Proposed features/Netherlands:Traffic signs

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

EN: PLEASE SEE <link naar NL forum draadje> for more information and discussion about this subject.
NL: KIJK EVEN NAAR <link naar NL forum draadje>voor meer informatie en discussie over dit onderwerp.


Available languagesHelp translate this into proposed features/netherlands!Traffic signs
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português português do Brasil română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Traffic_sign=NL:*
Status: Draft (under way)
Proposed by: PeeWee32
Tagging: traffic_sign=NL:*
Applies to: Traffic signs on node and/or ways.
Definition: Dit is een NL pagina als hulp om de consensus te krijgen over hoe we verkeersborden en hun implicaties in osm willen mappen.
Drafted on: 2014-06-06

Waarom deze pagina

Verkeersborden in OSM is een lastig onderwerp. Met deze wiki willen we wat meer structuur geven aan de discussie over de verschillende sub-onderdelen. In deze wiki worden een aantal issues benoemd waar per issue over gediscutierd kan worden op hett NL OSM Forum.

Waarom uberhaupt traffic_sign mappen?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom we verkeersborden zouden willen mappen (ongeacht hoe dat precies zou moeten). Dat zijn o.a.:

 • Inzicht geven over de situatie in "in real life".
 • Het is "de" informatie om implicaties te kunnen mappen.
 • Het bord mappen geeft minder kans op fouten.
 • Visualiseren van borden door een plaatje.
 • Data kan gebruikt worden voor routers en renderers.
 • Controle t.o.v notatie op ways.
 • Jouw reden (vul aan)
 • Jouw reden (vul aan)

Verkeersborden internationaal gezien

Andere landen gebruiken ook verkeersborden die soms veel lijken op de NL-variant. Betekenen deze het zelfde als in NL? Is er een internationale notatie voor deze borden? Staan al onze borden in een internationaal overzicht? Er is wel een Vergelijking Europese Verkeersborden maar daar wordt niet de hele wereld mee gedekt.


Notatie van verkeersborden in NL

NL:C1 of NL:C01 thats the question? Dit onderdeel gaat over de codering die we voor borden willen gebruiken.


Algemeen

De Wet: Bijlage1 geeft de notatie weer die gebruikt is bij de "code" . A1, C1, etc.

Er zijn diverse instanties/personen die een eigen notatie gebruiken voor verkeersborden. Er is geen 1 "officiele" notatie die in heel NL gebruikt wordt. Veel lijkt uiteraard wel op elkaar maar in de details verschilt het en van niet alle verkeersborden is een notatie beschikbaar. We hebben als eens een poging gedaan om hier duidelijkheid in te krijgen maar het is nog steeds een concept. We zien notaties van:

 • CROW Kennisorganisatie
 • Verkeersbordenoverzicht (particulier)
 • VNVF Vereniging verkeersborden fabrikanten. Overzicht ontbreekt op de site maar een folder is tegen betaling op te vragen.

Notatie van borden met variabele waarde

Er zijn verkeersborden die een getal bevatten dat variabel is. Denk aan maximumsnelheden maar ook aan maximale doorrij hoogte of maximaal toegestaan gewicht. Er zijn in OSM een aantal methodes gangbaar. Welke wille n wij hanteren?

Meerdere verkeersborden op 1 node. Hoe doen we dat?

Er zijn momenteel een aantal varianten in omloop. De algemene traffic_sign wiki maar ook de Finse Methode. Heeft 1 van deze onze voorkeur of komen we zelfs met een hele nieuwe?

Bla bla bla.

traffic_sign als node. Waar plaatsen we deze?

Een node kan helemaal los van een ander OSM object gemapt worden (zoals in het echt) maar ook op de "way". Wat willen we hiermee?

Bla bla bla.


traffic_sign als eigenschap van een "way"

Sommige verkeersborden zouden op de "way" gemapt kunnen worden. Willen we dat en zo ja welke en hoe?

Implicaties van traffic_signs

Een NL:C03 betekent ook oneway=yes op de "way". Er zijn ook borden die alleen implicaties kunnen hebben voor 1 punt (=soort virtuele barrier). Een NL:C06 aan slechts 1 kant van de weg betekent dat je vanaf 1 kant de weg niet in mag maar niet de je van de andere kant er niet in mag en halverwege niet zou mogen omkeren.Welke borden zouden welke implicaties moeten hebben?
Implicaties op een "way".

blabla


Implicaties op een "node" c.q. punt.

blabla

Conditional situation met traffic_sign

conditional=*

NL:C6 normal getagd als: motor_vehicle=no & motorcycle=yes & moped=yes & mofa=yes & traffic_sign=NL:C6

NL:C6 met onderbord op werkdagen gesloten. motor_vehicle:forward:conditional=no @ (Mo-Fr 07:00-09:00) en nu de ontkenning voor de eensporige categorieën. volstaat: motorcycle=yes of moet het zijn motorcycle:forward=yes of motorcycle:forward:conditional=yes @ (Mo-Fr 07:00-09:00) en dan voor mofa/moped. Kan een routeerder hier mee uit de voeten, wat is de meest logisch keuze, tag conflictmanagement.

Actueel houden van data

Het invoeren van traffic_sign is al een grote klus maar hoe houden we de data actueel. Dat is misschien wel een grotere klus. Er is een aantal mogelijkheden:

 • Er zijn hulpmiddelen om de data te visualiseren. Bijvoorbeeld deze. Dit maakt het de lokaal bekende mapper makkelijk om correcties te maken.
 • Sinds mei 2015 is ook een op Taglocator gebaseerde oplossing beschikbaar voor het zichtbaar maken van de verkeersborden.
 • Overheden geven steeds meer verkeersborden data vrij. Soms kan deze al gebruikt worden als WMS/TMS.

Links