Hungary/Akadálymentes térképezés/jarda howto

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Vitaanyag - Munkaanyag

Kérés

Ezt a lapot azért hoztuk létre, hogy megvitassuk és egy egységes jelölési, "taggelési" módszert találjunk az objektumok akadálymentes térképezésére.


Járda sarok - útátjáró

Alapvetően legtöbbször a két fotón látható járda-útátjáró sarokkal találkozunk. Így ezek taggelése lenne a legfontosabb. A legfontosabb jellemzők a rajzokon A-J vannak jelölve. Rajztechnikai okok miatt tettük "két oldalra" a jellemzőket, értelemszerűen az egyes jellemzők a sarok mindkét oldalán eltérőek, ezt az oda csatlakozó utszakaszra jelölhetőek.

Jarda2.jpg - "I." változat: A sarok szögletes, vagy csak enyhén lekerekített, a lehatjó "rámpa" egyenes, az egyik oldalon. Ennek változata amikor mindkét irányban van lehajtó kialakítva.


Jarda 1.jpg - "II." változat: A sarok nagy ívben lekerekített, a lehajtó rámpa az íves részen került kialakításra.

Illetve gyakran előfordul a kettő kombinácója is.


Amit szeretnénk felvinni - rögzíteni akadálymentes kialakítás szempontjából lényeges információk:


Alaptípus

A sarok kialakítása az "I." vagy a "II." alaptípusba tartozik. Illetve "A" alaptípus esetén csak az egyik vagy mindkét oldalon van kialakítva lehajtó. Itt további kérdés lehet, hogyha csak az egyik oldalon van hogyan jelöljük az irányt?

Javasolt tag: ???

"A" méret

A csatlakozó járda szélessége.

Javasolt tag: sidewalk:width

"B" és "J" méret

A lehajtó hossza ("B"), és ahol értelmezhető a szélessége ("J")

Javasolt tag: ???


"C" méret

A lehajtó magassága

Javasolt tag: ???

"D" méret, "G" jellemző

Sok helyen a lehajtó előtt egy eltérő minőségű burkolat szakasz van kialakítva (pl. kockakőből van kirakva). Ennek a csatlakozó eltérő burkolat szakasznak a minőségét jelöli a "G" jellemző.

Javasolt tag a "D" méretre: ??? Javasolt tag a "G" jellemzőre: ???

Akadály jelölése

Sok esetben a lehajtóban egy akadály (pl. a rajzon jelölt lefolyó rács) található. Ennek típusát jelöli az "I" jellemző, méreteit az "E" méret (értelemszerűen ha nem négyzetalakú az akadály akkor az "E" méretben ezt jelölni kell, vagy két jellemzőt kell felvenni, de erre nem találtam egyértelműen semmi utalást). Az akadály lehet mint itt az ábrán jelölt "szintbeli" és lehet pl. egy oszlop (behajtás gátló oszlop) ami kiemelkedik, így szükséges lehet jelölni az akadály magasságát is.

Csatlakozó burkolatok minősége

Az átjárónál az útburkolat minősége ("H") jellemző, a csatlakozó járda minősége az "F" jellemző.


Egyéb nem jelölt jellemzők

Oldal dőlés: Sok esetben a járda határozott oldal dőléssel rendelkezik így a jelölt "A" méret nem vizszintes. Ekkor szükséges megadni a dőlés írányát, és mértékét.

Javasolt tag: ???


Pont szerű akadály a járdában:

Sok esetben az amúgy kerekesszékkel járható járdában egy-egy pont szerű akadály található (pl. virágláda, hírdető tábla stb.). Ez esetben ha ott kerekesszékkel el lehet még menni, akkor az egész járda szakaszra értelmezhető-e a "legkisebb" szélesség, vagy érdemes a járdaszakaszt (és ezzel esetleg az utcát, ha a járda nem külön objektum) két szakaszra vágni? Mi a legcélszerűbb jelölés? Vagy jelöljük magát az akadályt képző objektumot, és arra az objektumra tegyük esetleg a "járda szélesség" taget?

Javasolt megoldás: ???

Rövid, burkolatváltás, vagy burkolat hiba, vagy egyéb akadály

Sok esetben magában a járdában egy rövid szakaszon van egy burkolat váltás (pl. egy kapu behatjónál kockakőből van kirakva), vagy egy burkolat hiba (esetleg más ok) miatti közlekedést nehezítő a járda teljes szélességét jelentő akadályt találunk.

Például:

Jarda akadaly.JPG

Javasolt megoldás: ???