Hungary/Ortofotók

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ortofotók

Az OpenStreetMap magyar közössége engedélyt kapott néhány ortofotó felhasználására. Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy nagy felbontású és friss anyag alapján dolgozhatunk.

Összesítő táblázat
Település Év Forrás Megjegyzés
Országos 2010 FÖMI
Budapest XI. ker. 2023 Újbuda Önkormányzat
Balaton 2010 EUFAR / MTA ÖK BLI
Duna 2013 Fototérkép (Dunai árvíz)
Balatonakarattya 2020 Közösségi drónfotó
Balatoncsicsó 2020 Közösségi drónfotó
Budajenő kis része 2020 Közösségi drónfotó
Diósd 2017 Fototérkép
Érd - Parkváros 2020 Közösségi drónfotó
Fótliget 2020 Közösségi drónfotó
Gárdony 2020 Közösségi drónfotó
Nagytétény - Baross Gábor-telep 2020 Közösségi drónfotó
Rupp-hegy 2020 Közösségi drónfotó
Pusztazámor 2017 Fototérkép
Sátoraljaújhely 2020 Viamap (Fototérkép)
Sóskút 2017 Fototérkép
Szeged 2011 SzTE Természetföldrajzi és Geoinf. Tanszék
Szentantalfa 2020 Közösségi drónfotó
Szentjakabfa 2020 Közösségi drónfotó
Szokolya vasútállomás 2020 Közösségi drónfotó
Tárnok 2017 Fototérkép
Töreki 2020 Közösségi drónfotó
Törökbálint 2013–2022 Törökbálint város jegyzője
Zamárdi 2020 Közösségi drónfotó
67-es út (Kaposfüred–Felsőmocsolád) 2019 Ventus-Tech


Már nem működő lehetőségek
Település Év Forrás Megjegyzés
Budapest III. ker. 2013 Interspect Kft. Megszűnt.
Budapest XII. ker. 2013 Hegyvidéki Önk. Városrendezési és Főépítészi Iroda Újabb engedélyt sajnos eddig nem kaptunk.
Budapest XIII. ker. 2013 Interspect Kft. Megszűnt.
Budapest XIV.. ker. 2013 Interspect Kft. Megszűnt.
Budapest XV. ker. 2013 Interspect Kft. Megszűnt.

Magyarország

FÖMI ortofotók

Hu Fomi.png

A Földmérési és Távérzékelési Intézet ingyenesen elérhetővé tette a 10 évnél régebben készített ortofotóikat. Általában az öt évente készült ortofotók az ország teljes területét lefedik, a köztes években készültek pedig egy-egy harmad/negyed országrészt. A FÖMI ortofotóiról bővebb tájékoztatás:

Az OSM számára két országos lefedettségű ortofotó áll rendelkezésre, ezek 2000-ben és 2005-ben készültek. Az eredeti anyag felbontása 65 cm/pixel, amit 50 cm/pixelre nagyítva tettek közzé, hogy a 6000x4000 méteres EOTR szelvény kereken 12000x8000 pixeles legyen. A felvételek hagyományos filmre készültek, ezért 1:1-ben szemlélve megjelennek a film szemcséi. Emiatt csak 17-es nagyítási szintig, 80 cm/pixel felbontásig gyártottuk le, a 40 cm/pixeles próbacsempéken nem volt látható lényeges információtöbblet. Az állományok nem homogének, vannak jobban és kevésbé használható részei. A 2000-es évjáratban Dél-Dunántúlon még lombtalan területek is vannak, sárgás tónusuk láthatóan eltér az amúgy zöldes többségtől.

Felhasználásakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a képek készítése óta hosszú idő telt el. Mindig nézzünk meg frissebb forrásokat, megerősítik-e az ortofotón látható objektumokat. Városrészek nőnek ki a semmiből, a földutak egy része teljesen átrendeződik, csak a fontosabbak maradnak meg. Az épületek nagyjából állandóak, a felszínt borító növényzet viszont szinte minden évben más és más a település közelében.

