NL:Beginners Guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Waar hulp te krijgen? Wat is OpenStreetMap? Bladeren Hoe deel te nemen Kaartgegevens bijdragen Programma's voor bewerken Handleiding voor beginners

Gegevens verzamelen

Er zijn diverse manieren om gegevens in te winnen voor OSM:

  1. GPS - Dit is momenteel de meest voorkomende manier voor het verzamelen van gegevens voor OSM en heeft vaak de voorkeur of is zelfs soms essentieel voor het verzamelen van de initiële geometrie van wegen, paden en andere wegen. Indien u gegevens wilt toevoegen aan een anderszins leeg gebied en geen GPS heeft, worden zij soms uitgeleend of kunt u kaarten maken met gegevens van andere gebruikers.
  2. Lokale bekendheid - Misschien wel de beste bron voor gegevens is als u eenvoudigweg het gebied zeer goed kent, en dus bijvoorbeeld de namen van de wegen, welke winkels of gebouwen daar staan, de lokale verkeersregels en beperkingen, of elke andere omstandigheid die u zou willen toevoegen aan OpenStreetMap. Als de basis lay-out voor de wegen al aanwezig is, heeft u vaak geen technische apparaten nodig en kunt u direct beginnen.
  3. Luchtfoto's zijn beschikbaar voor OSM voor het volgen van sporen.

Houd, bij het bijdragen van wijzigingen, de nauwkeurigheid in acht!

Gebruik geen gegevens waarop auteursrechten rusten

Op de meeste gegevens die u op het web vindt rusten auteursrechten, inclusief "gratis" kaarten zoals Google Maps. U mag nooit bronnen gebruiken waarop auteursrechten rusten omdat dat tot veel problemen voor OSM kan leiden. Als vuistregel geldt: gebruik geen externe bronnen behalve die welke beschikbaar zijn in de bewerkingssoftware. Als u denkt dat u een bron hebt gevonden waarop geen auteursrechten rusten, maar die niet beschikbaar is in de bewerkingssoftware, bespreek dat dan eerst op de mailinglijst talk@openstreetmap.org .

Welke gegevens toe te voegen

Er zijn vele gegevens die kunnen worden verzameld en in OSM kunnen worden gezet: van algemene dingen zoals straatnamen tot fijne details die dingen bevatten zoals parken, brievenbussen, hagen en markeringen van stenen. Verschillende mensen vinden verschillende dingen meer belangrijk, gewoonlijk beïnvloed door hun manier van verplaatsen. Indien u van mening bent dat het mensen helpt hun weg te vinden, zet het dan op de kaart! Een leuke selectie van enkele van de meest voorkomende op de kaart gezette mogelijkheden en de manier om ze in OSM te beschrijven kan worden gevonden op de pagina Kaarteigenschappen. Maar onthoud dat u niet bent beperkt tot wat daar beschreven staat, wees dus creatief en zet op de kaart wat voor u belangrijk is!

In het algeheel vergroten kaartenmakers gaandeweg de details, maar beginnen met de basis. Het hoofdnetwerk van wegen lijkt dus een goed startpunt en kleinere dingen zoals wandelpaden of brievenbussen staan bij de laatste dingen die kunnen worden toegevoegd. Dit varieert, opnieuw, in grote mate voor de verschillende mensen dus er bestaat niet 'één manier' die gevolgd zou moeten worden.


Vorige | Volgende