User:M!dgard/Copyrightbrieven/Brief Schamper

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Informatie over Schamper en het probleem

Schamper is een onafhankelijk studentenblad van de Universiteit Gent dat gratis tweewekelijks wordt verspreid over de campussen van 't unief. Homepage: [1], email: schamper (apenstaartje) schamper.ugent (punt) be

In het nummer van 11 mei staan 2 kaarten van OpenStreetMap zonder attributie. Het betreffende nummer is online te vinden: [2]. De kaarten staan op pagina 39 (Stamen Watercolor) en op de allerlaatste pagina (de standaardkaart van Mapbox).

De resolutie van de kaart op de achterflap is ook laag, dus stel ik manieren voor om hier iets aan te doen.

Eerste brief

Beste Schamper


Ik schrijf jullie namens OpenStreetMap België.

In jullie laatste nummer (#555, van 11 mei) staan 2 kaartjes. We zien dat die op pagina 39 de watercolor-stijl van Stamen is en die op de achterflap de basic Mapbox Streets-stijl, met bijpassende markertjes. Deze zijn allebei gebaseerd op OpenStreetMap-gegevens. Prachtig. We vinden het altijd tof om te zien dat de kaart waar we zoveel tijd in steken meer en meer wordt gebruikt.

Er zijn 2 problemen.


Het eerste is voor ons niet zo'n groot probleem, eerder voor jullie: de kaart vanachter heeft een lage resolutie. Voor zover we zien is het gewoon een screenshot van http://zeus.ugent.be/blok/. Inzoomen op het kaartje verbetert dat natuurlijk wel maar toont meer detail, wat hier waarschijnlijk niet gewenst is.

Er zijn tools die kaarten speciaal kunnen genereren om bijvoorbeeld af te drukken, zoals bijvoorbeeld Maperitive (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Maperitive). Die kan zelfs SVG's exporteren (een vectorformaat, dat kan je onbeperkt schalen, wat de droom van elke drukker is). Misschien vinden jullie dit wat te technisch en het niet waard om dit te doen. Onze community helpt jullie dan graag verder.

Een andere methode zou kunnen zijn gewoon de resolutie wat te verhogen; kijk eens naar https://www.mapbox.com/developers/api/static/. De retina-versie opvragen zou al kunnen helpen.

Natuurlijk is dit voor dit nummer nu te laat, maar wie weet, misschien willen jullie ooit nog eens een kaartje gebruiken.


Het tweede probleem is substantiëler en eigenlijk de reden waarom ik jullie lastigval. Onze gegevens zijn meer dan gratis en door iedereen bruikbaar, we hebben niet liever. Wat we dan wel graag hebben, is een verwijzing naar ons. Op https://www.openstreetmap.org/copyright kan je hierover de uitleg vinden. Het komt er op neer dat we vragen ergens in een hoekje van de kaart iets als "Kaartgegevens © OpenStreetMap-bijdragers – openstreetmap.org" te zetten.

Omdat jullie de stijl van Stamen gebruiken, zal je die ook moeten vermelden. Hun render is beschikbaar onder een CC BY 3.0-licentie. Dat wordt dan iets als: "Kaartstijl: Stamen Design – maps.stamen.com. Kaartgegevens © OpenStreetMap-bijdragers – openstreetmap.org".

Ook op http://zeus.ugent.be/blok/ moet "Achtergrondkaart © OpenStreetMap-bijdragers – openstreetmap.org/copyright" komen. Dat is misschien meer het domein van Zeus WPI. Dan zal je aan hun oren moeten trekken.


We hopen oprecht dat we jullie niet hebben afgeschrikt of zo. Dit is geen dreigbrief, we willen met iedereen goed overeenkomen. Hopelijk kunnen jullie OpenStreetMap blijven waarderen en steken jullie nog eens een kaartje in een volgende Schamper.


Met vriendelijke groeten

M!dgard
Student aan de UGent en OpenStreetMapper
Namens OpenStreetMap België

Tweede brief

Beste Schamper

In jullie nummer van 11 april 2016 tonen jullie een kaartje van OpenStreetMap. Dat zien we graag.

Kunnen jullie wel de verplichte attributie opnemen alstublieft? Dat is waarvoor we het doen: iedereen vrije kaarten geven, maar dan wel met naamsvermelding zodat mensen die geïnteresseerd zijn ons kunnen vinden (en dan hopen wij natuurlijk dat er misschien mensen zo beginnen mappen).

Gelieve dit even aan te passen in de PDF op de site en eraan te denken de volgende keer!

Met vriendelijke groeten

M!dgard
Student aan de UGent en OpenStreetMapper