Ro:FAQ

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from RO:FAQ)
Jump to navigation Jump to search

an unequal sign

This article is a translated version of the original article, but the content appears to be out of sync with the reference text (usually the English or German version). Please update this translation if possible.Help translate this into Romanian!

Frequently asked questions - ățș

De ce OpenStreetMap?

De ce faceți OpenStreetMap?

În multe părți ale lumii, ca de exemplu în Marea Britanie, informațiile geografice nu sunt disponibile gratuit. De obicei, aici însărcinarea de cartografiere le revine diferitor agenții guvernamentale care fac bani din vânzarea acestor informații oamenilor ca tine si ca mine. Dacă locuiești în una din aceste țări, atunci impozitele pe care le plătești sunt utilizate și pentru cartografie, iar apoi mai plătești o dată pentru a obține o copie a acesteia. În SUA informația brută ce vine de la guvern (cum ar fi TIGER) este făcută publică; informația rafinată însă, la fel ca și hărțile finisate, sunt sub protecția drepturilor de autor.

Informațiile de la agențiile comerciale de cartografie conțin si date greșite sau Copyright Easter Eggs, pentru a-i detecta pe cei care o copiază. Aceste "ouă de paște" reprezintă niște strazi false sau care lipsesc, sau biserici si scoli care nu exista de fapt. Daca vei face o harta folosind datele lor, pot sa-ti zica "Aha!Te-am prins!" doar uitându-se daca ai copiat si acele portiuni false din harta. Harta mai poate fi incorecta pur si simplu pentru ca ai cumparat-o acum un an si intre timp s-a mai construit o alee in parcul de langa casa ta, sau pentru ca cineva a facut o greseala.

Chiar daca accepti toate aceste nuante, nu poti folosi informatia in alt mod decat sa o fotocopiezi. În multe parti chiar si aceasta e ilegal daca depasesti limita drepturilor de utilizator. Nu poti corecta numele unei strazi, sau adauga barul/pubul de vis-à-vis, sau folosi date intr-un alt soft, fara a fi nevoit sa platesti sume mari de bani. Mai mari decat ai, probabil. Ce zici sa o trimiti unui prieten, inclusa într-o inivitatie, sau sa o postezi pe o tabla de anunturi? Multe din cele enumerate sunt mai putin legale decât ai crede.

Avansarile tehnologice, cum ar fi unitatile ieftene de GPS, iti permit acum sa creezi porpriile tale harti, in colaborare cu ceilalti, fara a avea careva din restrictiile enumerate mai sus. Posibilitatea de a face asta te ajuta sa recastigi o portiune din comunitatea in care traiesti - daca nu o poti indica pe harta, nu o poti descrie.

De ce nu folositi Google Maps/ce o mai fi pentru datele voastre?

Raspunsul succint:

Pentru ca acele date sunt protejate prin drepturi de autor si apartin unor oameni ca Ordnance Survey. Google/ce o mai fi au doar dreptul de a o folosi. Daca am folosi-o si noi, ar trebui sa platim pentru ea.

Raspunsul deplin:

Majoritatea hackerilor din lume cunosc diferenta dintre notiunea de "free as in beer"(gratis ca si berea) si cea de "free as in speech"(liber ca si vorbirea). Google Maps e gratis ca si berea, nu liber ca si vorbirea.

Daca necesitatile de cartografiere ale proiectului tau pot fi satisfacute utilizand doar API-ul de Google Maps, atunci totul e bine. Dar aceasta nu e valabil pentru orice proiect. Avem nevoie de un set de date disponibil fara plata pentru a le permite programatorilor, activistilor sociali, cartografilor si altor persoane din domenii apropiate sa-si realizeze planurile fara a fi limitati de catre APIul de Google sau de Conditii de utilizare.

La acest punct obiectia traditionala e "De ce nu e posibil ca oamenii sa faca doar un click pe un punct din harta Google, apoi sa inregistrati latitudinea di longitudinea in baza de date Openstreetmap? Doar e gratis, nu?"

Din pacate, nu. Datele utilizate in Google Maps sunt luate din NAVTEQ si Tele Atlas,doua firme mari de cartografie. La randul lor, acestea au obtinut careva din datele pe care le detin de la agentii nationale de cartografie (cum ar fi Ordnance Survey). Luand in consideratie investitiile de mai multe milioane de lire pentru a aduna aceste informatii, e de inteles importanta pe care aceste organizatii o acorda protectiei drepturilor lor de autor.

Folosind datele de la Google Maps in acest fel, creezi un "lucru derivat". Orice informatii de acest gen pastreaza conditiile de copyright ale originalului. In practica aceasta ar insemna ca datele pe care le folosesti se supun taxelor de licenta si restrictiilor contractuale ale acestor furnizori de harti. Este exact lucrul pe care Openstreetmap incearca sa-l evite.

Te rog sa nu fii indus in eroare de notiuni ca copyright de software sau Conditii de Utilizare. Desigur, APIul de Google Maps poate fi inclus in proiecte open source. Dar aceasta doar determina cum vei utiliza softul si nu are careva consecinte asupra datelor afisate de acest API, care continua sa ramana sub copyright.

