Hungary/Importálás/Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

2015. február 17-én engedélyt kaptunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatójától az alábbi adatok felhasználására:

 • védett és fokozottan védett területek határvonala
 • Natura 2000 felületek határvonala
 • egyes ex lege védett értékek elhelyezkedése (forrás, kunhalom, földvár, szikes tó)
 • védett földtani alapszelvények és fülkés sziklák elhelyezkedése
 • helyi védett értékek határvonala
 • Pilis bioszféra rezervátum határvonala
 • Ramsari területek határvonala
 • erdőrezervátumok határvonala
 • Szénások Európa Diplomás terület határvonala
 • pilisi kis tavak elhelyezkedése
 • dűlőkataszter
 • DINPI működési területek határvonala
 • ökoturisztikai létesítmények elhelyezkedése

Az adatokat JOSM-ben felhasználható formában folyamatosan tesszük közzé. Az adatok beépítésének előrehaladása térképen követhető.

védett és fokozottan védett területek

A két téma két külön fájlban érkezett. Az eredeti SHP fájlokat EOV vetületről WGS84-re alakítottam, címkék átnevezésével és kiegészítésével készítettem belőle .osm.gz fájlt, letölthető (1.0 MB).

Alaposan ki kellett bővítenem hozzá az .osm-készítő programomat:

 • egyszerre több bemeneti fájlt töltsön be közös topológiába (a közös töréspontok megőrzése miatt)
 • törölje az egymás után sorakozó azonos koordinátákat (több száz volt)
 • szabdalja fel a túl hosszú határvonalakat, mert az OSM szerver nem fogad el 2000 töréspontnál többet
 • ha már szabdalja, akkor adjon helyet későbbi töréspontoknak, így az 1500 pont felettieket 1000-es darabokra vágja

Sajnos még ez sem volt elég, maradtak topológiai hibák bőven, főleg egymást metsző vonalak, ahol a védett és fokozottan védett területek együtt futnak. Többek között emiatt nem töltöttem fel közvetlenül. Nem is tudtam volna, mert 77839 objektumot hozna létre, 50 ezer fér egy módosításcsomagba.

Kérlek benneteket, hogy csak hibátlanul illeszkedő határvonalakat töltsetek fel.

source=DINPI védett területek

dűlőkataszter

A dűlőkataszter egymáshoz illeszkedő elnevezett felületek sokasága. A felületek lefedik a Pilis, Visegrádi-hegység, Budai-hegység, Gerecse és a Vértes területét, valamint egy kicsit a Börzsönyt is.

A geometriát nem importáljuk, csak a neveket vesszük át. Patak esetében a patakot nevezzük el róla, hegy esetén általában már szerepel magaslatként, de jól jön a név megerősítése. Sokszor rétek nevét találjuk rajta, ekkor már megrajzolt felületre, vagy műholdképről átvehető új körvonalra írjuk a nevet. Völgyekre ajánlom a vonalas ábrázolást: natural=valley. A többi nevet, általában erdőrészletek vagy dűlők nevét pontszerűen jelenítjük meg: place=locality.

Ha a nevet újonnan vesszük fel, akkor source=DINPI dűlőkataszter. Ha meglevő objektumra teszünk nevet, akkor source:name=DINPI dűlőkataszter.

Az eredeti SHP fájlokat EOV vetületről WGS84-re alakítottam, töröltem az ország területétől nagyon távolra esett néhány forgácsot, átneveztem az ST_Név1 oszlopot name-re és készítettem belőle egy .osm.gz fájlt, letölthető (2.5 MB). Ajánlok hozzá egy stílusfájlt is, ami megjeleníti a feliratokat. Az importálás előrehaladása overpass lekérdezésben látható.

A felületek középpontja alapján szali készített egy pontállományt, ez is letölthető (175 kB).

tapasztalatok

Óvatosságra intelek benneteket a nevek tömeges átvétele kapcsán. Találtam olyan területet, amelyet eléggé erőltetetten neveztek el: "256,4 m-es hegy".

A forrásadat valószínűleg úgy készült, hogy határvonalakkal felosztották a területet, az egymáshoz hézagmentesen illeszkedő felületek mindegyikére igyekeztek nevet találni, de erre nem találtak mást, mint az egyik kiemelkedés magasságát.

