User:Gilbert54/NL:How to map a

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
HulpDeze pagina werd met de beste bedoeling en zorg samengesteld. Aangezien de systematiek van OSM voortdurend in beweging is, en omdat deze pagina's, alsook andere pagina's in Wiki, gemaakt worden door verschillende vrijwilligers, kan het voorkomen dat niet over alles eensgezindheid bestaat. Sommige hier voorgestelde attributen (tags in het Engels) kunnen afwijken van de algemene tagging praktijk.

Een goed naslagwerk om na te gaan of een tag in het systeem van OSM voorkomt is de webpagina taginfo.openstreetmap.org
In geval van tegenstrijdigheden gaat de voorkeur naar de betekenis van de tags op (Engels: Map Features; Nederlands: NL:Map Features). Indien je tegenstrijdigheden tegenkomt, kan je een bericht achterlaten op de Overlegpagina, zodat ze kunnen opgelost worden.

In tegenstelling tot NL:Map Features, die gesorteerd staan op attibuten (in het Engels: tags), is deze lijst gesorteerd op de objecten, die men in de werkelijkheid tegenkomt. Die reële objecten worden meestal vastgelegd met meerdere attributen (tags), bijvoorbeeld een rivier door zijn naam, zijn breedte en of er schepen op varen. Vaak zijn er ook meerdere mogelijkheden om iets te beschrijven, bij voorbeeld een rotonde als een rondgaande weg of als een mini-rotonde, of een Point-of-Interest als een punt of als een vlak. Hier worden alle mogelijkheden opgesomd, en wordt verklaard wanneer welke mogelijkheid moet gebruikt worden. Bij twijfel moet de eerst vermelde mogelijkheid gekozen worden.

Vlak of knoop?

Voor alle objecten geldt:

 • grotere vlakken altijd als vlak
 • kleine objecten als knoop inbrengen (brievenbus, telefooncel)
 • torenspits, lichtbaken, bergtop als knoop

Een object wordt slechts eenmaal ingebracht. Wanneer een object zowel als knoop en vlak wordt ingevoerd, bestaat het gevaar dat deze verschillende keren wordt geteld ("er zijn 24 parkeerplaatsen", terwijl er in werkelijkheid maar 12 zijn) of meerdere keren op de kaart wordt getoond.

Een vlak kan tijdelijk als knoop worden ingevoerd in afwachting van het intekenen van het volledige vlak. Wanneer het vlak wordt ingetekend moet wel de knoop worden verwijderd.
Een gedetailleerde uitleg over vlakken, lijnen, knopen en relaties vindt je op de pagina over de data elementen die in de OpenStreetMap documentatie gebruikt worden. De Nederlandstalige versie bevat nagenoeg geen informatie, maar wie weet, misschien heb je wel zin in wat vertaalwerk ? Hieronder volgt een opsomming van de elementen.

Node Punt (Node)
Way Open Lijn (Way - Open Polyline)
Closed way Gesloten Lijn (Way - Closed Polyline)
Area Vlak (Area)
Relation Relatie (Relation)

Zoeken met <CTRL-F>

Wanneer je op zoek bent naar een specifiek onderwerp, kan je met <CTRL>-F een zoekvenster openen. In dit venster kan je het onderwerp waarnaar je op zoek bent ingeven, bijvoorbeeld "Afvalcontainer" of meer algemeen "Afval". Met de "Previous" of "Next" knoppen kan je de zoekopdracht opnieuw starten waarbij naar de vorige of volgende locatie wordt gegaan van het gevraagde onderwerp.

Verwijzingen

Opgelet met verwijzingen naar pagina's met "Proposed features". In een aantal gevallen zijn de voorgestelde features "de facto" in gebruik, maar dikwijlsgaat het om voorstellen waar nog veel discussie over is en bijgevolg nog een en ander kan veranderen; soms gaat het ook om voorstellen die weggestemd zijn of waar de auteur zelf niets meer mee gedaan heeft (abandoned). Alvorens "verdachte" tags toe te passen ga in elk geval eerst eens lijken op Taginfo. Iedere hoofdtag op deze pagina heeft een TagInfoIcon.png icoontje waarmee je de corresponderende pagina in taginfo kan oproepen om te zien hoe dikwijls de vermelde key of key/value combinatie door andere mappers reeds toegepast werd. Je kan in het zoekveld rechtsboven de naam van de tag intikken om alle waarden te zien die tot nu toe in OSM hiermee gebruikt werden. Als je ziet dat de tag of waarde in kwestie maar enkele keren gebruikt is dan kan je beter even raad vragen bij andere mappers, of bv. op de mailing list.

Bij koppelingen naar Nederlandstalige OpenStreetMap Wiki pagina's neem je best altijd een kijkje op het Duitstalige of Engelstalige origineel. De Nederlandse vertalingen zijn soms onvolledig.
  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z  


A

Aanlegsteiger

Tide-Ebbe-A.jpg Node Way

man_made=pier      TagInfoIcon.png
+ mooring=yes/no
+ floating=yes

Opmerkingen:
 • mooring: ligplaatsen; floating: drijvend
 • Steiger in het water (Bijv. voor het aanmeren van schepen of om te zwemmen)
 • Golfbreker zie: man_made=breakwater en man_made=groyne

#index - #top

AED (Automatische Externe Defibrillator)

Automated External Defibrillator Amsterdam airport.jpg Node

emergency=aed      TagInfoIcon.png

+ note=* Plaatsbeschrijving (Engels)
+ note:nl=* Plaatsbeschrijving (Nederlands)
+ opening_hours=* Openingsuren

medical=aed      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

#index - #top

Afslagstrook

Zie Voorsorteerstrook, Invoegstrook, Uitvoegstrook
#index - #top

Afrit (autosnelweg)

Sinnbild Autobahnausfahrt.svg Node

highway=motorway_junction      TagInfoIcon.png

+ name=*
+ ref=Nummer v/d afrit

Opmerkingen:
 • De tag highway=motorway_junction wordt aangebracht op het punt waar de uitvoegstrook begint.
 • De afrit (soms ook uitrit genoemd) bestaat uit de uitvoegstrook (het rijvak dat erbij komt enkele honderden meters vóór de eigenlijke afrit) en de afrit zelf.
  • je voegt een rijvak (lane) toe aan de snelweg zelf vanaf het punt waar de afrit begint tot waar de afrit effectief afsplitst van de snelweg
Uitrit Autosnelweg.png Way

highway=motorway_link      TagInfoIcon.png
oneway=yes
optioneel
maxspeed=*

 • De afrit wordt vanaf de afsplitsing van de snelweg getagd als highway=motorway_link. Meestal wordt er bij de afrit ook een maximum snelheid voorgeschreven.
 • Bij kruising van 2 autosnelwegen worden de verbindingen als gewone afritten aangeduid. deze afritten hebben echter geen ref=Nummer


Zie ook Oprit (autosnelweg)


#index - #top

Afrastering

Zie OmheiningAfvalcontainer

Waste container.jpg Node

amenity=waste_disposal      TagInfoIcon.png

Opmerking:

Deze gebruiken we enkel voor grote afvalbakken. Voor containers die voor recyclage bedoeld zijn van bv. glas, papier, kleren enz. zie Recycling
Zie ook: Vuilnisbak


#index - #top

Afvalinzameling

Mavis Valley Transfer Station - geograph.org.uk - 62194.jpg Node Area

amenity=waste_transfer_station      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Overslagstations worden doorgaans gedefinieerd als voor (niet openbare) tijdelijke opslag van afval, volgens de wiki documentatie, maar kan ook voor recycling (crap plaats) worden gebruikt, hoewel deze betekenis niet identiek is.
 • Een Overslagstation is geen recyclagepark of containerpark (toegankelijk voor het publiek), maar een tijdelijke opslagplaats die gebruikt wordt door een afvalverwerkingsbedrijf.
 • recycling_centre zie: Proposed features/recycling type

#index - #top

Akker

Zie Landbouwgrond
#index - #top

Ambacht

Zie Werkplaats
#index - #top

Ambassade

Palais Metternich2.jpg Node Way

amenity=embassy      TagInfoIcon.png

+ name=*
+ country=*

Opmerkingen:

#index - #top

Ambulancedienst

Amb station.JPG Node Closed way

emergency=ambulance_station      TagInfoIcon.png
+ name=*
+ operator=*
+ phone=*

Opmerkingen:
 • In België en Nederland zijn ambulancediensten ondergebracht bij de brandweer, privé ondernemingen, ziekenhuizen of het Rode Kruis. Eigenaardig genoeg wordt de ambulancedienst onder emergency geklasseerd, terwijl je brandweer en politie bij amenity vindt.
 • Er zijn nog verschillende voorstellen voor andere hulpdiensten, zoals o.m. kustwacht, Rode Kruis, enz. maar voorlopig zit daar niet veel beweging in.
 • Wikipedia: Ambulance

#index - #top

Ambulante Hulp

Ambulantorycare.svg Node Closed way

amenity=social_facility      TagInfoIcon.png
+ social_facility=ambulatory_care

Opmerkingen:

#index - #top

Apotheek

Pharmacy Green Cross.svg Node Closed way

amenity=pharmacy      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:

In sommige landen maakt men een onderscheid tussen "dispensing" en "non-dispensing" apotheken. Daarbij gaat het om apotheken die wel of niet geneesmiddelen op doktersvoorschrift mogen verkopen. In België en Nederland bestaat dit onderscheid niet.

 • In een ziekenhuis vindt je ook de ziekenhuisapotheek, maar die is in België niet toegankelijk voor publiek en wordt dus ook niet getagd. In Nederland bestaat de transmurale of poliklinische apotheek, dat is een ziekenhuisapotheek die ook geneesmiddelen levert aan mensen die niet gehospitaliseerd zijn. Deze wordt dan wel getagd.
 • Niet te verwarren met shop=chemist. DIt soort winkels vindt je o.m. veel in Duitsland. Deze winkels verkopen lichte geneesmiddelen (vrij van voorschrift), producten voor persoonlijke hygiëne, kuisproducten en cosmetica. Ze zijn bekend on der de benaming Drogerie.
 • Wikipedia: Apotheek

#index - #top

Appartement

1St Leonards, New South wales.jpg Node Closed way Relation

building=apartments      TagInfoIcon.png
optioneel
building:levels=*

Opmerkingen:

#index - #top

Aquarium

Georgia Aquarium - Ocean Voyager Tunnel Jan 2006.jpg Node Closed way

tourism=aquarium      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:

zie ook: Zoo


#index - #top

Archeologische Opgraving

Dscf0105 600.jpg Node Area Relation

historic=archaeological_site      TagInfoIcon.png
name=*
site_type=*

Opmerkingen:

#index - #top

Arts

Zie Dokter

#index - #top

Autohandel

Car dealership in Rockville Maryland Jeep.jpg Node Closed way

shop=car      TagInfoIcon.png
name=*
brand=*
optional + car_repair=yes

Opmerkingen:
 • Indien de autohandel ook onderhoud en herstellingen doet + car_repair=yes
 • Zie ook Garage
#index - #top

Autosnelweg

A4-passante di mestre dd.png

Belgium-trafficsign-f5.svg Belgium-trafficsign-f7.svg

Mf way.png

highway=motorway      TagInfoIcon.png
ref=*
oneway=yes
lanes=*
maxspeed=*

Opmerkingen:

#index - #top

Autoweg

Dscf0444 600.jpg

Belgium-trafficsign-f9.svg Belgium-trafficsign-f11.svg

Way

highway=trunk      TagInfoIcon.png
motorway=yes
name=*
ref=*
lanes=*

Opmerkingen:
 • Wegen die qua constructie en wegmarkering lijken op een autosnelweg, maar geen autosnelweg zijn.
 • Een autoweg wordt dikwijls ook expresweg genoemd. Strikt genomen zijn autowegen enkel deze wegen die zijn aangeduid met Belgium-trafficsign-f9.svg en Belgium-trafficsign-f11.svg.
 • In de praktijk worden wel meer wegen met 2x2 rijstroken getagd met highway=trunk zonder meer of met bijkomend expressway=yes , behalve de gedeelten ervan die door residentieel gebied of winkelzones lopen.
 • Een expresweg kan gelijkvloerse kruisingen en/of overwegen hebben.
 • Wegcode: artikel 2.4 en artikel 22.

#index - #top


B

Bakker

Baker Oslo.jpg Node Closed way

shop=bakery      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*
optioneel
pastry_shop=yes/no/only

Opmerkingen:
 • In Nederland (en soms ook in Vlaanderen) gebruikt men meestal de term "warme bakker" voor een bakker die zijn brood zelf bakt - in tegenstelling tot een bakker die enkel brood verkoopt maar het niet zelf bakt. Voor OpenStreetMap wordt er geen verschil gemaakt.
 • Een speciaalzaak voor gebak en taart wordt een banketbakker genoemd. In dat geval voeg je dat tag pastry_shop=* toe.
 • Deze tag is enkel voor de winkel van de bakker (shop), niet voor de werkplaats waar gebakken wordt. Als die afzonderlijk getagd wordt - bv bij een zeer grote bakkerij of een industrieel bedrijf - gebruik dan building=industrial + industrial=bakery.
 • Wikipedia: Bakkerij

#index - #top

Bank (financiële instelling)

Vault.jpg Node Closed way<br\>

amenity=bank      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*
optioneel
atm=yes/no

Opmerkingen:
 • name=* geeft de naam van het filiaal weer
 • operator=* geeft aan tot welke bank het filiaal behoort.
 • atm=yes/no geeft aan of een Geldautomaat voorhanden is. Dit is enkel voor geldautomaten binnen het bankgebouw. Een geldautomaat aan de buitenkant wordt steeds afzonderlijk getagd met amenity=atm op de muur waar hij zich bevindt
 • Wikipedia: Bank

#index - #top

Bank (om op te zitten)

Zie Zitbank

#index - #top

Bar

NightBar Erfurt.jpg Node Closed way

amenity=bar      TagInfoIcon.png
+ name=*
optioneel
food=yes

Opmerkingen:

"Bar" kan een totaal verschillende betekenis hebben van land tot land. In België en Nederland wordt er meestal een drankgelegenheid mee bedoeld van de hogere klasse of een zaak waar erotisch vermaak aangeboden wordt.

Zie ook:


#index - #top

Bareel

Zie Slagboom

#index - #top

Basisstation

Mobile phone base station 2010 12 30 165211 PC304165.jpg Node Way

Op een GSM mast:
man_made=mast      TagInfoIcon.png
tower:type=communication
communication:mobile_phone=yes

Opmerkingen:
 • Een GSM basisstation vindt je meestal op een mast in de vrije natuur, langs snelwegen of in industrieparks. In de bewouwde kom worden ze meestal gecamoufleerd opgesteld op watertorens, op kerktorens of op het dak van hoge appartementsgebouwen.
 • Bij een GSM basisstation hoort ook de transmissie-apparatuur. Bij een gewone GSM mast zit die meestal in een containerbhuizing die aan de voet van de mast staat. Indien meerdere operatoren dezelfde mast delen zal je op de grond een afzonderlijke container voor iedere operator zien staan.
 • Bij een GSM basisstation hoort ook de transmissie-apparatuur. Bij een gewone GSM mast zit die meestal in een containerbhuizing die aan de voet van de mast staat. Indien meerdere operatoren dezelfde mast delen zal je op de grond een afzonderlijke container voor iedere operator zien staan.
Sender Blauen-2.jpg Node Way

Op een grote zendmast (TV of militair):
man_made=communications_tower      TagInfoIcon.png
communication:television=yes
communication:radio=yes
+ ... + communication:mobile_phone=yes

 • Indien de antennes op een gebouw of op een TV-toren gemonteerd zijn zal je gewoonllijk niets zien van de transmissie-apparatuur.
 • Indien de antennes gemonteerd zijn op een gebouw, watertoren, schouw, kerktoren, enz. dan tag je het bouwwerk zoals gewoonlijk en voeg je daar communication:mobile_phone=yes aan toe.

#index - #top

BBQ

Bbq.jpg Node Closed way

amenity=bbq      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • Alleen geldig voor permanent opgestelde BBQ.
 • zie ook bij Picknickplaats

#index - #top

Beek

Marshall-county-indiana-yellow-river.jpg Way

waterway=stream      TagInfoIcon.png
name=*
width=#

Opmerkingen:
 • Een beek is een natuurlijke waterloop die evolueert tot rivier of in een rivier uitmondt.
 • Zie ook Gracht, Rivier.

#index - #top

Beeldhouwwerk

Zie Standbeeld
#index - #top

Benzinestation

Zie: Tankstation

#index - #top

Begraafplaats

Camposanto 19-08-2008 16-31-22.JPG Node Area

amenity=grave_yard      TagInfoIcon.png
religion=*
denomination=*


Area
landuse=cemetery      TagInfoIcon.png
religion=*
denomination=*

Opmerkingen:
 • Kleinere begraafplaatsen kunnen met amenity=grave_yard beschreven worden.
 • Individuele graven met historisch belang kunnen getagd worden met
historic=tomb + tomb=tombstone
of
historic=tomb + tomb=vault.
#index - #top

Bejaardentehuis

Zie Rustoord

#index - #top

Beursgebouw

Bourse Bxl 02.JPG Node Closed way

amenity=stock_exchange      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:

Nog niet officieel aanvaard (approved) maar wordt defacto gebruikt.
Combineer de beurs functie met het gebouw: building=yes.


#index - #top

Bewakingscamera

Surveillance video cameras, Gdynia.jpeg Node

man_made=surveillance      TagInfoIcon.png
surveillance=indoor/outdoor/public
surveillance:type=*
surveillance:zone=*

Opmerkingen:
 • surveillance=indoor interne controle (bijvoorbeeld in winkel) - onwaarschijnlijk om op een kaart te staan
 • surveillance=outdoor prive-controle buiten (bijvoorbeeld aan ambassade)
 • surveillance=public controle buiten (bijvoorbeeld in steden)
  • surveillance:type=*:
   • camera: algemeen gebruik
   • guard: bewaking, bv. aan een bedrijfsingang
   • ALPR: automatische nummerplaatherkenning (Automatic License Plate Recognition)
  • surveillance:zone=*: town, parking, traffic, shop, bank, building
 • Voor traject controle (controle van de gemiddelde snelheid over een bepaald traject): zie Controle

#index - #top

Bezienswaardigheid

Byzantine fort.jpg Node Closed way Area

tourism=attraction      TagInfoIcon.png
name=*
attraction=*

Opmerkingen:
 • Deze is de meest algemene vorm om een bezienswaardigheid te markeren.
 • Dit attribuut kan ook in kombinatie met andere attributen worden toegekend.
 • Voorbeeld, voor een bezienswaardige ruine van een kasteel:
historic=castle
castle_type=defensive
ruins=yes
tourism=attraction .