(Inca nu e clar daca e in regula sa creezi lucru derivat din fotografie aeriana; unele interpretari ale legilor UK sugereaza ca poti face aceasta fara a 'mosteni' dreptul de autor pentru fotografie. O decizie definitiva in acest sens ar putea deschide noi drumuri pentru Openstreetmap si alte proiecte similare; in absenta acesteia insa continuam sa folosim doar date proprii, 100% independente.)

Lecturi recomandate:

  • Google Maps' Conditii de Utilizare. Atrageti atentie speciala la sectiunea 'Map Information', si anume:
    • "Geocoding data for map content in Google Local is provided under license by Navteq... and/or Tele Atlas... and subject to copyright protection and other intellectual property rights owned by or licensed to NAVTEQ, TANA and/or such other third parties." (Datele geografice pentru continutul hartii in Google Local sunt furnizate sub licenta de Navteg... si/sau Tele Atlas... si se supun protectiei drepturilor de autor si a altor drepturi de protectie a proprietatii intelectuale detinute de NAVTEQ, TANA si/sau parti terte similare, sau acordate sub licenta acestora.)
    • "Also, you may not use Google Local in a manner which gives you or any other person access to mass downloads or bulk feeds of numerical latitude and longitude coordinates." (De asemenea, nu puteti utiliza Google Local intr-un mod care sa va dea Dvs sau altor persoane acces la downloaduri in masa )
  • Arhivele listei de mailing Openstreetmap - pentru a cauta de exemplu expresii ca "lucru derivat"("derived works"), sau un subiect de discutie din octombrie 2005, cu numele de "London locations".
  • Pentru utilizatorii UK, iata un set util de linkuri catre legislatia referitoare la copyright.

E posibil ca asa un proiect sa creeze harti exacte?

Prin insasi natura procesului de tip wiki nu exista nici o garantie a exactitatii informatiei. De asemenea, putine harti patentatea garanteaza exactitatea. De fapt unele chiar au inclus artificial careva erori.

Esenta unui proces de tip wiki consta in ceea ca toti participantii isi aduc contributia la exactitatea informatiei. Daca cineva posteaza o informatie gresita, intentionat sau accidental, ceilalti 99.9% din oameni o pot verifica, corecta, eventual inlatura. Marea majoritate a participantilor bine intentionati pot corecta automat cele cateva erori.

In acest fel, contributia unei persoane poate varia. Proiectul Wikipedia a aratat ca multa informatie de buna calitate poate fi adunata, insa e dificil sa o cureti de erorile inevitabile.

In prezent nu exista procese sau mecanisme, cum ar fi lista de modificari recente sau lista de evidenta (watchlist), care ar fi folosite pentru a monitoriza informatia editata intr-un mod cat mai simplu in cadrul Openstreetmap. Oricum insa, noi pastram o istorie completa a editarilor, astfel aceste procese de mediere vor fi dezvoltate imediat ce vor deveni necesare.

La moment cel mai bun raspuns la intrebarea de mai sus e sa faci singu concluzii. O idee ar fi sa alegi o zona pe care o cunosti bine si sa foloseste viewerul din Openstreetmap pentru a vedea cat de bine corespund datele de pe harta cu ceea ce cunosti. Poate vei vedea ceva gresit sau inexact. Cel mai probabil e ca nu vei gasi inca nimic pentru suprafata in cauza. La etapa actuala scopul nostru de baza e sa extindem suprafata de acoperire, fara a copia din hartile existente. Ca si Wikipedia, e usor de editat, asa ca ne poti ajuta!

Pare sa aveti multa informatie cartografica. De unde a aparut?

Avem foarte multi colaboratori entuziasti!

De asemenea, introducem in TIGER informatie pentru SUA (în curs), si avem informatii AND pentru Olanda (oferite cu bunavointa), si suntem mereu in cautare de alte surse de date potentiale. In orice caz, toata informatia noastra trebuie sa provina din domeniul public sau din surse cu licenta libera, compatibile cu Licenta OpenStreetMap pe care o avem. Chiar si in regiunile unde exista date liber accesibile, se pot aduce multe îmbunatatiri prin intermediul procesului de editare cartografica din cadrul comunitatii noastre wiki.

In regiunile unde nu exista astfel de surse de date (majoritatea regiunilor) trebuie sa incepem cu o pagina curata si sa ajungem sa gasim singuri strazile. In ciuda faptului ca o luam de la zero, am ajuns la un nivel bun de acoperire pentru multe suprafete.

De ce datele sunt uneori inconsevente?

"OpenStreetMap este o hartă gratuită si editabila a intregii lumi. Este făcută de oameni ca dumneavoastra." Ceea ce înseamnă ca baza de date va fi întotdeauna supusă capriciilor, experimentarii, şi greşelilor comunităţii; aceasta este tocmai puterea lui OSM, deoarece, printre altele, permite adaptatrea rapida a datelor noastre la schimbările din lumea fizică.

