Vejnavne

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Vejnavne

Vi er heldigt stillede med navngivning af veje i Danmark fordi vi har importerede data fra et centralt register over adresser, Officielle standardadresser og koordinater (OSAK). Det betyder at man almindeligvis kan finde navnet på vejen i en af de nærliggende adressepunkter.

Som udgangspunkt skal OSAK-vejnavnet benyttes til vejens name-tag. Hvis OSAK-navnet indeholder en fejl, skal et rettet navn dog i stedet bruges. Det samme gør sig gældende hvis OSAK-vejnavnet afviger fra Openstreetmaps gængse regler, f.eks. skal forkortede vejnavne skrives ud. Det gælder dog kun hvad man kunne kalde pladsbesparende forkortelser som ikke udtales forkortede.

I tvivlstilfælde, især ved personnavne, må det tilrådes at følge OSAK - OSAK-navnene er de officielt fastlagte navne, derfor skal der en berettiget grund som dårlig stavning til at afvige fra dem.

Eksempler

Oprindeligt navn Rettes til Begrundelse
N. Markvej Nordre Markvej Almindelig forkortelse
Luthersg. Luthersgade Almindelig forkortelse.
Karl Bark Bechsens ve Karl Bark Bechsens vej OSAK-navnet er fejlagtigt afkortet.
H C Andersens Vej H.C. Andersens Vej Forkortelser er altid med punktum. Bemærk: Forkortelser af flerordsforbindelser uden mellemrum efter punktum.
Frederiks Alle Frederiks Allé Skiltene i området siger "Allé" med accent.
Ove Jensens Alle Rettes ikke Skiltene i området siger "Alle" uden accent.
Carl Th. Dreyers Vej Rettes ikke Navnet udtales Carl te-hå Dreyers vej
B.S. Ingemanns Vej Rettes ikke Navnet udtales Be Es Ingemanns Vej
Frederik 9.s Vej Rettes ikke Dette er en korrekt form. Alternativt: Frederik IX's Vej (følg skiltning)

Hvad man gør når navnet ikke indeholder en fejl

Hvis ikke der er nogen fejl, bruger man bare navnet fra OSAK-adressen direkte.

Hvad man gør når navnet indeholder en fejl

På selve vejen

Ved afvigelser skal name på vejen indeholde det rigtige fulde navn, mens OSAK-vejnavnet kan anbringes i tagget osak_name.

På adressepunkter

Adresserne på vejen skal have ændret deres addr:street til at indeholde det rigtige fulde navn så der er overenstemmelse mellem vejen og adressepunkterne. OSAK-vejnavnet kan flyttes til addr:osak_street.

Der arbejdes i øjeblikket på en automatiseret løsning til at gøre dette som også spiller sammen med OSAK-importeringsrobotten - før denne er på plads tilrådes det ikke at røre adressepunkterne for ikke at risikere, at de bliver overskrevet.

Central fortegnelse

Mapper Ole Laursen har udviklet en central fortegnelse, hvor man kan se og notere fejlagtigt beskrevne vejnavne.

Applikationer, som automatisk tilføjer adressenavne, bør tjekke op imod denne fortegnelse.


Mere info

Flere oplysninger om hvordan vejnavne fastsættes, se især Dansk Sprognævns vejledning der indeholder eksempler på rigtig og forkert stavning.

Forud for ovenstående anbefalinger var der en diskussion og afstemning om vejnavne og OSAK.

Andre fejl i adressepunkter

I tilfælde hvor der opdages andre fejl i adressepunkterne, skal man være varsom med blot at rette til. Ved en senere opdatering vil OSAK-importeringsrobotten kunne overskrive ændringerne.

Føler man sig sikker på at adressepunkterne er forkerte på andre områder (postnr/by, koordinater, eller hvor to nabogrunde ligger på hver sin vej), kan man vælge at rette til, men man kan også vælge bare at markere at man mener der er noget galt, men man bør ikke rette importerede oplysninger, uden at markere.

Markeringer af fejl i adressepunkter foretages ved et fixme tag.

[1] kan give en liste over adressepunkter, der er markeret med fixme