Nagyon hasznos a két évjárat összehasonlítása. Az egyiken ez látszik jobban, a másikon más. Magas épületek különböző irányban dőlnek, az árnyékok másfelé állnak. Ezen felül jól látható, hogy a földutak közül melyek állandók és melyek változnak.

Elsődleges felhasználási területek:

 • méteres felbontású kép az egész országra, dombvidéken is, felhő nélkül
 • néhány méteren belüli pontosságú geometriai alap az egész országra
 • országutak, utcák, makadámutak és patakok nyomvonalának megrajzolása, pontosítása
 • nagy ipari és mezőgazdasági épületek körvonalának átvétele
 • víztornyok és régi mobiltelefon-tornyok bebökése
 • műholdhiányos területen elképesztően értékes alapanyag

Az új adatforrás közvetlenül kiválasztható az iD editor rétegkezelőjében. Remélhetőleg megjelenik más szerkesztőprogramok előre beállított rétegei között, betettük az adatforrások nemzetközi nyilvántartásába.

JOSM-ben az alábbi TMS címen érhető el:

 • http://e.tile.openstreetmap.hu/ortofoto2000/{zoom}/{x}/{y}.jpg
 • http://e.tile.openstreetmap.hu/ortofoto2005/{zoom}/{x}/{y}.jpg

JOSM-ben érdemes beállítani a legalsó nagyítási szintet 17-re. Ezzel együtt a teljes letárolt elérési út a tms: előtaggal:

 • tms[17]:http://e.tile.openstreetmap.hu/ortofoto2000/{z}/{x}/{y}.jpg
 • tms[17]:http://e.tile.openstreetmap.hu/ortofoto2005/{z}/{x}/{y}.jpg

Az ortofotó alapján megrajzolt objektumokat és a módosításcsomagot így címkézzétek: source=FÖMI ortofotó 2000 és source=FÖMI ortofotó 2005

Ezúton is köszönjük a FÖMI hozzájárulását.

Budapest

Budapest XI. kerület

Régóta ismertük Újbuda nyilvános térinformatikai rendszerét, meg is kerestük az Önkormányzatot, de sokáig nem kaptunk választ. Végül a Cartographia / funiQ.hu közbenjárására kaptuk meg a felhasználási engedélyt, amelyet ezúton is köszönünk.

A térkép jelenleg csak WMS szolgáltatáson keresztül érhető el:

 • wms:http://terinfo.ujbuda.hu/mapproxy/service?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=orto_2023&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

EOV (EPSG:23700) és WGS84 (EPSG:4326) vetületekben ad képet, ezért más vetületek használata esetén a JOSM jelzi hogy át kell transzformálnia, de ez nem gond, a kép látható és a helyén van.

Az ortofotó alapján megrajzolt objektumokat és a módosításcsomagot így címkézzétek: source=Budapest XI. kerület ortofotó 2023

Budapest XII. kerület

Korábban Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Városrendezési és Főépítészi Irodájának vezetője hozzájárulását adta, hogy a nyivános térinformatikai rendszerükben megjelenő ortofotót felhasználjuk térképszerkesztésre: http://minerva.bp12ker.hu/ A rajzok forrásához írjátok: source=Budapest XII. kerület ortofotó 2013

Ez a lehetőség sajnos megszűnt.

Budapest III, XIII, XIV, XV. kerületei (nem elérhető)

Hu Interspect.png

Az Interspect légi fotogrammetriai és természetvédelmi Kft. elérhetővé tette és engedélyezte az OpenStreetMap számára négy budapesti kerület (III, XIII, XIV, XV) részletes (10 cm terepi felbontású) és friss (2014. március 21. 9:59-13:40 között készült), lombtalan ortofotó-mozaikját, köszönjük!

