IntrebariFrecvente

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Acest articol are la o baza o serie de intrebari puse pe forumul de la Softpedia. Apoi am incercat sa pun in acest loc toate experientele mele, care sper sa ii ajute pe toti cei care doresc sa contribuie la acest proiect. Deocamdata informatia nu este foarte bine structurata, pe masura ce aceasta va deveni mai complexa sper sa o putem aranja intr-o forma mai usor de parcurs.

Cand apar modificarile mele pe harta?

Am uploadat un prim track apoi am pus numele strazilor respective. Inca nu le vad pe harta desi am incercat si cu regenerarea de pe InformationFreeway. Ce am gresit?

Si eu am aceeasi problema daca folosesc layerul Osmarender si incerc sa fortez regenerarea. Mapnik a actualizat cat de cat informatiile in zona la care lucrez, dar probabil ele vor aparea pe Slippy Map peste inca 1 saptamana (actualizarea layerului Mapnik se face in fiecare miercuri). Banuiesc ca este un pic nevoie de rabdare. Cat timp cand folosesti editorul informatiile exista in baza de date totul e ok. Daca esti nerabdator sa vezi cum arata o harta poti sa incerci sa o rendezi singur folosind pasii de aici: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Osmarender/Howto

O modalitate rapida de a vedea starea actuala folosind layerul de baza (Mapnik) este prezentata pe lista de discutii in limba romana: [1]

Cum se pune numele unui oras/cartier?

Pentru a face un oras sa apara pe harta vad posibile 2 solutii, ambele ok:

 1. un singur nod (pus la asa numitul kilometru 0) care sa aiba atasat tag-ul "place=city" (valoarea 'city' este folosita pentru municipii)
 2. o cale inchisa sau mai pe romaneste un poligon care sa stabileasca zona de intindere a orasului si care sa aiba atasat acelasi tag de mai sus.

Pentru inceput poti alege varianta 1, urmand ca atunci cand timpul iti permite sa treci la varianta 2.


Valoarea 'city' se poate inlocui cu una din urmatoarele, in functie de clasificarea demografica:

 1. city - municipii
 2. town - orase
 3. village - comune?
 4. hamlet - sate?

Aceasta este doar o propunere, o discutie mai larga poate avea loc pe pagina Talk:IntrebariFrecvente

Exista vreun standard/regula general acceptata referitoare la denumirea strazilor?

Ma refer la limba in primul rand (banuiesc ca ar trebui sa fie engleza, "unanim acceptata", apoi denumirea efectiva - Garmin/Navteq de exemplu le numesc "Bratianu, Ion C.". Este bine asa sau mai bine denumirea din nomenclatorul 'romanesc' (Ion C. Bratianu)? In final, trebuie adaugata denumirea Str./Blvd. la sfarsit sau doar numele efectiv?

Dupa ce m-am uitat cum au facut altii am ales sa folosesc la name denumirea completa in romana. In cazul tau "Strada Ion C. Bratianu". In cazul in care vrei poti folosi tag-ul 'int_name' unde sa pui denumirea in format englezesc. O discutie despre acest lucru este disponibila aici: [2]

Tot referitor la denumirea strazilor, prin orase trec drumuri europene/nationale - acestea ar trebui notate si cu Dn/E sau numai cu numele strazii pentru ceea ce este in oras?

Pentru strazile care fac parte din drumuri europene/nationale poti adauga tag-ul 'ref=DN2' (exemplu), pentru a specifica acest lucru.

Care este semnificaţia sensului ataşat unei străzi?

Am observat o chestie care mi se pare putin aiurea - cand parcurgi o strada ai posibilitatea sa-i 'atasezi' doar un sens de mers, chiar daca ea este cu dublu-sens. Nu exista posibilitatea sa marchezi o strada ca fiind "two-way". Ca sa faci asta am impresia ca trebuie sa parcurgi strada si sa iei trackul si in sens opus. Daca stiti cum se poate evita aceasta munca dubla lamuriti-ma si pe mine va rog.

Cat timp nu ai pus tag-ul 'oneway=yes' pe o strada ea este considerata ca fiind cu sens dublu. Sensul de care vorbesti tu este luat in considerare doar daca pui acel tag.