Cine detine OpenstreetMap?

Dumneavoastra. Datele şi software-ul sunt deţinute de dvs., contribuabilii.Fundaţia OpenStreetMap protejează interesele proiectului, şi membrii săi sunt aleşi în mod democratic de către utilizatori OpenStreetMap.

Ce imi permite licenta dvs. sa fac?

Avem o pagina FAQ in domeniul juridic care vă va oferi câteva indicii, dar nu este definitivă şi este subiectul unor dezbateri.

Înca de la sfârşitul anului 2007, Fundatia OpenStreetMap a avut în vedere aspecte legate de licenţă: aici este cea mai recentă actualizare.: here is the latest update.

Cum pot ajuta?

Cum pot sa ma implic?

Sunt multe cai prin care se poate contribui la Openstreetmap. Daca ai unitate GPS o poti folosi pentru a colecta date si folositi instrumentele noastre online pentru culegerea datelor. Daca totusi nu ai o unitate GPS poti ajuta oricum. Modalitati de ajutor sunt listate pe pagina Implica-te.

Cum comunicam?

Comunitatea Openptreetmap este vasta si raspandita pe tot globul, se vorbesc limbi diferite si concenteaza mai multe puncte de interes. Deci raspunsul este acela ca noi nu comunicam intotdeauna foarte bine! Dar facem tot ce ne sta in putinta.

Avem o multitudine de modalitati de comunicare.

See Contact for more information

Imi pot arata sustinerea cumparand produse cool?

Da! Vezi pagina produse pentru a gasi articole grozave.

Editarea

Detin date GPS ,cum le pot folosi pentru a contribui la OpenStreetMap?

Poti incarca log-urile traseelor GPS pe OpenStreeMap,astfel incat atat dvs cat si altii puteti trasa pe ele harti. Trebuie sa fiți inregistrat ca utilizator OSM inainte de face acest lucru.Vezi Trasee, pentru a vizualiza traseele pe care alții le-au incărcat. Odata ce ati facut acest lucru, puteti folosi GPS-ul pe post de ghid pentru a trasa drumuri si cărări în OpenStreetMap. Puteti face asta urmând pașii :

  • editati datele online, folosind Potlatch un program Flash usor de folosit care functioneaza cu ajutorul propriului motor de căutare.; sau
  • editati acasă folosind JOSM,care ofera o modalitate sigură de a edita datele GPS direct din calculatorul dvs în cadrul unor track-uri adecvate înainte de a le incarca pe server(mai sunt si alți editori);
  • iar dacă nu aveti un GPS ,vedeti Implica-te.

Detin date publice ce nu apartin GPS,cum le pot incarca??

Daca aveti date publice obtinute din alte surse decat GPS-ul (spre exemplu site-ul de informare publica al unei autoritati orasenesti), le puteti adauga in baza noastra de date.Fiti atent, sa confirmati faptul ca datele apartin domeniului public.Daca nu sunteti siguri cu privire la problemele de licentiere, sau daca sunt o multime de date, va rugam sa discutati mai intai cu noiContact. Vom fi foarte interesati sa primim vesti de la d-voastra. Puteti, de asemenea accesa lista pePotential Datasourcessi sa o descrieti acolo. Pentru a incarca mai multe date , ar fi cel mai bine sa folositi in mod direct API. Pe de alta parte, ar fi mai bine sa revizuiti datele deja existente in OSM utilizand caracteristicile JOSM (transforma datele in fisier .osm pentru a le incarca).

Ce imagini si harti pot folosi pentru a face harti din ele?

Majoritatea hartilor au restrictii legate de drepturile de autor. Asta include imagini de la site-uri de sine statatoare precum Google Maps si harti pe hartie imprimata chiar daca le-ati scanat dumneavoastra. Fotografiile comerciale facute din aer sau din satelit sunt de asemenea protejate de drepturi de autor.

Nu ar trebui sa utilizati harti cu drepturi de autor in nici un fel in timp ce editati OpenStreeMap (doar daca sunt compatibile cu (decat daca sunt compatibile cu licenta noastra). "Utilizarea" include localizarea pe harta, copierea unui nume din harta, sau identificarea unui coordonat pe harta. Din motive de prudenta, avem tendinta de a privi toate acestea ca o forma de copiere, sau "crearea unei lucrari derivate". În general, cel mai bine este sa nu va uitati pe harti protejate de drepturi de autor in timp ce editatii OpenStreetMap.

Deci, ce puteti folosi? Nu prea multe lucruri, tocmai acesta este motivul pentru care facem toate aceste re-topografieri de la zero. Insa, sunt cateva potentiale surse de date,in special am importat date de gen TIGER din US, AND_Data din Olanda. De asemenea, ne folosim de harti care sunt Out-of-copyright, cu toate ca sunt foarte vechi si Yahoo!_Aerial_Imagery(pentru care avem permisiune speciala de a le modifica).