#index - #top

Bibliotheek

Wpm02 24.JPG Node Closed way

amenity=library      TagInfoIcon.png
name=*
optioneel
operator=*opening_hours=*

Opmerkingen:

Met de tag "operator" kan je bv. aangeven dat het niet om de openbare bibliotheek gaat, maar om de bibliotheek van de school, universiteit, enz.

Mobile library fawe uganda.jpg Node

amenity=mobile_library      TagInfoIcon.png
name=*
optioneel
operator=*opening_hours=*

 • Stopplaatsen van een mobile bibliotheek worden getagd met een punt, net zoals de stopplaatsen van een lijnbus. De route van de mobiele bibliotheek kan je eventueel in een route relatie zetten.
 • Openingsdagen en -uren worden in de tag opening_hours=* aangegeven.
 • Details over het taggen van een mobiele bibliotheek vindt je op de wiki pagina

#index - #top

Bijenkorf

Bijenstand (Honeybees).jpg Node Area

man_made=beehive      TagInfoIcon.png
optioneel
capacity=*
operator=*
seasonal=yes

Opmerkingen:
 • Voor het markeren van bijenkorven is nog geen duidelijke afspraak. Op de wiki Proposed features/apiary vindt je een half dozijn verschillende tags voor hetzelfde. In afwachting van een goedgekeurd voorstel kan je bijenkorven best taggen als man_made=beehive voor de plaats waar de bijenkorven staan (kan tijdelijk zijn).
  • Capacity: het aantal bijenkorven die opgesteld staan
  • Operator: de eigenaar van de bijen (imkerij)
  • Seasonal: als het om een tijdelijke opstelling gaat, wat doorgaans het geval is buiten de imkerij.
 • Voor de imkerij gebruik je best craft=beekeeper.
 • Wikipedia: Imkerij

#index - #top

Bioscoop

zie Cinema

#index - #top

Bistro

zie Café

#index - #top

Boerderij

Bauernhof Femund.jpg Mf area.png

landuse=farmyard      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Het zogenaamde erf. Dit is de grond waarop de boerderij, de stallingen staan, eventuele moestuin of tuin, enkele (fruit)bomen, enz.
 • De gebouwen op een boerderij worden afzonderlijk getagd:
 • Eventueel kan je de boerderij en de bijbehorende landbouwgronden samenbrengen in een relatie.
 • Zie ook: Landbouwgrond voor weide, veld of akker.

#index - #top

Bollard

Bollard and railings, Belfast - geograph.org.uk - 1003286.jpg

Poller.jpg

Bollard in residential area.jpg

Node Way Closed way

barrier=bollard      TagInfoIcon.png

optioneel
bollard=rising      TagInfoIcon.png

optioneel
opening_hours=*

Opmerkingen:
 • Oorspronkelijk word deze term in het Engels gebruikt voor een meerpaal of bolder (om schepen aan te meren)
 • De juiste Nederlandse benaming is Poller of Bollard
 • In OSM wordt bollard voor alle soorten verticale palen gebruikt die als wegversperring gebruikt worden
 • Vaste paaltjes vindt je voornamelijk op paden waar enkel voetgangers en fietsers door mogen
 • Verzinkbare bollards worden meestal gebruikt om in bepaalde straten enkel openbaar vervoer of hulpdiensten toe te laten of als toegangscontrole of inbraakbeveiliging op parkeerterreinen. Voor verzinkbare bollards voeg je de tag bollard=rising toe. Als de toegangsbeperking van tijdelijke aard is kan je dit aangeven met opening_hours=*.
 • Voor paaltjes die kunnen verwijderd worden (meestal vergrendeld met een slot) voeg je bollard=removable toe.
 • Als meerdere palen in een rij opgesteld staan kan je een lijn gebruiken i.p.v. een punt om de bollards te markeren.

#index - #top

Boom, Bomenrij

Tree.jpg

Row of Poplar Trees - geograph.org.uk - 242206.jpg

Node

natural=tree      TagInfoIcon.png

Way lijn
natural=tree_row      TagInfoIcon.png

opties:
denotation=*
genus=*
species=*
en eventueel
+ genus:nl=*
+ species:nl=*

Opmerkingen:
 • denotation=*: geeft context bij de boom of bomenrij
Als je bij taginfo TagInfoIcon.png gaat kijken zal je vaststellen dat deze tag nauwelijks gebruikt wordt, tenzij met de vermelding "FIXME".
  • denotation=natural_monument: geregistreerd als onroerend erfgoed; in feite duplicatie want dit kan net zo goed door de tag historic=yes + heritage=4 toe te voegen met bijkomende tags om het erfgoed te beschrijven. Voor meer details over heritage=* zie Proposed features/heritage.
  • denotation=avenue: laan. Beschrijft de bomenrij als geplaatst langs de weg. Eigenlijk overbodig daar de plaatsing van de bomenrij op de kaart vanzelf uitwijst als ze langs de weg staan.
  • denotation=urban: bomen in stedelijk gebied
  • denotation=cluster: boom als deel van een groepje b omen. Door de meeste mappers als nutteloos beschouwd.
  • denotation=landmark: opmerkelijke boom omwille van zijn vorm of afmetingen. Meestal zichtbaar vanop een grote afstand. Alternatief: landmark=yes.
 • Als je geen tijd of zin hebt om de enkele of dubbele bomenrij langs de weg te taggen kan je aan te weg (highway=*) de tag tree_lined=left/right/both toevoegen. TagInfoIcon.png

#index - #top

Boomgaard

Altesland2.jpg Area

landuse=orchard      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Boomgaard, met bomen of struiken voor voedselproductie.
#index - #top

Boothelling

Swanage lifeboat on its slipway 1.JPG Node

Voor kleine boten (recreatieve scheepvaart):
leisure=slipway      TagInfoIcon.png

In een haven:
harbour=slipway      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Bootverhuur

Modern Canoe.jpg Node Closed way

shop=boat_rental      TagInfoIcon.png
of
amenity=boat_rental      TagInfoIcon.png

+ name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Bordeel

Aarschotstraat.jpg Node Closed way

amenity=brothel      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Bos

Forestry Road - geograph.org.uk - 215468.jpg Area

landuse=forest      TagInfoIcon.png
name=*
wood=coniferous/deciduous/mixed

Opmerkingen:
 • landuse=forest: bosbouw, beheerd bos. Het grootste deel van de bossen worden gebruikt voor bosbouw.
 • De boomsoorten onderscheiden kan met wood=coniferous/deciduous/mixed voor naald-, loof- of gemengde bomen.
Biogradska suma.jpg Area

natural=wood      TagInfoIcon.png

name=*
wood=coniferous/deciduous/mixed

 • Alleen perfect natuurlijke bossen (bosgebied) moet met natural=wood getagd worden.
 • Nooit gelijktijdig forest en wood gebruiken.
 • zie ook Oerwoud
#index - #top

Bospad

GuideFootPathCycleYes.jpg Way

highway=path      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Een pad is een route die opengesteld is voor publiek, maar niet bedoeld is voor motorvoertuigen. Meer details vindt je op de wiki pagina.
 • Zie ook Veldweg.
#index - #top

Brandkraan

Gele brandkraan.jpg Mf node.png

emergency=fire_hydrant      TagInfoIcon.png
of
amenity=fire_hydrant      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Zie ook: Drinkwater, Brandweerkazerne

Brandkraan met opzetstuk.jpg Mf node.png

emergency=fire_hydrant
location=underground
of
amenity=fire_hydrant
location=underground

Opmerkingen:

De brandkraan kan ook onder de grond zitten.

#index - #top

Brandweerkazerne

Tower Ladder 119 26 Hooper St jeh.jpg Node Closed way

amenity=fire_station      TagInfoIcon.png
building=yes
name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Brievenbus

Postbus-Lebbeke.JPG Node

amenity=post_box      TagInfoIcon.png
operator=bpost
ref=*
collection_times=*

Opmerkingen:
 • ref=* - Identificatie van de brievenbus
 • collection_times=* – Dagen en uren waarop de brieven opgehaald worden.
Voorbeeld: Mo-Fr 15:00,18:00,19:00,23:00; Sa 15:00; Su 10:30,23:00
#index - #top

Bron

Arzborn.JPG Node

natural=spring      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • zie ook: Spa (bron voor therapeutische werking)
#index - #top

Brug

Bridge-yes.jpg Way

bridge=*      TagInfoIcon.png
layer=1
name=*
ref=*

Opmerkingen:
 • Wordt gecombineerd met highway=* of railway=*
 • De brug moet worden gehecht aan het gedeelte van de weg waar de brug deel van uitmaakt. Deze weg wordt dus meestal verdeeld in drie segmenten (de weg vóór de brug, de brug zelf, de weg na de brug).
 • Wanneer twee of meer bruggen onderling kruisen, is dit met layer=1, layer=2, enz. te gebruiken.
 • Indien de brug gelijkgronds is en de kruisende weg loopt eronder door, dan gebruik je geen "layer" tag voor de gelijkgrondse brug (layer=0 is de default waarde) en zet je de weg eronder op layer=-1. Ofwel gebruik je een tunnel voor de lager gelegen weg en geen brug voor de hoger gelegen weg, maar niet beide samen.
 • Voor de waarde bij bridge=* kan je gewoon "yes" gebruiken of het type brug invullen. Voor gangbare waarden zie bridge=*, Tuibrug, Hefbrug, Draaibrug en uteraard Taginfo TagInfoIcon.png
#index - #top

Buis (betonnen buis voor gracht of beek)

Zie Overwelving
#index - #top

Buizenbrug

Fairfield Pipe Bridge 2009.JPG Way

man_made=pipeline      TagInfoIcon.png
bridge=*
location=overground

optioneel
operator=*
type=*

Opmerkingen:
 • Een buizenbrug is een brugconstructie voor buizen. Je vindt ze hoofdzakelijk in industriële omgevingen en bij pijpleidingen voor olie of gas.
 • Het opsplitsen van de pijpleiding gebeurt op dezelfde manier zoals bij een gewone brug.
 • Als de brug een specifieke constructie heeft mag je i.p.v. "yes" bij bridge=* de juiste waarde gebruiken, net zoals bij een gewone brug.

Wikipedia: pipeline bridge

#index - #top

Burcht

zie Kasteel
#index - #top

Bureel

Zie: Kantoor
#index - #top

Bushalte / Tramhalte

Bushalte Noorderplaats voor De Lijn en Veolia.jpg

Dscf1400-600.jpg

Node

highway=bus_stop      TagInfoIcon.png
of
railway=tram_stop      TagInfoIcon.png
name=*
ref=*
operator=*
route_ref=*
not_served_by=*
zone=*
shelter=*
bench=*
tactile_paving=*
display=departures
display_type=overview

NodeWayArea
highway=bus_stop

Relation
type=public_transport
public_transport=stop_area
name=*
ref=*

Opmerkingen:
 • Praktisch: een knoop met highway=bus_stop aan de kant van de weg waar de passagiers wachten.


Het volgende kan worden toegepast als de public_transport tags ooit correct zullen worden gerenderd. Op dit moment heeft het weinig zin om deze tags toe te voegen.

 • Een bus- of tramhalte kan gezien worden als twee te onderscheiden delen: De plaats waar het voertuig op de straat of op de sporen halthoudt highway=bus_stop / railway=tram_stop (voorheen als knoop die deel uitmaakt van de weg) en de plaats waar de passagiers op de bus staan te wachten. highway=bus_stop (voorheen als losstaande knoop aan de juiste kant van de weg) of public_transport=platform (tegenwoordig). Om te zorgen dat JOSM deze herkent moet daar nog bus=yes of tram=yes aan worden toegevoegd.

Zie ook bushalte, bushokje, buslijn, busstation

#index - #top

Bushokje

Bus shelter.jpg Node Area

amenity=shelter      TagInfoIcon.png
shelter_type=public_transport      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Als het bushokje niet verder weg staat, kan aan het platform (public_transport=platform) ook gewoon shelter=yes toegevoegd worden.
 • Let op: het is van belang om shelter_type aan te geven, aangezien de tag shelter ook voor vele andere schuilplaatsen gebruikt wordt. (Bv. Schuilhut/Berghut)
#index - #top

Buslijn

Buslijn.jpg Relation

type=route      TagInfoIcon.png
route=bus
ref=*
network=*
operator=*

Opmerkingen:
#index - #top

Busstation

Kusatsu-Onsen Bus Station.jpg Node Closed way

public_transport=station     TagInfoIcon.png
bus=yes

Opmerkingen:
#index - #top

Buurthuis

Zie Gemeenschapscenter
#index - #top


C

#index - #top

Cabinebaan

CH Furtschellas aerial tram.jpg Way
Zie: Kabelbaan
#index - #top

Café

Pub.jpg Node Closed way

amenity=pub     TagInfoIcon.png
+ name=*
optioneel + food=yes

Opmerkingen:
 • Gebruik hier geen amenity=cafe voor !!!. Deze tag is bedoeld voor een Koffiehuis of Theehuis.
 • Synoniemen zijn Pub en Taverne, eventueel ook Bistro.
 • voeg food=yes als er ook eten wordt geserveerd. Zie amenity=pub voor meer optionele tags.
 • Zie ook: Bar, Nachtclub of Disco
#index - #top

Camperplaats

Barßel Wohnmobilstellplatz.jpg Node Area

tourism=caravan_site      TagInfoIcon.png
capacity=*
name=*
fee=yes/no
power_supply=yes/no

Opmerkingen:
 • Deze markering is eigenlijk bedoeld voor kampeerplaatsen die speciaal uitgerust zijn voor kampeerauto's (mobilhomes), al dan niet voorzien van bijkomende faciliteiten. Niet verwarren met een parkeerplaats die voorbehouden is voor kampeerauto's .
 • In het Engels noemt men deze RV Park, in het Duits Reisemobil-Stellplatz, Wohnmobil-Stellplatz.
 • Op sommige web sites zal je naast deze kampeerplaatsen ook gewone parkeerplaatsen vinden die extra ruimte bieden voor campers, meestal gratis, maar beperkt in de tijd.
 • Bijkomende faciliteiten zoals bv. toiletten, douches , drinkwatertap, Afvalcontainer moet je afzonderlijk toevoegen.
 • Voor stelplaatsen waar caravans permanent opgesteld worden bestaat er nog geen tag in OSM. Je kan de discussie volgen op Talk:Proposed_features/Trailer_Park.
 • Voor gewone campings (met tenten of caravans) zie camping.
 • Wikiipedia: Camperplaats
 • Zie ook op de web site van BIPA
#index - #top

Camping

Campsite.jpg Node Area

tourism=camp_site      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*
website=*
tents=yes/no
caravans=yes/no
power_supply=yes/no/type
shower=yes/no/hot/cold
openfire=yes/no

Opmerkingen:
#index - #top

Casino

Casin0.jpg Node Closed way

amenity=casino      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Catering

LSG-Alzey 1319.jpg Node Closed way

craft=caterer      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Ondertussen worden (minder vaak) ook gebruikt:
shop=catering TagInfoIcon.png
amenity=catering TagInfoIcon.png

Wikipedia: Catering

#index - #top

Centrale

zie Elektriciteitscentrale
#index - #top

Chiro

zie Scouting
#index - #top

Cinema

OdeonWestEnd.jpg Node Closed way

amenity=cinema      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*
wheelchair=*

Opmerkingen:
 • "Operator" is de naam van de groep of keten waartoe de cinema behoort (indien geen onafhankelijke cinema)
 • wheelchair=yes indien de zaak toegankelijk is voor rolstoelgebruikers
#index - #top

Circus

Barnum & Bailey clowns and geese2.jpg Node Closed way

amenity=circus      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • de markering van een circus op de kaart is enkel zinvol als het circus er permanent gevestigd is, wat meestal niet het geval is.
 • taginfo geeft aan dat circus tot nu toe (November 2013) niet voorkomt op de kaart.
#index - #top

Club

Chess - young and old.jpg Node Closed way

leisure=club      TagInfoIcon.png
club=*

Opmerkingen:
 • De oude tag amenity=xxx_club is vervangen door de combinatie leisure=club met club=*, met uitzondering van night club, strip club en swinger club.
 • Hier vindt je een hele lijst van gedefinieerde clubs, maar je mag er uiteraard altijd nieuwe verzinnen. Kijk eerst op taginfo of er al iets bestaat voor jouw club.
 • Niet te verwarren met een faciliteit voor lokale verenigingen. Gebruik hiervoor amenity=community_centre.
#index - #top

Concerthal

BBC Proms 31.jpg Node Closed way

amenity=music_venue      TagInfoIcon.png
of
leisure=music_venue      TagInfoIcon.png

name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Consulaat

zie Ambassade
#index - #top

Containerpark

zie Recyclagepark
#index - #top

Controle

Earlyswerver UK Speed Camera Sign.svg
Op de weg zij tal van controles mogelijk. De meest voorkomende in België en Nederland zijn snelheidscontroles en roodlicht controles, maar in sommige landen heb je ook controles op de afstand tussen vrachtwagens, controle op maximum gewicht, enz. In Begië lopen een paar proefprojecten voor uitgebreide controle systemen. Meer details vindt je op de web site van het Agentschap van Wegen en Verkeer: AWV, ga naar Verkeer/Verkeershandhaving.

Controle systemen worden vastgelegd in relaties. Voor ieder type van controle wordt een aparte relatie aangemaakt, ook als bv. dezelfde camera gelijktijdig voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Alle relaties i.v.m. controles zijn van het type enforcement, bijgevolg zet je in de definitie van de relatie steeds type=enforcement. Vervolgens geef je aan om wel soort controle het gaat met de tag enforcement=*. Meer details vindt je op de Wiki pagina over de relatie "enforcement".

De JOSM editor is een aanrader om relaties aan te maken en bij te werken.

Speed camera.jpg Relation

type=enforcement
enforcement=maxspeed      TagInfoIcon.png
maxspeed=*

rol van leden:

 • device
 • from, to

optioneel:

 • force
Snelheidscontrole met flitspaal
 • device:de flitspaal.
 • from: punt óp de weg. Dit markeert het punt waar de snelheidsmeting begint.
 • to: punt óp de weg. Dit markeert het punt waar de snelheidsmeting eindigt.
 • force: op sommige kleinere wegen wordt geen foto genomen van de overtreding, maar wordt je "beboet" doordat je een eind verderop voor een rood licht moet wachten. Dat verkeerslicht is het "force" punt.

Meer informatie:

Op deze site vindt je ook een link naar de lijst met alle (?) snelheids- en roodlichtcamera's beheerd door het Agentschap voor Wegen en Verkeer.
Trajectcontrolesysteem E17 Gentbrugge 1.jpg Relation

type=enforcement
enforcement=maxspeed      TagInfoIcon.png
maxspeed=*

rol van leden:

 • device
 • from, to
Trajectcontrole met ALPR camera
 • device:de Bewakingscamera met ALPR.
 • from: punt óp de weg. Dit markeert het punt waar de snelheidsmeting begint.
 • to: punt óp de weg. Dit markeert het punt waar de snelheidsmeting eindigt.

