WikiProject Hungary/Gyakran elkövetett hibák

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Új szerkesztőknél gyakran, a régebbieknél is esetenként előfordul hogy egy adott megoldást jónak gondolnak miközben arról már tudjuk hogy valami miatt nem alkalmas, nem praktikus vagy egyszerűen hibás eredményt ad. Ezen a lapon próbáljuk ezeket összeszedni, segíteni egymásnak ezek elkerülésében.

Nem jogtiszta forrás használata

Az egyik legfontosabb dolog az OSM szerkesztése során hogy az adataink jogtiszta forrásból származzanak, vagyis csak olyan adatot használjunk fel közvetlenül ami vagy közkincs (nem esik a szerzői jogi törvény hatálya alá vagy nem élvez védettséget), vagy a jogtulajdonos engedélyezte a szabad licenc alatti felhasználást, előre, lehetőleg írásban. Erről részletesebben az OSM licenc lap ír.

Miért nagyon fontos, hogy ne kerüljön nem jogtiszta adat az OSM-be?

Az ilyen adatokat törölnünk kell mivel az alapítványnak sem erőforrása sem pénze nincs arra hogy feljelentsék, kártérítést követeljenek tőle vagy betiltsák működését. Az adatok törlése az idő előrehaladtával egyre nehezebb: előfordulhat hogy ha túl későn derül ki akkor jelentős adatmennyiségeket kell egy ilyen „fertőzött” szerkesztés miatt törölni. Ha ilyet csinálsz akkor azzal jelentős többletmunkát okozol mindenkinek.

Kérjük szépen hogy ne tedd.

„Netes” térképek

Az interneten számos „ingyen” elérhető térkép található, ezek közül is a legvonzóbb kezdők számára a Google Maps. A jog (és a lemásolás) szempontja azonban sajnos nem az ingyenesség hanem a felhasználási engedély, és a legtöbb térképes szolgáltatás (így a google maps is) megtiltja a térképének másolását. Kérünk, hogy netes térképekről ne rajzolj át semmit és ne másolj át adatokat, hacsak a térkép nem engedélyezi ezt szabad felhasználás alatt.


Megvásárolt papír- (vagy akármilyen) térképek

Attól hogy megvásárolsz egy térképet sajnos nem szerzel arra jogot hogy annak tartalmát lemásold! A térkép alapján tájékozódhatsz, de arról akár geometriát (utakat, objektumokat) akár adatokat (elnevezések, utcanevek) nézünk azokat nem másolhatod át az OSM-be.


Útvonalra illesztés: önkéntelen másolás

Nagyon sok navigációs program képes nyomvonalat (GPS, GPX track) rajzolni. Ezen programok egy részében be lehet kapcsolni az úgynevezett „útra illesztés” funkciót, amikor a bizonytalan GPS jelet nem teszi akárhova, mező közepére, út mellé 20 méterre, hanem megpróbálja azt a tervezett útvonal és a program saját térképe segítségével ráilleszteni az utakra. Ha a program a naplózott nyomvonalat is az útra illeszti akkor ezzel valójában lemásolod a navigációs program térképét! Ne tedd! A legtöbb navigációs program térképe jogvédett. A nyomvonalrajzolást soha ne illeszd útra. Próbld ki: ha a nyomvonal rendszeresen eltér az út vonalától akkor vélhetően jó, azonban ha pontosan az úton halad akkor valószínűleg nem használható.