JOSM-ben és iD editorban egyaránt az alábbi TMS címen érhető el:

 • http://geoserver.infobex.hu/Budapest2014/IST/{zoom}/{x}/{y}.jpg

Az ortofotó alapján megrajzolt objektumokat és a módosításcsomagot így címkézzétek: source=Interspect ortofotó 2014

Az ortofotó alapján készült és címkézett objektumok overpass lekérdezésben követhetők. Az overpass csak az objektumok source címkéjére tud szűrni, így ezen a felületen nem jelennek meg mindazok a szerkesztések, ahol csak a módosításcsomagnál jelölték meg a forrást.

iD Editoros link (ortofotó beállítás + Margitszigetre zoomolás): https://www.openstreetmap.org/edit?editor=id&way=131450095&background=custom:http://geoserver.infobex.hu/Budapest2014/IST/{zoom}/{x}/{y}.jpg )

Regionális

Balaton

EUFAR.png

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete az OpenStreetMap számára rendelkezésre bocsátotta az EUFAR projekt keretében 2010-ben készült ortofotó-sorozatát, köszönjük!

A sorozat szó szerint értendő, 1940 darab georeferált fotóról van szó, amelyből egyelőre nem készült ortofotó-mozaik. Ennek hátránya, hogy egyben nem tekinthető meg, előnye viszont, hogy az átfedő területek több nézőpontból is szemlélhetők.


JOSM-ben és iD editorban egyaránt az alábbi TMS címen érhető el (12-19 zoomszintek között):

 • http://e.tile.openstreetmap.hu/balaton/0/{z}/{x}/{y}.jpg

Az alábbi címen az adott helyre eső következő csempét adja, az előzővel váltogatva ide-oda dőlnek az épületek:

 • http://e.tile.openstreetmap.hu/balaton/1/{z}/{x}/{y}.jpg

JOSM-ben érdemes megadni minimális zoomszintként a 17-et, mert 16-tól a kisebb sorszámú nagyítási szinteken eléggé esélyes, hogy a szelvény szélére eső fekete vagy éppen fehér felületeket kapunk. A JOSM szerencsére okosan kezeli a helyzetet, a fenti beállítás használatával távolításkor 16-os helyett a 17-est tölti le kicsiben. JOSM-ben a maximális zoomszint mezőbe 17,19 írandó, így a generált tms url tms[17,19]:-el kezdődik.

Lekérhetők a 100001-től kezdődő eredeti szelvényszámok közvetlenül is, például:

 • http://e.tile.openstreetmap.hu/balaton/100001/{z}/{x}/{y}.jpg

A szelvényszámok azonosításához készült egy .osm fájl, amelynek location címkéje adja meg az fenti címbe a 100001 helyett írandó szelvényszámot.

Az ortofotó alapján megrajzolt objektumokat és a módosításcsomagot így címkézzétek: source=EUFAR Balaton ortofotó 2010


iD Editoros direkt link ("balaton/0/" háttérrel + Tihany fókusszal): https://www.openstreetmap.org/edit?editor=id&node=2682131703&background=custom:http://e.tile.openstreetmap.hu/balaton/0/{z}/{x}/{y}.jpg

Szeged

A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke Szeged körtöltésen belüli részéről 2011-ben, lombtalan időszakban készült 10 cm terepi pixelméretű ortofotóját ajánlotta fel.

JOSM-ben és iD editorban egyaránt az alábbi TMS címen érhető el:

 • http://e.tile.openstreetmap.hu/szeged-2011-10cm/{zoom}/{x}/{y}.png

Közvetlen JOSM hivatkozás a legalsó nagyítási szint megjelölésével:

 • tms[22]:http://e.tile.openstreetmap.hu/szeged-2011-10cm/{zoom}/{x}/{y}.png

Az ortofotó alapján megrajzolt objektumokat és a módosításcsomagot így címkézzétek: source=Szeged ortofotó 2011

iD Editor link (ami már beállítja a háttérnek az ortofotót - és ráfókuszál szeged belvárosára): https://www.openstreetmap.org/edit?editor=id&node=1272143301&background=custom:http://e.tile.openstreetmap.hu/szeged-2011-10cm/{zoom}/{x}/{y}.png

Törökbálint

2021 Törökbálint

Törökbálint város jegyzője hozzájárulását adta, hogy az OpenStreetMap közössége felhasználja a településről 2013-ban készült 5 cm-es felbontású ortofotót az adatbázis tartalmának pontosítására és kiegészítésére. Cserébe azt várják, hogy felrajzoljuk a település épületeit és hozzárendeljük a házszámokat.

