NL:One feature, one OSM element

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Eén object, één element voor OSM is een principe van goede gewoontes. Het betekent dat een echt object op de grond in de echte wereld slechts één keer op de kaart zou moeten worden gezet als element van OSM.

Kaartobjecten

Een element van OSM zou een object op de grond eenmaal en ook slechts eenmaal moeten weergeven:

 • Een object dat bestaat uit gebouwen van een complex (bijv. een school), zou op de kaart moeten worden gezet als een object area als het afgebakende land waarop objecten area de gebouwen markeren. Tags zouden op het gebeied moeten staan en niet op de gebouwen, tenzij de gebouwen anders zijn (bijv. gebouwen op het gebied van de school worden geacht deel uit te maken van de school).
 • Een object dat bestaat uit een gebouw waarvan de vorm en positie bekend zijn zou een object area moeten zijn met toepasselijke tags.
 • Een object waarvan de positie bekend is, maar waarvan de vorm onbekend of niet relevant is, zou moeten verschijnen als een object punt met toepasselijke tags.

Voorbeelden van slechte situaties:

 • Een object area object dat een gebouw met slechts één gerbuik weergeeft waarin een object punt is geplaatst. Verplaats de tags naar het object area en verwijder het punt.
 • Een object area dat een complex weergeeft waarop één getagd enkel object area staat dat het enige gebouw erop weergeeft. Verplaats de tags naar het buitenste object area en verwijder ze van het binnenste.
 • Een object area dat een complex weergeeft waarop één getagd enkel object area staat dat het enige gebouw erop weergeeft, met een getagd object punt erin. Verplaats de tags naar het meest buitenste object, verwijder ze van het binnenste area, verwijder het punt.

Situaties waarin meerdere tags nodig zouden kunnen zijn:

 • Meer dan één van hetzelfde op dezelfde plaats, bijv. twee scholen die een complex delen. Normaal gesproken, als de scholen afzonderlijk zijn, zouden zij aan elkaar aansluitend gelegen grond hebben, maar als het enige dat de twee scholen van elkaar onderscheidt hun gebouwen zijn, dan zou het area waarop zij staan moeten worden getagd met een geschikte tag landuse=*, en zouden de gebouwen individueel moeten worden getagd.
 • Gebouwen met meerdere gebruiksdoeleinden. Het gebouw zou moeten worden getagd als zijnde een gebouw, en zou objecten point of area moeten hebben die de locaties weergeven van wat er zich in bevindt. Bijv. winkels in een winkelcentrum

Gegevens van tags

Een tag zou moeten corresponderen met één en slechts één concept:

 • Een concept kan zeer veel aliassen hebben, zolang als zij maar verwijzen naar identieke concepten, een goed idee is om één ervan in een canonieke vorm te hebben.
 • Tags mogen verschillende variëteiten van dat ene concept dekken, maar zij zouden niet verschillende concepten moeten unificeren.
 • Tags op hoog niveau mogen een hiërarchie van concepten weergeven waar niet iets meer specifiek aanwezig is (make one up, misschien), of waaer een type niet bekend is. Uitvouwen van attributen is soms nuttig (bijv. natural=wetland + wetland=reedbed).

Slechte dingen:

 • "Paraplu"-tags. Men kan dranken kopen op verscheidene locaties. Deze locaties zullen verschillende concepten zijn - bars, café's, winkels, verkoopautomaten, waterfonteintjes, etc. Iemand die een zoekactie ontwerpt op dranken zou deze objecten kunnen gebruiken en er toepasselijke regels voor kunnen maken om de selecties te beperken.

Zie ook

 • Relation:multipolygon manier om complexe gebieden te markeren (algemeen voorbeeld object gescheiden door een weg)
 • Relation:site als het object niet kan worden weergegeven als een eenvoudige multipolygoon (algemeen voorbeeld object verspreid over een lokaliteit of een regio)
 • building:part=* over hoe complexe gebouwen te taggen