User:Grin/Ismertetők az OSM használatához/GPS trackek feldolgozása felküldés előtt

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Az OSM legfőbb adatforrása a bejárás: odamész és GPS-szel felveszed az útvonalat, esetleg jgyzetelsz bele, vagy papírra. Sokan 2-3 GPS-képes eszközzel rögzítenek egyszerre, hogy az eszközök hibáit korrigálják. Sokan készítenek koordinátákat tartalmazó fényképeket is.

A nyomvonalakat ideális esetben igyekszik az ember minél részletesebben rögzíteni: sokan járnak 1 másodperces pontokat letevő, szűretlen beállításokkal. Ennek eredménye egy vonal ami rengeteg dupla pontot, néhány hibás pontot, és sok-sok fölösleges pontot tartalmaz, például egy egyenes mentén.

Ezeken is tud segíteni a gpsprune. Ez itt most egy gyors leírás.

 • betöltöd a tracket a programba
 • TrackCompress track
  • Duplicate removal kijelölve, ezzel a dupla pontokat törlöd
  • Wacky point removal kijelölve, distance factor maradhat "2" értéken, ezzel a nagyon kilógó pontokat lehet kiirtani.
  • Singleton removal kijelölve, distance factor maradhat "2" értéken, ezzel a kapcsolat nélküli magányos pontokat irthatod; ha felvettél kézi pontokat (pl. ha a logger gombnyomásra eltesz egy külön pontot) akkor ezt ne kapcsold be.
  • Dougles-Peucker compression kijelölve, Span factor=20000 (az eredeti érték 2000), ez a legfontosabb beállítás, ami kiszórja azokat a pontokat amik törlésével a nyomvonal még elég részletes és pontos marad. Lásd még a lentebbi ismertetőt.
 • OK
 • TrackDelete marked points

Ezután lehet menteni, felküldeni.


Douglas-Peucker span factor / gpsprune

A span factor megadása általában akkor jó, ha a teljes track 20-60%-át hajlandó törölni akkor, ha azon semmiféle szűrés nem volt.

Maga a mérőszám jelentése a „nagy titok”: a neten semmi utalás nem található rajta. Kedves olvasóink előtt megpróbáljuk fellibbenteni a titok fátyolát. :-)

A span factor lehet egész szám vagy 0–1 közötti tört. Amennyiben egész szám akkor a factor ennek reciproka lesz, tehát például 20000 esetén 1/20 000 = 0.000 05. Ez a szám azzal van kapcsolatban hogy a kijelölt pontokat befoglaló téglalapnak milyen hosszú a hosszabbik oldala: ennek arányában határozza meg azt a hosszt melynél hosszabb szakaszokat megpróbál egyszerűsíteni.

Emiatt a fentebb megadott 20000-es szám általában jó pár négyzetkilométert lefedő ponthalmazra de egy több száz km²-es és több százezer pontot tartalmazó amúgy részletes trackből használhatatlan krix-kraxot készíthet, egyenesekre egyszerűsítve minden ívet. Ilyen esetben érdemes a factort akár jelentősen nagyobbra (100 000 vagy akár több is) venni úgy, hogy az a (szűretlen) ponthalmaznak a 20-60%-át törölje.