Az átvételkor viszont a szerkesztő nem láthatta, hogy hol is van az a bizonyos kiemelkedés: 100 méterrel odébb. Így került a térképre eredetileg:

http://www.openstreetmap.org/node/3360101562

Javítottam:

A középpontok tömeges átvétele is hibaforrás lehet. Egymás mellett volt két Peskő alja nevű terület, értelmetlen volt átvenni mindkettőt egyszerre. A domborzat alapján a Pes-kő déli lejtőjére esőt meghagytam, a másikat töröltem.

Kijöttek az adatforrás hibái is: a Herkályos-hegy nevű 20 méter oldalhosszúságú háromszög-felület egy völgy mélyén van. Ez a kis forgács egy közeli egy nagyobb felületből keletkezett, annak középpontja be is került az adatbázisba 1400 méterrel délebbre.

Ha a szerkesztő egyenként, kézzel vette volna át, akkor talán felfigyelt volna a völgyben levő hegynévre, felismerte volna a névegyezést, és a hegyre eső nevet valóban hegyként vette volna át, a hegycsúcshoz igazítva, ahogyan utólag javítottam is. Ezen felül további technikai hiba is csúszott az átvételbe: azonos koordinátán háromszor szerepelt egyforma tartalommal.

Nem volt egyedi hiba, a Tornyói-sűrű is háromszor szerepelt azonos koordinátán, ráadásul 500 méterrel odébb szintén volt egy, itt is szomszédos felületek voltak azonos nevűek.

A többszörösen importált pontok féligáteresztő sárga kitöltése az overpass-turbo lekérdezésben kitöltöttebb, mint az egyszereseké, így könnyen felismerhetők. A lekérdezés eredményét JOSM-ben megnyitva a hibaellenőrző is kimutatja, az eddigieket javítottam.

Meglevő adatok mellé is került felesleges pont. Tarján közelében a Természetbarát-forrás mellé 27 méterrel felesleges volt ugyanilyen névvel locality-t is felvenni, töröltem.

pilisi kis tavak

Pontállomány, a tó méretére egy 1-3 közötti szám utal. Az eredeti SHP fájlokat EOV vetületről WGS84-re alakítottam, átneveztem az ELNEVEZÉS oszlopot name-re, .osm.gz fájl formában letölthető (3 kB). Az importálás előrehaladása overpass lekérdezésben látható.

Ha a nevet újonnan vesszük fel, akkor source=DINPI pilisi kis tavak. Ha meglevő objektumra teszünk nevet, akkor source:name=DINPI pilisi kis tavak.

Kedvenc területemen volt néhány olyan tó, amit a bejárás során nem vettem észre. Ezeket egyelőre nem vettem fel, megpróbálom őket megtalálni, ha ismét a környéken járok. Azok a tavak, amelyeket ismertem, többnyire pontosak voltak.

forráskataszter

Eredetileg két SHP pontfájl volt, a gödi források külön. EOV vetületről WGS84-re alakítottam, átneveztem a FORRAS_NEV oszlopot name-re, a VIFIR_AZON számot ref-re, .osm.gz fájl formában letölthető (70 kB). Az importálás előrehaladása overpass lekérdezésben látható.

Ha a nevet újonnan vesszük fel, akkor source=DINPI forráskataszter. Ha meglevő objektumra teszünk nevet, akkor source:name=DINPI forráskataszter.

Kedvenc területemen volt néhány olyan forrás, amit a bejárás során nem vettem észre. Ezeket egyelőre nem vettem fel, megpróbálom őket megtalálni, ha ismét a környéken járok. Az általam méter közeli pontossággal meghatározott forrásokhoz képest tíz méter nagyrágrendű hibákat találtam, ezért fontos, hogy nagy körültekintéssel vegyünk át adatot belőle. Dömös közelében a Kaintz György-forrást Kaincz-Gyula-forrás néven tartalmazta, 22 méterrel odébb.

Javaslom, hogy íróasztal mellől csak a személyesen ismert források adatait pontosítsuk, a többit meg töltsük be gps-be és próbáljuk felkutatni.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság levele

Hu import DINPI.png