Meer informatie:

 • Agentschap Wegen en Verkeer: Trajectcontrole
 • Wikipedia: Trajectcontrole. Deze site bevat ook de lijst met bestaande en geplande traject controles in Vlaanderen.
Flitspaal closeup.jpg Relation

type=enforcement
enforcement=traffic_signals      TagInfoIcon.png
rol van leden:

 • device
 • from
Roodlichtcontrole
 • device:de flitspaal.
 • from: punt óp de weg ter hoogte van het verkeerslicht of in het midden van het kruispunt.
 • Er is geen "to" element.

Meer informatie:

Voor bijkomende details en meer varianten op controle systemen, ga naar de wiki pagina over Wiki pagina over de relatie "enforcement".      TagInfoIcon.png

#index - #top

Crematorium

Westgaarde 4.jpg Node Closed way

amenity=crematorium      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Cul-de-Sac

Zie Doodlopende weg
#index - #top

Cultureel centrum

Warandepant.jpg Node Area

amenity=community_centre      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
#index - #top


D

#index - #top

Dagbouw

Bucket wheel excavator in Ferropolis.jpg Closed way

landuse=quarry      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*
resource=*

Opmerkingen:
Er zijn in het verleden een aantal voorstellen geweest voor landuse=surface_mining, maar voolopig blijft de bestaande tagging van kracht.
resource=*: de delfstof die uit de mijn gehaald wordt.
Zie ook: horizontale mijnschacht, mijn
Wiki: dagbouw.
#index - #top

Dak

Preem Karlskrona.jpg Closed way

building=roof      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
Een gebouw dat alleen bestaat ​​uit een dak en waarvan de (meeste) zijkanten open zijn. Typisch voor benzine stations en carports.
#index - #top

Dam

zie Dijk of Stuwdam
#index - #top

Dansschool

Dancing lesson 16507650.jpg Node Closed way

leisure=dance      TagInfoIcon.png
dance:teaching=yes

Opmerkingen:
Sommigen stellen amenity=dancing_school voor, maar er is een duidelijke voorkeur voor de tags die bij de afbeelding staan.
Wiki: dansschool.
#index - #top

Dierenarts

zie Dokter
#index - #top

Dierenasiel

Dog in animal shelter in Washington, Iowa.jpg Node Closed way

amenity=animal_shelter      TagInfoIcon.png
animal_shelter=dog;cat;species
name=*
operator=*

Opmerkingen:

Zie ook:

#index - #top

Dierenpension

Running in the grass yard@Affectionate Pet Care.JPG Node Closed way

amenity=animal_boarding      TagInfoIcon.png
animal_shelter=dog voor Honden
animal_shelter=cat voor Katten
name=*
operator=*

Opmerkingen:
 • Een dierenpension is is een plaats waar de eigenaar zijn huisdier tijdelijk kan onderbrengen, bv. tijdens vakantie of ziekte (van de eigenaar).
 • Termen die in onbruik zijn:
amenity=kennels alternatief voor Hondenpension
amenity=cattery alternatief voor Kattenpension
#index - #top

Dijk

Whitgift, dyke and Ouse.jpg Area Closed way

man_made=dyke      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • kunstmatige dam voor de bestrijding van overstromingen, bijvoorbeeld langs een rivier.
#index - #top

Disco

Gatecrasher.jpg Node Closed way

amenity=nightclub      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*
operator=*

Opmerkingen:

Zie ook:

#index - #top

Dokter

Doctors stethoscope 2.jpg Node

amenity=doctors Dokter (Arts)      TagInfoIcon.png
of
amenity=dentist Tandarts      TagInfoIcon.png
of
amenity=veterinary Dierenarts      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Doodlopende weg

Belgian road sign F45.svg
F45

Belgium-trafficsign-f45b.svg
F45b
Node

noexit=yes      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Tegen de gewoonte in van veel mappers is deze tag bedoeld voor straten die voor iedereen doodlopend zijn, dus niet enkel voor gemotoriseerd verkeer, maar ook voor fietsers en voetgangers. De tag wordt aangebracht op het einde van de weg.
 • Het icoontje van het verkeersbord dat door de meeste renderers gebruikt wordt is in die zin misleidend, omdat je het verkeersbord in de realiteit aan het begin van de weg ziet en niet op het einde van de weg.
 • Sinds Juli 2013 bestaat er een variant op het bord F45, nl. F45b, dat aangeeft dat voetgagers en fietsers wel door kunnen.

Zie ook Talk:Key:noexit voor een discussie over zin en onzin van deze tag.
TagInfo vermeldt enkele zeldzame gevallen waar de tag noexit=* gecombineerd wordt met een specificatie voor welk soort vervoermiddel de straat doodloopt.

#index - #top

Doorgang gebouw

zie Huisonderdoorgang

#index - #top

Douane

Mauritius Road Signs - Prohibitory Sign - Prohibition of passing without stopping (Customs).svg Node Closed way

amenity=customs      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

#index - #top

Drasland

Laguna01.jpg Area

natural=wetland
+ wetland=*      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Drasland is de algemene term die alle moeras-achtige landschappen omvat. We onderscheiden hierin verschillende types. Naast meers, moeras en veen zijn er nog een groot aantal andere soorten drasland:


USGS image cropped.jpg Area

natural=wetland
wetland=marsh      TagInfoIcon.png

Meers

Een meers of broek is het natuurlijke overstromingsgebied van een waterloop. De begroeïng is doorgaans een mix van grassoorten en laag struikgewas.
Wiki: meers, broek.

Belarus-Peat Mining near Rudzensk-Swamp-2.jpg Area

natural=wetland      TagInfoIcon.png
wetland=swamp

Moeras

Een moeras is een ondergelopen gebied dat voornamelijk begroeid is met bomen.
Wiki: moeras.

Veenlens5.jpg Area

natural=wetland      TagInfoIcon.png
wetland=bog

Laagveen

Laagveen heeft als belangrijkste kenmerk dat het veen onder invloed van het grondwater ontstaan is.
Wiki: laagveen.

Hautes-Fagnes.jpg Area

natural=wetland
wetland=fen      TagInfoIcon.png

Hoogveen

Laagveen heeft als belangrijkste kenmerk dat het veen onder invloed van het grondwater ontstaan is.
Wiki: hoogveen.

#index - #top

Driehoekscoördinaten

RijksdriehoeksmetingNulpunt.jpg Node

man_made=survey_point      TagInfoIcon.png
type=triangulation      TagInfoIcon.png
ref=*
ele=*

Opmerkingen:
 • In Nederland bekend als Coördinaten in het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting of kortweg Rijksdriehoekscoördinaten (ook wel: RD-coördinaten).
 • In België wordt de methode van de RD-coördinaten niet toegepast. Daar gebruikt men de Lambert projectie.
 • Voor historische mijlpalen zie: Mijlpaal.

Wiki: RD-Coordinaten, Lambert projectie EN, NL.
Nationaal Geografisch Instituut (GDI): Lambert 2008

#index - #top

Drinkwater, Drinkbaar water

Basler Trinkwasser 1341.jpg Node

amenity=drinking_water      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Geeft een punt aan waar je een kraantje of fonteintje met drinkbaar water vindt.
 • Voor een waterput is bijkomend de markering met man_made=water_well gebruikelijk.
 • Een decoratieve fontein wordt met amenity=fountain aangegeven,
 • Een plaats waar je zeer grote hoeveelheden water kan aftappen, dat niet per sé drinkwater is, wordt met waterway=water_point gemarkeerd.
  • Ook hier kan je eventueel bijkomend drinkable=yes vermelden.
 • Een drinkplaats voor dieren is amenity=watering_place.
#index - #top

Duikcentrum

Buzo.jpg Node Closed way

amenity=dive_center      TagInfoIcon.png
sport=scuba_diving
shop=scuba_diving
scuba_diving:air_fill=yes/no
scuba_diving:rental=yes/no
scuba_diving:education=yes/no

Opmerkingen:
 • Met duiken wordt hier de onderwatersport bedoeld, niet de kunst van het springen in het water.
 • Opgelet: altijd als hoofdsleutel amenity=dive_center gebruiken. De tag sport=* wordt in het algemeen niet afgebeeld op een kaart.
 • Als er een winkel bij is, dan shop=scuba_diving toevoegen. Een winkel voor duikmateriaal zonder meer is geen duikcentrum, maar gewoon een winkel.
 • Voor verdere details zie Proposed features/scuba diving2.

Taginfo: scuba diving subtags.
Wiki: duiksport, onderwatersport Nederland, onderwatersport Vlaanderen, onderwatersport Wallonië.

#index - #top

Duiker

Culverted stream under Heron Drive - geograph.org.uk - 362854 Way

waterway=*
tunnel=culvert      TagInfoIcon.png
layer=-1

Opmerkingen:
 • Een buis, meestal in beton, met langs weerszijden kopstukken om een gracht of beek onder een weg of oprit te leiden.
 • Zoals bij elke Tunnel markeer je op de gracht of beek het begin en het einde van het overwelfde gedeelte, en geef je aan: tunnel=culvert en layer=-1.

Wiki: culvert, duiker.

#index - #top

Duivenhok, duivenkot, duiventil

Trebic jejkov chmelova holubnik Node Closed way

man_made=dovecote      TagInfoIcon.png
of
building=dovecote      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Met duiventil, ook wel duivenhok of duivenkot genoemd, bedoelen we een hok dat voornamelijk door duivenliefhebbers voor de duivensport bebruikt wordt. Er is nog geen formeel besluit of het nu building of man_made moet zijn. Op Taginfo zie je hoofdzakelijk man_made.
 • Soms wordt verkeerdelijk wel eens de term duivenslag gebruikt voor een duiventil, maar de duivenslag is enkel het deurtje voor de duiven in de duiventil.
 • Naast de gewone duiventil bestaan er nog duiventorens.
#index - #top

Duiventoren

Duiventil Staverden.jpg Node Closed way

man_made=dovecote      TagInfoIcon.png
of
building=dovecote      TagInfoIcon.png

historic=building

Opmerkingen:
 • In tegenstelling tot het hedendaagse duivenkot gaat het bij een duiventoren om een historisch gebouw, meestal onderdeel van een herenhoeve of kasteel. In het Engels wordt een duivenhok eveneens dovecote genoemd. Om het onderscheid te maken met de gewone duiventil voeg je historic=building toe.

Wiki: duiventoren.

Duiventoren Kortrijk naast Conservatorium.JPG Node Closed way

man_made=pest_control      TagInfoIcon.png
pest_control=dovecote      TagInfoIcon.png

 • Er is nu ook een moderne duiventoren. Deze wordt gebruikt om in stedelijke gebieden de duivenoverlast onder controle te houden. Deze methode komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt intussen ook in enkele Nederlandse en Belgische steden toegepast.
 • Er bestaat nog geen afspraak hoe deze moeten getagd worden. Het voorbeeld bij de foto is slechts een suggestie.

Wiki: duiventoren, tillenmethode.

#index - #top


E

#index - #top

Eenrichtingsstraat

Belgium-trafficsign-f19.svg

Belgium-trafficsign-m5.svg
Way
highway=*,

oneway=yes      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Indien je de waarde yes gebruikt, dan moet de richting van de weg op de kaart (aangeduid met een pijltje) in de richting van de eenrichtingsstraat gaan. Als dit om bepaalde redenen niet werkt, dan kan je de straat ook taggen met oneway=-1. In dit tweede geval moet de richting van de weg op de kaart in de tegenovergestelde richting staan dan van de eenrichtingsstraat.
 • Fietsen: voor fietsers zijn eenrichtingsstraten ook belangrijk. Een groot deel van die straten is toegankelijk in twee richtingen, maar veel straten zijn ook voor fietsers eenrichting. Als de weg ook eenrichting is voor fietsers, dan voeg je de best de tag oneway:bicycle=yes toe. Indien de weg tweerichting is voor fietsers, dan kan je kiezen. oneway:bicycle=no duidt gewoon aan dat fietsers vrij zijn. cycleway=opposite/opposite_lane/opposite_track geeft meer informatie over de aanwezige fietspaden (zie fietspaden voor meer info).
#index - #top

Elektriciteit

Power-tower.JPG

Forest Hill Substation.jpg

Kvs2.jpg

Node
power=tower      TagInfoIcon.png
Hoogspanningsmast

Way
power=line      TagInfoIcon.png
Kabels

Node Closed way
power=sub_station      TagInfoIcon.png
Verdeelstation


Node Closed way
power=cable_distribution_cabinet      TagInfoIcon.png
Verdeelkast aan de straat

Opmerkingen:
#index - #top

Elektriciteitscentrale

Kraftwerk Staudinger von Limes-B.jpg Node Closed way

power=generator      TagInfoIcon.png
generator:source=*      TagInfoIcon.png
generator:output=*      TagInfoIcon.png

name=*
operator=*

Opmerkingen:
generator:source=nuclear voor een kerncentrale
generator:source=wind voor een windmolen(park)
generator:source=coal/gas voor een steenkool- of gascentrale.
 • generator:output=* is meestal electriciteit, maar soms levert de centrale ook andere vormen van energie zoals heet water of stoom. Indien gekend geef je de vermogens per type op:
generator:output:electricity=yes / x W / x kW / x MW / x GW
generator:output:steam=yes / x W / x kW / x MW / x GW

Zie ook: Proposed_features/Power_generation_refinement.

#index - #top

E-wegen

Zeichen 410 - Nummernschild für Europastraßen, StVO 1992.svg Relation

type=route      TagInfoIcon.png
route=road      TagInfoIcon.png
ref= E-number
network=e-road

Opmerkingen:
 • De meeste snelwegen die ook worden gemarkeerd als de Europese wegen, bijvoorbeeld, "E 17“.
 • E-wegen worden in Route opgenomen.
 • zie ook Projekt E-wegen
#index - #top

Expositiehal

Ingang Oost jaarbeurs Utrecht.jpg Node Closed way

amenity=exhibition_hall      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • Wordt de facto gebruikt
#index - #top

Expresweg

Zie Autoweg
#index - #top


F

#index - #top

Fastfood restaurant

Burger king kamen osm.jpg Node Closed way

amenity=fast_food      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • amenity=food_court voor een plaats met meerdere onafhankelijke fastfood restaurants met een gemeenschappelijke ruimte met tafels en stoelen, zoals je die dikwijls in grote luchthavens en shopping centers vindt.
 • zie ook Café, Restaurant
#index - #top

Ferry terminal

Zeebrugge Ferry Berth - geograph.org.uk - 428011.jpg Node Closed way

amenity=ferry_terminal      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Wikipedia: Veerboot

#index - #top

Fiets barrière

Zie: slingerhek
#index - #top

Fietsenstalling

Bicycle-parking.jpg Node Closed way

amenity=bicycle_parking      TagInfoIcon.png
bicycle_parking=*
capacity=*

Opmerkingen:

Wikipedia: Fietsenstalling

#index - #top

Fietsenverhuur

Station Velo Antwerpen.jpg Node Closed way

amenity=bicycle_rental      TagInfoIcon.png
name=*
network=*
ref=*
capacity=*

Opmerking:
#index - #top

Fietspad

Path-bicycledesignated.jpg Way

highway=cycleway     TagInfoIcon.png
surface=*

+ indien bord D7, D9 of D10 bicycle=designated

Opmerkingen:
 • Met een bord D7, D9 aangeduide fietspaden bekomen altijd de tag bicycle=designated.
 • Is de weg ook met een bord aangeduid als voetpad (bord D10), komt nog foot=designated erbij. Eventueel kan je dit aanvullen met segregated=no.
 • Liggen het voetpad en fietspad naast elkaar (bord: D9): segregated=yes.
 • Wegen waar fietsers toegelaten zijn krijgen bicycle=yes.
 • Een fietspad dat als deel van de openbare weg is afgebakend door twee evenwijdige witte onderbroken strepen geven we best een cycleway=track
 • Fietsstroken zijn een deel van de rijbaan, zie onder: Fietsstrook

De volgende pagina's bevatten een gedetailleerde uitleg om je te helpen een fietspad correct te mappen:

#index - #top

Fietspad op een eenrichtingsstraat

Belgium-trafficsign-c1.svg

Belgium-trafficsign-m3.svg
Way

highway=*
oneway=yes

cycleway=*     TagInfoIcon.png
of
cycleway:left=*
of
cycleway:right=*

Opmerkingen:

Het fietspad kan met het autoverkeer mee of in tegengestelde richting liggen, of langs weerskanten, of...
Het artikel Bicycle#Cycle_lanes_in_oneway_motor_car_roads bespreekt de verschillende mogelijkheden.

#index - #top

Fietsroute

LF2-Stedenroute.jpg Relation

type=route     TagInfoIcon.png
route=bicycle     TagInfoIcon.png
ref=*
name=*
network=*
description=*

Opmerkingen:
#index - #top

Fietsstrook

Cycle trackinroad.jpg Way

highway=*
cycleway=lane     TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Markering voor fietsers op de rijweg naast de autos (in BE meestal rode kleur, of enkele onderbroken witte lijn)
 • zie ook Fietspad

Wikipedia: Fietsstrook

#index - #top

Fietssuggestiestrook

Cycle trackinroad.jpg Way

highway=*
cycleway=shared_lane     TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Gekleurde markering voor op de rijweg, maar zonder witte lijnen langs de strook of fiets logo op de strook (in BE meestal grijs, groen, oker of rood gekleurd).
 • Een fietssuggestiestrook heeft geen wettelijk kader en impliceert geen enkele beperking of verplichting, noch voor de automobilist, noch voor de fietser.

