Cartare montana

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Vezi si Taguri montane

Recomandari pentru adaugarea elementelor montane

Introducerea traseelor

Culegerea in teren

Pentru culegerea traseelor cu din teren, GPSul se poate seta cu una din optiunile:

 • Setare pe achizitie track pe "Auto", cu intervalul mai des decat normal (ex:"Most Often")
avantaj:Trackul are puncte numai acolo unde trebuie(cand se schimba directia)
 • Setare pe achizitie la un interval de timp de cateva secunde
avantaj:culegerea parcursului in cele mai mici detalii (ceea ce de multe ori nu este de dorit)
dezavantaj:consum mare de memorie (pentru GPSurile mai vechi cu numar limitat de puncte, nu poate fi folosit)
dezavataj:obligatoriu necesita preprocesare

Introducerea in OSM

 1. Trackul obtinut se incarca in programul de editare (JOSM sau Potlatch), urmat de una din optiuinle:
  • Se compune de la zero un nou traseu avand ca referinta (pe fundal) trackul incarcat (JOSM) (se poata asa ceva si in Potlach?)
  • Se transforma direct trackul GPS in traseu (JOSM). Se utilizeaza optiunea "Simplify" (JOSM: sh-Y) pentru reducerea numarului de puncte, fara a afecta forma traseului. (Din pacate Potlach nu are o functie similara)
 2. Se corecteaza traseul astfel incat sa respecte cararea din teren (nu drumul efectiv urmat de persoana ce a cules, care se poate abate din cand in cand de la carare pentru diverse motive). In cazul unei abateri semnificative de la carare (pierdut semn, luat pe scurtatura, semnal GPS intermitent, etc), traseul este impartit in mai multe sectiuni, iar sectiunea de abatere va avea o mentiune ("note") care sa permita altor utilizatori sa completeze/corecteze sectiunea cu probleme.

In cazul in care traseul este introdus deja de alt utilizator, si exista unele diferente, si exista un grad mare de incredere in datele noi, atunci se va ajusta traseul existent(vechi) in zonele unde exista diferente, facand o mediere (la ochi) intre datele noi si cele vechi (avad pe fundal doar ca referinta datele noi). Daca exista diferente exagerate (mai mult de 20m..50m) intre cele doua versiuni, inseamna ca s-a mers pe carari diferite, si desigur nu se va mai face mediere.

Obs: Nu se vor lasa trackurile culese din GPS la interval mic de timp ca drumuri direct in OSM. Numarul mare de puncte (de circa 10 ori mai mult decat este necesar) creeaza dificultati la editarea pe PC si incetineste proportional desenarea hartii pe GPSuri, atunci cand e nevoie in teren. Functia "Simplify" reduce de cca 5 ori numarul de puncte fara a afecta forma trackului (le elimina doar pe cele care sunt in linie dreapta). In plus, precizia in zona de munte (vai/padure) in general este mica (poate fi de 2 ori mai proasta deca cifra indicata de GPS); Nu are nici un rost de a avea puncte pe track la fiecare 3m, cand eroarea trackului este de 15-30m. Este foarte util de a desena traseul de la zero in OSM, cu segmente lungi, avand trackul GPS doar pe fundal ca referinta, deoarece se face astfel o reparcurgere, rememorare (si eventual corectie) a traseului.

In concluzie trackurile trebuie:

 • Corectate manual pentru abaterile de la traseu;
 • Simplificate folosind o functia automata sau re-desenate manual (din segmente de cca 10..100m)


O problema o reprezinta faptul ca in zona montana (paduri/vai/etc) datorita erorilor de receptie doi utilizatori pot obtine trackuri diferite cu diferenta mare intre ele (30m). Fiecare poate sa creada ca inregistrarea lui e cea buna si sa o inlocuiasca in OSM pe a celuilalt.

Atnci cand se intentioneaza sa se modifice un traseu introdus de altcineva trebuie avut certitudinea ca noua varianta este cea buna. Verificare:

 1. Avem mai multe trackuri (minim 2-3) facute pe acel drum (dus-intors, zile diferite, etc...);
 2. Se face o suprapunere a trackurilor peste o harta calibrata(sau satelit); din pacate in multe cazuri (zone de padure sau abrupt) nu este posibil.

Averaged

O propunere de tag ar fi averaged=x care sa indice din cate alte trackuri mediate a fost obtinut drumul repectiv. Astfel un alt utilizator stie daca e cazul sa modifice/medieze traseul repectiv sau nu. Acest tag e deajuns sa fie folosit in Ro pana vor fi majoritatea cararilor reprezentate corect (fara erori mari), dupa care poate sa dispara. Acest tag:

 1. poate fi creat de un utilizator cand modifica/creeaza un drum mediat din mai multe trackuri GPS pe care le are;
 2. sau poate fi adaugat (ex: averaged=2) de un alt utilizator care mediaza (de ex. pe la jumatate) in OSM cararea veche cu trackul GPS nou pe care il are. Normal, ca daca medierea se face cu un drum care are deja o valoare mai mare la averaged, noua carare mediata va fi substantial mai aproape de cea existenta in OSM;
 3. daca o carare are o valoare foarte mare la averaged atunci probabil nu trebuie modificata