Ca:Infraestructures de Dades Espacials de les Illes Balears

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Infraestructures de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB) és una web de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, del Govern de les Illes Balears, que pretén recollir un conjunt de dades, de tecnologies, de polítiques i de estàndards, i on es publiqui informació geogràfica de l’arxipèlag de les Illes Balears.

Visor

En aquesta web existeix un visor de mapes, on es mostren diverses capes: ortofotos (imatges per satèl·lit o per avioneta), topografia de la zona, altitud, torrents, carreteres, hospitals, etc. Podeu veure un exemple amb la capa de carreteres. Les dades del visor provénen de diverses fonts: Sitibsa (una empresa pública que depèn del Govern de les Illes Balears), el Consell de Mallorca, el Consell de Menorca, el Consell d'Eivissa, el Consell de Formentera, ajuntaments, cadastre i altres.

Llicència

Cada capa té una política diferent d'ús. A l'apartat de serveis en el catàleg, trobareu informació sobre la política d'ús de cada capa. En principi totes les capes tenen copyright (dels respectius propietaris) i una llicència específica. Encara que la política d'ús de la web, pareix que sigui compatible amb la llicència de l'OSM, les llicències de cada capa dominen sobre aquesta i no es poden usar, en principi, per editar dades. La política d'ús general pareix només s'aplica quan s'usa el visor. O sigui, si empreu el visor, se segueix la política d'ús general. En canvi si volguéssiu emprar les capes com a WMS, dominaria la llicència de la capa, ja que no s'utilitza dins la pàgina.

Ús dins l'OSM com a capes

Tenim permís per usar només les imatges aèries com a capa WMS (amb el programa JOSM per exemple) per editar i crear punts a l'Openstreetmap. Concretament, podem usar les ortofotos del 2006. Podeu usar la capa amb aquestes URL:

http://ideib.caib.es/pub_ideib/public/IMATGES_AERIES/MapServer/WMSServer?VERSION=1.1.1&REQUEST=GetMap&SRS=EPSG:4326&LAYERS=8&STYLES=default&FORMAT=image/jpeg&

http://ideib.caib.es/pub_ideib/public/IMATGES_AERIES/MapServer/WMSServer?VERSION=1.1.1&REQUEST=GetMap&SRS=EPSG:4326&LAYERS=8&STYLES=default&FORMAT=image/png&

Però sempre hem de mencionar la font. El millor és que etiqueteu amb "source=ideib.cat" els objectes que editeu amb aquesta capa, encara que, per conveniència, també podeu posar "font:ideib.cat" a l'etiqueta "comment" (si utilitzeu el JOSM, aquesta etiqueta és el comentari que editau just abans de pujar les dades, per a resumir els canvis), que és la que surt als comentaris de les dades pujades a OSM. No podem usar cap més capa.

Obtenció del permís

El permís l'hem obtingut després de què l'usuari somenxavier obrís una incidència a l'ideib.cat i, posteriorment, es comunicàs per correu electrònic amb un responsable de l'IDEIB. Podeu consultar tots els correus rebuts i enviats per a l'obtenció del permís (en català) tot seguit. Els correus tenen els cognoms, telèfons i correus electrònics eliminats per protegir la privacitat. El correu on explícitament es dóna permís per usar la capa de imatges aèries sempre que s'anomeni la font és el número 6 i el número 7 dels rebuts.

Correu enviat núm. 1, pàgina 0
Correu enviat núm. 1, pàgina 1
Correu enviat núm. 2, pàgina 0
Correu enviat núm. 2, pàgina 1
Correu enviat núm. 2, pàgina 2
Correu enviat núm. 3, pàgina 0
Correu enviat núm. 3, pàgina 1
Correu enviat núm. 3, pàgina 2
Correu enviat núm. 3, pàgina 3
Correu enviat núm. 3, pàgina 4
Correu enviat núm. 4, pàgina única
Correu enviat núm. 5, pàgina 0
Correu enviat núm. 5, pàgina 1
Correu enviat núm. 6, pàgina única
Correu enviat núm. 7, pàgina única
Correu rebut núm. 1, pàgina única
Correu rebut núm. 2, pàgina 0
Correu rebut núm. 2, pàgina 1
Correu rebut núm. 3, pàgina 0
Correu rebut núm. 3, pàgina 1
Correu rebut núm. 3, pàgina 2
Correu rebut núm. 4, pàgina 0
Correu rebut núm. 4, pàgina 1
Correu rebut núm. 4, pàgina 2
Correu rebut núm. 4, pàgina 3
Correu rebut núm. 4, pàgina 4
Correu rebut núm. 5, pàgina única
Correu rebut núm. 6, pàgina única
Correu rebut núm. 7, pàgina 0
Correu rebut núm. 7, pàgina 1
Correu rebut núm. 7, pàgina 2

Com usar aquesta capa WMS al JOSM?

El josm és un dels programes més simples per a l'edició de l'OSM. Per afegir la capa de l'ideib al josm heu de:

  1. Anar a "Edit"--> "Preferences (F12)" --> "WMS"
  2. Premeu "Add" i poseu a "Nom" ideib o alguna cosa semblant i a "URL" la url següent:

http://ideib.caib.es/pub_ideib/public/IMATGES_AERIES/MapServer/WMSServer?VERSION=1.1.1&REQUEST=GetMap&SRS=EPSG:4326&LAYERS=8&STYLES=default&FORMAT=image/png&

o alternativament la que hi ha més adalt (que acaba en jpg)

Recorda que per a usar aquesta capa, hem de mencionar la font (llegeix més adalt).