A 2021-es képekre is megkaptuk az engedélyt (ezek 2021 május 2-9 között készültek); mintaként oldalt megtalálható, ha más önkormányzatnak példaszöveg kellene.

Használati javaslatok

Az ortofotó WMS szolgáltatásként érhető el, JOSM alól az alábbi beállítással működik: Légifelvétel / Légifelvételek beállításai / + WMS (jobb alul) / 4. Generált WMS URL ellenőrzése mezőbe másold be:

 • http://terkep.torokbalint.hu/mapproxy/service?FORMAT=image/jpeg&VERSION=1.1.1&SERVICE=WMS&REQUEST=GetMap&LAYERS=ORTO_2013_5CM_2013SZEPT_TAKARASSAL_512_512&STYLES=&SRS={proj}&WIDTH={width}&HEIGHT={height}&BBOX={bbox}

A felette levő dolgok nem érdekesek, fontos viszont az alul levő 5. Réteg elnevezése mező, mert csak elnevezés után tudod menteni. Jó munkát kívánok, a módosításcsomagot így címkézzétek: source=Törökbálint ortofotó 2021 (vagy az épp aktuális régebbi vagy újabb).

Törökbálint önkormányzata az első az országban, aki ortofotót adott az OpenStreetMap számára. Tárgyalásban állok további önkormányzatokkal és szervezetekkel, remélem hogy hamarosan újabbak is követik a jó példát. Ezúton is bátorítok mindenkit, hogy kérdezzen rá lakóhelyén, van-e az önkormányzatnak ortofotója és engedélyezik-e a felhasználását.

bejelentés és kérdezz-felelek a levelezőlistán

Árvízi ortofotó a Dunáról

A fototérkép.hu felajánlotta az OpenStreetMap közössége számára a 2013-as dunai árvíz tetőzése idején készült ortofotót, ezúton is köszönjük! A felbontása hasonló a törökbálinti ortofotóhoz, azt is ők készítették.

JOSM-ben és iD editorban egyaránt az alábbi TMS címen érhető el:

 • http://e.tile.openstreetmap.hu/dunai-arviz-2013/{zoom}/{x}/{y}.jpg

A georeferálása nem teljesen pontos, mivel földi illesztőpontok nélkül készült, csak a fedélzeti gps alapján, emiatt illesztésre van szükség. Az eltolódás mértéke nem egyenletes az állományban, a mértéke a bingnél megismert nagyságrendű.

Illesztés az M0 és 11-es út kereszteződéséhez:

 • -8.61; 6.88

Leányfalu határában, északon:

 • -3.08; -0.64

Az ortofotó felhasználásakor a módosításcsomagot így címkézzétek: source=dunai árvízi ortofotó 2013

iD Editor direkt link (Árvizi ortofotó háttér + Szentendre fókusz): https://www.openstreetmap.org/edit?editor=id&node=2752483745&background=custom:http://e.tile.openstreetmap.hu/dunai-arviz-2013/{zoom}/{x}/{y}.jpg

Sóskút, Pusztazámor, Tárnok, Diósd ortofotó 2017

A fototérkép.hu felajánlotta az OpenStreetMap közössége számára a 2017 márciusában lerepült, nagy felbontású ortofotóját a négy Budapest környéki településről. Az ortofotó kapcsán OSM mapping party-t szerveztünk, a térképezés koordinálásához pedig Tasking Manager feladatokat írtunk ki. Az ortofotók átrajzolása azóta megtörtént.

