NL:WikiProject Belgium/Using AGIV Crab data/The AGIV Crab Import Website

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Beschikbare talen — WikiProject Belgium/Using AGIV Crab data/The AGIV Crab Import Website
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް

Introductie

De import webpagina kan je vinden op http://crab-import.osm.be/import.html. Via deze pagina kan je de adressen uit het CRAB laden per postcode en per straat.

Daarnaast biedt deze website de mogelijkheid om de CRAB data met de OSM data te vergelijken, zodat je ziet welke huisnummers nog niet in kaart gebracht zijn, of waar er fouten in OSM kunnen zitten (bijvoorbeeld verkeerd gespelde straatnamen).

Hieronder wordt de webpagina uitgelegd per sectie.

Comparison options (Vergelijkingsopties)

De vergelijkingsopties bepalen welke data geladen wordt, en hoe het vergeleken wordt. Als je één van deze opties aanpast, dan moet je altijd op de "Update" knop klikken om de data opnieuw te laden en te vergelijken.

Postal code

Omdat je niet zomaar alle 2 miljoen adressen van Vlaanderen kan downloaden moet je eerst een een postcode ingeven in het bovenste veld. Indien je de postcode van de gewenste gemeente niet weet kan je altijd eens kijken op de site van bPost.

Filter streets

Dit veld dient om slechts een deel van de straten te laden. Je kan er een volledige naam ingeven (bijvoorbeeld "Dorpsstraat") om enkel die straat te laden, of werken met een wildcard (*) om meerdere straten te laden (bijvoorbeeld "D*" voor alle straten die starten met een "D"). Door slechts een beperkt aantal straten te laden zal het laden ook sneller gaan, wat vooral interessant is bij grote steden.

Load OSM data

Indien je deze optie aanvinkt, dan zal de adresdata ook rechtstreeks van OSM gedownload worden, en vergeleken met de CRAB data. Deze optie is dus absoluut noodzakelijk als je werkt in een gemeente waar al veel huisnummers in kaart gebracht zijn (om te zien welke nog tekort zijn). Maar aangezien het laden trager gaat wanneer OSM data geladen moet worden, kan je ook kiezen om deze optie niet te activeren.

De data komt van Overpass API, dus duurt het enkele minuten voor je geüploade data ook beschikbaar zal zijn in OSM. Wijzigingen aan grenzen duren enkele dagen om te verwerken, dus als je een postcodegrens verbeterd hebt, kan het zijn dat een gebouw voor enkele dagen nog bij de verkeerde postcode ingedeeld wordt.

Max Distance

Indien je hier een afstand ingeeft, dan wordt bij de vergelijking met OSM data rekening gehouden met die afstand. Als een adres in OSM overeenkomt met een adres in CRAB, maar de afstand is groter dan het ingegeven maximum, dan zullen die adressen ook als "niet overeenkomstig" beschouwd worden.

Soms is de CRAB positie echter tamelijk onnauwkeurig, waardoor een verschil van enkele tientallen meters normaal geen probleem is.

Export Options

Deze opties wijzigen hoe de data naar JOSM verzonden wordt. De opties zijn meteen actief (je moet niet op de "Update" knop klikken om ze te activeren).

Include CRAB info

Met deze optie wordt extra CRAB info geladen. Deze optie kan je gebruiken om een bepaald punt te bestuderen, maar deze CRAB info mag je in geen geval uploaden naar OSM.

De extra info die getoond wordt is:

