Hu:StreetComplete: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
→‎Az offline működés részletei: tartalom frissítése az angol verzió alapján
m (kieg.)
(→‎Az offline működés részletei: tartalom frissítése az angol verzió alapján)
A applikáció a térképet [https://github.com/tangrams/tangram-es Tangram-ES] segítségével jeleníti meg. A keresések [[Overpass API]]-val történnek [[Osmapi (Java)]]-n keresztül. A válaszok felküldése [[API|OpenStreetMap API]]-val történik.
 
== További jellemzők ==
== Az offline működés részletei ==
Az alkalmazással lehetőség van [[Notes|OSM jegyzet]] hozzáadására. A kérdésként megfogalmazott (kérdőjelet tartalmazó) jegyzetek minden StreetComplete felhasználó számára megjelennek, lehetővé téve számukra, hogy a helyszínen hozzáadják a kért információt. Az alkalmazás felhasználói közvetlenül '''fotókat is hozzáadhatnak a jegyzethez''' (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v4.0 v4.0] óta).
 
Bár a geometria módosítása általában nem lehetséges ezzel az alkalmazással, lehetőség van az '''utak felosztására''' (''split way''), ha a keresés során megkérdezett ingatlan nem terjed ki a teljes kiemelt részre (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v14.0 v14.0] óta).
'''Fontos: az offline használat előtt célszerű egy aktív wifi kapcsolat közelében elindítani a programot, kiválasztani a felmérni kívánt területet, és egy darabig így hagyni, hogy a kérdések letöltődjenek.''' A letöltődést a kijelző felső szélénél egy csík mozgása jelzi.
 
A térképi jellemzők változékonyabb tulajdonságai (például a nyitvatartási idő) esetében a felhasználókat bizonyos időközönként az alkalmazás újra megkérdezi, hogy a beírt adatok még mindig helyesek-e, ezzel segítve a '''térképi adatok naprakészen tartását''' (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v23.0 v23.0] óta). Különösen az üzletek esetében a felhasználók közvetlenül megadhatják, hogy mi van most ott, ha az üzlet bezárt (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v28.0 v28.0] óta).
Az applikáció memóriájában van egy fenntartott hely a keresések tárolására, így azok később a terepen, offline módban is láthatók lesznek. Ez az információ valójában a lemezen tárolódik.<ref>https://github.com/westnordost/StreetComplete/issues/122#issuecomment-311997939 (a szerző megjegyzése)</ref> Az Android rendszer azonban - ha kevés a hely - ezeket törölheti.
 
Az alkalmazással történő hozzájárulás révén a felhasználók különféle '''kitüntetéseket''' szerezhetnek (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v19.0 v19.0] óta), és az alkalmazásban a saját profilban megtekinthetik a hozzájárulásuk statisztikáját. A megszerzett eredmények feloldanak bizonyos linkeket, amelyeket hozzáadhatnak az alkalmazáson belüli linkgyűjteményükhöz. Ezek a linkek többnyire arra szolgálnak, hogy a felhasználó megismerkedjen az OpenStreetMap-pel, vagy bemutassanak egy érdekes OpenStreetMap-alapú projektet.
'''Fontos: a kérdések tárolása a térképen való nagyítás mértékétől függ!''' Azaz célszerű a célterületet a lehető legnagyobb nagyításban megjelenítve a térképen letölteni a kérdéseket, majd fokozatosan egyre nagyobb területet befogva folytatni a letöltést.
 
Az alkalmazás teljes mértékben támogatja az Android '''éjszakai üzemmódját''', beleértve a megjelenített térkép sötét témáját (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v11.0 v11.0] óta).
 
Egy terület letöltése után az alkalmazás '''teljesen offline módon használható''' az adott területen, még az alkalmazás vagy a készülék újraindítása után is. A válaszok később is feltölthetők, és amennyiben az adatok időközben megváltoztak, azokat intelligens automatikus konfliktusfeloldás rendezi el. (továbbfejlesztve a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v29.0 v29.0] és a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v32.0 v32.0] óta ismét a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v32.0 v32.0] óta)
 
A '''csapat üzemmód''' lehetővé teszi, hogy akár 12 fős "térképező csoport" egyszerre térképezze fel a környéket (a [https://github.com/streetcomplete/StreetComplete/releases/tag/v31.0 v31.0] óta).
 
=== Egyebek ===
 
A kérdések letöltését a kijelző alsó szélénél egy kör alakú nyíl forgása jelzi, ami általában pár másodperc alatt megtörténik.
 
Az applikáció memóriájában van egy fenntartott hely a keresések tárolására, így azok később a terepen, offline módban is láthatók lesznek. Ez az információ valójában a lemezen tárolódik.<ref>https://github.com/westnordost/StreetComplete/issues/122#issuecomment-311997939 (a szerző megjegyzése)</ref> Az Android rendszer azonban - ha kevés a hely - ezeket törölheti.
 
Adatfeltöltés akkor történik, amikor arra alkalom adódik, a művelet beavatkozás nélkül zajlik le. A kijelző bal felső szélén csillaggal jelölve a sikeres feltöltésekhozzájárulások száma látható.
 
== Fordítás és hibajelentés ==
450

edits

Navigation menu