Wikipedia: Fietssuggestiestrook

#index - #top

Flitspaal

Gatso Camera.jpg Node

Snelheidscamera
highway=speed_camera     TagInfoIcon.png
maxspeed=*

Opmerkingen:
 • Je kan een flitspaal als punt aanduiden op de weg of (beter) op de plaats waar hij staat naast de weg. Als de camera boven de weg gemonteerd is (bv. op een portaal), dan kan je hem op de weg mappen.
 • De aanbevolen werkwijze is om een relatie te maken waarin de flitspaal en het observatie traject aangegeven worden. In dat geval zet de tag maxspeed=* niet bij de flitspaal, maar in de relatie.
 • Meer details vindt je op de pagina Relation:enforcement.
 • Zie ook Controles
#index - #top

Frietkot

Oud-Heverlee frituur B.jpg Node Closed way

amenity=fast_food      TagInfoIcon.png
cuisine=friture      TagInfoIcon.png
takeaway=yes

Opmerkingen:

Zie ook Fastfood

#index - #top


G

#index - #top

Galerie

Zie Kunstgalerie
#index - #top

Garage

CarService.JPG Node Closed way

shop=car_repair      TagInfoIcon.png
name=*
brand=*   automerk

Opmerkingen:
#index - #top

Gastank

Gasometer in East London.jpg Node Closed way

man_made=gasometer      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Gebouw

Emptyhouse.jpg Closed way

building=*      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • een gedetailleerde handleiding om gebouwen te mappen vind je hier: Gebouw
 • zie ook Huisnummers
#index - #top

Gedenkteken

CIMG4191.JPG Node Closed way

historic=memorial      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • moet eigenlijk alleen gebruikt worden voor echte gedenktekens
  • vele standbeelden worden nog steeds als een gedenkteken aangeduid, de correcte tagging is tourism=artwork
 • zie ook: Monument
#index - #top

Geldautomaat

Bankomat 050421.jpg Node Closed way

amenity=atm      TagInfoIcon.png
operator=*
opening_hours=*

Opmerkingen:
 • Enkel voor geldautomaten die buiten staan. Geldautomaten in een bank, postkantoor, hotel, enz. worden toegevoegd met atm=yes, tenzij dat je aan "indoor mapping" doet.
 • zie ook: Bank
#index - #top

Geldwisselkantoor

Bureau de change electronic sign.jpg Node Closed way

amenity=bureau_de_change      TagInfoIcon.png
opening_hours=*

Opmerkingen:
 • Als alleen Travelers Cheques kunnen worden ingeleverd, wordt (de facto) amenity=check_cashing gebruikt.
#index - #top

Gemeentehuis

zie Stadhuis (of Gemeentehuis)
#index - #top

Gemeentegrens

Belgium-trafficsign-f43.jpg Node

traffic_sign=city_limit      TagInfoIcon.png
name=*
alt_name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Gerechtsgebouw

Justitiepaleis1.jpg Node Closed way

amenity=courthouse      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • Je kan de tag als punt op de kaart zetten, als punt toevoegen aan het gebouw (op de lijn die de omtrek van het gebouw weergeeft) of gewoon als bijkomende tag op het gebouw zelf: building=yes of building=government + amenity=courthouse.
#index - #top

Gevangenis

Prison de Saint-Gilles (Brussels) - 3.JPG Node Closed way

amenity=prison      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Gewichtsbeperking

Belgium-trafficsign-c21.svg
signalisatiebord C21
Mf way.png

maxweight=3.5      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Verboden toegang voor voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan aangegeven.
 • Deze tag wordt toegevoegd aan alle segmenten van de weg waarop de beperking van toepassing is.
 • Uitzonderingen (bv. plaatselijk verkeer) worden aangegeven met de :conditional suffix. TagInfoIcon.png
 • Deze tag wordt niet gebruikt om het signalisatiebord zélf te markeren; daarvoor gebruik je traffic_sign=BE:. Zie ook Verkeersbord.

Zie ook Road signs in Belgium.

#index - #top

Glasbol

Zie Glascontainer en ook Recycling
#index - #top

Glascontainer

Altglas.jpg

[[
Node

amenity=recycling      TagInfoIcon.png
recycling_type=container
recycling:glass_bottles=yes

Opmerkingen:
 • In plaats van bovengrondse glascontainers of "glasbollen" kan je ook ondergrondse exemplaren aantreffen, meestal in grotere steden. In dat geval gebruik je recycling_type=underground.
 • Zie ook: Recycling.
#index - #top

Goederenlift (kabelbaan)

Materialseilbahn.jpg Way
Zie: Kabelbaan
#index - #top

Golf

Golf course.jpg Node Closed way

leisure=golf_course      TagInfoIcon.png
+ name=*

Opmerkingen:
 • Er staat een uitgebreide uitleg op Tag:leisure=golf_course. Je kan de individuele holes en bijbehorende attributen mappen.

Zie ook: Minigolf

#index - #top

Gondellift

Expo2000 seilbahn1.jpg Way
Zie: Kabelbaan
#index - #top

Graanschuur

Klement Schuettkasten.JPG Node Closed way

building=granary      TagInfoIcon.png
name=*
optioneel:
historic=yes

Opmerkingen:
#index - #top

Gracht

Een gracht kan verschillende betekenissen hebben en bijgevolg zijn er ook verschillende manieren om ze in kaart te brengen.
Zie ook Beek, Rivier, Kanaal.

Forest ditch.JPG Way

barrier=ditch      TagInfoIcon.png
of
waterway=ditch      TagInfoIcon.png
of
waterway=drain      TagInfoIcon.png

Een sloot of greppel langs een weg of veld is doorgaans enkel bedoeld voor drainage of om water aan te voeren voor irrigatie. Normalerwijze komt een gracht niet uit in een andere waterloop. Grachten zijn altijd kunstmatig aangelegd.

Als de gracht meestal droog staat wordt zij beschouwd als hindernis en gemarkeerd als barrier=ditch.
Als er meestal water in staat, dan is het een waterloop en wordt zij gemarkeerd als waterway=ditch.
Als de greppel bedoeld is om (afval-)water af te voeren naar een waterloop, dan gebruik je waterway=drain.

Bruggewasser.jpg Way Area

waterway=canal      TagInfoIcon.png
name=*
eventueel gecombineerd met
natural=water
water=canal

Een gegraven kanaal of netwerk van kanalen door een stad of gemeente, meestal bevaarbaar. In Vlaanderen wordt hiervoor dikwijls de term rij, vest of lei gebruikt. In Nederland spreekt men meestal van een gracht of singel. Dit soort grachten markeer je best als waterway=canal. Grachten en kanalen moet je niet als river of stream taggen, wat die tags zijn bedoeld voor natuurlijke waterlopen.

Als je de gracht met haar ware breedte wil voorstellen kan je waterway=canal combineren met natural=water en water=canal. Zie Waterway=Riverbank voor meer details. Gebruik het nieuwe tagging schema.

Gravensteengent22042008.JPG Way Area

barrier=ditch      TagInfoIcon.png
of
waterway=ditch      TagInfoIcon.png
of
waterway=canal      TagInfoIcon.png

name=*
eventueel gecombineerd met
natural=water
water=canal

Een gracht rond een kasteel, burcht of stad oorspronkelijk aangelegd als verdediging tegen vijanden. Al naargelang de breedte en bevaarbaarheid van de kasteelgracht kan je ze mappen als hindernis (barrier) of waterloop (waterway). Als ze verbonden is met andere kanalen kan je ze toevoegen aan een relatie.

AmsterdamLuchtfotoBmz.jpg Relation

type=waterway      TagInfoIcon.png
waterway=*
name=*

Meerdere waterlopen die met elkaar verbonden zijn kan je bij elkaar brengen in een relatie. Voor details kan je terecht op de pagina Relation:waterway. In deze lijst vindt je een paar voorbeelden van waterlopen in België.
#index - #top

Grafheuvel

Drie Tommen.jpg Node Area

historic=archaeological_site      TagInfoIcon.png
name=*
site_type=tumulus      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Grasland

Voor grond die gebruikt wordt voor opbrengst: landuse=* TagInfoIcon.png.
Voor natuurlijke, onbewerkte gebieden , gebruik de tag natural=* TagInfoIcon.png.
Er loopt een voorstel om een nieuwe tag in te voeren: landcover=*. Stemming hierover moet nog gebeuren, maar de facto wordt deze toch al vrij dikwijls gebruikt: TagInfoIcon.png.

Traffic Island, Coulby Newham - geograph.org.uk - 91699.jpg Area

landcover=grass      TagInfoIcon.png

Grasveld: zonder verder detail. Kan gebruikt worden voor kleine (onderhouden) grasveldjes in woongebieden, langs de weg, op een rond punt, een pleintje, etc. Indien mogelijk liefst een specifieke sub-tag toevoegen of een meer specifieke tag gebruiken.

Wikpedia: Grasland, Gras (Categorie).

Koeien in weide.JPG Area

landcover=grass
landuse=meadow      TagInfoIcon.png

Weiland, hooiland: meestal omheind, bedoeld als hooiland of voor grazend vee, paarden, schapen, etc. Kan soms ook gewoon ongebruikte landbouwgrond zijn.

Wikipedia: Weiland, Hooiland.

Stadsparkmaastricht.jpg Area

leisure=park      TagInfoIcon.png
+ optioneel

landcover=grass
landcover=trees

etc.

Park: wordt verondersteld om een deel gras, bomen en struiken te omvatten. Het is niet nodig (maar wel toegelaten) om deze gebieden nog eens afzonderlijk te taggen in een park.

Wikipedia: Park.

The large green village of Zuidlaren.JPG Area

landuse=village_green      TagInfoIcon.png

Groen dorpsplein vindt je meestal in landelijke gemeenten. In feite een klein parkje, doorgaans met zitbanken, eventueel een vijvertje, etc.

Wikipedia: Brink (dorpsplein).

Bath Rec, cricket pavilion, from east.jpg Area

landuse=recreation_ground      TagInfoIcon.png

Ontspanning: groen terrein voor ontspanning. Komt meestal voor in Engeland en Australië. Kan gebruikt worden voor publiek terrein dat voor allerhande on-specifieke speel- en sportdoeleinden ter beschikking staat.
Area

landuse=greenfield      TagInfoIcon.png
+ optioneel

greenfield=*     TagInfoIcon.png
Bouwgrond, bouwkavel: onbebouwde percelen, voorgesteld voor landontwikkeling (geen vorige ontwikkeling). Doorgaans begroeid met gras, struikgewas of bomen. Met greenfield=* geef je de bestemming van het perceel aan: residential / commercial / industrial / retail / ...

Tegenhangers van greenfield zijn:

 • Brownfield: een voormalig industrieel of commercieel perceel dat moet gedecontamineerd worden om weer bruikbaar te zijn  TagInfoIcon.png.
 • Greyfield: in onbruik geraakt industrieel of commercieel perceel dat nog infrastructuur heeft (water, elektra, afvoer), maar niet gecontamineerd is en met beperkte middelen weer ingebruik kan genomen worden. Deze term wordt hoofdzakelijk in Noord-Amerika gebruikt en komt (nog) niet voor in taginfo.

Wikipedia: Bouwkavel, Perceel.
Wikipedia (Engels): Greenfield land, Brownfield land, Greyfield land

Billiken soccer.jpg Area

leisure=pitch      TagInfoIcon.png
sport=soccer      TagInfoIcon.png
surface=grass

Voetbalveld: grasveld voor voetbal, gewoonlijk voor amateur clubs. Meestal eigendom van de gemeente. Let op dat je voor voetbal "soccer" gebruikt en niet "football".
#index - #top

Grenscontrole

EU Swiss border post.jpg Node

barrier=border_control      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • barrier=border_control is de correcte markering; de vroegere tag amenity=border_control is in onbruik geraakt.
 • Grensovergangen tussen delen van een land worden niet in kaart gebracht, tenzij er effectief ook een grenscontrolepost is..
 • Denk eraan dat een Grens, een Grensovergang, grenscontrole en Douane niet hetzelfde zijn. Deze kunnen/moeten allemaal afzonderlijk getagd worden.
 • Bij de grensovergangen tussen Schengen-landen vindt je meestal nog de grenspost, maar is er geen grenscontrole meer. Deze grenscontroles kunnen echter bij verhoogd veiligheidsrisico weer geactiveerd worden.
#index - #top

Grenssteen, grenspaal

Grenssteen Drielandenpunt (1).JPG Node

boundary=marker     TagInfoIcon.png
marker=stone
optioneel (meestal)
historic=yes

ofwel
historic=boundary_stone     TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

GSM-mast

Zie Basisstation
#index - #top


H

#index - #top

Haag

Hedge.png Way Closed way

barrier=hedge     TagInfoIcon.png
+ height=*

Opmerkingen:
#index - #top

Heide

Kalmthoutse heide.jpg Area

natural=heath     TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Zie ook: Struikgewas en Grasland.
Wikipedia: Heide.

#index - #top

Helling

120px-Zeichen 108.svg.png Way

incline=*      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Hellingen worden per definitie uitgedrukt in %
  • incline=up stijging met onbekende waarde
  • incline=10% stijging met 10% in de richting van de weg
  • incline=down daling met onbekende waarde
  • incline=-10% daling met 10% in de richting van de weg
 • Deze tag wordt toegevoegd aan de weg: highway=* + incline=*
#index - #top

Hondenasiel

Zie Dierenasiel
#index - #top

Hondenpark

Zie Hondenweide
#index - #top

Hondenpension

Zie Dierenpension
#index - #top

Hondenschool

You&me2009 6726.jpg Node Area

leisure=animal_training      TagInfoIcon.png
animal=dog

Opmerkingen:
#index - #top

Hondentoilet

Zie Hondenweide
#index - #top

Hondenweide

DogPark.jpg Node Area

leisure=dog_park     TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Plaats waar je honden vrij kan uitlaten.
#index - #top

Hondenpoepzakjesautomaat

Dog excrement bags.jpg Node

amenity=vending_machine
vending=excrement_bags      TagInfoIcon.png
fee=yes/no
operator=*

Opmerkingen:
 • fee=* te gebruiken om aan te geven of de hondenzakjes gratis ter beschikking worden gesteld.
 • operator=* optionele tag die aangeeft wie het aanvullen van de hondenzakjes voor zijn rekening neemt.
 • Om de zakjes te deponeren: zie Hondenpoepcontainer. Dikwijls zijn de dispenser en de container samen opgesteld of is het zelfs een gecombineerd toestel.
#index - #top

Hondenpoepcontainer, Hondenpoepvuilbak

Hondenpoepcontainer 03.JPG Node

amenity=dog_waste_bin TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Wikipedia: Hondenpoepcontainer

#index - #top

Hoogspanningscabine

100622 Oude Rijksweg 8 (Transformatorhuisje) Vries Dr NL Node Closed way

building=industrial
power=sub_station      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*
voltage=*

Opmerkingen:
 • De tag wordt toegevoegd aan het gebouw als punt binnen de omtrek van het gebouw, als punt op de omtrek van het gebouw of als bijkomende tag aan de omtrek van het gebouw.
 • power=sub_station wordt gebruikt voor ongeveer alles wat dient om electriciteitsnetten met elkaar te verbinden: van een klein transfohuisje (of trafohuisje voor de Nederlanders) dat een woonwijk van laagspanning voorziet tot een uit de kluiten gewassen schakelstation (al dan niet uitgerust met transformatoren) dat nationale en internationale hoogspanningsnetten met elkaar verbindt. Dit laatste wordt ook wel een onderstation genoemd.
 • Het punt waar de electriciteitscentrale met het hoogspanningsnet verbonden wordt is eveneens een onderstation.
 • Een hoogspanningscabine bevat één of meer transformatoren en schakelapparatuur. De meeste hoogspanningscabines zorgen voor de verbinding tussen het hoogspanningsnet (10-30 kV) en het laagspanningsnet (230/400 Volt). Je vindt ze in vele vormen: antieke bouwwerkjes, torentjes, prefab cabines, ...
 • Zie ook hoogspanning onderstation, electriciteitsnetwerk, electrische centrale, verdeelkast.

Wikipedia: transformatorhuisje

#index - #top

Hoogspanningskabel

Zie Elektriciteit
#index - #top

Hotel

Hcom 1097758 7 b.jpg Mf node.png Mf area.png

tourism=hotel      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • samen met building=yes of building=hotel kan deze tag ook gecombineerd worden met het gebouw.
 • zie ook:
tourism=motel ... Motel
tourism=guest_house ... Pension, Bed&Breakfast
tourism=chalet
tourism=alpine_hut ... Hut
#index - #top

Hotspot

Zie Internet toegang
#index - #top

Huisnummers

House-number.jpg Mf node.png Closed way

addr:housenumber=*      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Doorgaans gecombineerd met addr:streetname=*
 • Het huisnummer (samen met de straatnaam) kan als punt binnen de omtrek van een gebouw gezet worden, als punt op de omtrek van een gebouw (meestal waar de ingang is) of toegevoegd worden als extra tag aan de omtrek van het gebouw.
 • Als het gebouw meerdere huisnummers heeft dan kan je best een punt per huisnummer op de omtrek zetten (in de buurt van elke ingang).
 • Voor een gebouw erg veel huisnummers (bv. appartement) kan je de reeks gescheiden door komma's opgeven of met een bereik werken. Voorbeeld: addr:housenumber=90,92,94,96, addr:housenumber=90-120.
 • Voor gevorderden: Relation met type=associatedStreet of type=street maken.
 • zie NL:Key:addr voor die volledige uitleg i.v.m. het taggen van adressen.
 • zie ook Gebouw, Straatnaam, Adres
#index - #top

Huisdoorgang

Wullersdorf Pfarrhof Durchfahrt.jpg Way

tunnel=building_passage      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Wegen kunnen dwars door een gebouw lopen, bv. een passage voor voetgangers of een doorrit naar achterliggende parkeerplaatsen of garages.
 • De weg wordt getagd zoals een weg door een gewone tunnel.
Laubengänge in Neumarkt.jpg Way

covered=arcade      TagInfoIcon.png

Voor doorgangen met gedeeltelijk open zijden gebruik je covered=arcade...
Kanslihusets arkad.jpg Way

covered=colonnade      TagInfoIcon.png

... of covered=colonnade
#index - #top


I

#index - #top

IJsbaan

Icerink2.jpg Node Area

leisure=ice_rink      TagInfoIcon.png
+ name=*
+ sport=skating

Opmerkingen:
 • building=yes als het overdekt is.
 • sport=* als je weet welk sport er beoefend wordt (skating, hockey, curling, ...).
#index - #top

Ingang

York Lanes Shopping Mall Entrance York University.jpg Node

entrance=*      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Ingang van een gebouw (meestal een deur).
 • Voor een woning: entrance=home
 • Hoofdingang: entrance=main
 • Zijingang (leveranciers, personeel): entrance=service
 • Uitsluitend uitgang (je kan niet meer langs daar naaar binnen): entrance=exit
 • Nooduitgang: entrance=emergency
 • Van/naar traphal: entrance=staircase
 • Je mag uiteraard ook andere waarden gebruiken, maar raadpleeg dan eerst taginfo
Entrance.png Node

barrier=entrance      TagInfoIcon.png

 • Doorgang door een afsluiting (opening in een muur, haag, ...)
 • Impliceert vrije toegang voor alle verkeer. Indien dit niet het geval is moet je de toegangsbeperkingen (bv. bezoekers, werknemers, voetgangers, ...) aangeven met access=*.
 • Een poort (in een muur, omheining, ..) wordt niet getagd als ingang maar als poort (barrier=gate). Zie ook Poort.
#index - #top

Internet_toegang

Wi-Fi Logo.svg Node

internet_access=wlan      TagInfoIcon.png
+ internet_access:fee=yes/no
+ internet_access:operator=*

Opmerkingen:
 • Bedoeld als aanvullende informatie voor publieke plaatsen waar WiFi beschikbaar is (al dan niet gratis) zoals treinstations, cafés, winkelgalerijen, enz., of als alleenstaande knoop, maar dan moet je wel bij benadering weten waar de hotspot zich bevindt.
 • De grote internet providers in België bieden nu "overal" draadloos internet aan voor hun abonnees door de WiFi modems van hun particuliere klanten uit te rusten met een access-point voor het publiek. Bij Belgacom heet dit Wi-Fi Fon Spots, bij Telenet is het Telenet-homespot. Het is onbegonnen werk om die allemaal te gaan taggen.
 • Verouderd: amenity=WLAN/wlan, wlan=yes niet meer gebruiken aub.
#index - #top

IJssalon

Shop-ice cream.jpeg Node Area

amenity=ice_cream      TagInfoIcon.png
name=*

of

amenity=fast_food
name=*
+cuisine=ice_cream      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Kan op 2 manieren gemapt worden. De "fast-food" variante wordt iets frequenter gebruikt.