A JOSM-ben és iD editor automatikusan felkínálják az ortofotót az érintett területen. Más alkalmazásokban az alábbi TMS címen érhető el:

 • http://adam.openstreetmap.hu/mapproxy/tiles/1.0.0/Soskut-Tarnok-Pusztazamor-Diosd/mercator/{zoom}/{x}/{y}.png

Sátoraljaújhely

Érkezett a Viamaptól (fototerkep.hu) friss lombtalan ortofotó Sátoraljaújhelyről (és az 1981 óta hozzá csatolt Károlyfalva és Széphalom községekről) a tőlük megszokott remek felbontásban. Ez most true orto, vagyis a magas épületek sem dőlnek ki, cserébe kicsit cikkcakkos a szélük. // Kolesár András - 2020.05.16

R67 út ortofotó 2019

A Ventus-Tech felajánlotta az OpenStreetMap közössége számára az R67 út Kaposfüred to Felsőmocsolád közötti szakaszáról készült nagy felbontású ortofotóját. Az alábbi TMS címen érhető el:

 • http://wms.openstreetmap.hu/mapproxy/tiles/1.0.0/R67/mercator/{zoom}/{x}/{y}.jpeg


Közösségi drónos ortofotók

Az OSM közösség saját készítésű ortofotói az openstreetmap.hu-ról érhetőek el egy közös rétegen. Mivel drónnal csak kis területeket lehet lefedni, ezért a legtöbb felvétel településrészeket, kisebb falvakat ábrázol, általában sok repülés fotóiból összerakva. Az ortofotók jelentős része RTK illesztőpontokkal korrigált, az elcsúszásuk 10 centiméter alatti.

Az elérhető területek listája rendszeresen bővül, eddig az alábbi helyek készültek el:

 • Balatonakarattya,
 • Balatoncsicsó,
 • Budajenő kis része,
 • Érd - Parkváros,
 • Fótliget,
 • Gárdony,
 • Rupp-hegy,
 • Nagytétény - Baross Gábor-telep,
 • Szentantalfa,
 • Szentjakabfa,
 • Szokolya vasútállomás
 • Töreki,
 • Zamárdi.

JOSM-ben openstreetmap.hu ortofotók néven érhető el, más programokban pedig az alábbi TMS címen:

 • http://adam.openstreetmap.hu/mapproxy/tiles/1.0.0/openstreetmap.hu.orthophotos/mercator/{zoom}/{x}/{y}.png

Tájékoztató a drónosok számára

Tovább információk a drónnal végzett felmérésekhez. Drónos tájékoztató. Nem titkolt cél a drónos közösség nagyobb fokú bevonása.

Ortofotók regisztrálása

Az engedélyezett ortofókat érdemes felvenni az OSM Editor Imagery Index nyilvántartásába. így azok az iD Editorban, Vespucciban és Potlach2-ben automatikusan, a JOSM-ban pedig egy kis segítséggel megjelennek.

Az elkészítendő JSON séma itt található: https://github.com/osmlab/editor-imagery-index/blob/gh-pages/schema.json

A már felvett Európai adatok metaadatai pedig itt: https://github.com/osmlab/editor-imagery-index/tree/gh-pages/sources/europe

Ferde tengelyű légifotók

FlyingEyes filmek

A FlyingEyes Drone Media filmjein számos nevezetesség szerepel, amelyek a fényképezett szögekből földi halandó számára nem láthatók, például a Balatonfenyvesen épülő új kikötő, Tihany vagy a Kőröshegyi völgyhíd.

A FlyingEyes Drone Media engedélyezte, hogy felhasználjuk forrásként OpenStreetMap térkép szerkesztéséhez amit a filmjein látunk. A forrást így tüntessétek fel: FlyingEyes Drone Media.

