Hu:Hit'n'run guide

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ez a kézikönyv neked szól, ha valamely OSM alapú útvonaltervező szoftverben bosszantó térképhibába ütköztél és megvan benned a lelkesedés, hogy kijavítsd, de nem akarsz hosszú órákat dokumentációk olvasásával tölteni.

Alapok

Az OSM egy összetett térkép-adatbázis, nem lehet megúszni a tanulást ha teljes mértékben részt akarsz venni a szerkesztésében. Bizonyos gyakori hibák azonban komolyabb tudás és rutin nélkül is meglepően gyorsan kijavíthatóak, többek közt ilyen a nem- vagy hibásan jelölt:

 • kerékpárút, kerékpársáv
 • kerékpárral behajtani tilos
 • egyirányú utca
 • útburkolat (pl. macskakő, földút)
 • rossz minőségű, kátyús út
 • kanyarodási tilalom

Fontos, hogy ne bízd el magad ha ezt a leírást megértetted, hiszen a térkép tele olyan elemekkel, amire itt nem tértem ki. Nagyon fontos, hogy csak végső esetben törölj a térképről! Lehetőleg csak módosíts, ez kezdőként szinte biztos, hogy elég is lesz neked. (A törlés eltünteti az útról a kapcsolatokat, amikkel többek közt a tömegközelekedési- és kerékpáros útvonalakat jelöljük. Hiába rajzolod újra az utat, a kapcsolatba magától már nem fog visszakerülni, ez pedig komoly gondot okozhat.)

Javaslom, hogy az első szerkesztéseid után kérj ellenőrzést a magyar OSM közösségtől, szívesen megnézzük, hogy rendben felvittél-e mindent. A hibákból gyorsan lehet tanulni! Elérhetőségek:

A szerkesztő

A szerkesztés megkezdéséhez regisztrálni kell a https://www.openstreetmap.org oldalon egy accountot (csak email cím kell hozzá).

Ha ez megvan, a webes szerkesztőt a https://www.openstreetmap.org/ vagy a http://www.openstreetmap.hu/ oldalról elindíthatod, de sok webes térkép szintén biztosítja az azonnali szerkesztést, pl a http://merretekerjek.hu térképen lévő "Szerkesztés OSM-en" gomb is ugyanoda juttat.

Érdemes tudni, hogy több szerkesztő program is létezik az OSM térképekhez (pl JOSM). Ez a leírás az alapértelmezett webes szerkesztőprogram, az iD editor használatát feltételezi, egyszerűbb feladatok elvégzésre ez is elég.

Javaslom, hogy a szerkesztő indulásakor válaszd a gyakorlást, pár perc alatt bevezet a szerkesztő alapvető kezelésébe.

A vonal

Az útvonaltervezés legfontosabb eleme a vonal, ezek jelölik az utakat. A vonal összekötött pontok sorozata. Ha kijelölöd a vonalat, akkor ezek a pontok láthatóvá válnak, el tudod őket mozgatni amivel meg tudod változtatni az út geometriáját (alakját). Ha például finomítani szeretnéd egy kanyar ívét, akkor a kijelölt vonalon duplakattintással új pontokat tudsz beszúrni, amik elmozgatásával szép íveket rajzolhatsz oda, ahol csak egy derékszög volt.

A vonalak keresztezhetik egymást úgy, hogy nem kapcsolódnak. Utaknál ez -kevés kivételtől eltekintve- HIBA, amit kezdőként sajnos könnyű elkövetni! Új út rajzolása közben kattints rá minden keresztező utcára, hogy jöjjön létre a csomópont! Csomópont nélkül az útvonaltervezők nem tudnak le- illetve rátérni egyik útról a másikra.

Csomópontot utólag úgy tudsz létrehozni, hogy kijelölöd az egyik utat, duplakattintással új pontot hozol létre rajta a metszéspont közelében, majd az új pontot ráhúzod a metszéspontra - ekkor létrejön a csomópont. A csomópont mindig szürke színű.