#index - #top

Invoegstrook

Wegindeling.gif Way

highway=motorway
lanes=n+1
turn=merge_to_left      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top


J

#index - #top

Jaagpad

Spoorbrug Meppel - Buitenvaart, Jaagpad - 01.JPG Way Weg

highway=path
towpath=yes      TagInfoIcon.png
access=permit      TagInfoIcon.png
foot=yes
bicycle=yes
mofa=yes

Opmerkingen:
 • Jaagpaden zijn privéwegen die toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers en bromfietsers. Andere weggebruikers hebben een speciale vergunning nodig. In Vlaanderen worden de kanalen gelegen tussen de Nederlandse grens en de as Anwerpen - Luik beheerd door NV De Scheepvaart. De Vlaamse kanalen ten zuiden en westen van de as Antwerpen - Luik worden beheerd door de Waterwegen en Zeekanaal NV.
 • Voor de toegangsbeperkingen typisch foot=yes, bicycle=yes en mofa=yes (in BE: bromfiets klasse A). Let op de onderborden bij het bord C3 voor eventueel afwijkende toegangsbeperkingen.
 • Voor het wegdek gebruik je surface=*. De meeste jaagpaden hebben een verharding van beton of asfalt, maar grindwegen komen ook voor.
 • Wikipedia: Jaagpad
#index - #top

Jaarbeurs

Zie Expositiehal
#index - #top

Jachthaven

Marina.jpg Node Area

leisure=marina      TagInfoIcon.png
name=*
capacity=*

Opmerkingen:
#index - #top

Jachttoren

A rised hide closed quadrat.jpg Node

amenity=hunting_stand      TagInfoIcon.png
+ shelter=yes/no
+ height=*

Opmerkingen:
#index - #top

Jeugdbeweging

Zie Scouting
#index - #top

Jeugdcentrum, Jeugdclub

Jeugdcentrum Tuinwijk Groningen.JPG Node Area

amenity=youth_centre      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Jeugdherberg

453px-YouthHostelRome.jpg Node Area

tourism=hostel      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
#index - #top


K

#index - #top

Kabelbaan

Dit hoofdstuk behandelt allerhande varianten van transport die gebruik maken van een kabel om je van A naar B te brengen. Hoewel de Engelse term arialway suggereert dat het transport hoog in de lucht gebeurt zijn ook transportvormen opgenomen waarbij het voertuig op de grond via een kabel voortgetrokken wordt, omdat ze hier het best bij passen. Omwille van het "verwantschap" is ook de transportband (magic_carpet) in deze groep opgenomen. Hoewel kabelbanen doorgaans geassocieerd worden met ski pistes, worden zij ook gebruikt in attractie parken, toeristische uitzichten en gewoon als publiek transportmiddel.
Kabelbanen en stoeltjesliften komen ook in België en Nederland voor.
Zie ook Proposed features/Piste Maps.
Wiki: Kabelbaan, Aerial lift.

CH Furtschellas aerial tram.jpg Way

aerialway=cable_car      TagInfoIcon.png
name=*

Cabinebaan

Doorgaans is er slechts één grote cabine die als een soort "luchttram" heen en weer gaat tussen de stations. Soms zijn het ook twee cabines die dan in tegengestelde richting heen en weer gaan.
Berg- en dalstation worden met aerialway=station, de palen met aerialway=pylon getagd.

Expo2000 seilbahn1.jpg Way


aerialway=gondola      TagInfoIcon.png
name=*

Gondel

De meeste gondel systemen gaan rond in een lus. Er zijn dan meerdere gondels aan dezelfde kabel bevestigd.
Voor een kabelbaan met een mix van gondels en zetels gebruik je aerialway=mixed_lift.
Berg- en dalstation worden met aerialway=station, de palen met aerialway=pylon getagd.
YouTube: mixed lift.

Materialseilbahn.jpg Way

aerialway=goods      TagInfoIcon.png
name=*

Goederenlift

Kabelbanen worden in ontoegankelijke gebieden ook gebruikt om goederen te vervoeren.
Berg- en dalstation worden met aerialway=station, de palen met aerialway=pylon getagd.

Hunter4.jpg Way

aerialway=chair_lift      TagInfoIcon.png
name=*

Zetellift, Stoeltjeslift

Moderne zetelliften bieden plaats aan 2 to 8 personen.
Berg- en dalstation worden met aerialway=station, de palen met aerialway=pylon getagd.
Wiki: Zetellift.

Picswiss BE-96-18 Skilift auf dem Leiterli.jpg Way

aerialway=drag_lift      TagInfoIcon.png
name=*

optioneel

draglift=t-bar
of draglift=j-bar
of draglift=platter

Sleeplift met enkele of dubbele beugels of plaat

Berg- en dalstation worden met aerialway=station, de palen met aerialway=pylon getagd.
Gebruik draglift als algemene omschrijving. Optioneel voor je het type treksysteem toe:

 • t-bar: T-vormige stang voor 2 personen
 • j-bar: J-vormige stang voor 1 persoon
 • platter: stang met paddestoel-vormig uiteinde
Telecorda.jpg Way

aerialway=rope_tow      TagInfoIcon.png

name=*

Sleepkabel (babylift)

De sleepkabel of babylift is de meest eenvoudige vorm van skilift en is enkel geschikt voor vlakke stukken of flauwe hellingen. Berg- en dalstation worden met aerialway=station getagd.

Anfaengerpiste Snowdome Bispingen 2008 PD 36.JPG Way

aerialway=magic_carpet      TagInfoIcon.png
name=*

Transportband

Berg- en dalstation worden met aerialway=station getagd.

#index - #top

Kampeerauto-parking

Zie Camperplaats
#index - #top

Kanaal

Grand Union Canal.jpg WayArea

waterway=canal      TagInfoIcon.png
width=#
name=*

gecombineerd met
natural=water
water=canal      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Kantoor

Salinas Office.jpg Mf node.png Area

office=*      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:

Gebruik bij voorkeur de Britse benaming (OSM standaard) en gebruik enkelvoud, tenzij de grammatica meervoud voorschrijft. Voorbeeld: office=lawyer en niet office=lawyers.
Je kan dit combineren met building=office. Als meerdere kantoren in hetzelfde gebouw gevestigd zijn kan je ofwel het gebouw opsplitsen in de individuele kantoren (niet altijd eenvoudig), ofwel gewoon het lijstje van "offices" aan het gebouw toevoegen.
Alvorens een nieuw type kantoor te definiëren, kijk eerst bij de bestaande waarden voor office=* TagInfoIcon.png en ook bij shop=*  TagInfoIcon.png.


#index - #top

Kapel

RiffelalpChapel.jpg Node Area

building=chapel  TagInfoIcon.png
met
amenity=place_of_worship
name=*
place_of_worship:type=chapel  TagInfoIcon.png
religion=christian
denomination=roman_catholic

Opmerkingen:
 • Voor gebedshuis waar één of vele mensen binnen kunnen; vrijstaand gebouw of als deel van een ziekenhuis, gevangenis, instituut of ander gebouw; ook voor kleine niet-parochiale kerk. Het verschil tussen een grote kapel en een kleine kerk is niet altijd evident. Desnoods moet je de plaatselijke bevolking raadplegen om te weten wat de "status" van het gebedshuis is.
 • Andere waarden voor religion=* en denomination=* zijn te vinden onder Key:denomination.
 • De "amenity" tag kan op een node binnen het gebouw gezetworden, of op een node die op de omtrek van het gebouw gezet wordt, of rechtstreeks aan de omtrek van het gebouw toegevoegd worden.
 • historische Kapel (niet meer in alsdusdanig in gebruik):
+historic=yes
 • ofwel


 • Afhankelijk van de toestand van het gebouw kan je deze beschrijven met een van de volgende tags:
#index - #top

Kapelletje

Er zijn talloze vormen van kapelletjes: op een huisje of kerkje lijkende gebouwen, kastjes, afdakjes en andere constructies met een beeld of kruisbeeld, geplaatst op de grond, tegen bouwwerk of tegen een boom. Veel van die kapelletjes zijn (in Vlaanderen) geregistreerd als onroerend erfgoed. Dries Clauwaert en Marieke Van Heukelom van de Universiteit Leuven hebben een inventaris opgesteld van nagenoeg alle kapelletjes die in Vlaanderen te vinden zijn. Hoewel kapelletjes in de eerste plaats een Rooms-katholiek verschijnsel zijn bestaan ze ook in andere religies.
Op dit ogenblik worden alle kapelletjes getagd met historic=*, ondanks het feit dat lang niet alle kapelletjes daadwerkelijk historische objecten zijn. Voor een beter aangepaste tagging zie User:Gilbert54/Proposals/Wayside Place of Worship.

Venray Veulen, wegkapelletje H.Donatiuskapel.JPG Node Way

amenity=place_of_worship
historic=wayside_chapel      TagInfoIcon.png
name=*
religion=christian
denomination=roman_catholic

Grote Wegkapel
 • klein gebouwtje, 2 à 3 m hoog, net groot genoeg voor 1 persoon, soms zelfs voor 3..4 personen.
Aalbeke, Chapelle (Wegkapelletje) J1.jpg

St Katharina Wiel Marien-Wandkapelle.jpg
Node Way

amenity=place_of_worship
historic=wayside_shrine      TagInfoIcon.png
name=*
religion=christian
denomination=roman_catholic

Klein Wegkapelletje
 • kleine constructie in hout of steen, soms op een zuil of paal.
 • alternatieve tags: place_of_worship:type=shrine voor dergelijke kapelletjes
 • Miniatuurkapel of kruis bevestigd op een gevel of ingewerkt in een nis van de huisgevel.
Wegkruis Helmondseweg Bosscheweg Aarle-Rixtel Monument 467381.jpg Node Way

amenity=place_of_worship
historic=wayside_cross      TagInfoIcon.png
name=*
amenity=place_of_worship
religion=christian
denomination=roman_catholic

Wegkruis
 • Vrijstaand kruis langs de weg
 • Miniatuurkapel of kruis bevestigd aan een boom
 • Alternatieve tagging: place_of_worship:type=tree voor een kapelletje aan een boom
 • Er is wat controverse rond, maar recentelijk werd een pagina gecreëerd voor historic=tree_shrine TagInfoIcon.png
Heimgarten Gipfelkreuz.jpg Node Way

amenity=place_of_worship
summit:cross=yes      TagInfoIcon.png
name=*
religion=christian
denomination=roman_catholic

Kruis op bergtop
 • Vrijstaand kruis op een bergtop
Lourdesgrot te Mol-Wezel.jpg Node Way

natural=grotto      TagInfoIcon.png
of
man_made=grotto      TagInfoIcon.png
amenity=place_of_worship
name=*
religion=christian
denomination=roman_catholic

Grot, Lourdesgrot

Er zijn een 1000-tal Lourdesgrotten in België alleen. Sommige op publiek toegankelijke plaatsen, vele op privé eigendom. Grotten met religieuze context kunnen natuurlijke of kunstmatige grotten zijn.

#index - #top

Kapsalon

Boy meets barber.JPG Area Node

shop=hairdresser      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:
#index - #top

Kasteel

Dscf0359 600.jpg Node Area

historic=castle      TagInfoIcon.png
castle_type=stately      TagInfoIcon.png
castle_type:de=schloss
name=*
opening_hours=*
fee=yes/no
charge=*

Opmerkingen:
 • ook geschikt voor een paleis, Engels landhuis.
 • + ruins=yes indien het een ruine is.
 • + access=private indien niet voor het publiek toegankelijk
 • charge: toegangsprijs
 • zie ook: Vesting
#index - #top

Kattenasiel

Zie Dierenpension
#index - #top

Kattenpension

Zie Dierenpension
#index - #top

Kazerne

Oulu barracks Jul-Aug2008 001.jpg Node Area

landuse=military      TagInfoIcon.png
military=barracks      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Keerplein

Turning circle.jpg Node

highway=turning_circle      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Een keerplein is een extra breed gedeelte van de weg, gewoonlijk op het einde van een doodlopende straat, bedoeld om gemakkelijk rechtsomkeer te maken met een voertuig. Op sommige plaatsen wordt in plaats van een keerplein ook wel een keerlus aangelegd, vooral bedoeld voor vrachtwagens.
 • Het keerplein hoeft niet noodzakelijk aan het einde van een weg te liggen, maar het kan ook een geschikte buigpunt zijn langs de weg.
 • Wikipedia: Voorbeelden van keerplein en keerlus (DE)
#index - #top

Kerk

Kirche.jpg Node Area

building=church      TagInfoIcon.png

amenity=place_of_worship
name=*
religion=christian
denomination=roman_catholic
opening_hours=*
service_times=*

Opmerkingen:
 • Waarden voor building=* indien het gebouw getekend wordt als vlak (aanbevolen). Enkele voorbeelden:
  • building=church: Kerk (gebedshuis voor een gemeenschap: parochie-, klooster-, abdij- of kapitelkerk)
  • building=cathedral: Kathedraal, Dom (episcopale kerk waar bisschop zetelt)
  • building=basilica: Basiliek (eretitel voor een Rooms-katholieke kerk, verleend door de paus)
 • Voor een overzicht van de verschillende soorten kerkgebouwen zie Wikipedia: Church (building) en Kerkgebouw
 • Alternatieve waarden voor religion=* en denomination=* zijn te vinden onder Key:denomination


 • Voor een historisch kerkgebouw (niet meer in gebruik):
 • + één van de volgende opties:
  • + disused=yes gebouw nog intact maar niet meer in gebruik
  • + abandoned=yes gebouw is vervallen
  • + ruins=yes indien het een ruïne is geworden
  • + building:condition=* beschrijft toestand van het gebouw


#index - #top

Kerkhof

Zie Begraafplaats
#index - #top

Kerncentrale

Zie Centrale
#index - #top

Kindertehuis

Riischildren.jpg Mf node.png Mf area.png

amenity=social_facility
social_facility=group_home
social_facility:for=child
name=*
operator=*

Opmerkingen:
#index - #top

Kleuterschool

Uetersen KiGa Christuskirche.jpg Node Area

amenity=kindergarten      TagInfoIcon.png
+ name=*

Opmerkingen:
 • Als alleen een punt of gebouw wordt gemapt, dit object met amenity=kindergarten en name=* markeren.
 • In de meeste gevallen hoort er bijkomend terrein bij de kindertuin en tag je het hele terrein met amenity=kindergarten en name=*. Gebouwen krijgen een building=yes (en eventueel andere attributen). Van het geheel mag slechts één object getagd worden met amenity=kindergarten.
 • Eventueel kunnen de verschillende elementen van de kleuterschool met een Site-Relation samengevoegd worden.
 • Je mag kleuterschool niet verwarren met kinderopvang, crèches, etc.


#index - #top

Klif

Cliff.jpg Node Way Area

natural=cliff      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • Om een klif correct weer te geven op de kaart moet de top van het klif ingetekend worden, niet de voet. Land komt aan de linkerzijde en de zee komt aan de rechterzijde van de lijn.
 • Voor een verklaring van 'links en 'rechts' zie Forward & backward, left & right.
#index - #top

Klooster

Utrecht 003.jpg Node Area

amenity=monastery      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • historic=monastery voor wat ooit een klooster geweest is, ongeacht waarvoor het tegenwoordig gebruikt wordt
 • zie ook verdere feitelijke standaarden:
  • amenity=monastery voor een klooster algemeen
  • building=monastery als enkel de gebouwen van een klooster getagd worden
  • Nooit beide gelijktijdig als klooster mappen
Zie Proposed features/monastery voor een gedetailleerd voorstel om een klooster te mappen.
#index - #top

Koffiehuis

Wat in Duitsland een café heet is bij ons een tearoom.
Wat bij ons een café heet is in Duitsland een Gaststätte, Gastwirtschaft of kortweg Wirtschaft of ook nog Bierstube. Er zijn nog wel een half dozijn andere benamingen voor een kroeg.
Zie Tearoom
#index - #top

Krater

Sedan Plowshare Crater.jpg Node Area

natural=crater      TagInfoIcon.png
of
man_made=crater      TagInfoIcon.png
of
historic=xxx_crater

Opmerkingen:
#index - #top

Kruis

Zie Wegkruis of Bergtopkruis
#index - #top

Kunstgalerie

GaleriePictura.JPG Node Area

tourism=gallery      TagInfoIcon.png
shop=art
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:
#index - #top

Kunstwerk

Begynnelse-4.jpg Node

tourism=artwork      TagInfoIcon.png
artwork_type=*
name=*

Opmerkingen:

Zie ook: Kunstgalerij

#index - #top


L

#index - #top

Landbouwgrond

NS6469 harvest.jpg Mf area.png

landuse=farmland      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Lift

240 Sparks Elevators.jpg Node

highway=elevator      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Het attribuut is niet officieel, maar wordt defacto gebruikt.
 • Zie Proposed features/lifts
 • In enkele zeldzame gevallen loopt de lift schuin op rails (bv. Eiffeltoren); in dat geval map je een lijn in plaats van een punt.
 • Oorspronkelijk voorstel was voor highway=lift, maar dit wordt weinig gebruikt TagInfoIcon.png

Zie ook Loopband, Roltrap.

#index - #top

Loopband

Loopband.jpg Way

highway=footway
conveying=*      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:

Zie ook Lift, Roltrap.

