Hungary/Találkozók/2020-03-02 összejövetel

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Loading map...

Esemény címe

2020 Március: Tájfutás, Centiméteres pontosságú GPS és StreetComplete élménybeszámoló

Esemény leírása

EN: If you are in Budapest - ping the organizers!

Havi rendszeres találkozóinkon összejönnek a gyakorlott és kezdő OpenStreetMap szerkesztők, felhasználók és érdeklődők. Beszélgetünk térképszerkesztési kérdésekről, az OSM helyzetéről, tervekről. Gyakorlottabb szerkesztőink pedig rövid előadásokkal készülnek az számukra éppen aktuális témákból. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Helyszin: az ingatlan.com tárgyalójában a recepció mögött http://osm.org/node/2700453924#map=16/47.4906/19.0307 1016 Budapest, Mészáros u. 58/A http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat

  • 17:30: Kezdők és újrakezdők félórája.
  • 18:00: Előadások - még lehet jelentkezni előadónak a wikiben és a GetTogether "Propose a Talk" gombbal, de ezek hiányában is megtartjuk
  • 20:00: Zárás, búcsúzkodás, közös séta az Aranyhíd étterembe
  • 20:30: Az Aranyhíd Étteremben kötetlenül beszélgethetünk tovább. Itt készpénzt és kártyát is elfogadnak, továbbá széles ital- és ételkínálattal rendelkeznek.

Részletek

  • Közös szerkesztés: kívánságműsor, kérdezz-felelek, bármi közönségkívánatra

pl. Egyéb elérhető plazák jelenlegi állapota.

Videó: https://youtu.be/1tZy1MOzy3c

  • Fazekas Gabriella és Erdélyi Tíbor: Tájfutás MapRun telefonos appal, és az OSM kapcsolata

A MapRun egy ausztrál fejlesztésű telefonos applikáció, amihez felhasználhatók az OpenOrienteeringMap tool segítségével, az OSM-ből generált tájfutó jellegű térképek is. Ez utóbbiról már volt előadásotok 4 éve. Itt az újdonság, hogy az időközben kifejlesztett MapRun és az OOMap térkép használatával egyszerűen, könnyen, gyorsan lehet tájékozódáshoz kapcsolódó eseményeket létrehozni, szinte bárhol a világban, anélkül, hogy ott lennénk a helyszínen. A MapRun támogatja az OOM térkép használatát, különösebb szaktudás nem kell hozzá. Önkéntes munkával intenzíven szervezünk, előkészítünk ilyen eseményeket (többnyire tájfutó térkép alapon, de ahol nincs ott más, pl. OSM alapon), a gyakorlatban is volt már néhány ilyen, OSM térkép alapú edzés, verseny.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=bo-GtPXZrJU https://www.youtube.com/watch?v=pWTgTOL_Tns

  • Kolesár András: Centiméteres pontosságú GPS mérés elérhető árú eszközzel

Előző alkalommal példákkal mutattam be, hogy a kód alapú GPS mérés hibája méter nagyságrendű. Ugyanezen hardveren (Ublox M8T) fázisméréssel elérhető centiméteres pontosság is. Ehhez az RTKLIB nyílt forrású szabad szoftvert, Tomoji Takasu japán tudós fejlesztését használom. Előadásomban bemutatom a valós idejű és utólagos feldolgozás menetét és eredményét.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=mcF0ueA37V0

  • András Szalai: StreetComplete élménybeszámoló: egy emberkísérlet tapasztalata

Avagy mi történik, ha egy könnyen használható eszközt adunk egy amatőr kezébe, és szabadon engedjük a nagyvárosban? Kb. arról tudok beszélni egy kicsit, hogy pár hétig használtam az appot, eddig mire volt szerintem jó, meg volt 1-2 interakció note-okból kifolyólag, minden teljesen szubjektív lesz és teljesen amatőr.

Diák: https://github.com/szaliszali/presentations


A rendezvény ingyenes az ingatlan.com Zrt. támogatásának köszönhetően, de regisztrációhoz kötött.

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL:

A pesti belvárosból a 8E, 108E, 110 vagy 112-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél és írd be magad a wikibe! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.

Jelentkezés