Hungary/Találkozók/2014-02-03-terepmunka-rendereles-kerekparosok

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

OpenStreetMap - 2014 Februári meetup

Program

Tervezett program

  1. 1. "Terepi adatgyűjtés gyakorlati tapasztalatai"

előadó: Kolesár András, alapító-fejlesztő, turistautak.hu (http://turistautak.hu/) 'Tíz éve, a turistautak.hu (http://turistautak.hu/) alapításától kezdve térképezem Magyarországot, elsősorban lakott területen kívül, gyalogosan. GPS vevőket, fényképezőgépet és jegyzetfüzetet viszek magammal.

A turistautak.hu (http://turistautak.hu/) a jelzett turistautak nyomvonalának felmérésén túl célul tűzte ki a terep olyan igényű felmérését, hogy az adatokból önálló turistatérkép legyen készíthető, vagyis külső térképi alap felhasználása nélkül. Ez megegyezik azzal, amelyen később az OpenStreetMap is elindult.

Előadásomban beszámolok a felmérések során szerzett gyakorlati tapasztalataimról. Néhány kiemelt téma: - felmérés tervezése indulás előtt és újratervezése minden kereszteződésben - tipikus tereptárgyak felmérése - jegyzetfüzet fontossága' '

  1. 2. "Térképcsempe renderelés"

Balázs Gábor ( Ingatlan.com )

• slippy map, csempék, csempe url

• mapnik pár szóban

• egy kép renderelése mapnikkal

• teljes Magyarország renderelése

• egy saját megoldás a csempék "on the fly" renderelésére

  1. 3. "OSM, mint kerékpáros adatbázis"

Nagy Tamás

"Absztrakt: A kerékpározás, mint közlekedési és szabadidős elfoglaltság szerves részét képezi mindennapjainknak: hazánkban európai viszonylatban is kiemelkedő a kerékpárt elsődleges közlekedési eszközként használók aránya. Mindezek ellenére a rendelkezésre álló termékek, kiadványok (navigáció, térképek) többsége a motorikus járművekre optimalizált. Az OpenStreetMap (OSM) dinamikus fejlődésével azonban napról napra növekszik a rendelkezésre álló kerékpáros tematikájú geoadatok halmaza. Az előadásban górcső alá vesszük, hogy eleddig milyen szolgáltatások épültek ezen adatokra, valamint, hogy ezek mennyiben fedik a kerékpárhasználók igényeit. Megvizsgáljuk, hogy kerékpárosként miként hozhatjuk ki a legtöbbet az OSM-ből, illetve hogyan tudjuk még jobbá tenni azt. "

  1. 4. Kötetlen beszélgetés

bármilyen témát fel lehet dobni. Amire én ki szeretnék térni az egy OpenStreetMap-es kezdöknek szóló oktatóanyag , esetleg egy tavaszi OSM GeoData hackatlon valamelyik szombaton.


A rendezvény szponzora a Cartographia , akinek köszönjük a hely biztosítását! (és ha van még rövid előadástémád akkor jelentkezz! )

Eredmény

Slide-ok és videók:

Kolesár András: Terepi adatgyűjtés gyakorlati tapasztalatai

Balázs Gábor: Térképcsempe renderelés

Nagy Tamás (NaTToMi): OSM, mint kerékpáros adatbázis