Hr:Copyright

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Nikada nemojte podatke slati, kopirati ili precrtavati sa nekog izvora (stara karta, knjiga, baza podataka, moguće tuđi GPS traceovi) itd. Ukoliko ikad poželite išta precrtavati za što ste sigurni da smijete, prvo provjerite na mailing listi talk-hr

Jedini izvori koji su trenutno dopušteni za precrtavanje su navedeni na stranici Podloge

Odgovor na pitanje smije li se prepisivati/precrtavati iz raznih drugih izvora je NE

Nije bitno da li na karti/u knjizi ima znakić "copyright" ili piše "sva prava zadržana" ili ne -- po hrvatskom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, NN167/03 ta djela su zaštićena samim svojim nastankom bez potrebe za ikakvim dodatnim oznakama. Jedini način da bi bila dostupna za kopiranje, precrtavanje ili sl. je ako jasno, eksplicitno i nedvosmisleno piše da je to dozvoljeno. U svim drugim slučajevima, IZRIČITO TI JE ZABRANJENO ZAKONOM kopirati ili precrtavati takve stvari.

Nemojte nikad prekopiravati ili precrtavati pod idejom "ma tko će znati?" - time činite medvjeđu uslugu OpenStreetMap projektu -- radi vašeg (vrlo sitnog) "doprinosa" dovodite u pitanje legalnost cijelog projekta i višegodišnji iskren i naporan rad preko stotine tisuća ljudi! Ukoliko imate izbor precrtati iz takvog izvora ili ne napraviti ništa - molimo vas da radije ne napravite ništa, time ćete nam puno više pomoći!

Cijeli projekt je napravljen upravo zato da bi se izbjegla pravna nesigurnost oko toga da li se neki geo podaci pravno smiju ili ne smiju koristiti. Postoje razni načini preko kojih će vas uhvatiti da ste nelegalno nešto kopirali, a onda će biti upitne ne samo sve vaše izmjene (ne samo one nelegalne) nego i cijeli projekt kao takav. Niti jedna stvar koju možete dodati u OpenStreetMap nije niti približno vrijedna niti mikronske takve šanse, vjerujte.

Neke rasprave na hrvatskom jeziku koje su se vodile oko teme možete pronaći ovdje - uključuje i priču iz 2003-e o vojnim topografskim kartama JNA, te o hapšenju ljudi diljem Hrvatske usred bijela dana od strane specijalne policije upravo radi distribucije nelegalnih karti. Istinita priča; više o tome na HR Biciklisti . Također je nedozvoljeno koristiti GPS trackove rađene za poslodavca, vidjeti raspravu ovdje. Primjer traženja dozvole za korištenje druge baze podataka (kao što su baza poštanskih brojeva!) može se vidjeti u ova tri maila


Više detalja na engleskom možete pronaći na stranicama Legal FAQ i Copyright

Specifično, NIJE DOZVOLJENO precrtavanje sa Google Mapsa, raznih papirnih karata, iz knjiga, korištenjem elektroničkih slika ili zapisa koje ste dobili od frenda ili skinuli sa javno dostupnih stranica, čak ni ako ne spominju da ih se ne smije kopirati itd.

Jedino što je dozvoljeno je rad preko vlastitih GPS trackova i vlastitih fotografija i drugih vlastitih zapisa, te precrtavanje preko ovdje navedenih Podloga. Sve drugo je zabranjeno.

Ako ste baš sigurni da nešto smijete precrtavati a nije navedeno na ovim stranicama, OBAVEZNO se prije nego počnete precrtavati javite na talk-hr listu.