Hungary/Találkozók/2021-02-22-busz

From OpenStreetMap Wiki
< Hungary‎ | Találkozók(Redirected from Hungary/2021-02-22)
Jump to navigation Jump to search
AFF556.jpg

Időpont

2021-02-22 (hétfő) 17:30

Esemény címe

  • Buszútvonalak hozzáadása szakszerűen, busztúrázás, OSMF statisztikák (online)
  • Adding bus routes, OSMF stats (online, Hungarian)

Esemény leírása

EN: If you speak English and would like to join - please ping the organizers!

☎️ Helyszín: kizárólag online lehet csatlakozni otthonról.

Havi rendszeres online találkozóinkon összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Csak egy böngészőre lesz szükség és egy bögre forró italra, esetleg egy mikrofonra! Itt lesz közzétéve a link kezdés előtt illetve kérdezni is lehet valós időben akár cseten, akár szóban:

A Matrixon a regisztráció ajánlott, de nem kötelező – enélkül is lehet böngészni és kérdezni is vendégként. Ehhez meg kell nyitni a fenti linket a böngészőből, majd utána a bal felső sarokban található Explore rooms gombra kattintva ki kell keresni az osm szobát, majd join.

Részletek

17:30 Kötetlen OpenStreetMap beszélgetés és távsegítség

Bárki feltehet kérdéseket vagy megoszthatja a saját képernyőjét a többiekkel és segítünk a szerkesztésben, telepítésben vagy bármiben ami felmerül.

18:00 Úr Balázs: Buszútvonalak hozzáadása szakszerűen

(55p előadás, 5p kérdések)

A magyarországi buszútvonalak listája eléggé szegényes az OpenStreetMapon. Többször is kaptunk már ígéretet arra, hogy a budapesti tömegközlekedéshez hasonlóan importálva lesznek a megállók és az útvonalak. Ha jól emlékszem, erre lassan 10 éve várunk.

A buszútvonalak hozzáadása nem olyan bonyolult: először fel kell venni a megállókat, aztán kijelölni azokat az útszakaszokat, amerre a buszok közlekednek, végül megadni a szükséges paramétereket. Az előadásomban ezeket a lépéseket fogom részletesen ismertetni egy konkrét példán keresztül.

Az előadás után házi feladatként mindenkinek hozzá kell adnia egy buszútvonalat. Nem kell félni, van bőven választék! Távolsági buszokból van kb. 2600 viszonylat az országban, plusz egyes települések helyi járatai. Ezeknek jó, ha 10%-a szerepel jelenleg a térképen valamilyen formában. Szakszerűen nagyjából 1% lehet megrajzolva.

Szükséges előképzettség:

  • JOSM magabiztos használata
  • Kapcsolatok kezelése

19:00 Oláh Tamás: Hogyan használhatjuk túrázás folyamán a buszjáratokat

Túrázásunk során, hogyan tudjuk kihasználni, a szakszerűen létrehozott busz útvonalakat.

Közvetlen, és több lépcsős buszmegálló keresés.

A buszmegállókban található utastájékoztatási, és akadálymentesítési objektumok.

A beszélő menetrendek, útfelületi tapintható objektumok, közlekedési jelzőlámpák.

(45p előadás, 15p kérdések)


...

20:00 OSMF statisztikák, kommunikációs stratégiánk

(25p előadás, 5p kérdések)

még lehet jelentkezni előadónak!

20:30 Kötetlen OpenStreetMap beszélgetés és távsegítség


✋ Előadás-ötleted van vagy kíváncsi volnál egy adott témára? Jelentkezz a szervezőknél, Matrixon vagy a levlistán! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk. Akár Budapesten kívülről is lehet jelentkezni, mivel megvan a technológia a valós idejű streaminghez és interakcióhoz.

Jelentkezés

Bejelentés szövege

2021-02-22 17:30 Havi rendszeres online találkozóinkon összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból.

Az eseményt megosztani szigorúan szabad - szeretettel várunk minden érdeklődőt!!

További információk a wiki oldalon olvashatók: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hungary/Tal%C3%A1lkoz%C3%B3k/2%302%31-02-22-busz

Kérdéseket Matrixon és a levlistán is fogadunk.

Közösségi üzenetként

Feb 22 17:30 Szeretettel várunk mindenkit egy kis közös buszos túrára - persze szigorúan online. #MagyarOSM #OsmTali #OpenStreetMap #Relation #Bus wiki.openstreetmap.org/wiki/Hungary/2021-02-22

Közösségi eseményként

Feb 22 17:30 Buszútvonalak hozzáadása szakszerűen
OpenStreetMap
Szeretettel várunk mindenkit egy kis közös buszos túrára - persze szigorúan online.
További információk, egyéb jelentkezési és hozzászólási módok: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hungary/2021-02-22 #MagyarOSM #OsmTali #OpenStreetMap #Relation #Bus

LinkedIn újraosztás

Szeretettel várunk mindenkit egy kis közös buszos túrára - persze szigorúan online. #MagyarOSM #OsmTali #OpenStreetMap #Relation #Bus

Eredmény