User:Grin/Miért jobb az OSM mint a Google Maps?

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Miert jobb mint a gmap? -- M.F.

Hát várjál, az egész esszét szeretnéd hallani vagy csak az összefoglaló rövidített változatát? ;-)

A GMap két fő részből áll. Az alaptérkép (#1) tulajdonosa az aki (pl. teleatlas), a Google licenceli hogy megmutassa; a tulaj megenged 2-3 felhasználási formát (pl. lehet nézni, útvonalat tervezni), minden más tilos. A mapmaker (#2) tulajdonosa a Google, neki dolgoznak ingyen a munkások, akik a munkájukról lemondva azt átadják; a Google megenged 2-3 felhasználási formát, minden más tilos. Nem nyomtathatod, nem mentheted el, nem használhatod fel semmire, semmilyen célból (pl. kiadványban), nem kaphatod meg digitális formában, de ha megszereznéd sem használhatod semmire (offline map, mobilalkalmazás, saját alkalmazás, stb). Vagyis röviden: mindent a szemnek, semmit a kéznek.

Ezen túl a #1 frissítését random végzi a licenctulajdonos, a #2 frissítését random végzi a Google, a folyamatba nem látsz bele és nem tudod befolyásolni. A hibákat bedobod egy fekete lyukba, aztán vagy valami vagy nem valami, még látni sem fogod, maximum ha változik valami és titkos (és valószínűleg illegális) eszközzel nem próbálsz változást figyelni.

De mindez nem azt jelenti hogy „jobb”, amennyiben a „jobb” szempontrendszere ismeretlen. Van, akinek jobb. Azoknak pl. akik csak nézni akarják. Azoknak akiknek nem gond hogy fizetnek érte. Azoknak akiknek nem gond hogy helyettük mások fizetnek érte amit aztán végül ők fizetnek meg. Azoknak akik nem foglalkoznak azzal ha hibás, vagy régi. Azokkal akiket nem érdekel az hogy egy tartalom zárt vagy köztulajdon, hiszen rövid távon tökmindegy, hosszú távra meg nem nézünk mert elfárad a szemgolyó, aztán homályos lesz a brazil sorozat katarzisa.

Jobb a szokásos szempontbokból, mint amilyen módon „jobb” a Wikipédia mint a Révai Lexikon. Teljesen szabad tartalom (néz, nyomtat, kiment, felhasznál, offline néz, másol, navigál, mobilon, stb.). Potenciálisan naprakész (ha van elég nagy közösség, már lassan ez elmondható). A hibajavítás gyors. A teljes folyamat (frissítés, javítás, ...) áttekinthető és nyilvános. Az adatbázis nyilvános. Az open content eszközöket gyakran open source eszközök kezelik, azok előnyeit most nem énekelném meg. (És persze kereshetsz rajta pénzt, ha jó az ötleted akkor irdatlan mennyiségű pénzt is akár. Nem tilos. Sőt. A legtöbb OSM támogató cég boldog szimbiózisban él.)

Ezen túl vannak az árnyalatnyi különbségek: egyedi megjelenítések különböző célokra, egyedi routing speciális szempontokhoz, on- és offline vektoros kezelés raszter helyett, és persze az adatbázis ami jó az inverz geokódolástól az irányítószám-adatbázison át a játszótérkeresésig mindenfélére.

És mindez csak az ami VAN. Ennél jelentősen több az ami potenciálisan LEHET, mert nem korlátozza a jog.

A GMap jó. A cégek azért a pénzért komoly munkával tartják fenn, a minőségbiztosítása gyakran kiemelkedő. Az OSM – mint minden crowdsourced tartalom – folyamatosan kell, hogy dolgozzon a QA problémákon.

De a lényeg a lényeg: a GMapet FOGYASZTANI lehet (consume) az OSM-et pedig HASZNÁLNI (use). Az előbbit a fogyasztók (consumer) teszik, az utóbbit az emberek (human).

Choose wisely. :-)