Fi:JOSM-opas/Muut työkalut

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
JOSM Alku Peruskäyttö Relaatioiden käsittely Muut työkalut

Esivalinnat

Vaikka piirretylle karttakohteelle (piste tai viiva) voi syöttää itse kaikki tarvittavat tagit, on monesti helpompaa valita Esivalinnat -valikosta sopivin kohdeluokitus. Näin JOSM näyttää valintaikkunan, jossa tarjotaan yleisiä kyseiseen kohdetyyppiin liittyviä lisätietoja. Lisäksi kirjoitusvirheiden määrä vähenee.

Geo-koodatut kuvat

Jos otat digikuvia kartoittaessasi, JOSM osaa näyttää kuvien sijainnin samaan aikaan tallennetulla gps-jäljellä. Tämä helpottaa ja nopeuttaa sekä karttatietojen keräämistä että syöttämistä. JOSMin sisäänrakennetun toiminnallisuuden lisäksi on saatavilla AgPifoJ-liitännäinen, jonka käyttö ja ominaisuudet poikkeavat tässä esitetystä .

Kellon tahdistus

Ensimmäisellä kerralla joudut tahdistamaan kuvat gps-jälkeen.

Koska kameran kello ei oikeastaan ikinä ole gps-signaalien käyttämässä ajassa, tarvitset ainakin yhden kuvan aikaerotuksen säätämiseen. Sopivan kuvan saat kahdella tavalla:

 1. Helpoimmillaan otat kartoitusretken alussa kameralla kuvan gps-paikantimesi kellonäytöstä; tämä kellonaika voidaan syöttää JOSMille sellaisenaan.
 2. Mikäli gps-vastaanottimessasi ei ole näyttöä tai kellonajasta ei näytetä sekunteja (jotkut autonavigaattorit), saat synkronointiin kelpaavan kuvan seuraavasti:
  • valitse tie, josta on jo gps-jälki (tai useampia) ja jonka pääset ylittämään vauhdissa.
  • ylittäessäsi tuota tunnettua tietä, ota kuva suoraan sivulle - tunnetun tien suuntaisesti siis
   • tarkalla kohdalla ei ole väliä, kuvasta nähdään sijainti ylitetyn tien suhteen riittävän tarkasti

Kuvien tahdistus säädetään seuraavasti:

 1. Avaa gps-jälki JOSM:iin tasoksi
 2. Valitse taso hiiren oikealla napilla ja valitse valikosta "Tuo kuvia"
 3. Valitse otettu tahdistuskuva
 4. JOSM loi uuden tason, "Geo-merkityt kuvat" - nämä näkyvät karttanäkymässä hyvin pieninä (hiirikursorin kokoluokkaa) pienoiskuvina gps-jäljen pisteiden kohdalla
 5. Valitse tuo uusi taso taas listasta hiiren oikealla napilla ja valikosta "Tahdista kello"
 6. Valitse nyt (taas) se ottamasi synkronointikuva (kellosta tai ylitetystä tiestä)
  • Jos otit kuvan paikantimen kellosta, voit auenneessa ikkunassa lukea kuvasta kellonajan ja syöttää sen kuvan alla olevaan tekstikenttään
  • Kuva sivutiestä: joudut luultavasti toistamaan synkroinnin muutaman kerran kunnes saat oikean ajan selville
   • Jos pienoiskuva on sijoitettu karttanäkymässä gps-jäljen alkupisteeseen, muuta kuvan alla näkyvää kellonaikaa esim. tunnilla eteenpäin
   • Jos pienoiskuva on sijoitettu karttanäkymässä gps-jäljen loppupisteeseen, muuta kuvan alla näkyvää kellonaikaa esim. tunnilla taaksepäin
   • Jos pienoiskuva on muutoin selvästi väärässä kohdaa gps-jälkeä, muistele kartoitusretken pituutta ja muuta kuvan alla näkyvää kellonaikaa arviosi mukaan eteen- tai taaksepäin jonkin tuosta retken pituudesta arvioidun osuuden verran.
   • Jos pienoiskuva on lähes oikean sivutien kohdalla
    • Zoomaa lähemmäs, jotta näet sekä sivutien oikean kohdan että pienoiskuvan
    • Nyt nähnet myös kuvan ja sivutien jäljen väliin jäävien gps-pisteiden lukumäärän.
    • Muuta kellonaikaa kuvan alla sopivan monella sekunnilla
   • Koska kuva ja jälkipisteet tuskin osuvat juuri keskelle kuvatun sivutien jälkeä, joudut arvioimaan kuvasta kuinka kaukana sivutien keskiviivasta kuva on otettu; vertaa esim. kaistojen leveyteen, valtateillä 3-4.5 metriä jne. Synkronointi tehdään vain sekunnin tarkkuudella, joten et luultavasti edes saa kuvaa juuri oikealle kohdalle - valitse se sekuntiarvo joka osuu lähemmäs - mutta tarkempiin paikannuksiin tarvittaisiin joka tapauksessa toistuvia mittauksia.

JOSM muistaa valitun tahdistusajan kunnes sitä muutetaan - jos kameran kello pysyy tarkasti ajassa, et luultavasti joudu muuttamaan tahdistusta kuin korkeintaan kesä- ja talviaikaan siirryttäessä. Jos käytät kamerakännykkää, kannattaa kokeilla kumpi asetus on kännykkäsi kohdalla paremp: päivitä kello automaattisesti verkon aikaan vai ei - tahdistus voi muuttua kesken pidemmän kartoitusretkenkin.

Kuvien käyttö

 1. Avaa gps-jälki JOSM:iin tasoksi
 2. Valitse taso hiiren oikealla napilla ja valitse valikosta "Tuo kuvia"
 3. Valitse otetut kartoituskuvat
  • JOSM:lla on ollut taipumusta kuluttaa muisti loppuun jos valitset liikaa kuvia - n. 30 kuvaa on useimmiten sopiva valinta kerrallaan
 4. JOSM loi uuden tason, "Geo-merkityt kuvat"
 5. Karttanäkymästä pienoiskuvaa napauttamalla saat kuvan erilliseen ikkunaan, jossa kuvaa voi myös zoomata.

Kokeile myös josko omiin tottumuksiisi sopisi paremmin kuvien selailu toisella ohjelmalla (esim. kokoruututilassa toisella näytöllä) samalla kun JOSMissa katsot vain kuvien sijaintia.

Kuvausvinkkejä

 • Jos kuvaussuunta ei muutoin näy kuvasta helposti (auton peili/ikkunan karmi/konepelti), ota esim. kuvat liikesuunnassa eteenpäin vaakakuvina, kuvat oikealle sivulle myötäpäivään kallistettuina kuvina ja kuvat vasemmalle sivulle vastapäivään kallistettuina - tai toisinpäin kunhan olet johdonmukainen.
 • Oleellisimmat kuvattavat kohteet on katujen nimikyltit, mutta muitakin voi suositella
  • Nopeusrajoitusmerkit
  • Talojen numerot - vaikka vain kadun ensimmäinen (ja viimeinen) jos ei kaikkia kuvaa
 • Nimikylteistä ei yleensä vauhdissa saa luettavaa kuvaa
 • Pimeällä on lähes turhaa ottaa kuvia, ellet kävele jokaisen katukyltin lähelle

Äänitiedostojen käyttö

WMS-tasot

Liitännäiset

Mittaus / Measurement