Am incarcat un traseu GPS. Acum imi apare "IN ASTEPTARE" si este asa de vreo opt ore. Ce imi ofera?

In momentele suprasolicitate, in special in week-end-uri, necesita intr-adevar ceva timp ca traseul sa fie adaugat in baza de date. Dar nu trebuie sa asteptati dupa acest lucru pentru a incepe cartografierea.

Daca folositi Potlatch, gasiti link-ul EDITEAZA in dreapta traseului dvs(in lista cu trasee GPS), si dati click pe acesta- si nu pe obisnuitul buton editare, de deasupra.

Daca folosesti JOSM sau alte programe de editare offline,doar incarca traseul din hard-ul tau.

Tocmai am facut anumite modificari pe harta . Cum pot vizulaiza modificarile?

Fiindca utilizatorii OSM fac atat de multe modificari pe harta, este actualizata in mod periodic, si nu imediat dupa ce editare.

Portiunile care alcatuiesc implicit harta (stratul Mapnik) sunt actualizate in fiecare miercuri. Pentru a te asigura ca procesul de actualizare a observat schimbarile dvs, dupa editarea unei zone, incearcati sa vizualizatii harta pentru zona respectiva. Acest procedeu va marca zona software-ului redat.

Va rugam sa aveti in vedere faptul ca portiunile care sunt panoramate nu pot fi actualizate toate in acelasi timp. De aceea in timpul actualizarii puteti vedea schimbarile dvs la un anumit nivel de panoramare, in timp cele panoramate la un alt nivel vor fi vizualizate dupa un anumit timp.

Alternativ, folosind pictograma din partea dreapta sus a hartii map in asteptare, poti alege stratul Osmarender . Portiunile Osmarender sunt actualizate de multi utilizatori OSM folosind propriile calculatoare titles@home, lucru care le ofera un raspuns mai rapid - de obicei in mai putin de o ora. Daca dintr-un anumit motiv, modificarile dvs nu sunt observate, puteti accesa informationfreeway.org panoramati zona pe care o doriti, la nivelul 12 de panoramare (veti vedea un 12 in partea dreapta jos a paginii); treceti peste respectiva portiune asteaptati pana cand un cadru punctat va aparea, si apasati R(de la redare). Apoi va fi adaugata in lista titles@home, a calculatorului. De asemenea De asemenea accesati here si here pentru o explicatie mai concreta. Daca datele dvs tot nu apar si sunteti destul de siguri ca programele de redare si-au facut treaba, atunci e posibil sa aveti o problema de marcare. Verificati daca: -toate traseele dvs sunt marcate corespunzator (e.g highway= tertiary) -marcajele dvs nu corespund: HIGHWAY and Highway nu va functiona. -aveti ca si semn o linie trasata jos '_' si nu spatiu pentru autostrada= statie de autobuz

Ce trebuie sa fac daca un drum are multiple valori pentru un marcaj?

Separati valorile prin punct si virgula, de exemplu nat_ref="B500;B550" pentru un drum care este atat B500 cat si B550 in acelasi timp. S-ar putea sa vedeti si alte caractere ce sunt folosite ca delimitatori, de exemplu '/', ' ', '-' or "#", , dar acestea sunt incorecte. Punctul si virgula sunt recomandate ';' .

Ce face ca un drum sa apartina unui oras?

Acest lucru este de obicei intrebat de incepatori. Ar trebui sa existe o cale inchisa ce marcheaza intinderea orasului, cu o eticheta pentru "loc"- si pentru "nume"- , cat si un singur nod cu loc si nume, pentru a marca locul in care se scrie numele orasului. In harta curenta o astfel de caracteristica nu exista pentru multe orase astfel incat, in aceste cazuri, doar distanta pana la nodul care marcheaza orasul poate fi folosita. In cazuri exceptionale poate fi folosit un is_in.

Un alt utilizator a modificat ceva ce eu am trasat. Cred că au procedat gresit. Cum ii contactez?

Un alt utilizator a modificat ceva ce eu am trasat. Cred că au procedat gresit.. Cum ii contactez? Pentru a gasi numele utilizatorului care a editat ultima data un obiect, În Potlatch (fila Editare de pe site), selectati ruta şi apăsaţi H (apoi dati click pe "Anulare"), În JOSM, dati click pe ruta din panoul autorului (folositi butonul din bara stanga jos sau CTRL-A pentru ca acest lucru vizibil, daca nu e deja) În redarea hartii OsmRender (utilizati butonul + din harta de pe pagina principală OSM pentru a vedea acest lucru), la cel mai înalt nivel de panoramare străzile sunt marcate cu numele utilizatorului care a schimbat traseul ultima data. Poti merge apoi la pagina utilizatorului, ceea ce pentru un utilizator numit Fred28 ar fi la https://www.openstreetmap.org/user/Fred28 . Selectati "Trimitere mesaj" pentru a le trimite un mesaj. (Acest lucru nu va funcţiona în cazul modificarilor anonime daca utilizatorul a dorit sa fie anonim, deşi Potlatch nu permite utilizatorilor să facă modificări anonime). Aveti posibilitatea să utilizati functiile Potlatch revenire si anulare stergere pentru a restabili versiunea anterioară a traseului. In mod intamplator doar miscand pozitia unui traseu inseamna ca pozitile nodurilor sunt modificate: traseul propriu-zis ramane neschimbat. Pentru mai multe informatii accesati aceasta

Editarea cu Potlatch

Vezi pagina separata Ptlatch/FAQs.

