Engedélykérés önkormányzati térképszelvényekhez rövidítve

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

TODO

Tisztelt {name}!

{name_2} vagyok, a magyar OpenStreetMap egyik szerkesztője. Más önkéntes szerkesztőkkel közösen a {city} térképek pontosításán és közérdeklődésre számot tartó térképelemek (üzletek, vendéglátóhelyek, játszóterek és hasonlók) felvételén dolgozom. Célunk a részletes és pontos térkép elkészítése. Ezúton tisztelettel kérem, hogy tekintse meg mindenki számára szabadon elérhető és letölthető térképünket a következő oldalon:

OpenStreetMap térkép megnyitása

A projekt csak törvényesen felhasználható adatokat tartalmaz, amelyet a ODbL licenc feltételei szerint közzétehet az OpenStreetMap. Az Open Database License (ODbL, Nyílt adatbázis licenc) az Open Knowledge Foundation Open Data Commons nevű projektjének egy terméke, egy olyan, a Creative Commons „Attribution-ShareAlike” (Nevezd meg - Így add tovább) licencéhez hasonló jogokat kíván biztosítani adatoknak, adatcsoportoknak és adatbázisoknak, speciálisan adatbázisokra szabott nyelvezetével és fogalmakkal.

Erről részletesen itt olvashat

Szeretnénk arra kérni az Ön által képviselt intézményt, hogy legyenek szívesek nyilatkozatot tenni arra vonatkozólag, hogy a fenti ODbL licencnek megfelelően az OpenStreetMap projekt részére felhasználhatjuk az Önök által a weboldalon már ingyenesen letölthetővé tett helyi építési szabályzatban és egyéb dokumentumokban található térképszelvényekről leolvasható következő információkat:

  • az utcaneveket,
  • a házszámokat,
  • a helyrajzi számokat,
  • az épületek kontúrjait,
  • az utcák vonalát.

Az így közzétett adatok beépülhetnek az OpenStreetMap térképi adatbázisába és a közösség számára hasznosíthatóvá válnak. Nem szükséges garanciát vállalniuk az adatok minőségére vagy naprakészségére vonatkozólag - ezek ellenőrzése a szerkesztők feladata.

Miért jó Önöknek, hogy az OpenStreetMap számára tesznek elérhetővé téradatot? ­

  • Az OpenStreetMap önkéntesei rengeteg adatot rögzítenek lelkesedésből. Például amennyiben egy területről rendelkezésre áll jó minőségű ortofotó, ott az OpenStreetMap-en akár ház-házszám pontosságú térkép készül.
  • Az OpenStreetMap számára elérhetővé tett adatokat szorgalmas önkéntesek gondozzák, így az adatok publikálása és naprakészen tartása az Önök részéről további erőfeszítést nem igényel.
  • Mindenki számára ingyenesen elérhető, off-line (internet előfizetés nélkül) is energiatakarékosan használható mobilos navigációs eszközökhöz és útvonaltervezéshez fontos a minél pontosabb térkép. Lásd például a MAPS.ME és OsmAnd mobil alkalmazásokat, illetve az [1] weboldalt.
  • Az ilyen módon közzétett adatok mindenki számára elérhetőek és felhasználhatók. Így bárki készíthet tematikus térképeket az adatok adott részének megjelenítésével, ezzel is promóciót biztosítva a településnek.
  • Pontos házszámozás rendelkezésre állása esetén könnyebben megtalálhatják a leendő partnerek a vállalkozásokat.


Bízom benne, hogy Önök számára is izgalmasan hangzik ez a meglévő adatoknak a közösség céljait szolgáló újszerű felhasználása.

Amennyiben szabadon felhasználhatjuk a honlapjukon közzétett információkat, akkor küldjék vissza az alábbi nyilatkozatot:

„Hozzájárulunk a {website} honlapon elérhető információk szabad felhasználásához, OdbL licenc alatt, az OpenStreetMap közösségi térkép bővítésére.”

Abban az esetben, ha további adatbázisokat, információkat küldenek levélben, úgy a licencet elfogadottnak tekintjük.


A pozitív válaszukban bízva,


Köszönettel,

{name_2}