Tóth Géza légifotói

Százezernél is több légifotó szerte az országban és környékén, amelyek nem fentről, hanem ferdén tekintenek lefelé. Nem is georeferáltak, tehát nem lehet behívni háttérként a térképszerkesztőbe, mégis hasznos forrásul szolgálnak.

Elsősorban nevezetes épületek, főként várak és kastélyok láthatók rajta remek perspektívából és egészen közelről, ortofotón történő szerkesztés közben érdemes megnézni, hogy van-e a helyszínről fotó, mert szinte kézzel fogható képet ad a területről.

Leolvasható a fotókról számos leíró adat: épület burkolatának anyaga és színe, a szintek száma, jobban meghatározható az épület rendeltetése, hiszen belátunk a tető alá.

A szerző hozzájárult, hogy a képek alapján pontosítsuk és kiegészítsük az OpenStreetMapet az alábbi forrás megjelölésével: source=tothgeza.hu

Légipanoráma

Elképesztően látványos és nagy felbontású 360 fokos panorámaképek néhány száz méteres magasságból. Látszanak rajtuk:

 • sávok száma az utakon, kanyarodó sávok
 • épületek szintjeinek száma, burkolat színe, tető formája és színe
 • összetett épületek formája oldalról
 • háztetőkön levő mobiltelefon-antennák és légószirénák
 • parkolók férőhelyeinek száma

A szerzők hozzájárultak, hogy a képek alapján pontosítsuk és kiegészítsük az OpenStreetMapet az alábbi forrás megjelölésével: source=legipanorama.hu

Nem engedélyezett, megkeresendő források

Mintalevelek engedélykéréshez a Hungary/Együttműködés#Engedélykérés lapon!

További ortofotók

Az alábbi ortofotók még nem rendelkeznek engedéllyel!

Tárgyalásokat folytatunk, hogy további ortofotók alapján is bővíthessük a térképet. Köszönettel fogadunk minden felajánlást és segítséget. Kapcsolatfelvétel levélben:

 • kolesar / openstreetmap.hu
 • grin kukac grin pötty hu

Envimap Budapest környéke

A 2020-as Envimap felvételének időszaka vasony becslése szerint 2020-04-07/2020-04-16 egy madárhegyi járdázás és aszfaltozás alapján. Az adott településeken készült felvételeik felhasználásáról még folynak a tárgyalások, de ebben a pillanatban úgy látszik, hogy kisebb környéki településsel kapcsolatos kollaborációval fogunk először kezdeni.

Település szintű ortofotók

Települési térinformatikai rendszerek ortofotóval
Terület Fotózás ideje OSM Szoftver Megjegyzés
Biatorbágy 2020 igen Mapburger (WMS)
Budapest III. / teljes 2019 ? ArcGis nem igazi orto
Budapest VI. 2019 ? ArcGis budapestkozut közös adatforrásból
Budapest XII. 2020 nem Minerva A backend nem csempéket generál, hanem az adott képkivágásba az adott nagyítású képet egészben köpi ki. Ezért kell(ett) a proxy. Ld. feljebb.
Budapest XVI. 2021 nem
Tiszaújváros 2011 nem
Érd 2000, 2005, 2008, 2010, 2014-07-15, 2017-04-18, 2019-04 igen CityScape E-GOV A backend nem csempéket generál, hanem az adott képkivágásba az adott nagyítású képet egészben köpi ki.
Győr 2011 igen
Zalaegerszeg 2000, 2006, 2008, 2011, 2014, 2015, 2021 igen
Gödöllő 2020 igen ?
Sátoraljaújhely 2000, 2007, 2020 igen OpenLayers
Szentendre 2016, 2019 nem ? A backend nem csempéket generál, hanem az adott képkivágásba az adott nagyítású képet egészben köpi ki.
Szigetszentmiklós 2016-04 nem ARCGis Nem nagyon zoomolható
Szombathely 1997, 2004, 2008, 2012, 2015 nem MapGuide