(Potlatch este editorul de harta ce apare atunci cand dati click pe tabulatorul "Editare" de pe pagina principala. Daca nu stiti ce editor folositi, atunci probabil ca folositi Potlatch!)

Editarea cu JOSM

Am încercat sa descarc oraşul/regiunea mea - de ce nu functioneaza?

Se poate ca zona pe care aţi încercat să o descărcaţi sa fie prea mare, şi, probabil,serverul si-a incheiat perioada de asteptare inainte ca dumneavoastra sa obtineti datele. Mai intai incercaţi o zonă mică pentru a vă asigura ca merge bine. Dacă totul e in regula, atunci cel mai bine este sa descarcati orasul pe segmente mai mici. În prezent, nu aveţi posibilitatea să descărcaţi o zonă mai mare de 0,3 grade în oricare dimensiune.

Dacă doriţi într-adevăr zone mari de date, cea mai bună abordare ar fi sa descărcati fişierul planet.osm care este generat saptamanal. Acest fisier este de fapt o imagine a bazei de date OSM şi conţine toate datele valide.

Vreau sa creez un drum foarte lung - Cum pot descărca date OSM pentru zonă atat de mare?

Pentru a se putea lucra usor cu drumuri lungi, nu ar trebui să se facă un singur drum lung. Drumul ar trebui mai degrabă impartit în mai multe cai. In principiu, niciunul nu ar trebui să fie mai mare de 10-15 km. De obicei, acestea vor fi de fapt mult mai scurte.

Aplicatiile, de exemplu planificatorii de traseu, vor putea să uneasca usor caile pentru a forma un singur drum din nou. Acest tip de aplicaţii trebuie să proceseze oricum ulterior datele OSM .

In cazul autostrazilor de exemplu, e usor de trasat drumul de la o ieşire la alta.De asemenea, intersecţiile autostrazilor ar trebui să fie punctul in care drumul se imparte in mai multe cai.

De ce nu merge sa ma autentific?

Există două modalitati de logare diferite pentru proiectul OSM: unul este numai pentru wiki, iar celălalt este pentru site, API si forum. Trebuie să vă inregistrati pe www pagina de autentificare pentru a putea lucra efectiv cu date OSM.

Utilizarea GPS-ului.

De ce fișierele mele GPX nu se încarcă corespunzător?

GPX-ul dumneavoastră ar trebui să conțină puncte de traseu cu marcaje de timp valide. Marcajul (tag-ul) de altitudine este opțional și este setat implicit la 0. Notă: dacă utilizați un dispozitiv GPS Garmin, multe dintre aceste dispozitive au posibilitatea de a salva traseul, eliminând marcajele de timp. Traseele salvate nu vor fi importate în OSM din această cauză. În schimb, asigurați-vă că încărcați fișiere GPX create de traseele active ale dispozitivului, mai degrabă decât trasee salvate. Următorul format pentru fișierele GPX este acceptat:

<?xml version="1.0"?>
<gpx
 version="1.0"
creator="GPSBabel - http://www.gpsbabel.org"
xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xmlns="http://www.topografix.com/GPX/1/0"
xsi:schemaLocation="http://www.topografix.com/GPX/1/0
http://www.topografix.com/GPX/1/0/gpx.xsd">
<time>2005-11-07T14:00:09Z</time>
<trk>
  <name>ACTIVE LOG</name>
<trkseg>
<trkpt lat="52.564001083" lon="-1.826841831">
  <ele>115.976196</ele>
<time>2005-11-07T12:03:31Z</time>
</trkpt>
</trkseg>
</trk>
</gpx>

Există două lucruri pe care aplicația de importare a datelor nu le va accepta. În primul rând, nu va accepta puncte GPS fără marcaje de timp, deoarece acestea vor fi folosite pentru a calcula viteza și așa mai departe. Celălalt este ca nu importă puncte intermediare, iar fișierul dumneavoastră nu conține decât puncte intermediare.

Acest lucru se întâmplă deoarece dacă resetați dispozitivele GPS sau descărcați hărți, deseori vor apărea date cu drepturi de autor (copyright)în fișierul GPX. Un exemplu celebru în acest sens este că dacă resetezi unitatea GPS-ului Garmin, atunci el o să introducă amplasările birourilor Garmin din întreaga lume ca puncte de referință.

De ce sunt punctele de pe traseele mele plasate la intervale atât de mari?

