Talk:WikiProject Hungary/Katolikus Templomok

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Templom TORNYOK

Érdemes lenne a tornyot illetve a torony csúcsát is jelölni. Ez értékes információ lehet a Cellavadásznak ill. -tól. Ehhez először fel kéne kutatni nemzetközi példákat.

Javaslat

  • templom legyen relation-né (falai: outer, ahogy szokás)
  • a tornyot jelölő pont legyen pl. steeple
  • a torony node-hoz adjuk meg:
    • magasság (height, méterben)
    • a torony helyének pontossága (accuracy, méterben)
    • a torony "csúcsdísze": pl. kereszt, kettőt kereszt, ortodox kereszt, csillag (nem buzogány), szélkakas, "antenna", semmi

Vigyázzat!

Műholdképről tornyot bejelölni nem egyszerű. Először is nehéz helyre igazítani a műholdképet, ha gyenge magassági modellel végezték az ortokorrekciót. Hiába húzod száz közeli nyomvonalra a templom melletti utcákat méternél jobb pontossággal, ha a templom dombon van. A közeléből jellemzően nincs nyomvonal, észre sem veszed hogy a dombtető el van tolódva. Ha több forrás is jól egybevág, például a FÖMI két ortofotója, akkor már néhány méteres pontosságról beszélhetünk.

Akármilyen alapanyagról is dolgozunk, a torony kidőlése miatt észnél kell lenni a pont meghatározásánál. Szerencsés esetben jól látható a torony és az árnyéka is. A torony helyét a kettő irányának metszéspontja adja. Ritkán állnak ezek egymáshoz képest derékszögben, hogy jó metszést adjanak. Ezért érdemes több forrásból dolgozni. Ha jól látszott két ortofotón és a Bingen, valamint nincs dombon, akkor így el lehet érni egy métert szerintem. Ez alá menni csak geodéziai módszerekkel lehet.