NL:Overzicht Nederlandse Verkeersborden:tagging mofa op fietspaden

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Naar aanleiding van discussie op https://community.openstreetmap.org/t/mofa-yes-of-designated-bij-g11-bord/109438 hierbij twee opties voor een taggingschema voor mofa op fietspaden in Nederland op deze wikipagina : NL:Overzicht Nederlandse Verkeersborden en verwante pagina's./

Overzicht opties

Verschillen tussen optie 1 en 2 zijn vet gemarkeerd in de twee onderstaande tabellen

Optie 1

Bord-code Bord Benaming moped mofa electric_mofa foot
G11 Nederlands verkeersbord G11.svg Verplicht fietspad no yes/ no [leeg] use_sidepath /

yes

G12a Nederlands verkeersbord G12a.svg Fiets/bromfietspad designated designated [leeg] use_sidepath /

yes

G13 Nederlands verkeersbord G13.svg Onverplicht fietspad no no yes/ no use_sidepath /

yes

Optie 2

Bord-code Bord Benaming moped mofa electric_mofa foot
G11 Nederlands verkeersbord G11.svg Verplicht fietspad no designated
G12a Nederlands verkeersbord G12a.svg Fiets/bromfietspad designated designated
G13 Nederlands verkeersbord G13.svg Onverplicht fietspad no no

Opmerkingen

  • bicycle: bicycle=designated volgt al per definitie uit highway=cycleway / de hier weergegeven borden en is hier niet opgenomen. Nuances tussen yes/permissive zijn hier buiten beschouwing gelaten
  • mofa: anders dan voor voetgangers of soorten fietsers mogen wegbeheerders volgens het BABW bij G11 een onderbord "snorfietsen niet toegestaan" , dit komt regelmatig voor in steden (voorbeeld), in dat geval geldt mofa=no
  • electric_mofa:
    • met de opkomst van de elektrische snorfiets plaatst een toenemend aantal wegbeheerders bij een bord G13 ook een bord C13, waardoor electric_mofa=* hier niet is toegestaan (voorbeeld)
    • de waarde voor electric_mofa=* volgt op zich al per definitie uit de waarde van electric_mofa=* (subcategorie) en is hier dus alleen ingevuld als de waarden onderling verschillen
    • de key electric_mofa=* is onderdeel van een lopend proposal en momenteel ook de meest gebruikte key voor dit voertuig, mocht er een andere key voor dit voertuig worden ingestemd dan kan dat tzt makkelijk worden aangepast in de data
  • foot: in beginsel mogen voetgangers niet op het fietspad lopen, maar dat mag wel als er geen parallel voetpad (G7) of trottoir aanwezig is, de waarde in OSM volgt dus niet alleen uit het G-bord, maar ook uit de vraag of er een apart voetpad (a) aanwezig is in het veld en (b) of dat als een aparte way is gemapt in OSM


1. Optie Ground truth is leidend en volgens de definitie van *=designated is daarvoor de expliciete afbeelding van een snorfiets bepalend"

(is gelijk aan huidige tagging voor mofa in wiki)

G11 Nederlands verkeersbord G11.svg Verplicht fietspad highway=cycleway & mofa=yes & moped=no & traffic_sign=NL:G11
G12a Nederlands verkeersbord G12a.svg Fiets/bromfietspad highway=cycleway & mofa=designated & moped=designated & traffic_sign=NL:G12a
G13 Nederlands verkeersbord G13.svg Onverplicht fietspad highway=cycleway & mofa=no & moped=no & electric_mofa=yes & traffic_sign=NL:G13 electric_mofa=yes omdat "Bestuurders van snorfietsen uitgerust met een verbrandingsmotor mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor." Bij de andere borden hoeft dit niet expliciet te worden getagd omdat electric_mofa per definitie al deel uitmaakt van het daar al getagde mofa

Toelichting bij optie 1 voor in Wiki

Bepalend voor de vraag of =designated of =yes wordt gebruikt is of de betreffende vervoerswijze wel of niet expliciet is aangegeven met een teken of tekst op een bord.

mofa valt niet onder het fietssymbool (G11) of de tekst "fiets" (G13) dus voor zover (elektrische) mofa is toegestaan wordt daar =yes gebruikt in plaats van designated.

Op het bord G12a staat een bromfietssymbool. Dit teken bevat in de Wegenverkeerswet zowel de reguliere bromfiets als de subcategorie snorfiets (de term bromfiets omvat in de Wvwv/ RVV ook de subcategorie snorfiets, hoewel voor de snorfiets soms andere regels gelden zoals voor een fiets). Daarom wordt bij G12a gebruikt in mofa/moped=designated en niet =yes


2. Optie Ground truth is leidend voor mofa=designated

Ground truth is dat het de expliciete bedoeling is dat mofa’s op dat pad rijden, en dat zie je aan het feit dat dat specifieke bord er staat. Dát is de informatie die data users nodig hebben als ze onderscheid maken tussen yes en designated. Dáárom kom je uit op mofa=designated.