Acest lucru se datorează dispozitivului GPS ( de obicei un Garmin) setat pentru a înregistra pe AUTO, funcție care economisește spațiu înregistrând mai puține puncte pe drepte, ceea ce în mod normal nu reprezintă o problema în zonele rurale , dar aproape inutilizabil pentru cartografierea orașelor. Pentru a face GPS-ul sa înregistreze mai multe puncte, mergeți la meniul de setări al traseurilor și schimbați modul de înregistrare de pe AUTO pe opțiunea 'Timp' (Time) sau 'Distanță' (Distance).

Timp: această opțiune va înregistra puncte la un interval de 'x' secunde/minute/ore. Acest lucru poate fi schimbat pe unele dispozitive GPS. Cu aceasta setare GPS-ul va termina repede memoria disponibilă, dar numărul de puncte înregistrate va crește considerabil. Dezavantajul metodei de salvare este că în cazul unei deplasări cu viteză mică, punctele vor deveni prea dense. De exemplu, multe GPS-uri Garmin au o capacitate maxima de stocare de 10000 puncte. (Rețineți ca unele dispozitive , de asemenea permit ca registrul (log-ul) să fie stocat pe un card de memorie în plus față de memoria standard.). Stabilirea unui timp de o secundă presupune, în mod normal, aproape 3 ore de cartografiere. (Întotdeauna există puncte ce nu sunt înregistrate din cauza unor erori sau lipsei disponibilității unui satelit.). În cazul conducerii cu viteză, un interval de o secunda oferă informații foarte bune despre traseu. Intervalul de o secunda funcționează foarte bine și pentru drumurile cu bicicleta în zonele urbane. Pentru mersul pe jos intervalul poate fi scăzut la 2 sau 3 secunde fără pierderi ale definirii traseelor. Intervalul poate fi de asemenea crescut când timpul pentru cartografiere trebuie prelungit dar încercați să evitați intervale de timp inutile. Puteți schimba intervalul de timp necesar călătoriei dacă decideți să stați mai mult decât ați planificat. Dacă dispozitivul GPS nu restricționează stocarea, se recomandă setarea de 1 punct/secundă pentru obținerea unor rezultate optime pentru cartografiere indiferent de condiții.

Unul din avantajele posibilității setării timpului este că viteza relativă care poate fi calculată în funcție de spațiu și că se înregistrează mai multe puncte când încetinești pentru curbe sau pentru întoarceri și mai puține puncte pentru drumurile drepte.

Distanta: această opțiune va înregistra puncte la un interval de 'x' metri. Acest lucru poate fi schimbat pe unele GPS-uri. Cu aceasta setare GPS-ul va termina repede memoria disponibilă, dar în raport cu viteza. Dezavantajul metodei de salvare este că atunci când călătoriți pe drumuri drepte rapid (autostrăzi/drumuri expres) punctele inutile vor fi înregistrate. De asemenea, dacă vreți să înregistrați o zonă mică, iar valoarea lui 'x' este prea mare, ruta dumneavoastră va fi neclară. În general, prin utilizarea acestei opțiuni de înregistrare se pot pierde detaliile curbelor și ale schimbărilor de direcție , în special în zonele urbane.

Incadrare:(WRAPPING): daca opțiunea pentru a activa sau dezactiva funcția este valabilă atunci este recomandat să fie dezactivată. Dacă funcția este activată când memoria este plină , GPS-ul va face loc pentru a înregistra cea mai recentă secțiune a traseului prin eliminarea începutului traseului dumneavoastră. Acesta va șterge începutul, punct cu punct, în același ritm în care punctele noi sunt create. Exceptând cazul în care vă înregistrați datele pe un card de date pe unele modele Garmin. Datele de la început vor fi șterse din memoria dispozitivului, dar nu și de pe cardul de date.

De ce am semnal prost în centrele orașelor/ lângă clădiri mari de metal?

Pentru ca GPS-ul să funcționeze cu o precizie acceptabilă trebuie ca acesta să primească semnal de la cel puțin trei sateliți. Adesea , în centrul orașului sunt multe clădiri înalte care pot bloca semnalele împiedicând GPS-ul să-și stabilească poziția. De asemenea, pot apărea efecte de căi multiple multi-path effects din cauza metalelor din clădirile din jurul dumneavoastră, semnalul se reflectă făcând ca GPS-ul să-și determine eronat poziția. Alt factor care poate afecta acest lucru este numărul și poziția sateliților al căror semnal este recepționat de GPS în timpul înregistrării; repetarea traseului în altă zi sau în alt moment al zilei poate da rezultate mai bune.

Ce fel de GPS ar trebui să cumpăr? Pot folosi un sistem de navigare prin satelit încorporat în mașină?

Vedeți GPS reviews. Unele dispozitive încorporate vor genera tracklog-urile pe care OSM le folosește, dar trebuie să vă asigurați că opriți opțiunea "snap to road" - în caz contrar tracklog-ul dumneavoastră va face legătura cu harta cu drepturi de autor din sistemul de navigare prin satelit.

Cum pot descărca datele și să le introduc în GPS-ul meu?

