Talk:WikiProject Belgium/Conventions/Bus and tram lines

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Night buses

There should be a special tag for night buses. In Brussels we also have some lines that are only available after 8 pm and others that stop at that time. The STIB gives 3 maps, one for the day, a small one for the evenings and another one for the night. The day and evening ones have no special letter in the names to differentiate them so a tag would be great. --Moyogo 09:35, 18 December 2008 (UTC)

School buses and Fast Services

It seems more logical to use 'S' for school busses and 'F' for Fast Services (snelle sercice) --ivodeb 10:31, 4 October 2010 (BST)10:31

You shouldn't use any letter at all, other than the exact number of that bus line (and sometimes a fast service has a number like "81S", but often it's just another number like "410"). You can always add extra tags to differentiate from normal bus lines. --Eimai 11:33, 4 October 2010 (BST)
I agree, maybe we can better use tags proposed for night-buses, school-buses and so on. Can we delete the text about the different sort of services for buses? --ivodeb 10:55, 6 October 2010 (BST)

Busstations

Enkele opmerkingen over de wijzigingen aan WikiProject Belgium/Conventions/Bus and tram lines over busstations:

access=bus bestaat helemaal niet als tag. Ik neem aan dat je een verkeersbord dat alle voertuigen verbiedt bedoelt met onderbord "uitgezonderd bus". Dit tag je als vehicle=no + psv=yes

Goed dat er toch nog iemand wakker is en dat je het hebt aangepast.

Merk dus ook op dat wat in de wegcode staat als "bus" niet hetzelfde is als de OSM-tag "bus". De OSM-tag "bus" staat in de wegcode als "autocar". Zie je een verkeersbord met "bus", dan bedoelt men daar expliciet het type van geregeld openbaar vervoer mee, en dat heeft de OSM-tag "psv" (public service vehicle) Het is best om niet de eindnodes van een highway=platform te taggen met highway=bus_stop, maar ergens een node tussenin waar ook in het echt het haltebord ongeveer staat. Vaak zijn de perrons toch een stuk langer dan waar de bussen stoppen. Merk ook op dat highway=platform + area=yes ook mag (maar wordt niet gerenderd voor zover ik weet) waardoor het begrip "eindnode" sowieso geen betekenis heeft.

OK, ik had een poging gedaan om het nog iets of wat te vereenvoudigen/schematiseren. Maar dat hoeft dus niet.

highway=platform heeft ook geen naam. Het is daarentegen wel de node met highway=bus_stop dat de naam heeft, en die gaat dan op busstations meestal in de aard van "Foobar Perron 5".

Nu dat er met relaties gewerkt wordt om alles wat met een specifieke bus_stop te maken heeft te groeperen, moet die naam dan wschl. op dat niveau opgegeven worden.
Voor de busstopnodes moet je als naam gewoon ingeven wat er exact op het haltebord zelf staat. En in de busstations is dat telkens een andere naam met die "perron X" suffix. De öpnvkarte vindt dat ook niet erg leuk omdat het zo niet kan groeperen... Maar het is de enige juiste manier.

Zie bvb. naar de Rooseveltplaats map (al zijn daar nog geen perrons ingetekend) -- Eimai 12:02, 2 October 2010 (BST)

Blij om te zien dat je nog steeds heel actief met OSM bezig bent! Render je nog zelf kaarten? --Polyglot 19:39, 6 October 2010 (BST)
Nee, renderen van kaarten doe ik al even niet meer, daar heb ik niet echt nood aan met alle kaarten die de Nederlanders quasi realtime renderen... Maar voor de rest even actief in OSM als altijd, alleen valt het minder op als de straten al gemapt zijn :-) --Eimai 00:40, 7 October 2010 (BST)
Oh, er is nog genoeg te doen. Landuse in de streken waar geen Yahoo fotografie voor bestaat is wel een uitdaging. Ik zie dat je zelfs aan de kanten van Diest/Assent bezig bent geweest. --Polyglot 19:11, 18 October 2010 (BST)