Mk:WikiProject Macedonia

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
VTE
Macedonia, Europe
Wikidata

ширина: 41.6, должина:21.7
Browse map of MacedoniaДа го преведеме ова на македонски! 41°36′00.00″ N, 21°42′00.00″ E
Edit mapДа го преведеме ова на македонски!
External links:Да го преведеме ова на македонски!
Use this template for your city

Macedonia is a Country in Europe at latitude 41°36′00.00″ North, longitude 21°42′00.00″ East.Да го преведеме ова на македонски!

Loading map...

Оваа страница содржи информации поврзани со активности за мапирање кој се специфични за Македонија.

Главна Страна

Главната страна на Македонски јазик е mk:Main Page. Таму можете да пронајдете водич за почетници, упатства за изработка на мапи, одговори на најчесто поставувани прашања и други информации.

Правила за мапирање во Македонија

 • Не мапирајте и прецртувајте податоци од извори кои не се дозволени за користење ( на пример Google Maps) поради проблемите со авторските права . Повеќе детали и одговор на сите нејасни прашања поврзани со овој проблем можете да најдете на англиски јазик на страната Legal FAQ. Користењето на податоци од Македонски извори е регулирано со Законот за авторските права на Република Македонија. [1].
 • Ако сакате да креирате населено место град/село/населба, а незнаете како тогаш може да погледнете тука.
 • Ако сакате да креирате пат, а незнаете како да го означите тогаш може да погледнете тука.
 • Правилата за мапирање на најчесто користените објекти кои се користат во Македонија може да се најдат на страната Mk:Map Features.
 • Доколку нешто не ви е јасно или имате некој предлог проверете дали некој претходно разговарал на таа тема или пак отворете дискусија на Македонскиот форум http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=36

Овие правила се базирани на добрата практика и законски категоризации специфични за Република Македонија. Правилата не се до крај дефинирани и се обид да се направи основно јадро на правила за кои подоцна може да се дебатира. Целта е да се добијат јасни и лесно пристапни правила за мапирање кои ќе им помогнат на новите мапери полесно да се вклучат во досега сработеното.


Цели

 • Да се зголеми бројот на мапери од Македонија
 • Да се мапираат улиците во сите поголеми градови и села
 • Да се мапираат патиштата до сите населени места
 • Да се одредат правилата за мапирање

Што е направено

 • Завршено е внесувањето на сите населени места во РМ
 • Завршено е грубото мапирањето на територијалната поделба Македонија на ниво на региони и општини -Mk:WikiProject_Macedonia/Administrative_Boundaries
 • Во доста голема мерка завршено е мапирањето и завршено означувањето по новата категоризација на патишта на сите автопатишта, експресни, магистрални и регионални патишта - Mk:WikiProject_Macedonia/Road_network
 • Патиштата во Македонија се поврзани со соодветната патна мрежа на соседните држави
 • Неколку градови во Македонија имаат доста детални мапи на улици со имиња

Екстерни корисни линкови

Македонски Форум

Делот од форумот на OSM кој се занимава со проблемите околу мапирањето во Македонија се наоѓa на следната локација http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=36

Референци

 1. "Закон за авторското право и сродните права", Службен Весник на РМ 23/2005, стр.1