Daca aveți un dispozitiv Garmin, puteți vedea harta OSM pe OSM Map on Garmin(hărți OSM pe Garmin).Mai mulți utilizatori au pus la dispoziție pentru descărcare și copiere hărți pe format Garmin gata făcute pe ready-made Garmin format maps.

Utilizarea datelor si a hartilor OSM

Cum creez un link pe site-ul meu web catre o anumita adresa de pe OSM?

Puteti crea un link catre pagina de cautare pentru a anumita adresa:

https://www.openstreetmap.org/geocoder/search?next_controller=site&next_action=index&query[postcode]=AA1%201AA

Cum creez un link pe site-ul meu web către o anumită latitudine și longitudine?

Puteți crea un link către “slippy map” (un termen folosit cu referire la display-ul principal al openstreetmap.org, o interfață web care permite explorarea datelor OSM), specificând latitudinea, longitudinea și nivelul panoramării (zoomului):

https://www.openstreetmap.org/index.html?mlat=[latitude in degrees with decimals]&mlon=[longitude in degrees with decimals]&zoom=[zoom level 1-17]

Sau puteti crea un link catre imagine statica

Cum pot afişa hărţi pe site-ul meu web?

Cel mai simplu mod pentru a face acest lucru este sa folositi date statice, adica sa exportati date (folosind tabulatorul 'Exporta') si sa le puneti pe site-ul dumneavoastra.

Pentru o imagine dinamica exista Google Maps-like Javascript API; vezi pagina Exporta de pe wiki.

Pot descarca o harta?

Utilizati tabulatorul 'Exporta' pentru a descarca in format SVG sau PDF. Daca este nevoie de un alt format, vezi pagina Exportade pe acest wiki.

Intrebari privind crearea

De ce nu ar trebui sa incep crearea unui nou editor, unul mai bun/dragut/diferit decat editorii actuali?

Mai multi editori OSM foarte utili sunt in proces de definitivare si o "alta platforma" nu ar crea decat confuzie si ar dubla munca. Va rugam, luati in considerare contribuirea la dezvoltarea unui editor la care deja se lucreaza, cum ar fi JOSM, Markaator, sau Potlatch.

De ce nu am incarcat datele din baza de date OpenStreetMap intr-o serie de servere?

Schimbul de date de pe [[servers|server]OSM prin intermediul MySQL sau BitTorrent este adesea recomandat, dar ideea nu a avut mult succes pana acum -- in ceea ce priveste efortul real in acest sens.Daca sunteti administrator de sistem sau aveti experienta necesara pentru a implementa un astfel de sistem, va rugam nu ezitati sa va oferiti voluntar prin intermediul listei de mail-uri. Pentru inceput s-ar putea sa dori sa va familiarizati cu tipul de software existent, asa cum este el descris in paginile Creare.

Cred ca am gasit un bug, ce sa fac?

Daca ati gasit o problema cu aplicatia pentru editarea hartilor sau cu website-ul, adaugati-o laOpenStreetMap bug tracking database. Noi dispunem de trac, care foloseste numele de utilizator si parola dumneavoastra OSM. Daca observati ca ceva este incorect/lipsa/gresit/neinteligibil in documentatia pe care o cititi acum, editati textul! Este un wiki! Pentru sfaturi si documentatie amanuntita in ceea ce priveste wiki, vezi pagina mediawiki project, ce apartine autorului software-ului pe care functioneaza acest wiki.

Întrebările celor care lucrează cu Sistemul Informatic Geografic (GIS)

Ce date geografice sunt folosite în OSM?

OSM utilizează exclusiv date WGS 84 lat/lon (WGS 84). Toate încărcările traseelor și editările trebuie făcute în WGS 84, date implicite pentru GPS-uri.

Care este scara hărții pentru un anumit nivel de panoramare (zoom)?

Următorul tabel arată metrii nominali per pixel pentru fiecare nivel de panoramare (zoom) considerând trei latitudini și scara ecuatorială pe hârtie, presupunând o calitate a printării de 72 DPI. Pentru alte latitudini împărțiți valoarea ecuatorială la cosinus (de exemplu: pentru Londra la latitudinea 50 împărțiți cu 0,64). În tabelul de mai jos coloana de scară valorile sunt rotunjite pentru a ajuta citirea. De exemplu, cel mai apropiat echivalent pentru o hartă cu scara de 1:50.000 este un nivel de panoramare (zoom) de 13 (nominal 1:54.000 la ecuator,dar 1:27.000 la latitudinea 60 ).