[Opmerking van ̊̊Multimodaal: opzet van onderstaande tabel wijkt af van de tabel waarin de waarden moeten worden geïntegreerd in de Wiki. Maar deze opzet is wel handig om verschillen tussen opties inzichtelijk te maken. Heb daarom in de introductie voor elk van de opties een tabel zoals hieronder opgenomen voor . Voorstelː kan onderstaande tabel in dit hoofdstuk worden aangepast aan format van de Wiki-tabel ? ]

Bord-code Bord Benaming bicycle mofa moped
G11 Nederlands verkeersbord G11.svg Verplicht fietspad designated
(default)
designated
(verschil met optie 1)
no
G12a Nederlands verkeersbord G12a.svg Fiets/bromfietspad designated
(default)
designated designated
G13 Nederlands verkeersbord G13.svg Onverplicht fietspad designated
(default)
no no

Deze tabel laat alleen designated of no zien, mofa=yes is wat dat betreft een afwijking.

Achtergronden bij de opties

Achtergronden bij optie 1

Achtergrond: betekenis *=designated In de internationale wiki's is het volgende aangegeven over de betekenis van de value designated binnen de context van de OSM-key access :

Key:access#List of possible values :

  • " in general this means that there is a (explicit) sign saying something like "pedestrians allowed", or a pedestrian icon "


Tag:access=designated

  • Hoofdomschrijving:

"A way marked for a particular use. "

  • "designated" vs "yes"

"designated" indicates that: [..] there are visible indications that a route is intended for use by the mode of transport in question (e.g. a sign saying "bike route")

So:

  • In a jurisdiction where mopeds are allowed on cycleways, a path signed as a cycleway with no exception restricting mopeds would be bicycle=designated+moped=yes, because there is a sign indicating that the route is intended for biycles, and there is no indication that mopeds are restricted.
  • A path signed as a cycleway which is legally usable by pedestrians only because there is no alternative footway would be bicycle=designated+foot=yes, because there is an indication that the path is intended for bicycles and no indication that pedestrians are restricted.
  • Examples:

steeds x=designated voor wel-op de borden afgebeelde vervoerswijzen en x=yes voor niet-afgebeelde maar wel toegestane vervoerswijzen:


Achtergrond: Status mofa

  • Mofa (snorfiets) is zowel in OSM-access als in de Wegenverkeerswet / RVV een subcategorie van motorized vehicles / motorrijtuigen (definitie: "snorfiets: 1.bromfiets die blijkens de gegevens in het kentekenregister is geconstrueerd voor een maximumsnelheid die niet meer bedraagt dan 25 km per uur, met uitzondering van de speed-pedelec" )
  • Hoewel in RVV art 2b is bepaald dat voor snorfietsen -tenzij anders is bepaald- de regels van het RVV betreffende fietsen gelden, heeft navraag van meerdere mappers uitgewezen dat volgens de wetgever de snorfiets niet onder het fietssymbool valt maar onder het bromfietssymbool, hierbij wordt verwezen naar de scope van de borden C13 (=verbodsbord met bromfietssymbool) en C14 (=verbodsbord met fietssymbool) .
  • Dit komt ook terug in de wet (Wahv), waar wordt aangegeven dat het bord C14 Nederlands verkeersbord C14.svg met fietssymbool NIET geldt voor reguliere snorfietsen (maar alleen voor snorfietsen met uitgeschakelde motor, zoals een solex waarop zelf wordt getrapt alsof het daadwerkelijk een fiets is)
  • Mofa is niet op alle G11-fietspaden toegestaan, de toegang voor mofa kan hen met een onderbord worden verboden (RVV art 5, wat in meerdere grote steden vaak het geval is). Een dergelijk verbod met een onderbord is niet mogelijk voor andere vervoerswijzen die het fietspad mogen (en soms ook moeten) gebruiken, zoals fietsers of voetgangers (RVV art 67, BABW art 8)

Achtergronden bij optie 2

De bedoeling van OSM access tagging is om aan te geven welke access er feitelijk geldt, zoals dat op de weg aangegeven staat. Dit geldt ook voor mofa tagging op fietspaden.

Er staat een bord NL:G11 wat volgens de geldende regelgeving betekent dat snorfietsen geacht worden daar te rijden; het pad is speciaal bedoeld voor fietsen en mofa's. Designated dus. Er is daar geen access-verschil tussen fietsen en mofa's; het is voor beide voertuigsoorten net zo aangewezen/bedoeld/geschikt.

Nog van een iets andere kant bekeken: het enige access-verschil tussen een NL:G11 en een NL:G12a is dat bij de 12a ook de bromfiets designated is. Voor mofa's is er tussen deze borden geen verschil in access.

Voor fietsen is bicycle=designated al inbegrepen in highway=cycleway, voor mofa's moet je expliciet mofa=designated taggen.

mofa=designated geeft de mofa-access informatie die data users nodig hebben als ze onderscheid maken tussen yes en designated, osm-breed, zodat de data user niet alle landspecifieke borden, verkeerswetgevingen en terminologie hoeft te kennen. Ook dit is niet specifiek voor mofa's, maar geldt voor alle access tagging.