 • CRAB:herkomst: Dit is de herkomst van de positie volgens CRAB. Zo kan je zien dat een adres met CRAB:herkomst=afgeleidVanVoordeur een betere positie zal hebben dan CRAB:herkomst=afgeleidVanPerceelGrb. De eerste zal netjes op de voordeur staan, terwijl de tweede slechts op het centrum van het perceel zal staan (en mogelijks zelfs niet op een gebouw). In totaal zijn er 15 classificaties. Zie de leesmij op https://download.agiv.be/Producten/Detail?id=447 voor meer info.
 • CRAB:hnrlabels: Wanneer verschillende nummers overlappen, dan groepeert het AGIV ze onder een gemeenschappelijk huisnummerlabel. Als bijvoorbeeld nummer 24 en 26 overlappen, dan zal CRAB twee adressen hebben, en elk van die adressen zal het huisnummerlabel "24-26" dragen.
Het is mogelijk dat die adressen gesplitst moeten worden (omdat ze op twee verschillende huizen duiden, en verkeerdelijk samengevoegd zijn), het is ook mogelijk dat het over 1 huis met een gecombineerd huisnummer gaat, en dat geval met het huisnummerlabel van CRAB het huisnummer in OSM worden.
 • CRAB:apptnrs en CRAB:busnrs: Appartements- en busnummers worden ook door CRAB geleverd. Ze betekenen ongeveer hetzelfde, dus moeten ze nooit samen op een adres voorkomen. Als dat wel gebeurt, dan kan je de bovenstaande lijsten gebruiken om de correcte gegevens te zoeken.

Include municipality and postcode

Met deze optie zullen de tags "addr:city" (de gemeente) en "addr:postcode" (de postcode) toegevoegd worden aan de data. Indien de gemeente- en postcodegrenzen volledig en correct zijn, dan zijn deze tags niet nodig. De tags kunnen echter nuttig zijn om grensgevallen te onderscheiden, of om de gemeente- en postcodegrenzen te verbeteren.

Include apartment numbers

Met deze optie worden de appartements- of busnummers uit CRAB toegevoegd in OSM onder addr:flats (gebruik de optie "include CRAB info" om te zien wat de werkelijke oorsprong is).

Let op dat de notatie van appartements- of busnummers helemaal niet uniform is, en dat er daardoor ook meer fouten in zitten. Indien je deze optie activeert moet je dus wel ieder adres controleren om te zien als de nummers enigszins logisch lijken, en ter plaatse controleren indien er twijfel is.

De appartementsnummers zijn nummers die ook eenvoudig achteraf toe te voegen zijn met eventueel een andere import. Daarom is deze optie niet noodzakelijk, maar wel mooi meegenomen als je voor de volledigheid gaat.

Data

De data sectie bevat een tabel met alle straten, en info over die straten (totaal aantal huisnummers, aantal verkeerde huisnummers, ...).

De tabel is ook interactief, en kan gebruikt worden om data in JOSM te laden (met JOSM actief en de afstandsbediening correct ingesteld).

 • Kolomhoofden: Als je op de kolomhoofden klikt, dan wordt de data gesorteerd op die kolom. Zo kan je eenvoudig de straat met de meeste huisnummers, of de straat met de meeste verkeerde huisnummers zoeken.
 • Samenvatting: De tweede rij is een samenvatting. Een som van alle data er onder. Dit is om je algemene vooruitgang bij te houden.
 • De data: De data is onderverdeeld in de volgende kolommen:
  • Name-kolom: Deze kolom bevat gewoon de straatnamen zoals ze in CRAB voorkomen. Door op een straatnaam de klikken wordt de data van OSM voor die straat in de actieve laag van JOSM gedownloaded (net zoals je op "Bewerken" klikt op de hoofdpagina).
  • Full-kolom: Deze kolom toont hoeveel adressen CRAB heeft voor iedere straat. Door op een nummer te klikken zal JOSM die data laden in een nieuwe laag.
  • Missing-kolom: Deze kolom toont hoeveel adressen er tekort zijn in OSM t.o.v. CRAB. De meeste gevallen in deze kolom zijn eenvoudig aan OSM toe te voegen.
  • Missing overlapping-kolom: Deze kolom toont hoeveel adressen er tekort zijn in OSM, maar waar er ook problemen mee zijn in het CRAB. De overlappende adressen zijn meestal adressen waar het AGIV geen goede informatie over heeft. Om deze adressen in kaart te brengen moet je voorzichtig zijn, en hoogst waarschijnlijk eens ter plaatse gaan kijken.
  • Wrong-kolom: Deze kolom bevat de adressen die in OSM staan, maar waarvoor geen overeenkomstig adres in CRAB is gevonden. Dit kan zijn omdat er een fout in OSM staat (een verkeerd huisnummer), maar het kan ook zijn omdat de CRAB data zelf onvolledig is. Om deze kolom op te lossen zal je dus ook meestal ter plaatse moeten gaan kijken.
  • Completeness-kolom: Deze kolom toont een percentage om aan te duiden hoe compleet de straat is. Per fout of niet-geïmporteerd adres verlaagt de completeness. Dit getal wordt ook gebruikt om de kleurcode te bepalen.
 • GPX knoppen: Onderaan de tabel staan ook 3 GPX knoppen. Via deze knoppen kan je de probleemadressen als GPX exporteren, om zo op een apparaat zoals smartphone of navigatietoestel te zetten. Dit kan helpen om de situatie ter plaatse gaan bezoeken.

