Sweden/Informationsmaterial

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Denna sida är på olika sätt tillägnad informationsspridning kring OSM Sverige. Här samlar vi informations- och pressmaterial, bilder, länkar, exempel och intressant statistik.

Copyleft

Alla texter och bilder är normalt fria att använda som du vill, vanligtvis enligt en CreativeCommons-licens som säger att du får använda/sprida/ändra fritt bara resultatet släpps under en lika fri licens och att du talar om vem som gjort ursprungsmaterialet. Men det kan finnas undantag åt båda håll så du bör kolla licenserna innan du återanvänder något.


Folder 10x21 cm

Inspirationen till denna folder kom från Wikipedia som erbjöd sig trycka och dela ut en broschyr om OSM på bokmässan 2010. Med idéer även från andra länders informationsmaterial sattes denna folder ihop:

Foldern är tänkt att skrivas ut på dubbelsidigt (~120 grams papper) A4-papper och sedan vikas två gånger. PDF-filen är gjord för direkt utskrift, medan Scribus-originalet (i ZIP-filen) måste vridas för att bli rätt. Foldern fungerar även i svartvit utskrift!
Börja med att lägga A4-utskriften med kartan synlig, papperet i stående format med kamerabilden närmast dig. Vik sedan nederdelen av papperet så att kanten precis täcker de två, små strecken som finns ovanför kartans övre, vänstra hörn och vid GPS:en. Vänd sedan papperet 180 grader och vik nederkanten mot den övre kanten. Klart att dela ut!

Folderställ

Mest som en kul grej gjordes detta enkla ställ för 10x21cm-foldern. Tanken var att maximalt utnyttja en A4-kartongbit och ändå få ett billigt men användbart ställ för 10x21cm-foldern. Prova själv

Tyvärr fungerar det sällan att skriva ut denna bild direkt på en kartongbit (skrivaren brukar kunna ändra propotionerna), men prova gärna! Annars får du rita för hand med linjal och penna.
Klipp efter de heldragna linjerna och vik efter de prick-streckade - observera att den streckade linjen ska vikas nedåt, de övriga uppåt. Ha sen lite lim på var och en av "limytorna" och du har strax ett enkelt, men funktionellt ställ för broschyrer!

Engelsk pressinformation

På den engelska pressidan finns förutom information på engelska också ett antal pressbilder.