NL:Potlatch/FAQs

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

FAQs

Wat is Potlatch?

Potlatch is de naam voor de ingebouwde editor van OpenStreetMap.

Je kunt het vinden onder het 'Edit' tabblad van de hoofd website. Het maakt gebruik van Adobe Flash, dus je hebt een Flash afspeel programma nodig waarmee dit kan worden gebruikt.

Mijn wijzigingen zijn niet naar de server verstuurd. wat is er aan de hand?

Allereerst, houdt in gedachten dat je werk niet meteen op de hoofdkaart te zien is. De kaart wordt slechts 1 maal per week ververst.

Hoewel, als je opnieuw Potlatch ingaan en ziet dat je aanpassingen er niet meer zijn, is het mogelijk dat de wijzigingen niet opgeslagen zijn. Dit kan soms voorkomen als de Openstreetmap server erg zwaar belast is, en niet meer in staat is alle wijzigingen te verwerken.

Over het algemeen wordt je hierop geattendeerd door een knipperend '!' symbooltje aan de linker onderkant van het Potlatch venster. Zodra je dit ziet, klik dan op 'Retry' om de wijzigingen opnieuw te versturen.

Andere aanwijzingen zijn wanneer de boodschap 'saving data' rechts bovenin blijft staan, en wanneer de way 'id' (dit is het nummer dat elke way identificeert, en getoond wordt onderaan links meteen onder het woord 'Way') negatief blijft. Een way heeft een negatief nummer wanneer je hem nieuw tekent in Potlatch, maar krijgt een positief nummer zodra het verstuurd en aangekomen is op de server: dus als dit nummer negatief blijft is de way niet ge-upload.

Waarom worden internationale tekens (accenten) niet goed getoond?

Workaround:

  • Druk ctrl+"het karakter met leesteken" (b.v. ctrl+å ctrl+ö)
  • Knip en plak in venster, schrijf in een ander venster kopie met ctrl-c, plakken met ctrl-v in Potlatch

Dit is een van de langst voorkomende bugs bug in Flash Player voor Linux (lees meer) (Windows en Mac hebben probleem niet).

Ik heb 2 ways met die op hetzelfde punt uitkomen. Hoe laat ik ze samenkomen?

Klik op één way om het te selecteren, druk dan de Shift toets en klik de andere aan.

Ik wil de tags van het laatste punt van een way veranderen. Maar wanneer ik er op klik verschijnt er een nieuwe lijn om de way mee uit te breiden.

Klik op de node, en druk dan de Enter toets om het tekenen te stoppen. Daarna kun je de eigenschappen van het punt veranderen

Ik druk een toets maar er gebeurt niets!

Als je Potlatch opent in je browser, is het nodig om ergens - maakt niet uit waar - in het Potlatch venster te klikken voordat je een toets kunt gebruiken. Daarnaast, terwijl je aanpassingen doet, en je klikt buiten het Potlatch venster heeft als (gewenst of ongewenst) effect dat je je toetsenbord niet meer kan gebruiken voor de sneltoetsen.

Hoe selecteer ik een way die verborgen is "onder" een andere?

Dit gebeurt als beide ways dezelfde nodes delen - bijvoorbeeld, een omtrek van een bos (forest) en een weg langs een van de kanten. Selecteer dan één van de gedeelde punten, en druk / (naast de numlock op het numeriek gedeelte van het toetsenbord). Doe dit opnieuw als er meer gedeelde punten zijn.

Getoonde ways zijn te dik: ze maken de kaart onleesbaar op hogere zoom niveaus.

Potlatch maakt de ways dikker als je inzoomt, om ze makkelijker aanklikbaar te maken. Je kunt dit afzetten in het options venster (het icoontje met het vinkje linksonder).

Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat je een verouderde versie van de Adobe Flash Player gebruikt, zoals Flash 7. Upgrade naar Flash 8 of 9 en het probleem zou opgelost moeten zijn.


FAQs voor gevorderde gebruikers

Wat gebeurt er als ik 2 way samenvoeg die niet dezelfde tags hebben?

De tags van beide ways worden naar de nieuwe way overgezet. Wanneer er tegenstrijdige waarden gevonden worden (bijvoorbeeld de ene way heeft highway=primary, en de ander highway=secondary), worden beide waarden opgenomen, gescheiden door een puntkomma. Je krijgt hierover een melding.

Kan ik een open source Flash player gebruiken?

Gnash kan wel eens de tool zijn die je zoekt. Dank aan de Gnash ontwikkelaars, de nieuwste versie ondersteunt nu Potlatch.

Kan ik Flash op a 64-bit Linux machine gebruiken?

Ja; Adobe heeft nu (November 2008) een 64-bit versie vrijgegeven van de Flash Player voor Linux.

Hoe worden Potlatch edits getagged?

Ways en standalone (POI) nodes worden getagged als 'created_by=Potlatch v???', met het van toepassing zijnde versie nummer. Nodes die onderdeel zijn van een way worden niet getagged: je kunt ze herkennen als Potlatch edits door te kijken naar een way die weggeschreven is op hetzelfde tijdstip. Echter, Potlatch laat geen 'created_by' en 'edited_by' tags zien aan de gebruiker.

sinds API 0.6 worden deze tags getoond in de changeset, niet in de node/POI.

Hoe maak ik relaties aan?

In Potlatch worden relations behandeld als een eigenschap van een way of een node, net als een tag. Het kleine 'ketting' pictogram aan de rechter onderkant van het scherm voegt een relatie toe, net zoals de '+' dit doet voor een tag. Als je deze klikt kun je voor geselecteerde way of node toevoegen aan een relatie: dit kan een bestaande zijn (de dichtstbijzijnde worden automatisch in het popup menu toegevoegd), een die je opzoekt (op naam of nummer), of je maakt een nieuwe aan.

Voor meer details over het aanmaken van relaties multipolygon zie here (Engels).

Niet regelmatig gestelde vragen

Wat is een potlatch?

Potlatch was het dagboek van de Lettrist International, psychogeographische pioniers in het Frankrijk van de 1950er jaren en de voorloper van de Situationist International. Ze gebruikten de naam van een Amerikaans-Indiaanse gewoonte van het uitwisselen van geschenken.