#index - #top

Luchthaven

800px-HFX Airport 4.jpg Node Area

aeroway=aerodrome      TagInfoIcon.png
+ name=*

Opmerkingen:
 • Het punt gebruik je als je enkel het referentie punt van de luchthaven wil mappen.
 • In alle andere gevallen teken je de omtrek (meestal omheind gebied) van de luchthaven.
 • Andere attributen op de luchthaven (voor Terminal, Landingsbaan, enz.) zie: aeroway=*
 • een Windzak wordt (ook langs wegen) met aeroway=windsock gemapt. (highway=windsock NIET gebruiken).
#index - #top


M

#index - #top

Manege

Evie Gullis Jumping Her Horse.JPG Node Area

leisure=horse_riding      TagInfoIcon.png
sport=equestrian
name=*

Opmerkingen:
#index - #top

Markt

Marche berlin002.jpg Node Area

amenity=marketplace      TagInfoIcon.png
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:
 • Wordt zowel voor openlucht als overdekte markten gebruikt.
 • Aanvullen met building=yes voor een overdekte markt in een gebouw.
 • Mogelijke combinaties (tot nu toe nergens gebruikt):
#index - #top

Mausoleum

Taj Mahal in March 2004.jpg Node Area

historic=tomb      TagInfoIcon.png
+ tomb=mausoleum      TagInfoIcon.png
+ name=*

Opmerkingen:

Wikipedia: Mausoleum (EN), Mausoleum (NL)

#index - #top

Meiboom

Meiboom PM07 01.jpg Node

man_made=maypole      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • Geen formele documentatie, maar wordt defacto gebruikt.
#index - #top

Mijlpaal

Jt meilenstein.jpg Node

historic=milestone      TagInfoIcon.png
name=*
year=* (jaartal)
ref=* (km)
moved=yes

Opmerkingen:
 • Historische vorm van wegenkilometrering - identificeert de locatie.
 • Ook voor afstanden in tijd (uren steen)
 • Als de mijlpaal niet meer op de oorspronkelijke locatie staat, dan moved=yes toevoegen.
 • Opmerking: moderne "Kilometeraanduiding" mappen met
 • Zie ook: Grenspaal
#index - #top

Mijn

Ophaalmachinegebouw.JPG Node Area

man_made=mine      TagInfoIcon.png
name=*
resource=*
headframe=yes/no
operator=*
depth=*

Opmerkingen:
 • resource: de delfstof die bovengehaald wordt. Zie Key:resource voor reeds gedefinieerde materialen.
 • headframe: de schachtbok, meestal het meest markante deel van de mijn.
 • depth: diepte enkel als gemiddelde waarde opgeven; hoort eigenlijk bij de afzonderlijke mijnschachten.
 • man_made=spoil_heap voor terril; ligt dikwijls een eind weg van de eigenlijke mijn


Voor een een afgedankte ondergrondse mijn:

#index - #top

Mijnschacht

Mineshaft.jpg Node Area

man_made=mineshaft      TagInfoIcon.png
mineshaft_type=winding,air
resource=*
headframe=yes/no
mine=*
operator=*
depth=*
name=*

Opmerkingen:
 • Mijn (Mine) is de volledige installatie; mijnschacht( Mineshaft) is een individuele vertikale schacht
 • Horizontale mijngangen worden getagd met man_made=adit.
 • Headframe is de schachttoren
 • Type: winding is een transportschacht; air is een ventilatieschacht
 • Mine: de naam van de mijn waar de mijnschacht deel van uitmaakt. Eventueel kan je de verschillende elementen van de mijn (schachten, gebouwen, ...) samenvoegen in een Site relatie

Zie ook Mijn

#index - #top

Milieupark

Zie Recyclagepark
#index - #top

Minigolf

Minigolf Herdecke.jpg Node Area

leisure=miniature_golf      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*

Opmerkingen:

Zie ook: Golf

#index - #top

Modelvliegtuigenweide

Heli modell.jpg Node Area

leisure=pitch
sport=model_aerodrome      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Monorail

Kl monorail.jpg Mf way.png

railway=monorail      TagInfoIcon.png
name=*
operator=*

Opmerkingen:
 • Er is geen specifieke tag om het type monorail aan te geven:
  • op wielen (staand)
  • hangend
  • zwevend (magnetisch)
#index - #top

Monument

Ieper Menenpoort R01.jpg Node Area

historic=monument      TagInfoIcon.png
name=*

Opmerkingen:
 • Wordt enkel gebruikt voor constructies die letterlijk een monumentale omvang hebben en die opgedragen zijn aan een persoon of een gebeurtenis.
  • Veel historische gebouwen, standbeelden en gedenkstenen zijn op dit moment nog steeds gemapt als een monument. Dis is niet correct. Hiervoor moet je historic=memorial gebruiken of de specifieke tag historic=*. Voor meer uitleg zie Historic.
 • zie ook: Gedenkteken

Voor kwaliteitscontrole: CheckTheMonuments (voorlopig enkel in het Duits)

Wikipedia: Monument (NL), Monument (EN)

#index - #top

Museum

Pergamonmuseum Front.jpg Node Area

tourism=museum      TagInfoIcon.png
+ name=*
+ opening_hours=*

Opmerkingen:
 • Combineren met building=*
 • De naam van het museum zal niet altijd het type van de verzameling weerspiegelen, hier kan enkel een extra tag helpen.
 • zie ook: KunstGalerie
#index - #top

Muur

Dscf0590-800.jpg Way

barrier=wall      TagInfoIcon.png
name=Naam van de muur

voor steunmuren:
barrier=retaining_wall      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
#index - #top

Muziekkiosk

Ocean Park Oak Bluffs.jpg Node Area

leisure=bandstand      TagInfoIcon.png
of
amenity=bandstand      TagInfoIcon.png

Opmerkingen:
 • leisure=bandstand wordt iets meer gebruikt, maar beide aantallen zijn aan de lage kant.
#index - #top


N

#index - #top

Nachtclub

zie Disco

Natuurreservaten

Natianal park.png Area vlak

boundary=protected_area
+ name=*
+ protect_class=*
+ protection_title=*

Opmerkingen:
 • naam: volledige naam van het reservaat.
 • protect_class + protection_title volgens de soort reservaat (vet voor VL, cursief voor andere)
  • protect_class=1 + protection_title=Natuurreservaat / Wildernisgebied
  • protect_class=2 + protection_title=Nationaal park, National Park
  • protect_class=3 + protection_title=National Monument
  • protect_class=4 + protection_title=Biotoop
  • protect_class=5 + protection_title=Beschermd landschap, National Preserve
  • protect_class=6 + protection_title=Ecosysteem , National Forest
  • protect_class=7 + protection_title=without IUCN-level
  • protect_class=11 + protection_title=Erosion protection
  • protect_class=12 + protection_title=Waterwinningsgebied
  • protect_class=14 + protection_title=Jachtgebied, Game Preserve
  • protect_class=15 + protection_title=Protection forest
  • protect_class=22 + protection_title=Monument Conservation
  • protect_class=24 + protection_title=Indigenous Protected Areas
  • protect_class=97 + protection_title=Vogelbroedplaats
  • protect_class=98 + protection_title=Biosphere Reserve
 • verdere classificering ook voor andere landen zie Tag:boundary=protected_area#Protect_classes_for_various_countries
 • Verouderd:

O

#index - #top

Obelisk

Roma-obelisco in laterano.jpg Area vlak
Node Knoop

man_made=obelisk

Opmerkingen:

Occasiewagen

zie Tweedehandswagen

Officiële gebouwen

Brussel Parlementsgebouw.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=public_building
+ office=*
+ public_building=*

Opmerkingen:

Omheining

Ports of Auckland Fence Path Mf way.png lijn

barrier=fence
+ fence_type=*
+ height=*

Opmerkingen:


 • Poorten met barrier=gate mappen
 • Als je enkel wil aangeven dat een gebied omheind is zonder de details van het type omheining aan te geven dan kan je ook fenced=yes gebruiken.
 • zie ook: Haag, Muur

Oorlogsbegraafplaats

Omaha-beach-cemetery.jpg Node Area

historic=tomb
+ tomb=war_grave

Opmerkingen:

historic=tomb is voorlopig enkel defacto in gebruik (zie Proposed features/tombs).
Alternatief: landuse=cemetery + name=*.
Zie ook: Friedhofmapping.

Oorlogsgraf, Oorlogskerkhof

Zie Oorlogsbegraafplaats

Openbaar toilet

Zie Toilet

Optieker / Opticien

AIGAN Shakujii.jpg Node Area

shop=optician
name=*

Opmerkingen:

Overweg

Gesloten spoorwegovergang bij Echten 1.JPG Mf node.png Knoop

railway=level_crossing

Opmerkingen:
 • Het knooppunt bevindt zich op de weg en de spoorlijn (bij dubbele spoorlijnen dus 2 knooppunten)
 • Overwegen voor voetgangers worden met railway=crossinggemapt
 • Treinsporen die elkaar kruisen: railway=railway_crossing (defacto)

Overwelving

Zie Duiker

P

#index - #top

Paaltje

Bollard in residential area.jpg Node Knoop

barrier=bollard

Opmerkingen:
 • een paaltje (bollard) verhinderd de toegang voor 2-sporige voertuigen.

( motorcar=no + foot=yes )

 • Met access-attributen kan men aanduiden welke voertuigen toegelaten zijn.
  • bicycle=yes, als fietsers toegelaten zijn
  • motorcycle=yes, Motorfietsen (inclusief bromfietsen) toegelaten
 • zie ook Fahrradsperre, Schlagbaum, Tor FIXME


Paardensport

zie Manege

Pad

GuideFootPathCycleYes.jpg Way

highway=path
trail_visibility=*

Opmerkingen:
 • Een pad is een route die opengesteld is voor publiek, maar niet bedoeld is voor motorvoertuigen.
 • Dit type pad (tag highway=path) kan worden gebruikt voor alle paden, Openstreetmap kent nog specifiekere paden, namelijk voetpaden highway=footway, fietspaden highway=cycleway en ruiterpaden highway=bridleway. Dit algemene pad wordt gekozen als de hiervoor genoemde specifiekere paden een onvoldoende dekking geeft of onvoldoende past bij het in te tekenen pad.
 • Het gebruik van een pad kan ook met bijkomende tags uitgebreid of beperkt worden, bv. bicycle=yes of horse=yes. Zie ook access.

Taginfo: highway=path.

Palaeontologische Site

Giacimento paleontologico villaggio del pescatore duino.jpg Node Area Knoop/vlak

geological=palaeontological_site
name=*

Opmerkingen:

Paleis

zie Kasteel

Park

Arena Roundhay 07.jpg Area vlak

leisure=park

Opmerkingen:
 • Een open groen gebied in de buurt van bewoning speciaal aangelegd voor recreatiedoeleinden van bewoners. Bossen rond een stad of dorp worden niet als park bestempeld
 • Wegen in een park worden als highway=footway gemarkeerd.
 • zie ook: Tuin, Pretpark

Parkeerplaats, Parking

Parking sample.PNG Node Area

amenity=parking
parking=surface
access=public/permissive/private
capacity=*
capacity:disabled=yes/no/number
capacity:women=yes/no/number
capacity:parent=yes/no/number
fee=yes/no
maxheight=*
name=*
opening_hours=*
operator=*
park_ride=yes/no/bus/train

Opmerkingen:
 • Parking is het terrein, parkeerplaats wordt zowel voor het terrein als voor de individuele plaats voor een voertuig gebruikt.
 • Bij parking=* kan je aangeven of het om een terrein, een bovengrondse of ondergrondse garage, enz. gaat.
 • Gereserveerde secties van een parking voor gehandicapten of gezinnen met kleine kinderen kan je apart aangeven.
 • Meestal beperken we ons to het aanduiden van het parkeerterrein of -gebouw, maar wie zin heeft in micromapping kan ook de individuele parkeerplaatsen in kaart brengen.
 • De toegangsweg naar een parkeerterrein taggen we met highway=service + eventueel service=driveway als hij uitsluitend bestemd is om het parkeerterrein te bereiken; de rijstroken op het parkeerterrein zelf worden aangegeven met highway=service + service=parking_aisle.
 • Dikwijls moet je op een parkeerterrein een opgelegde rijrichting volgen. Dan voeg je oneway=yes toe, waarbij de rijrichting met de pijl van de getekende weg overeenstemt.
 • Opgelet:: nogal wat mensen zijn geneigd om het terrein met parking te taggen en er dan nog eens een knoop parking bij op te zetten omdat sommige renderers enkel voor de knoop een "P" symbool laten zien. Dit is fout. Je mag een parking maar één keer taggen, ofwel als vlak ofwel als knoop.
 • Meer details over het mappen van parkings vindt je hier: Tag:amenity=parking.

Taginfo: parking.

Parking langs autosnelweg

zie Rustplaats

Parochiezaal

Node Area Knoop/vlak

amenity=community_centre
+ building=parish_hall

Opmerkingen:

Pas

zie Bergpas

Passeerplaats

zie Uitwijkplaats

Pastorie

Zepperen - Pastorie.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=public_building
+ office=parish

Opmerkingen:

Pechverhelping

Route Mobiel Pechvoertuigen.jpg Node Area Knoop/vlak

shop=car_repair
+ name=*

Opmerkingen:

Pedicure (podoloog)

Nagellack11.jpg Node Area Knoop/vlak

medical_system:western=yes
health_facility:type=office
office=podologist
+ name=*
+ operator=*
+ phone=*
+ opening_hours=*

Opmerkingen:
 • alleen voor medische pedicure (podoloog) als enige dienstverlening van de inrichting.
 • voor een "gewone" pedicure zie Schoonheidsssalon

Picknickplaats

Picnic place.JPG Node Area Knoop/vlak

tourism=picnic_site
+ fireplace=yes (Haard)
+ amenity=bbq (Haard met vaste grill)
+ name=*

Opmerkingen:

Plaatsen

 • De tag voor steden en gemeenten hangt af van het aantal inwoners:
 • Deelgemeenten met een eigen naam krijgen een tag volgens het aantal inwoners:
 • Gehuchten, dorpjes of buurten met een eigen naam en ruimtelijk gescheiden zijn van andere centra waar ze toe behoren krijgen de tag place=hamlet
 • Buurten (delen van woongebieden met een eigen naam) krijgen de tag place=neighbourhood.
 • place=suburb wordt niet gebruikt omdat de Belgische steden te klein.

Politiestation

Policecar antwerp.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=police
+ name=*

Opmerkingen:

Pompstation

Opmerkingen:
 • Er bestaan verschllende soorten pompstation. Hieronder vermelden we de belangrijkste. Daarnaast heb je ook nog tankstations die in de volksmond dikwijls benzinestation of ook wel eens pompstation genoemd worden.
Gemaal van sasse interieur.jpg Node Area

man_made=pumping_station
pumping_station=water

Het voorstel voor pumping_station is blijven steken in de OSM voorstellen, maar de tag wordt intussen toch gebruikt in combinatie men man_made en waterway. Op taginfo vindt je meer dan 800 referenties. Pompinstallaties worden onder meer gebruikt om drinkwater op te pompen en om afvalwater weg te pompen.

Pumpstor racoon mtn.jpg Node Area

power=generator
generator:source=hydro
generator:method=pumped-storage

Hydro-electrische installatie om water naar een opslagreservoir te pompen tijdens de daluren.
OilRig.JPG Node Area

man_made=pumping_rig
type=oil

Daarnaast heb je ook nog pompstations voor olie en gas.

Poort

Gate-hindeloopen-westerdijk.jpg Node Way

barrier=gate

Opmerkingen:
 • een poort is in principe gesloten voor iedereen(access=no).
 • Met access=* moet je aangeven wie mag passeren.
 • Kijk op de pagina voor access voor de vele mogelijkheden en voorbeelden.
 • Zie ook Barrières voor de lijst van hindernissen.

Postbus

zie Brievenbus

Postkantoor / Postpunt

Bpost.png Node Area Knoop/vlak

amenity=post_office
+ operator=bpost

Opmerkingen:

Praatpaal

Emergency telephone - Notrufsaeule.jpg Mf node.png Knoop
emergency=phone
Opmerkingen:
 • De operator kan met operator=* aangegeven worden.

Pretpark

Pariserhjul, Folkets Park, Malmö.jpg Node Area Knoop/vlak

tourism=theme_park
+ name=*

Opmerkingen:

Pub

zie Café

Q

#index - #top

R

#index - #top

Radiomast

Sender Blauen-2.jpg Node Area

man_made=communications_tower
+ communication:radio=yes
+ communication:television=yes

Opmerkingen:

Radiotelescoop

Mrao ami lba ryle.jpg Node Area Knoop/vlak

man_made=telescope
+ telescope:type=radio
+ name=*

Opmerkingen:

Reclamebord

Legaal aanplakken.jpg Node Way Knoop/lijn

advertising=billboard
of
man_made=billboard

Opmerkingen:

Recreatiegebied

De Heide recreatiegebied 05.JPG Area vlak

landuse=recreation_ground

Opmerkingen:

zie ook: Freizeitzentrum FIXME

Recyclagepark

Containerpark bierbeek2.jpg Node Area

amenity=recycling
recycling_type=centre

Opmerkingen:
 • Andere termen zijn Containerpark, Milieupark.
 • Er zijn ook andere vormen van recyclage, bijvoorbeeld afzonderlijke containers voor glas, kleding, schoenen, enz. Je vindt ze zowel in een recyclagepark alsook erbuiten. In dat laatse geval gebruik je recycling_type=container eventueel gecombineerd met recycling:<type>=yes/no, waarbij je voor type kan kiezen uit een hele lijst van materialen. Deze tag kan je ook gebruiken om individuele containers in het recyclagepark aan te duiden, als die tenminste altijd op dezelfde plaats staan.

Recycling

Altglas.jpg Mf node.png Knoop

amenity=recycling
+ recycling_type=container

Opmerkingen:

Reddingsboei

Rettungsring 11.jpg Node

amenity=life_ring

Opmerkingen:

Reddingspunt

Reddingspunt.jpg Node

highway=emergency_access_point
ref=*

Opmerkingen:
 • aparte node op de locatie van de paal of het bord
 • ref=* is het nummer van het reddingspunt (bv. 32-73-107-050)

Renbaan

Jahnkampfbahn hamburg.jpg Node Way Area Punt/lijn/vlak

leisure=track
name=*
sport=*

Opmerkingen:

Restaurant

Ciel de Paris (restaurant) 005.JPG Node Area

amenity=restaurant
+ cuisine=*
+ name=*

Opmerkingen:

Rijschool

Lesauto.JPG Node Area Knoop/vlak

amenity=driving_school

Opmerkingen:

Rijstroken

Dscf0444 600.jpg Mf way.png lijn

highway=*
+ lanes=*

Opmerkingen: FIXME
 • Die highway-Attribute beziehen sich im Allgemeenn auf die komplette Straße und nicht auf eenzelne Fahrstreifen.
 • Falls die Anordnung und die Eigenschaften der eenzelnen Fahrstreifen angegeben werden sollen, kann man die :lanes-Erweiterung verwenden. zie Lanes voor een detailierte Beschreibung.
 • Het attribuut lanes beschrijft de som van alle rijstroken voor het gemotoriseerde verkeer. Voor details zie het Artikel over lanes.
 • Structureel gescheiden rijstroken (bv bij een autosnelweg) worden als afzonderlijke wegen beschreven. Voor elk deel vervolgens alleen de bijbehorende banen geteld en eventueel, oneway=yes gemapt.

