal dus nog wel een paar jaar duren alvorens hiervoor een goede oplossing wordt gevonden. Dat is op zich niet zo erg. Het zal ook nog wel een paar jaar duren alvorens de kaartgegevens van een zodanig niveau zijn, dat ze geschikt zijn voor dit soort doeleinden.


<zijspan> Iedereen kan meedoen.

Mensen met een GPS die graag fietstochten maken, kunnen gewoon hun GPS-kruimelspoor als GPX-bestanden doorgeven naar de server. Dit neemt nagenoeg geen tijd in beslag. Er kan worden aangegeven waar er werd gereden en of het hoofdzakelijk op asfaltwegen was of ook vaak op landweggetjes of kleiner paden. Als er een aangeduide route werd gevolgd is dat natuurlijk ook interessant om te vermelden. Mensen zonder GPS die daar tijd voor hebben kunnen bossen, rivieren en waterplassen intekenen m.b.v. de Yahoo!-luchtfoto's. Wat meer technisch aangelegde mensen die graag zien waar ze gereden hebben, kunnen hun eigen GPX-tracks nabewerken en aangeven wat ze onderweg allemaal zijn tegengekomen. Dit is nogal een tijdrovende bezigheid.

Wie er meer van wil weten kan hier terecht: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Nl:Beginners_Guide


Ook voor FietsenMoetKunnen kunnen deze kaarten van grote waarde zijn. Ze mogen namelijk zonder meer gepubliceerd worden. Op dit moment zijn ze verre van compleet, maar alles wat nodig is om er een route op uit te zetten is al voorhanden. Op de bijgevoegde afbeelding is te zien hoe de Hoevenroute en een klein deel van het fietsknooppuntennetwerk eruit ziet.


Comments

Aangezien je zelf zegt dat het grootste deel van doelpubliek niet erg technisch is, misschien duidelijk zeggen dat je gewoon ook de gps-tracks naar ergens (weet ook niet naar waar) kan sturen, en dat dat ons al goed kan helpen. Ik zou het niet te veel hebben over de verdere mogelijkheden, je kan het wel vermelden, maar als er iemand geïnteresseerd is in het onderwerp zal die zelf verder op onderzoek gaan (geef dus een paar links met extra info over hoe te beginnen). Maar aangezien het hier meestal gaat om heel wat mensen die enkel willen fietsen en ongestoord genieten van de omgeving, moeten we duidelijk laten horen dat zij die een gps meenemen zonder bijna iets te doen ons toch kunnen helpen. --Eimai 15:57, 3 February 2008 (UTC)


1 178.2 2 181.3 3 182.2 04 05 20.1 6 07 39.2 08 9 186.9 10 11 12 46.0 13 48.0 14 51.5 15 61.9 16 60.9 17 55.9 17 163.3 18 164.6 19 254.8 20 243.2 dubbel Kampenhout (Mechelen) 20 34.6 dubbel Aarschot Diest Tienen 21 230.6 21 95.5 22 227.5 23 225.0 24 224.2 25 26 27 236.2 28 239.5 29 239.6 dubbel Tildonk (Mechelen) 29 9.0 dubbel Kortrijk-Dutsel (Aarschot) 30 dubbel Rotselaar (Aarschot) 30 144.5 dubbel Diest 31 147.0 dubbel Diest 31 dubbel (Wijgmaal) 32 dubbel (Wijgmaal/Tildonk) 32 dubbel (Diest) 33 141.4 Diest 33 0.0 Leuven 34 138.7 Diest 38 133.5 39 128.5 40 126.4 41 124.1 42 122.0 43 120.5 44 45 46 47 28.9 48 107.2 49 113.1 50 51 95.9 52 83.1 53 80.1 55 212.9 54 91.8 55 90.2 56 169.5 dubbel (Neerhespen/Tienen) 56 dubbel (Testelt/Aarschot)/Diest 57 173.1 Aarschot/Diest 57 71.1 Tienen 58 dubbel 58 dubbel 59 59 60 211.5 dubbel Begijnendijk/Aarschot 60 dubbel 61 213.3 61 34.3 Aarschot Diest Tienen 62 dubbel 62 dubbel 63 68.1 dubbel Tienen 63 dubbel 64 dubbel 64 dubbel 65 12.7 66 67 68 217.9 69 218.7 70 216.0 71 72 92 93 94 95 192.1 95 27.7 331 153.0 187 98.8 192 110.3 356 116.5 358 85.1