Fontos, hogy sose fedjék egymást az utak, sose rajzolj meglévő útra egy másikat. Pl ha egy járda kerékpárút is egyben (azaz gyalos- és kerékpárút), akkor nem szabad kétszer megrajzolnod az utat ugyanoda, helyette címkékkel kell jelezned, hogy az a járda kerékpárút is - a címkékről lentebb olvashatsz.

Egy utca (illetve út) általában nem egy vonalból áll, mert az utca tulajdonságai szakaszonként változhatnak. Tulajdonságokat csak vonalra lehet megadni, tehát ha változik a tulajdonság, akkor el kell vágni a vonalat (pl tiltva lesz a kerékpár vagy macskakőre változik a burkolat). Vonalat (utcát) úgy tudsz elvágni, hogy a kijelölsz egy pontot a vonalon, majd a felugró eszköztárból az ollóra kattintassz. Később, amikor a tulajdonságokat veszed fel, erre gyakran szükség lesz.

A vonalnak van egy iránya, ami a kijelölésnél felugró eszköztárból megfordítható. Ez fontos lesz ha egyirányú utcát jelölsz, ez adja majd meg, hogy merre egyirányú.

Címkék (tulajdonságok)

Egy vonallal rengeteg dolgot lehet jelölni (pl folyó, kifutópálya, út), hogy végül miként jelenik meg egy vonal a térképeken, azaz hogy lesz "leképezve", azt a címke határozza meg. Magyarán egy vonalból a címkék "csinálnak" utat. Hogy milyen utat, azt a címke értéke mondja meg.

Fontos megérteni azt, hogy a szerkesztőben a "bal hasáb" mást sem csinál, csak ezeket a címkéket akasztja a vonalra. Ha a hasáb alján kinyitod az "Összes címke" táblázatot és állítgatod a kapcsolókat a hasábon, akkor látod, ahogy változnak a vonalra felkerült címkék. Attól, hogy például az út minősége nem választható ki a hasábon, még simán felvihető, hiszen az OSM-ben van rá széles körben elfogadott címke: smoothness. A teendő annyi, hogy rányomsz a "+" gombra, a felbukkanó üres mezőbe beírod a címke nevét (smoothness), majd az értékét (good/bad/stb). Ezzel felkerül az adatbázisba az út minősége, amit az útvonaltervező máris figyelembe vehet.

Az OSM wikiben rá lehet keresni minden címkére, mindegyikhez részletesen le van írva, hogy milyen esetekben használandó.

A legtöbb címkét a szerkesztő nem jeleníti meg a térképen, de ez ne zavarjon, az adatbázisba ettől felkerül a címke.

Tipikus hibák és javítások

A fentiekből már talán dereng, hogy a hibák javítása többnyire a címkék javításából, kiegészítéséből áll. Van amelyk címkére van a bal hasábon vezérlőelem, van ahol kézzel kell felvenni.

Minden esetben igaz, hogy:

 • Mindig ki kell jelölni az útszakaszt amit módosítanál
 • Mivel egy-egy út, utca több vonalból állhat, többször meg kellhet ismételned a címkézést.

Kerékpárral behajtani tilos

Bal hasábon "Behajtás" alatt a "Kerékpár" mellett kiválasztod, hogy:

 • no: tiltva van a bringa
 • yes: nincs tiltva van a bringa

Címke: Key:access

Egyirányú utca

Bal hasábon kiválasztható tulajdonság.

Címke: Key:oneway

Útburkolat

Bal hasábon kiválasztható tulajdonság ("felület").

Címke: Key:surface

Rossz minőségű út

Vegyél fel új címkét: smoothness és az értékét állítsd a következő szerint:

 • excellent - kiváló
 • good - jó
 • intermediate - közepes
 • bad - rossz, rázos
 • very_bad - pocsék, outival ez már szinte járhatatlan
 • horribe - szörnyű, outival ez járhatatlan

Kanyarodási tilalom

Kattints a kereszteződésre és bal hasábon a "Turn restrictions" dobozban jelöld ki az utat ahonnan érkezel, majd kattints a zöld nyílra ha arra TILOS fordulni.

(Ez egyébként már nem címke lesz, hanem kapcsolat.)