Map

De kaart is vergelijkbaar met de tabel, maar biedt een overzicht op een andere manier.

Indien de OSM data geladen is, dan krijgen de markers een kleurcode (van rood naar groen in 10 stappen), waarbij je kan inschatten hoe volledig een gebied is.

Als je op de ballonnetjes klikt, dan krijg je dezelfde info te zien als in de tabel, met dezelfde werking van de links.

Showing a municipality where a part has been mapped, and other parts not.

Waarschuwingen

Wanneer de data in JOSM geladen wordt, dan kunnen er verschillende waarschuwingen getoond worden als fixme=* boodschap (herkenbaar aan een F-icoontje in JOSM). Zie hier een overzicht:

 • This street contains abbreviations, please try to expand them: De straat bevat afkortingen (St., initialen, ...). In OSM wordt gebruik gemaakt van volledige namen, ook als de afkortingen op de straatnaambordjes zichtbaar zijn. Deze afkortingen moet je proberen op te lossen. Afkortingen worden herkend aan het voorkomen van een punt (.), als een naam wel degelijk een punt bevat, en geen afkorting is, dan kan je deze boodschap negeren.
 • Alphabetic bis-numbers should be capitalised (e.g. 15A instead of 15a): In OSM proberen we het formaat van bPost te gebruiken, dus met hoofdletters en zonder spatie.
 • This housenumber has a numeric bis-number with an underscore. Bis-numbers should be noted as 10/1, 10/2, 10/2, ... or 10 bis, 10 ter, ... Please check locally which format fits best: Net zoals het vorige geval, proberen we ook voor numerieke huisnummeruitbreidingen het formaat van bPost te gebruiken. Dit is dus ofwel met een schuine streep (slash) of bis/ter indien er slechts één of twee uitbreidingen zijn. Welk formaat gebruikt moet worden bekijk je best ter plaatse.
 • This number is not preset in CRAB. It may be a spelling mistake, a non-existing address or an error in CRAB itself: Dit is de standaard boodschap bij resultaten uit de "wrong" kolom. Als je per ongeluk dergelijke data upload of als die tussen andere data terecht komt, dan kan je die er eenvoudig uit filteren.
 • This number contains multiple housenumber labels. As the housenumber labels is a combination of all housenumbers in that location, this is certainly a mistake in CRAB. Please report it to AGIV: Aangezien het huisnummerlabel een combinatie van verschillende huisnummers op dezelfde positie is, kan het niet gebeuren dat iets ook nog eens verschillende huisnummerlabels heeft. Hier is dus iets serieus fout aan de CRAB data, en moet je het ter plaatse gaan onderzoeken.
 • There are both appartment- and busnumbers on this address. Please check what's visible on the front door as part of the address: Als je gekozen hebt om ook bus-nummers in kaart te brengen, dan kan je deze boodschap zien. Als in de Crab data zowel bus- als appartementsnummers voorkomen, dan is dat sowieso fout, en moet je de data eens rustig bestuderen. Herinner dat je de data beter kan bestuderen door het vinkje "Include CRAB info" aan te zetten.

Let op, als de data echt problematisch is, dan kunnen er meerdere boodschappen samen voorkomen.