Talk:Sweden/Tag:natural=coastline

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Warum?

Varför är det så viktigt att inte göra några nya kustlinjer eller öar? Det är iaf så jag uppfattar sidan. :-) Erik Johansson 07:31, 15 May 2008 (UTC)

Re: Warum?

Njae. Ok. Ska fundera ut bättre formuleringar någon dag, om ingen annan gör det innan mig. Klart man får använda natural=coastline.

Jag känner bara det är viktigt att man inte använder natural=coastline utan att man läst och förstått allt om när den ska användas, och om hur man använder den.

Lika viktigt är det att man inte rör befintliga ways med natural=coastline utan att ha förstått varför de används och hur de fungerar.

Jag själv gjorde tex nybörjarmisstaget att slå ihop "ways", så hela Vänern försvann en vecka. Sedan dess, på min korta tid som aktiv OSMare, har jag redan sett flera andra som gjort samma eller andra misstag, just när det gäller natural=coastline.

Varför jag valde att göra en hel sida om detta sidan var mest för att kunna hänvisa till en sida (och en diskussion) ifrån note-taggar på vissa kuststräckor i ett försök att stävja ett ständigt ändrande hit och dit.

--Henriko 22:59, 15 May 2008 (UTC)

Re: Warum?

Ok, jag strök tumregeln om att inte göra nya kustlinjer och öar, då den inte har med mitt grundproblem att göra: Att redan gjorda sjöar försvinner, och att bebyggda öar dränks, etc.

Att tex nyinlagda öar inte kommer med på kartan för att de är ritade åt fel håll är ju faktiskt ett mindre problem.

--Henriko 23:09, 15 May 2008 (UTC)

Vättern

... och Visingskö är itne kodat som det står, och i min rendering (mapserver från shapefiler blir resultatet mycket riktigt ganska dåligt. Om jag fattar det rätt så är det i allmännhet för avancerat att använda "multipolygon"; troligen skulle de flesta vilja ha helt enkelt sjöar som water/water, och öar polygoner inom dem. Som ni märker kan jag för lite om editeringen; men helt klart är i alla fall Sveriges stora sjöar och öar behandla på ett mycket inkonsekvent sätt. Och jag vågar nog inte ändra utan klara anvisningar... :-)

--lawes 12:00, 7 Oct 2009 (UTC)

Har nu gått igenom några av Sveriges största öar; jag tror de flesta som har noterade vägar åtminstone. Samtliga utom de i Storsjön är noterade som "no Preset", vilket jag ändrade till shoreline. Hoppas på det viset de kommer med i utdragen till shapefiler. Även visingsö ingår där. Problemet med Vättern kvarstår. Jag förmodar att vättern är ritad "åt fel håll" då? Sen kan jag tycka att även Hjälmaren, Storsjön och ev Siljan, kanske torneträsk platsar som shoreline/shoreline istället för water. På det viset kan de renderas även när man zoomat ut långt, och tjäna som goda riktmärken utan att plottra ner som de mindre sjöarna gör. Men som sagt; jag ändrar inte detta själv utan stöd. --lawes 12:50, 8 Oct 2009 (UTC)


Vättern verkar korrigerad nu. Förvirrad fortfarande hur öar i mindre sjöar skall kodas. La in texten på huvudsidan för att få respons. natural=coastline verkar vara det som fungerar, som det är gjort på Sollerön sen lång tid tillbaka. --lawes 12:50, 8 Oct 2009 (UTC)