Rivier

Nau im Langenauer Ried 600x450.jpg Mf way.png lijn

waterway=river
+ width=# (in meters)
+ name=*

Opmerkingen:

Rond Punt

Zie Rotonde

Rotonde

Roundabout.jpg Way

highway=*
junction=roundabout

Opmerkingen:

Een rotonde is een ringvormige of ovale weg waar meerdere wegen op uitkomen met een centraal gedeelte dat niet overrijdbaar is. Per definitie is de weg van een rotonde een éénrichtingsweg. Sommige rotondes hebben 2 of meer rijvakken. Zelfs als er meerdere rijvakken zijn wordt een rotonde doorgaans gemapt met slechts één lijn. De lijn moet getekend worden met de pijl in de rijrichting (in BeNeLux dus tegenwijzerzin).
Als wegen van verschilende categorie op een rotonde aansluiten, dan krijgt de rontonde zelf de hoogste categorie JOSM en Potlatch hebben extra hulpmiddelen om mooie cirkels te tekenen.
In relaties, zoals busroutes of fietsroutes, hoef je de rotonde niet op te splitsen in segmenten, maar kan je steeds de volledige rotonde in de relatie opnemen. In de relatie verschijnt deze dan met het Icon-highway mini roundabout.png ikoontje.

Mini-roundabout in Staining - geograph.org.uk - 1394614.jpg Node

highway=mini_roundabout

Een mini-rotonde is een kleine rotonde met een middelpunt dat meestal kan overreden worden (bv. vrachtwagens en autobussen). Een grotere variante van een mini-rotonde kan een klein obstakel in het midden hebben, maar wordt nog steeds getagd als mini-rotonde. Op een mini-rotonde gelden dezelfde verkeersregels als op een gewone rotonde.
 • Een mini-rotonde wordt getagd als punt op de kruising van de wegen.

Zie ook:

Wiki: Roundabout.

Rustoord

Senescence.JPG Mf node.png Mf area.png Knoop/vlak

amenity=retirement_home
name=*
operator=*
alternatief
amenity=social_facility
social_facility=group_home
social_facility:for=senior
name=*
operator=*
wheelchair=yes

Opmerkingen:
 • Voor een gebouw kan je nog building=yes invullen.
 • Het is belangrijk om een Rustoord te onderscheiden van een Verpleeginstelling amenity=nursing_home . Dit verschil werd in het verleden dikwijls niet gemaakt.
 • Let op: amenity=residential_home liefst niet voor een Rustoord gebruiken!

Zie ook: sociale voorziening

Rustplaats

Rasthof Rhynern.jpg Area vlak

highway=services met Service (tankstation/ resto / enz)
highway=rest_area zonder Service
+ name=*
+ shower=yes/no douchen mogelijk

Opmerkingen:
 • Opgelet dit niet verwarren met een dienstweg (highway=service) zonder S!
 • Bij een autosnelweg met Service wordt het volledige gebied als highway=services aangegeven en bovendien de parking, het tankstation, het restaurant, enz met een eigen gebied aangegeven.

S

#index - #top

Sanizuil

Dumpicon.jpg Node Area Knoop/vlak
Opmerkingen:
 • Voor een sanizuil of sanistation, waar campers hun afvalwater kunnen dumpen, is er nog geen voorstel (engl. proposal).
 • Momenteel gebruikt: amenity=dump_station, dump_station=yes

Sauna

Highgrove Sauna.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=sauna

Opmerkingen:
 • Verouderd: leisure=sauna gelieve niet meer te gebruiken.

Scheepswrak

zie Wrak

School

Gym Bachgasse.jpg Node Area

amenity=school
+ name=*

Opmerkingen:

Schuilhut

German-shelter-harz.jpg Node Area

amenity=shelter
+ shelter_type=*
+ name=*

Opmerkingen:
 • zie Key:shelter_type voor de verschillende soorten schuilhutten.
 • veel gebruikte tags:

Zie ook: Proposed features/wilderness mountain buildings, Berghut.
Taginfo: shelter_type

Schuur

EJFrykBarn.jpg Node Area

building=barn

Opmerkingen:

Schoonheidssalon

Facial mask.jpg Node Area Knoop/vlak

shop=beauty
+ name=*
+ beauty=*

Opmerkingen:
medical_system:western=yes
health_service:examination=yes
health_specialty:podology=yes
 • achterhaalde Tags: shop=beauty_salon/nail_salon/salon (gelieve niet langer te gebruiken)
 • zie ook: Kapsalon

Scouting

Scoutinggroep&vlaggenmast.jpg Node Area Knoop/vlak
Opmerkingen:

Scrub

zie Struikgewas

Serre

Hoge kas.jpg Area
Opmerkingen:
 • In Vlaanderen (en in het Frans) wordt met serre een constructie voor de glastuinbouw bedoeld. In Nederland noemt men dit een kas.
 • Hoofdzakelijk building=greenhouse te vinden. Aangezien een serre of kas een gebouw is, wordt ze met een vlak aangeduid.
 • landuse=greenhouse_horticulture stelt een gebied voor met meerdere serregebouwen.
Wintergarten (Eingefahrener Sonnenschutz) (Anemometer).jpg Area
 • Wat in Nederland een serre heet, noemt met in Vlaanderen een veranda. Een veranda is een terras met een doorzichtig of doorschijnend dak, aan de zijkanten open of gesloten. Een gesloten veranda noemt men ook wel een wintertuin.

Sigarettenautomaat

Kaugummi- und Zigarettenautomat Node Knoop

amenity=vending_machine
+ vending=cigarettes
+ operator=*
+ ref=*

Opmerkingen:
 • In Duitsland vindt je sigarettenautomaten ook buiten, bv. op de gevel van een woning; in België vindt je ze doorgaans enkel in eet- en drankgelegenheden.

Silo

Silo.jpg Node Area Knoop/vlak

man_made=silo
+ name=*

Opmerkingen:

Sirene

Bundesarchiv B 422 Bild-0010, Sirene.jpg Mf node.png Knoop


emergency=siren
+ operator=*

Opmerkingen:


+ siren:purpose=fire Brand alarm
+ siren:purpose=storm Storm alarm
+ siren:purpose=air_raid Luchtaanval alarm
+ siren:purpose=civil_defense Civiele Beschermings alarm
+ siren:type=pneumatic/electronic

Ski

 • In Vlaanderen en Nederland bestaan geen ski-gebieden.
 • Wel bestaan er al of niet overdekte pistes op borstels, matten of kunstsneeuw.
 • Het hele gebeuren rond "SKI" staat nog in zijn kinderschoenen en er zit voor het ogenblik weinig beweging in.
 • Zie Winter Sports en Piste Maps.

Skilift

Chair lift in Bad Hofgastein Austria.jpg Way
Zie: Kabelbaan

Skischool

Skischule jura01.jpg Node Area
Opmerkingen:

Slagboom, Bareel

Lift gate.jpg Node

barrier=lift_gate

Opmerkingen:
 • een Slagboom laat in principe niemand door (access=no).
 • Je moet dus met access tags aangeven wie voorbij mag.

Voorbeelden:

 • access=yes als iedereen door mag
 • access=private voor privé doorgang
 • access=customer als enkel klanten door mogen
 • access=employee als enkel werknemers door mogen

Zie Key:access voor een overzicht.

Taginfo: barrier=lift_gate

Sleeplift

Picswiss BE-96-18 Skilift auf dem Leiterli.jpg Way
Zie: Kabelbaan

Slingerhek

Unknown barrier.jpg Node

barrier=cycle_barrier

Opmerkingen:
 • Een slingerhek dient om de doorgang voor fietsers geheel of gedeeltelijk te belemmeren. Afhankelijk van de afstand tussen de individuele hekjes kan een fietser traag erdoor rijden, of te voet met de fiets aan de hand of helemaal niet.

Wiki: slingerhek

Sloot

Example Drain.jpg Mf way.png lijn
waterway=drain
Indien naam,
dan name=*
Opmerkingen:

Snelheidsbeperking

Belgium-trafficsign-c43.svg signalisatiebord C43 Mf way.png

highway=*
maxspeed=50

Opmerkingen:
 • Tag wordt toegevoegd aan een weg (highway).
 • Maximum snelheid zoals aangegeven tot aan de volgende kruising
 • Een bord met een maximummassa kan worden toegevoegd, zodat de maximale snelheid alleen van toepassing is op voertuigen met een maximaal toegestane massa hoger dan aangegeven
 • Wanneer het bord C43 "30" aangeeft en wordt geplaatst boven een bord F1, is de maximale snelheid van toepassing op de gehele bebouwde kom.
 • zie ook:
 • je kan ook het onderscheid maken tussen bebouwde kom en daarbuiten
 • Je kan ook de bron van de maximum snelheid aangeven

Sociale voorziening

Foodbank.jpg Node Area

amenity=social_facility
+ social_facility=*
+ social_facility:for=*

Opmerkingen:

Doorgaans in combinatie met building=yes.

Zie ook:

Taginfo: social_facility

Soldatenbegraafplaats, Soldatengraf, Soldatenkerkhof

Zie Oorlogsbegraafplaats

Spa

Caudalie Spa - The Plaza, New York.jpg Node Area Relation Knoop/vlak

amenity=spa
of

medical_system:western=yes
health_facility:type=therapy
health_specialty:balneotherapy=yes
health_specialty:hydrotherapy=yes
+ name=*

Opmerkingen:

Speelhal

Dave & Buster's video arcade in Columbus, OH - 17912.JPG Node Area Knoop/vlak

amenity=gambling
+ gambling=*
of
leisure=video_arcade

Opmerkingen:

Speelstraat

Belgium-trafficsign-ob-speelstraat.svg
Opmerkingen:
 • Een speelstraat is een tijdelijke herinrichting van het verkeer, waarbij middels hekken en het bord C3 met onderbord "speelstraat" het doorgaand verkeer verboden is. Gezien het tijdelijke karakter heeft het geen zin om een speelstraat op de kaart te markeren.

Speeltuin

Spielplatz.jpg Mf node.png Knoop
Mf area.png vlak

leisure=playground

Opmerkingen:

Sporen

Gleise.jpg Mf way.png Lijn

railway=rail (gewone treinsporen)
railway=light_rail (lightrail)
railway=subway (metro)
railway=tram (tram, inclusief premetro in België)
railway=narrow_gauge smalspoor dat niet in bovenstaande categorieën thuishoort
railway=monorail monorail
railway=funicular kabelspoor

Opmerkingen:
 • Bij twijfel heeft de eerste waarde die in het lijstje hiernaast voorkomt voorrang.
 • Er zijn nog andere waarden die bij railway=* kunnen gebruikt worden, zoals voor museumspoorlijnen.
 • Tweesporige lijnen werden vroeger meestal als enkele lijn gemapt. Tegenwoordig wordt elk spoor afzonderlijk op de kaart getekend.
 • De bovenleiding kan met electrified=contact_line gemapt worden, een stroomrail (derde rail) met electrified=rail. Indien het spoor niet geëlektrificeerd is, kan dit worden aangeduid met electrified=no. Details over de spanning op de bovenleiding kan worden gemapt met voltage=* en frequency=*
 • Spoorbreedte kan worden aangegeven met bijvoorbeeld gauge=1435 (voor normaalspoor), gauge=1000 (voor meterspoor), etc.
 • Zie ook: Station

Sportcentrum

Schuttersveld Sneek.JPG Node Area Knoop/vlak

leisure=sports_centre
+ name=*
+ sport=multi

Opmerkingen:
 • Kan gebruikt worden voor Sporthal, Multisportzaal, Fitnesscentrum.

Sportveld

Yes NCTU tennis 2.JPG Node Area

leisure=pitch
name=*
sport=*
surface=*

Opmerkingen:

Stadhuis (of Gemeentehuis)

Leuven.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=townhall
+ name=*

Opmerkingen:

Onderscheid:

Stadion

Notre-dame-stadium.jpg Node Area

leisure=stadium
+ name=*
+ sport=*

Opmerkingen:

Stadspoort

Spaarnwouder- of Amsterdamse poort.jpg Node Knoop

historic=city_gate
+ name=*

Opmerkingen:

Stal

zie Schuur

Standbeeld

2005 manneke pis05.jpg Mf node.png Knoop

tourism=artwork
+ artwork_type=sculpture

Opmerkingen:

Station

Station Zwijndrecht.jpg Mf node.png Spoorwegstation:

railway=station
name=*

Mf area.png Het gebouw:
building=station

Mf area.png Volledig gebied van de spoorweginstallatie:
landuse=railway

Opmerkingen:
 • In België worden zowel stations als onbemande stopplaatsen met railway=station gemapt.
 • Per station zal er in totaal slechts één Mf node.png knoop een railway=station tag hebben, bij voorkeur een knoop van één van de sporen van het station. Het gebouw wordt er niet mee getagd.
 • Zie ook: sporen

Steengroeve

zie Zandgroeve

Sterrenwacht

Sternwarte Sonneberg im Winter.jpg Node Area Knoop/vlak

man_made=observatory
oder
man_made=telescope
+ telescope:type=optical
+ name=*

Opmerkingen:

Stoeltjeslift

Chair lift in Bad Hofgastein Austria.jpg Way
Zie: Kabelbaan

Stopbord

Zeichen 206.svg Node Knoop

highway=stop

Opmerkingen:
 • Wordt door een punt op een weg gemapt.

Stortplaats

Landfill compactor.jpg Node Knoop
Area vlak

landuse=landfill
+ name=*

Opmerkingen:
 • vuilnis dat zonder recyclage wordt gedumpt op een stortplaats.
 • zie ook: Recycling

Straatlantaarn

zie Straatverlichting

Straatverlichting

Litpath.jpg Node Knoop

highway=street_lamp
+ lamp_type=* Gaslampe, elektrisch, ...
+ lamp_mount=* Manier waarop lamp is bevestigd
+ lamp_flames=* Aantal vlammen

Way lijn
lit=yes/no

Opmerkingen:
 • lit=yes/no geeft aan of een straat wordt verlicht.
 • lamp_type=gaslight Gaslampen
 • lamp_type=electric Elektrische lampen
 • lamp_type=floodlight Schijnwerper
 • lamp_type=incandescent Gloeilamp
 • lamp_type=fluorescent TL-lamp (Onder lage druk)
 • TL-lampen onder hoge druk (HID-Lampen zoals bvb Kwiklampen, Natriumlampen, ...) worden niet als dusdanig getagt en zijn enkel opgenomen in deze lijst voor de volledigheid.
 • lamp_mount=straight mast/bent mast/cast steel mast
  • lamp_mount waarde worden met spaties geschreven en niet met een underscore ('_').
 • lamp_flames=* Aantal vlammen

De tag amenity=street_light mag niet worden gebruikt om straatlampen aan te duiden.

Strand

Beach.jpg Node Knoop
Area vlak

natural=beach
+ name=*
+ surface=sand/pebbles/gravel

Opmerkingen:

Strooibak

Grit bin.jpg Node Mf closed way.png

amenity=grit_bin

Opmerkingen:

Strooibakken meet strooizout of -zand komen in Vlaanderen en Nederland niet meer voor.

Stroomversnelling

Kesagami whitewater canoeing C-2.jpg Way

waterway=river
width=#
name=*
whitewater:section_grade=#
whitewater:section_name=*

Opmerkingen:
 • Controversieel thema: Tag:waterway=rapids. Hoewel de tag ca. 30.000 maal gebruikt wordt, is er een uitgesproken voorkeur vanuit de [OpenSeaMap community] om dit op OpenSeaMap te taggen als whitewater. De grote hoeveelheid tags is overigens hoofdzalekijk afkomstig uit een automatische import van een Canadese database.

OpenSeaMap: Whitewater_sports
Taginfo: waterway=rapids

Struikgewas

Starr 010831-0015 Morella faya.jpg Area vlak

natural=scrub

Opmerkingen:
 • Vaak ontstaan wanneer eerder gecultiveerd land is verlaten. Begroeiing: struiken, brandnetels, kleine bomen, vaak een overgang naar gemengd bos of begroeiing langs holle wegen.
 • Zie ook: Heide natural=heath en Grasland

Studentenhome

Belgrade Dormitory.jpg Node Area

building=dormitory
optioneel
+ dormitory=student

Opmerkingen:
 • Wordt soms foutief getagd als amenity=dormitory.
 • dormitory kan ook voor andere groepen dan studenten gebruikt worden, bv. een campus van een onderzoekscentrum.
 • In Engeland wordt gewoonlijk Hall of Residence gebruikt om naar een studentenhome te verwijzen.

Studio

MDR Kripo live.jpg Node Area

amenity=studio
+ type=audio/video

Opmerkingen:

Wordt soms foutief getagd als studio=audio/video.

Niet te verwarren met shop=* voor fotostudio, nagelstudio, keukenstudio, etc.
Voor een gebouw met studios om in te wonen (kleine appartementen) gebruik je building=apartments.

Taginfo: studio

Stuwdam

Amagase Dam.jpg Way Area lijn/vlak

waterway=dam

Opmerkingen:

Supermarkt

Supermarkt.jpg Node Knoop
Area vlak

shop=supermarket
operator=*
name=*
opening_hours=*

Opmerkingen:

T

#index - #top

Tankstation

Preem Karlskrona.jpg NodeArea

amenity=fuel
name=*
operator=*
opening_hours=*

Opmerkingen:
 • De meeste tankstations hebben een gebouw op het terrein en een afdak boven de pompen. Het gebouw tag je met building=yes, het afdak met building=roof + layer=1. Dit laatste voorkomt problemen as het afdak gedeeltelijk boven het gebouw komt en als je rijvakken tussen de pompen tekent.
 • Toegangswegen en rijvakken tussen de pompen worden getagd met highway=service.
 • Grote tankstations hebben dikwijls bijkomende faciliteiten, zoals een winkel, toiletten en soms zelfs douches voor truckers.
 • Voor laadstations voor electrische autos en fietsen wordt de tag amenity=charging_station voorgesteld. Zie: Proposed_features/Charging_station; deze is bedoeld om de oude tag amenity=ev_charging te vervangen.

Voor meer details over het mappen van tankstations ga naar Tag:amenity=fuel.

Taginfo: fuel

Taverne

zie Café

Taxistand

Taxis at EDDT.jpg Node Area

amenity=taxi
capacity=*
presence=*
name=*
operator=*
phone=*

Opmerkingen:

Taginfo: taxi.

Telefooncel

Engelse telefooncel Node Knoop

amenity=telephone
+ operator=*
+ phone=*
+ payment:coins=yes/no

Opmerkingen:
 • Alhoewel sommige moderne telefooncellen heel wat faciliteiten bieden, zoals SMS en video, geraken ze toch stilaan in onbruik. Je zal dus van tijd tot tijd eens in jouw buurt moeten nazien of de telefooncel die op de kaart staat er nog steeds is.
 • Telefoonnummer van de telefooncel: phone=*. Net zoals iedere andere telefoon heeft ook het toestel in een telefooncel zijn eigen nummer. In Nederland en België wordt het nummer van een telefooncel niet gepubliceerd.
 • Publieke telefoons vindt je ook in openbare gebouwen en horeca zaken, maar dan gewoonlijk zonder het hokje.
 • Voor meer details over bijkomende tags zie amenity=telephone.

Taginfo: telephone.