Date obținute de la http://labs.metacarta.com/osm/ Tabel al nivelurilor/scărilor Nivelul zoom-ului Scară la 72dpi (ecuator) Metri per pixel (ecuator) Mpp la 45 de grade (Milano, Lyon, Zagreb) Mpp la 60 de grade (Stockholm, Oslo) 18 1 : 1,693 0.597164 0.844525 1.194329 17 1 : 3,385 1.194329 1.689051 2.388657 16 1 : 6,771 2.388657 3.378103 4.777314 15 1 : 14,000 4.777314 6.756207 9.554629 14 1 : 27,000 9.554629 13.512415 19.109257 13 1 : 54,000 19.109257 27.024829 38.218514 12 1 : 108,000 38.218514 54.049659 76.437028 11 1 : 217,000 76.437028 108.099318 152.874057 10 1 : 433,000 152.874057 216.198638 305.748113 9 1 : 867,000 305.748113 432.397274 611.496226 8 1 : 2 milioane 611.496226 864.794549 1222.992453 7 1 : 3 milioane 1222.992453 1729.589100 2445.984905 6 1 : 7 milioane 2445.984905 3459.178199 4891.969810 5 1 : 14 milioane 4891.969810 6918.356399 9783.939621 4 1 : 28 milioane 9783.939621 13836.712800 19567.879241 3 1 : 55 milioane 19567.879241 27673.425598 39135.758482 2 1 : 111 milioane 39135.758482 55346.851197 78271.516964

Vezi și http://almien.co.uk/OSM/Tools/Scale/

De ce nu folosește OSM software și scheme OGC (Open Geospatial Consortium)?

Există multe unelte/aplicații existente care sunt recomandate de utilizatori pentru OSM. Problema este că multe dintre ele, din diferite motive, sunt greu de utilizat și de întreținut și utilizatorii sunt reticenți în oferirea ajutorului la instalarea și rularea lor. Obișnuiam să folosim MapServer pentru versiunile statice ale hărților, dar din păcate am observat că este negrupat,încet și dificil de extins – l-am înlocuit cu Mapnik. Motivul nu este că ar fi comunitatea OSM împotriva standardelor OGC, ci că OSM a fost construit iterativ folosind cea mai simplă abordarea care poate genera hărți utile. Obiectivul principal sunt datele străzilor și menținerea unei abordări 'wiki' în editarea astfel toate modificările sunt înregistrate și se poate reveni la starea anterioară. Aplicațiile/uneltele gata de utilizare nu permit acest lucru într-un mod convenabil. Este necesară asistența atunci când alegi ce unelte și standarde OGC să folosești și pentru integrarea lor eficientă în sistem. De asemenea, vezi De ce nu GPX? (Why not GPX?) pentru o discuție similară cu privire la motivul ptru care nu a fost acceptat GPX-ul ca format.


De ce nu adăugaţi suportul OSM la produsele existente, mai degraba decat sa va scrieti propria planificare a programului?

"RoadMap" este un software de navigare promitator pentru PDA si desktop, care este o sursa deschisa si foloseste TIGER pentru date din SUA ,si (din 2006) date vmap0 pentru restul lumii. RoadMap nu suporta inca un autotraseu, dar are sinteza de vorbire (pentru nume de strazi ,etc). Ehud Shabtai's RoadMap Editor[1] fork folosit in Freemap, care este in dezvoltare, are suport pentru Autotraseu şi a fost adaptată pentru PocketPC şi J2ME telefoane mobile, în plus faţă de sistemele suportate de RoadMap.De asemenea, are o interfaţă care este mai bine adaptata la micile ecrane ale telefoanelor mobile PDAs.Editorul RoadMap nu are suport de date OSM in prezent. Roadnav este o alta alternativa valabila, desi opusa lui RoadMap ,el nu ofera suport pentru PocketPC inca, si suporta numai date TIGER ,desi Digital Chart of the World (DCW) este in plan. Acesta nu suporta autotraseu ,insa, are vizualizari 3D si fotografii satelitare (wow!).Cea mai noua lansare a Roadnav are suport preliminar OSM .traveling-salesman este oarecum nou. Foarte interesant pentru dezvoltatorii java in acest moment.

Am fotografii cu referinte geografice / fisiere de format shapefiles / puncte intermediare pentru zona mea, cum pot să le încarc?

Ne-ar placea ca inalta voastra rezolutie de referinte geografice, fotografii aeriene,imagini satelite, daca acestea sunt libere de restrictiile dreptului de autor pentru operele derivate, sau sunteti detinatorul dreptului de autor si puteti sa ne acordati drepturile relevante-intra in contact prin intermediul listei de discutii.Puteti de asemenea sa contribuiti cu imaginile voastre pentru OpenAerialMap, care este disponibil ca un strat de fundal in Potlatch, Merkaartor and JOSM. Pentru fisiere de format shapefile şi alte formate de date, din nou, luaţi legătura prin intermediul listei de discuţii.

Administare

Cum pot să-mi închid contul?

Contactați un administrator de sistem (sysadmin), acesta vă va dezactiva contul și va elimina datele dumneavoastră personale din baza de date OSM. Adresa dvs. de e-mail va fi reținută în eventualitatea în care un administrator OSM va avea nevoie să vă contacteze. Dacă ați făcut modificări sau adăugiri la OSM, administratorul vă va cere licența pentru acestea sub Licențele OpenStreetMap (OpenStreetMap Licenses) sau să le declarați domeniu public (public domain).