NL:Basisregistratie Adressen en Gebouwen

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from NL:BAG)
Jump to navigation Jump to search

De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is een landelijk register van alle gemeentelijke basisinformatie omtrent adressen en gebouwen. Het is een uitvloeisel van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen van 2008. De BAG-viewer geeft een visuele indruk van het bestand. Er is zelfs een officieel filmpje op YouTube: De BAG in 5 minuten.

Per 1 juli 2011 zijn overheden verplicht om de BAG te gebruiken bij de uitvoering van hun taken.

NB deze pagina geeft voor groot deel historie weer. Sommige links werken mogelijk niet. Om zelf aan de gang te gaan met BAG importeren, zie ook de Wiki BAG Update pagina.

Beheer en toegang

De gegevens die door de gemeentes aan de BAG worden aangeleverd worden opgeslagen en beheerd in de Landelijke Voorziening BAG. Deze voorziening wordt beheerd door het Kadaster, die ook de verstrekking aan derden regelt.

Er zijn diverse manieren om toegang te krijgen tot de BAG:

  1. BAG Web - BAG Web is een webinterface waarmee je op individuele objecten kunt zoeken. Meer informatie is te vinden op de BAG Web pagina van het Kadaster.
  2. BAG Extract - BAG Extract is een GML-dump van de database. Een BAG-extract kun je aanvragen via het formulier waarnaar op BAG Extract pagina van het Kadaster wordt gelinkt.
  3. BAG Bevragen - BAG Bevragen is een directe koppeling met de Landelijke Voorziening, voor overheden. Meer informatie op de BAG Bevragen pagina.
  4. VU Geoplaza - Geoplaza van de Vrije Universiteit Amsterdam is een webinterface waarmee je BAG data kunt downloaden.

De BAG bekijken kan ook via EduGIS, daar is een laag panden - bouwjaar. Deze laag kan ook in JOSM geladen worden als achtergrond, om wegen e.d. te positioneren. De TMS specificatie is tms[19]:http://t{switch:1,2,3,4}.edugis.nl/tiles/tiles/panden/{zoom}/{x}/{-y}.png

Terugmelden

Fouten of onvolledigheden in de BAG kunnen worden gemeld via het BAG terugmelden formulier. Terugmelden is verplicht voor bestuursorganen, maar mag ook vrijwillig door private partijen worden gedaan. Controleer wel of de fout ook in BAG Web voorkomt, omdat de gegevens in de BAG viewer minder actueel zijn.

Terugmelden kan ook via een JOSM plugin.

Licentie en kosten

De BAG is vrijgegeven onder de Publiek Domein licentie [1] en is dus voor iedereen (zowel overheden als private partijen) vrij te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden. Er zijn dus geen belemmeringen om deze dataset te gebruiken in OpenStreetMap.

De leveringsvoorwaarden van het Kadaster gelden ook voor BAG-Extract. De postcodegegevens die onderdeel van de BAG uitmaken waren tot 1 februari 2012 nog onderdeel van juridisch getouwtrek met PostNL en Cendris, die rechten meenden te kunnen laten gelden op het 6PPC-bestand. Zolang dit nog niet beslecht was moesten alle gebruikers een overeenkomst ondertekenen dat zij de postcodes niet voor commerciële doeleinden gebruiken.[2]. PostNL heeft de rechtszaak verloren [3] [4][5] [6] waardoor de gehele BAG inclusief postcodes vrij te gebruiken is voor commerciële doeleinden.

Importeren

Bestandsformaat

Een BAG extract wordt geleverd als initiële levering met maandelijkse mutatiebestanden. Het bestandsformaat is XML. De geometrieën van panden zijn als GML Simple Features gecodeerd.

Importscripts

Het ministerie van I&M (voormalig VROM) leverde de toolkit BAG Extract+ om een kopie van de BAG-gegevens in een PostgreSQL database te laden. BAG Extract+ is open source en meer informatie hierover is beschikbaar op de BAG Extract+ pagina op GitHub. De licentie waaronder de broncode beschikbaar is, is niet opgegeven. Inmiddels wordt BAG Extract+ niet meer onderhouden, en is het NLExtract project (GitHub) opgestart om diverse Nederlandse (overheids-) geodata sets te converteren, bewerken en te ontsluiten. In eerste instantie ondersteunt NLExtract het importeren van de BAG en TOP10NL datasets in een PostGIS database.

Bestaande imports

Voor de gemeente Nijmegen zijn al BAG-panden en -adressen geïmporteerd. Dit is gedaan door gebruiker nijmegen tuseen 12 en 22 november 2010 in een aantal grote changesets.

Import wiki pagina / discussie

In de 2e helft van 2012 zijn de importplannen concreter geworden. In november 2013 zijn beslissingen genomen over de BAG import door de NL community tijdens een bijeenkomst in Utrecht. Na de verplichte melding op talk-imports zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Het resultaat vind je op de BAGimport wiki pagina.

Ook bevat het forum een thread over de BAG import.

Updaten

Er is op dit moment een JOSM BAG-plugin waarmee gebouwen (Buildings) en adres-punten vanuit de BAG data ge-update kunnen worden. Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen.

Met de BAG Plugin

De JOSM BAG Plugin is nog niet publiek bechikbaar. Stuur eerst een verzoek naar dit topic op het Forum. Op de Wiki pagina BAG Update staat in detail verder uitgelegd hoe te installeren en te gebruiken.

Vraag het iemand anders

Doe een verzoek op het Forum. Hiervoor is een dedicated/pinned topic BAG Importverzoeken.

Schroom niet, er is altijd wel iemand die het voor je wilt doen. Controleer wel eerst in de BAG-viewer wat de status van de Panden is.

  • Panden met de status 'Bouwvergunning verleend' worden niet geïmporteerd.
  • Panden met de status 'bouw gestart' worden geïmporteerd als "building=construction".
  • Panden met de status 'in gebruik' worden normaal geïmporteerd.

De status van de panden komt niet altijd overeen met de werkelijkheid, dit i.v.m. de snelheid van werken bij de gemeente en verouderde luchtfoto's.

Teken na van de BAG laag

Deze methode is niet meer gewenst: de BAG Plugin is nu volwassen, en er zijn genoeg mensen om dit voor je te doen (zie boven). Met name de Pand geometrieën komen via de Plugin direct uit de BAG (WFS) en zijn dus exact.

Activeer de BAG laag in JOSM en teken de panden met de hand na.

De BAG laag maakt gebruik van de "BAG WMS" webservice. Je moet hem eerst toevoegen in JOSM via "Imagery" -> "Imagery Preferences". Je klinkt daar rechts onderaan op het "+ WMS" knopje en vult onderin, onder "Edit generated WMS URL" direct de volledige URL in:

https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?FORMAT=image/png&TRANSPARENT=TRUE&VERSION=1.3.0&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=pand&STYLES=&CRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

Je kunt ook onder "Enter GetCapabilities URL" https://service.pdok.nl/lv/bag/wms/v2_0?request=GetCapabilities&service=WMS invullen en op "Get Layers" klikken, je krijgt dan meer opties.

Het aanwezig zijn van de panden in de BAG laag zegt niks over of dat de bouw al gestart is, dus controleer dit ter plekke voordat je deze methode toepast.

Voeg wel altijd "source=nagetekend van BAG" toe, dit is handig voor degene die later nog eens mbv een plugin een update uitvoert.

Externe links

Bronnen