Tentoonstellingshal

Exhibition-Hall.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=exhibition_hall
name=*

Opmerkingen:

Taginfo: exhibition hall

Thearoom

Cafe place.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=cafe
+ cuisine=*
+ name=*
+ food=yes (als er ook eten wordt geserveerd)

Opmerkingen:
 • In Vlaanderen bedoelt men met Café eigenlijk een pub. Het engelse "Cafe" is een koffiehuis / theehuis.
 • In thearooms is meestal ook een keuken, alsook roomijs. Als er hoofdzakelijk ijs of koeken worden verkocht (bijvoorbeeld bij een banketbakker) dan kan dit met cuisine aangeduid worden.
 • een Internet-Café wordt met internet_access=* gemapt, en niet met amenity=internet_cafe/cyber_cafe.
 • een winkel voor koffiebonen wordt meestal (defacto) met shop=coffee gemapt.

Theater

Harlekin Columbine Tivoli Denmark Node Area

amenity=theatre
+ name=*
+ theatre:genre=*

Opmerkingen:

Zie amenity=theatre voor een reeks van genres die in OSM gebruikt worden.

Taginfo: theatre.
Wiki: theatre.

Toeristeninformatie

Exterieur UITHANGTEKEN (3 VISSEN) - Deventer - 20281346 - RCE.jpg Node Way

tourism=information

Opmerkingen:

information=office Toeristische dienst
information=terminal Info-Terminal (meestal internet kiosk)
information=map Plan, Kaart
information=board Informatie paneel
information=guidepost Toeristische wegwijzers
zie ook: Proposed features/information

Toilet

WC-Anlage.jpg Node Knoop

amenity=toilets
+ wheelchair=yes/no/limited
+ fee=yes/no
+ operator=*

Opmerkingen:
 • In sommige landen bestaat er voor gehandicaptentoiletten een speciale sleutel: centralkey=eurokey.

Zie ook: EuroKey web site, kaart van openbare toiletten in Zwitserland - spijtig genoeg op Google Maps ;-(.
Misschien ziet iemand hier wel een leuk project in ?

Taginfo: toilets.
Wiki: Openbaar Toilet NL EN.

Tolbareel

Toll booth.jpg Node Knoop

barrier=toll_booth
+ name=*
+ fee=yes
+ charge=* prijs

Opmerkingen:
 • voorbeeld: Tolbareel aan de Liefkenshoektunnel - Antwerpen

Toren

Kievo-Pecherska Lavra Belltower.jpg Node Area Knoop/vlak

man_made=tower
tower:type=*
name=*
height=*
tower:construction=*
tourism=viewpoint

Opmerkingen:

Er zijn vier aanbevelingen voor type:

Er zijn enkele types die afzonderlijk gedefinieerd zijn:

Interessante gevallen:

Torens die het uitzicht van het landschap bepalen kunnen als denotation=landmark gekennzeichnet werden.

Schoorstenen, antennes en zendmasten worden niet als toren gemapt.

Tramspoor

Praha, Hloubětín, Lehovec, tram KT8D5.JPG Way

railway=tram
trail_visibility=*

Opmerkingen:
 • De sporen van een tram kunnen samenvallen met de weg, de weg splitsen in twee rijrichtingen of naast de weg liggen. De pagina over Trams geeft gedetailleerd advies over de verschillende mogelijkheden om tramsporen op de kaart te zetten.
 • Een tram loopt volledig of grotendeels bovengronds en krijgt stroom via een bovenleiding. Een [#Metro] loop volledig of grotendeels ondergronds. Voor het overige kan je terecht bij railway=* voor een lijst van alternatieve en bijkomende tags.
 • Zie ook tramhalte.
 • Taginfo: tram.

Trafohuisje, Transfohuisje

zie Hoogspanningscabine

Transportband (skilift)

Anfaengerpiste Snowdome Bispingen 2008 PD 36.JPG Way
Zie: Kabelbaan

Trappen

Steps.jpg Way lijn
highway=steps
Opmerkingen:
 • Met step_count=* kan het aantal trappen gemapt worden, met width=* de breedte in meter.
 • Als de trap geschikt is voor rolstoelgebruikers (dat wil zeggen met een voldoende flauwe helling), kan dit met wheelchair=yes aangegeven worden.
 • Trappen, die geen 'rechte' vorm hebben, bijvoorbeeld trappen in spiraalvorm, kunnen nog niet beschreven worden.

Trein

zie Sporen

Tuin

SF Japanese Garden.JPG Node Area Knoop/vlak

leisure=garden
name=*
+ access=yes/permissive/private
+ fee=yes/no
+ opening_hours=*

Opmerkingen:

Tuinbouw

zie Serre

Tunnel

Tunnel.jpg Way

tunnel=yes
name=*
ref=*

optioneel

layer=-1

Opmerkingen:
 • Tunnel wordt enkel gebruikt voor het gedeelte van de weg dat zich daadwerkelijk in de tunnel bevindt. Daarvoor moet je op de weg een punt aan brengen aan het begin van de tunnel en een tweede punt aan het einde ervan. Vervolgens splits je de weg op die twee punten. Raadpleeg de handleinding van jouw editor als je hulp nodig hebt om de weg de splitsen.
 • Uiteraard breng je op de weg - ook het gedeelte in de tunnel - alle andere tags aan, zoals bv. highway=* of railway=*.
 • Als meerdere tunnels mekaar kruisen, zoals bij metro tunnels, dan voeg je de tag layer= toe volgens de laag waar elke tunnel zich bevindt.
 • Voor een weg die door een gebouw loopt gebruik je tunnel=building_passage.

 • Zie Key:tunnel voor verdere details.
 • TagInfo.
 • Wikipedia

Tweedehandsauto

Dscf1411-800.jpg Node Area Knoop/vlak

shop=car
second_hand=yes/only
name=*

Opmerkingen:
 • Zaken die uitsluitend tweedehands autos verkopen markeer je met second_hand=only.
 • Een handelaar die zowel nieuwe als tweedehands autos verkoopt markeer je met second_hand=yes.

U

#index - #top

Uitvoegstrook

Way lijn

turn=*

Opmerkingen:
 • TODO Nog aan te vullen

Uitwijkplaats, Uitwijkplaatsen

Scotland Kinlochewe SingleTrackRoad.jpg Node

highway=passing_place

Opmerkingen:
 • Een uitwijkplaats, ook wel passeerplaats genoemd, is een plaats waar tegemoetkomend verkeer voor elkaar kan uitwijken op een weg die te smal is voor gelijktijdig verkeer in beide richtingen. Een uitwijkplaats is meestal maar net voldoende lang voor één of twee personenwagens; het volstaat om ze met een punt op de weg te markeren. Als je heel precies wil zijn kan je nog aangeven in welke rijrichting (forward/backward) de uitwijkplaats gelegen is.
 • Komt enkel voor op wegen die maar 1 of 1.5 rijvak(ken) hebben.
Way

highway=*
passing_places=yes/no

 • Je kan aan een smalle weg of deel van een weg waar de beschikbaarheid van uitwijkplaatsen belangrijk kan zijn een indicatie meegeven met de tag passing_places=yes/no. Dit kan ook zonder dat de uitwijkplaats zelf op de weg aangegeven is.

Uitzichtspunt

North Cape 2005-07-18.jpg Node Knoop

tourism=viewpoint
+ viewpoint_direction=N/O/S/W
+ viewpoint:direction=315-45/45-135/135-225/225-315

Opmerkingen:
 • De kijkrichting ( met de attributen viewpoint_direction of viewpoint:direction) is in de Wiki niet bescheven en wordt derhalve zelden gebruikt.

Uurwerk

Jt clock.jpg Node Knoop

amenity=clock
display=*

Opmerkingen:

Zie ook Toren: tower:type=clock (uurwerktoren).


V

#index - #top

Veeteelt

zie Boerderij

Veld

zie Landbouwgrond

Veldweg

Frühlingslandschft Aaretal Schweiz.jpg Way lijn

highway=track
+ tracktype=grade1-grade5

Opmerkingen:
 • Beschrijft een 'economische, veld of bosweg' voor landbouw of bosbouw en breed genoeg voor voertuigen.
 • Voor het aansluiten van de wegen tussen locaties kan ook highway=unclassified gebruikt worden, zie highway=track voor meer informatie over veldwegen.
 • Smalle onverharde paden door velden die allen geschikt zijn te voet of fietsen en moto's, zie Trampelpfad FIXME

Verbrandingsoven

Hunderwasser Fernheizwerk.JPG Node Knoop
Area vlak

power=generator
+ generator:source=waste
+ operator=*
+ generator:output=*
+ name=*

Opmerkingen:

Verdedigingslinie

Westwall-ln-nl.jpg Node Area

historic=archaeological_site
name=*
site_type=fortification

Opmerkingen:

Verkeerslichten

Ampel.jpg Node

 highway=traffic_signals

op het zebrapad
 crossing=traffic_signals voor voetgangers- en fietsoversteekplaats met verkeerslichten

Opmerkingen:

Verkeersremmers

Traffic calming example.jpg Node Area Knoop/vlak

traffic_calming=*

Opmerkingen:

Verboden voertuigen

Belgian road sign C5.svg Node Way Area

access=*
motorcar=no

Opmerkingen:
 • In België zijn de verkeersborden opgenomen in art.65-71 van het KB van 1-12-1975. Verbodsborden vindt je onder art. 65.
 • Voor Nederland vindt je deze in Bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) van C7 tot C23.
 • Dikwijls worden deze borden gecombineerd met een onderbord om de verbodsbepaling te beperken tot bepaalde situaties.
 • De meeste Europese landen hebben gelijkaardige borden, maar hier en daar zal je toch borden vinden die nergens anders gebruikt worden en waarvoor in OSM (nog) niets voorzien is.
 • De OSM tags voorzien een hele lijst van beperkingen en verbodsbepalingen voor toegang tot wegen en andere faciliteiten, inclusief toegang tot gebouwen.
 • Alle tags zijn in toevoeging tot de sleutel (key) access=xxx, waarbij xxx de waarde yes/no kan hebben of bepaalde doelgroepen, zoals klanten, bezoekers,bewoners, enz.
 • De goedgekeurde lijst vindt je bij access=*. Als de lijst niet bevat wat je zoekt, kijk dan eerst even op taginfo. De combinatie van tags kan vrij ingewikkeld worden bij conditionele toegangs- of verbodsbepalingen, bijv. enkel vrachtwagens die zwaarder zijn dan 5 ton op zon- en feestdagen van 19h-7h: access=no + @ ((Sa-Su 19:00-07:00; PH 19:00-07:00) AND weight>5)).

 • Voor een volledige referentielijst van verbodsborden ga naar FIXME.

Vesting

Baba Vida Klearchos 1.jpg Mf node.png Mf area.png Knoop / vlak

historic=castle
+ castle_type=fortress
+ name=*
+ opening_hours=*

Opmerkingen:
 • militaire vesting uit de moderne tijd.
 • middeleeuws kasteel zie: Kasteel
 • + ruins=yes indien het een ruïne is.
 • + wikipedia=* wanneer er een wikipedia-artikel voorhanden is.

Vijver

Branddam-Beder.jpg Area

natural=water
water=pond;

Opmerkingen:

Alle soorten binnenwateren worden getagd met natural=water. Voor een vijver gebruik je de bijkomende tag water=pond.
Zie ook Meer.

Taginfo: water.

Visplek

Vrouwen in de hengelsport.jpg Node Area

leisure=fishing

Opmerkingen:

Vlaggenmast

Panmunjeom north flagpole 2005 02 02.jpg Mf node.png Knoop

man_made=flagpole

Opmerkingen:
 • Om de bevestiging te specifiëren kunnen volgende tags toegevoegd worden:

Voederplaats

Futterkrippe hohewand.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=feeding_place
+ feeding:type=*
+ feeding:for=*
+ feeding:fodder=*
of als alternatief
amenity=game_feeding

Opmerkingen:

Voetenbad

Wassertreten 1.jpg Node Area Knoop/vlak

amenity=kneipp_water_cure

Opmerkingen:

Voetgangerszone

Calle arenal.jpg Way lijn

highway=pedestrian

Area vlak
highway=pedestrian
+ area=yes

Opmerkingen:
 • ook bij grotere zones (pleinen) bruikbaar

Voetweg / Voetpad

Path-footdesignated.jpg Way lijn

highway=footway
+ name=*

Opmerkingen:
 • highway=footway een gemeenschappelijke, meestal binnenstad voetpad (trottoir), die meestal is bevestigd.
 • Als het een stoep die loopt langs de straat, dat kan an door aanvullende footway=sidewalk gemapt worden.
 • Een als officieel voetpad gemarkeerd pad, dan wordt nog verder een foot=designated, want het is officieel erkend.
 • Voor bospaden, wandelpaden gebruik highway=path, behalve wanneer ze worden gemarkeerd als officieël voetpad, ook van toepassing is dan foot=designated.

Vogelobservatie

Bird-hide-example.jpg Node Area Knoop/vlak

leisure=bird_hide
building=shelter/tower

ofwel

amenity=shelter
shelter_type=wildlife_hide

ofwel

man_made=tower
tower:type=wildlife_hide

Opmerkingen:

Volkstuinen

Allotments.jpg Area vlak

landuse=allotments
+ name=*

Opmerkingen:
 • Indien gekend name=* opgeven.

Voorsorteerstrook

Zeichen 297 - Richtungspfeile, StVO 1970.svg Way lijn

turn=*

Opmerkingen:
 • De meest voorkomende waardes zijn left om naar links af te slaan, right om naar rechts af te slaan en through voor rechtdoor. Alle waardes worden hier verder verduidelijkt.
 • Voor het vaak voorkomende geval, dat elke strook slechts 1 richting heeft, wordt de sleutel turn:lanes=* gebruikt.
 • Om een verplichte of verboden rijrichtingen aan te geven moet je de relatie restriction gebruiken.

Voorbeelden:

 • turn=left : strook om uitsluitend links af te slaan.
 • turn:lanes=left|through : Twee stroken: de linkse buigt naar links af, de rechtse gaat rechtdoor verder (zie afbeelding).

Vuilnisbak

Mülleimer ÖPNV.JPG Node Knoop

amenity=waste_basket

Opmerking:

Vuurtoren

Hoek van holland vuurtoren.jpg Mf node.png Knoop
man_made=lighthouse
Opmerkingen:

W

#index - #top

Waterbeheer

 • Gracht = smalle sloot of stadskanaal
 • Sloot = waterafvoer
 • Beek = begin van een waterloop
 • Stroom = tussen beek en rivier
 • Rivier = natuurelijke waterloop
 • Kanaal = kunstmatige waterloop

Watermolen

Szentendre-mill.JPG Node Area

man_made=watermill
name=*

Opmerkingen:

Watertoren

Watertoren-leiden Node Area

man_made=water_tower

Opmerkingen:

Waterval

Waterfall near Keldur.JPG Node

waterway=waterfall
name=*

Node Way
natural=waterfall

Opmerkingen:
 • De markering waterway=waterfall is niet formeel gestemd maar wordt wel toegepast. Je brengt de waterval dan als punt aan op de waterloop. Je kan ookwaterway=* met natural=waterfall combineren als je de dimensie van de waterval in de lengte of in de breedte will aanduiden. Voorlopig zit deze combinatie nog in de voorstellen faze (Proposed features/Waterfall).
 • Zie ook: Stroomversnelling

Waterwerken

Water treatment - geograph.org.uk - 231374.jpg Node Area Knoop/vlak

man_made=water_works
name=*

Opmerkingen:

Waterwinningsgebied

Bord Hemelwaterinfiltratiegebied.JPG Way

boundary=protected_area

Opmerkingen:

Hierover is in Vlaanderen hoofdzakelijk informatie beschikbaar in publicaties over ruimtelijke ordening, maar die informatie mag niet gebruikt worden zonder toelating van de overheid. Nederland ???
Zie ook Natuurreservaat.

Weegbrug

Rijksmonument 509155 Weegbrug Kwadendamme.JPG Node Area Knoop/vlak

amenity=weighbridge (brit.)
of
amenity=truck_scale (US)

Opmerkingen:

Weerstation

Ws.jpg Node Area Relation

man_made=monitoring_station
monitoring:weather=yes
recording:manually=yes
recording:automated=yes
recording:remote=yes
operator=* indien de operator bekend is

Opmerkingen:
 • De meeste weerstations werken autonoom ("automated").
 • De verouderde benaming amenity=weather_station niet meer gebruiken.

Weeshuis

Bewoners Centraal Isr Weeshuis Leiden 1938.jpg Node Area

amenity=social_facility
social_facility=group_home
social_facility:for=orphan
name=*
operator=*

Opmerkingen:

Wegen

Motorway-photo.jpg Way

highway=*

Opmerkingen:

Wegkruis

Wegkreuz.jpg Node

historic=wayside_cross

Opmerkingen:

Weide

zie Landbouwgrond of Grasland

Wellness Center

Sauna stove narvi 001.JPG Opmerkingen:

Werkplaats

MorganWoodworking.jpg Node Area Knoop/vlak

craft=*
zie ook
Winkel (shop=*) en
Buro (office=*).

Opmerkingen:

Engelse namen gebruiken (in het enkelvoud):

Wlan / Wifi

zie Internet_toegang

Wijngaard

739px-Grape vines.jpg Area

landuse=vineyard

Opmerkingen:

Wijnkelder

Wine bottles aging in Massandra cellars.jpg Node Area

tourism=wine_cellar
name=*
shop=winery indien er ook wijnverkoop is

Opmerkingen:

Windmolen

Willesbourgh Windmill, Ashford, Kent.jpg Node Area

man_made=windmill
name=*

Opmerkingen:

Windturbine

Windmills D1-D4 (Thornton Bank).jpg Node

power=generator
generator:source=wind

optioneel + generator:output:electricity=*
ref=*
name=*

Opmerkingen:
 • Bij generator:output:electricity vermeldt je het vermogen van de windturbine als dat gekend is. Zoniet, dan mag je de tag weglaten. De tag name kan je gebruiken als de windturbine deel uitmaakt van een windturbine park dat een naam heeft.
 • Als je ergens nog een verouderde tag man_made=power_wind vindt dan mag je die vervangen.

Winkel

Node Area Knoop/vlak

shop=*
+ name=*
+ opening_hours=*

Opmerkingen: (nog in opmaak)

1) Let op: Het is meestal in het meervoud (shop=beverages, books, clothes, shoes, toys, tyres), maar soms ook het enkelvoud (shop=bicycle, car).

2) In plaats van bv. shop=women_clothes, shop=comic_books of shop=kitchen_furniture te gebruiken, is het better, een shop=clothes met clothes=women te gebruiken. Dit geld echter niet in alle gevallen (bv voor second_hand).

3) In het algemeen wordt shop geen 2 maal geschreven, dus NIET shop=bicycle_shop, maar wel shop=bicycle. Uitzondering is bv shop=copyshop.

4) zie ook
Werkplaats (craft=*) en
Buro (office=*).

Opmerkingen: