Ohjeet OpenStreetMapin mainitsemisesta

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Tämän ohjeen tavoitteena on neuvoa yhteydenotoissa, jotka liittyvät maininnan OpenStreetMap-palvelun käytöstä puuttumiseen. Yleensä on virhe on inhimillinen, eikä siihen liity tahallisuutta.

Voit lisätä ja täydentää taulukkoa vapaasti. Jos näyttää siltä, että puuttuvia mainintoja ei karttapalveluihin tai tietotuotteisiin ilmesty kohtuullisessa ajassa, niin ota asia puheeksi foorumeilla tai sähköpostilistoilla.

Esimerkki kohteliaasta muistutuksesta

Täydennä oheiseen tekstiin tarvittavat kohdat.

Hei,

havaitsin, että verkkosivuillanne (<täydennä tähän osoite>) on hyödynnetty OpenStreetMapin kartta-aineistoa. Hienoa, että palvelumme tarjoama, vapaaehtoisvoimin kerätty paikkatietoaineisto on päässyt hyötykäyttöön, ja että siitä on hyötyä käyttäjillenne.

Sivuiltanne ei kuitenkaan löytänyt mainintaa OpenStreetMap-aineiston käytöstä. OpenStreetMapin käyttöehtojen (http://www.openstreetmap.org/copyright) mukaan karttapalveluissa ja muissa OSM-tietoja hyödyntävissä tietotuotteissa tulisi olla mainita OSM-aineistojen käytöstä.

Kerron mielelläni lisää OpenStreetMapista ja sen hyödyntämisestä.

Ystävällisin erveisin

Kalle Kartoittaja

kalle.kartoittaja@mundoman.fi

OpenStreetMap-kartoittaja

Minne lähetän muistutuksen?

SOME

Nopein tapa lienee vinkata Twitter- tai Facebook-tilille.

Palautelomakkeet

Monilta tahoilta löytyy palautelomake. Useasti palautelomakkeen käsittely on prosessoitu sen verran tehokkaasti, että reagointi voi olla nopeaa - tai ainakin viesti päätyy oikealle henkilölle.

Sähköposti

Sähköposti kannattaa laittaa suoraan esimerkiksi nettipalvelun kehittäjälle. Vaikka asiasta vastaa loppujen lopuksi nettipalvelun omistaja, niin on ehkä kohteliaampaa hoitaa asia kuntoon ilman sen suurempaa julkisuutta. Alla oleva lista riittää meille julkisuudeksi.

Jos palvelusta ei esimerkiksi selviä kehittäjä tai palveluntarjoaja, niin muutamia vinkkejä oikeista tahoista:

Julkinen hallinto

Valtion tai kuntien osalta tehokkain tapa on laittaa viesti kyseisen viranomaisen kirjaamoon. Poikkeuksetta kaikille viranomaisille kirjaamot vastaanottavat tiedusteluja ja asiakirjoja sähköpostilla. Kirjaamon sähköpostiosoite on yleensä muotoa kirjaamo@<viranomaisen-domain>.fi. Verkkosivuilta osoite löytyy yleensä Yhteystiedot-sivulta.

Yksityiset yritykset

Yritysten kohdalla tilanne voi olla hankalampi, tässä muutamia ehdotuksia:

  • Viestintä
  • Palvelukanavat
  • ATK-tuki
  • Toimitusjohtaja
  • Hallituksen puheenjohtaja

Jos yllä olevista tahoista ei yksikään reagoi, niin voi olla perusteltua käyttää julkisuutta hyväkseen. Mitä isompi yritys, sitä tehokkaammin julkisuus tehoaa.

Luettelo havaituista puutteista sekä niiden korjaukset

Kirjaa alla olevaan laatikkoon, kun olet lähettänyt huomautuksen. Taulukon on tarkoitus olla muistilistana. Kun korjaus on tehty, voit siirtää tiedot listalle suomalaisista OSM:n hyödyntäjistä. Ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää täällä vanhentunutta "Mustaa listaa", ainoastaan sen aikaa kun korjaus on menossa.

Palvelu URL Huomautus lähetetty Lähettäjä Vastaanottaja
Calazo, Sipoonkorven retkeilykartta (painettu) http://calazo.fi/ 17.4.2017 anttit mikko ät calazo.fi