Talk:Bg:WikiProject Bulgaria/Пътна мрежа

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Секциониране на "Пътища 3-ти клас"

Предлагам голямата секиця "Пътища 3-ти клас" да бъде разбита на по-малки секции. В момента обемът на текста е прекалено голям и е трудно да се работи с него. За да променя една цифра ми дава captcha, защото символите надвишавали 32к. - Ivanatora 19:11, 3 April 2011 (BST)

Ако се разделят всички 3 класни пътища като разклонеия на съответните първокласни в отделни страници ще имаме нещо като подреждане по азбучен ред, но и ще е запазен вида на информацията от АПИ.--REAKTOR 19:30, 3 April 2011 (BST)

Сигурни ли сте в номерацията на магистралите. Логично изглежда Тракия да е А1, но тя води до Бургас, а не до Капитан Андреево. Не би ли трябвало А1 да са също и готовите лотове до Бургас и тези в строителство. По този начин Марица би била А4. Също, Люлин и Струма нямат ли различна номерация, тъй като принципялно са две различни магистрали. BloodIce 18:52, 19 August 2011 (BST)
Логично е и може би трябва да се обсъди. На въпроса "Каква е номерацията на българските автомагистрали?". от АПИ отговарят така:
"Списъкът и номерацията на републиканските пътища се определя с Постановление на МС. Последното такова е от 2003 г. Така че, към тази дата в България липсват готови и с всички законоустановени документи за ползване на автоматистрали. Това, което и вие вероятно знаете ( Wikipedia) не е реалното състояние на нещата (автомагистралите). Знаете, че АМ Тракия има 2 изградени ЛОТ-а ( отсечки), в момента се строят 3 ЛОТ-а. Но вероятно за в бъдеще ще остане тази номерация А1. АМ Хемус също не е посторена - има отделни части, предстои някакво раздвижване на строеж на други участъци - но тя е А2. АМ Марица - през 2010 г. се откриха официално - с всички необходими докумени за строеж и ползване 30 км. През 2011 предстои строеж на 2 ЛОТ-а на АМ Марица - А3. АМ Черно море не е построена - не знам от къде е тази номерация - А4. АМ Люлин - в момента се строи - очакваме май 2011 да се пусне - А5. Предстои строеж на ЛОТ-ове от АМ Струма ( тук има посторен участък, който е без документи за ползване и се води четирилентов път ) - А6. Но така или иначе, докато не излезе ПМС, след съответното построяване и пускане в експлоатация на магистралите, с техните номера, трудно някой експрет от АПИ би се ангажирал с точен номер на автомагистрала. Становището на експретите е да се ползва името на съответната магистрала, или на частта от нея, а не номер." --REAKTOR 13:57, 10 January 2012 (UTC)

Дефиниране на класове пътища в българия съгласно класификацията в OSM

Здравейте,

Ние сме фирма, която работи с Агенция Пътна Инфраструктура в България и като част тяхната политика за отворени данни, а и нашето желание да допринесем за OpenStreetMap проекта започнахме да въвеждаме промени съгласно официалната класификация на пътищата в България.

Съгласно класификацията на Републиканската Пътна Мрежа (извън-градските пътища) се разделят на:

1) Магистрали 2) Първокласни пътища (първокласна пътна мрежа) 3) Второкласни пътища (второкласна пътна мрежа) 4) Третококласни пътища (третокласна пътна мрежа) 5) Четвъртокласни пътища (четвъртокласна пътна мрежа)

Съгласно тези разделения само пътища от РПМ могат да бъдат класифицирани като Първокласни, Второкласни или третокласни. Градските пътища могат да бъдат определни с тази класификация само ако републикански път минава през градска среда.

В тази връзка нашият екип се зае със задачата да коригира грешно въведени пътища в Open Street Map. Забелязахме, че често потребители добавят околовръстни пътища като "Motorway" или "Trunk" тъй като приличат на магистрални или скоростни пътища, но това е грешна класификация. За пример ул. "Околовръстен път" в град София е път с 6 ленти + 4 като локални ленти за движения и въпреки големината си "Околовръстен път" е всъщност второкласен път 18 с дължина 61 км 755 метра съгласно Националната система за управление на пътищата - LIMA и Географската Информационна Система в Агенция Пътна Инфраструктура.

Предлагаме да се създаде страница тук, където да се добавят примери и снимки на най-често срещаните пътища в България и тяхното съответствие с класификацията на пътища в OSM. Също предлагаме в тази страница да се опишат и често срещани примери, като: Околовръстни пътища, скоростни пътища, извънградски и градски пътища, които са с повече ленти или изглеждат специфични за дефиниране по определените в OSM стандарти за класифициране на пътища. Тази страница може да послужи и като стандарт за въвеждането на пътищата в България.

Държа да отбележа, че по-принцип класификацията на пътищата в ОСМ е съгласно тяхната 'важност' (importance на английски). Така е описано на съответната страница highway. Ние се придържаме, доколкото можем, към класификацията на АПИ (колкото и да ни се струва неадекватна на места) що се отнася до извънградските пътища. По отношение на класа на улиците в границите на населените места, там важността и класификацията е от компетенцията както на АПИ, така и на съответната община, което е отразено и в техните градоустройствени планове. Нещо подобно за Варна можете да видите тук. Предполагам ви е известно, че тази класификация се ползва от всички софтуери за навигация /рутиране/ които черпят данни от OSM. Пример: ако означим южната дъга на СОП като невзрачен второкласен път, всички навигационни системи ще ви прекарат по скоро през Самоков, но не и от там. Така че, СОП където е четири и повече-лентов е нормално да си означен като thrunk, това не е грешка. (Маркирането на Върбишкия проход като primary - първокласен път 7 - е прекарало не един или двама пишман шофьори от там. Или може би АПИ вече го е асфалтирала?) Отделно има подобна тема във форума, добре е първо да прочетете там и да дискутирате, а после да правите масови промени по картата. Иначе намерението ви да помогнете е похвално. --Plamen (talk) 16:49, 13 February 2016 (UTC)
Напълно съм съгласен с мнението на Пламен. Начинанието което подемате е полезно, но в никакъв случай не пипайте пътищата в градска среда. Няма такова правило градските пътища да се съобразяват единствено с класификацията на РПМ. В градовете има улици, които са главни, без да бъдат част от РПМ. Видях, че вече е пипано и по улиците на Стара Загора. Без предварителна дискусия ни бива да правите това на ваша глава. Аз ползвам навигационната програма OSMAND+ и видях къде е променено. Независимо от Вашето мнение, промените които сте извършили, ще върна в първоначалния вид. Имайте също предвид че има и класификатор на Общинските пътища в България, които също могат да се означават като третокласни пътища съгласно класификацията на пътищата в ОСМ (това е допустимо, щом пътя има референтен таг) --Pitagorid
Радвам се, че има има инициатива на държавата в посока отворени данни. Относно конкретния случай, в официалния форум на ОСМ за България беше отворена тема по този въпрос, ето линка. Заповядайте там да обсъдим. Като цяло препоръчвам форума и за всякакви други потенциални дискусии. --BollWeevil (talk) 22:16, 16 February 2016 (UTC)