(Notă Sorin: Acel semn de sens se poate folosi pentru a marca sensul de numerotare a clădirilor de pe acea stradă (adresele). Uneori e folositor. Din păcate, în cazul unui "sens unic", poate apărea o contradicţie.)

Cum reprezint un pod pe harta?

In primul rand portiunea de strada (cale ferata etc.) care este pe pod trebuie sa fie separata de restul strazii. Apoi acestei portiuni ii veti atasa urmatoarele tag-uri:

 • highway=...(completati ce este necesar, eventual substituiti highway cu railway)
 • bridge=yes
 • layer=1

si binenteles puteti adauga si altele in functie de cerinte. Singura explicatie necesara este in legatura cu tag-ul layer. Acest tag este folosit la randarea hartii si specifica ca acea portiune de strada va fi randata dupa ce strazile de pe layerul 0 vor fi randate, dand efectul dorit de pod. Exemplu

Cum reprezint un tunel pe harta?

Portiunea de strada (cale ferata etc.) care este in tunel trebuie sa fie separata de restul strazii. Apoi acestei portiuni ii veti atasa urmatoarele tag-uri:

 • highway=...(completati ce este necesar, eventual substituiti highway cu railway)
 • tunnel=yes
 • layer=-1

si binenteles puteti adauga si altele in functie de cerinte. Strazile de pe layerul -1 sunt randate inaintea strazilor de pe layerul 0. Exemplu

Cum sa trasez aleile dintr-un parc?

Daca aveti trasat deja conturul parcului si acesta este marcat cu leisure=park atunci veti fi nevoiti ca toate aleile (highway=footway) sa fie marcate cu layer=1 pentru a fi randate dupa parc, altfel exista posibilitatea ca acestea sa fie randate la inceput, si apoi desenul parcului sa le suprascrie.

Acest lucru se poate aplica si in alte cazuri: mici lacuri existente intr-un parc, foisoare, alei dintr-un cimitir etc.

Ce editor sa folosesc?

Din propria experienta recomand JOSM. Am descoperit ca editorul online (desi mi s-a parut foarte usor de folosit la inceput - si chiar este) are ceva probleme la crearea intersectiilor, unde de multe ori dubleaza nodurile ceea ce poate duce la erori de rutare daca aceste harti vor fi folosite de exemplu intr-un GPS Garmin. In plus JOSM este usor de extins printr-o serie de plugin-uri foarte utile. Cele mai interesante si folositoate mi s-au parut: WMS (pentru importarea hartilor de pe Yahoo Maps) si validator care il vom discuta la urmatoarea intrebare.

Exista un mod automat de verificare a corectitudinii hartilor existente?

Da, din fericire exista. Este disponibil atat online la InformationFreeway selectand la layers (click pe semnul plus din partea dreapta-sus a hartii) Maplint annotation. Exemplu (este necesar sa selectati manual layerul Maplint). Deasemenea pentru JOSM este disponibil plugin-ul Validator. Acesta ofera inclusiv posibilitatea de repararea automata a unora dintre aceste erori. Foarte util.

Unde pot pune intrebari despre OSM in general?

Pentru inceput pe lista de discutii in limba romana: [3]. Mai aveti la dispozitie si Forumul.

De unde pot lua intreaga harta OSM? Dar harta Romaniei?

Datele sunt stocate intr-un fisier numit planet.osm. El poate fi descarcat arhivat (atentie! arhivat ocupa aproximativ 6.5GB de aici: [4]. Baza de date este salvata o data pe saptamana (miercuri) si pentru a avea baza de date in fiecare zi este necesara utilizarea fisierelor de diferente, care sunt generate in fiecare zi: https://planet.openstreetmap.org/daily/. Aplicarea unui asa numit diff-file la o baza de date dureaza aproximativ 6 ore (procesor P4 HT 3.2GHz) deci este recomandat sa fie executat noaptea. Pentru a obtine harta Romaniei este necesara aplicatia Osmosis care (printre altele) poate filtra toata nodurile si caile aflate in interiorul unui poligon.

Am reusit sa pun la punct un mic script care face toate aceste lucruri iar rezultatele sunt disponibile aici: [5]. Pe lanaga extrasul Romaniei aveti la dispozitie harta in format Gosmore, harta rutabila si nerutabila in format Garmin si fisiere KML pentru a vedea evolutia zilnica (in directorul osmaware).

--Cipt2001