NL:Project of the week/2010/Sep 22

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Stammtisch-Augsburg.jpg

Ontmoet andere vrijwilligers

OpenStreetMap is een groepsproject, maar bijdragen aan OpenStreetMap is meestal een soloactiviteit. Elke vrijwilliger gaat zelf op pad, werkt op zijn zolderkamer of met de laptop in de huiskamer en draagt zo bij aan het steeds verder verbeteren en uitbreiden van OpenStreetMap.

Voor velen van ons is dit een fijne manier van bijdragen aan OpenStreetMap. Je kunt immers zelf bepalen wanneer je met deze fantastische hobby bezig bent!

Toch hebben vrijwilligers ook behoefte aan contact. Samen met anderen de mogelijkheden bespreken, af en toe brainstormen over nieuwe mogelijkheden en leren van (en aan) elkaar.

Diverse mensen bij OpenStreetMap organiseren Mapping Parties, bijeenkomsten waarbij je onder andere samen de straat op gaat om nieuwe zaken te ontdeken. Ook is er het mappersberaad waarbij vooral (onder het genot van een drankje) wordt besproken wat er anders, mooier en beter kan. Ook zijn er mensen die elkaar spontaan vinden en samen activiteiten ondernemen om aan OpenStreetMap te werken. Vaak vinden ze elkaar op een van de fora, op twitter, op de mailinglijsten of via de IRC kanalen (o.a. #osm en #osm-nl)

Ben jij helemaal gelukkig met hoe je bijdraagt aan OpenStreetMap? Of ben je ook gewoon nieuwsgierig naar de anderen? Hoe zou je anderen dan willen ontmoeten en wat zijn volgens jou dingen om samen te doen?

Het project van deze week is om (op een of andere manier) in contact te komen met andere vrijwilligers!

Hallo vrijwilliger!

Als je het leuk vindt om in contact te komen met andere OpenStreetMap vrijwilligers, dan zijn hier een aantal tips:

Vaak stellen mensen zich voor op het forum of de mailinglist. Als je ziet dat iemand nieuw is, reageer dan eens spontaan en heet hem/haar welkom bij OpenStreetmap.


Een andere manier is om te kijken wie er bij jou in de buurt actief zijn. Dat kan via de internationale OpenStreetMap website.

 • Zoom naar jouw stad op openstreetmap.org.
 • Gebruik de "history" tab om recente edits te vinden.
 • Zoek een gebruikersnaam die je niet herkent.
 • Bekijk zijn/haar wijzigingsgeschiedenis en sommige edits. Soms is een gebruikersnaam van een bot, een automatische "vrijwilliger" die kun je gewoon negeren want de kans op antwoord is dan uiteraard klein.
 • Stuur eens spontaan iemand een bericht, gewoon om hallo te zeggen.
 • Introduceer jezelf en vertel wat je goed vindt van iets dat deze persoon heeft gedaan in jou gebied.
 • Is de gebruiker (relatief) nieuw, heet hem/haar welkom bij OpenStreetMap. Bied aan om vragen te beantwoorden of wijs ze de weg naar de wiki, etc.

Ontmoet anderen!

Bezoek een mapping party of ander evenement. Op een aantal manieren kun je kijken of er evenementen zijn:

 • Bekijk het overzicht van de nederlandse mapping parties
 • Houd de mailinglijst, forum en de website in de gaten
 • Check het nederlandstalige openstreetmap blog
 • Of kijk op de (internationale) evenementen kalender

Zelf iets organiseren

Is er in jouw regio nog geen evenement? Denk er dan eens over om zelf iets te organiseren! Misschien zijn er wel genoeg mensen in je directe omgeving die wachten tot er iets gebeurt.

 • Kies een plek om de andere vrijwilligers te ontmoeten, denk aan een cafe, bar, wijkcentrum etc.
 • Kies een datum en tijd waarop jij en de andere vrijwilligers kunnen. Doordeweekse avonden blijken goede tijden voor de na-werk/na-school vrijwilligers maar zijn met name geschikt voor studenten of mensen die niet om 9 uur weer aan het werk hoeven.

Kies een datum een paar weken in de toekomst, zodat mensen de tijd hebben je event te vinden en kunnen plannen om te komen.

 • Vertel mensen over de bijeenkomst, denk hierbij wederom aan de kalender, forum, mailinglist etc.

Mocht je wel interesse hebben om iets te organiseren maar niet precies weten hoe of heb je een zetje in de juiste richting nodig? Meld je intentie dan op het forum of op de mailinglijst en vraag om hulp. Er zijn voldoende mensen met ervaring in het organiseren!