NL:Buslijnen

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Context

Stel, je beschikt niet over uitgebreide computervaardigheden maar je wil het busnetwerk van je stad, gemeente of land in kaart brengen.

Dit OSM-project maakt het mogelijk om verschillende soorten openbaarvervoernetwerken in kaart te brengen en te delen dankzij een community die een navigatieplan of -toepassing kan produceren op basis van in het veld verzamelde gegevens.

Deze pagina bevat een reeks tips en tricks voor het in kaart brengen van een busnetwerk met behulp van OSM-tools zoals de Jungle Bus.

Processen

Begin met het definiëren van een werkgebied:

  • Bepaal de beoogde wijze van transport (deze pagina is beperkt tot de busdienst)
  • Bepaal de betrokken netwerk (en) of operator (s) (bijvoorbeeld: ABC Busbedrijf voor Curaçao, of BRAVO voor de provincie Noord-Brabant)

Stap 1: Inventariseer de reeds aanwezige informatie

Ga op zoek naar bestaande informatie die kan helpen bij het maken van de kaart:

  • Spreek met ambtenaren, het VVV-kantoor en bijvoorbeeld de busmaatschappij. Bezoek bus- of treinstations en bestudeer de plannen in bijvoorbeeld haltes of bushokjes. Kijk ook wat online beschikbaar is.
  • Probeer achter de roosters en de plannen van de vervoersmaatschappij te komen.

Let op: al deze informatie is indicatief, en kan waarschijnlijk niet direct in kaart worden gebracht. Het geeft wél een beeld van hoe en waar je gegevens kunt verzamelen. Maar uiteindelijk is wat je op straat verzameld natuurlijk nauwkeuriger en accurater.

Is er geen informatie beschikbaar? Geen probleem! Ga verder met de volgende stappen, we kunnen op zijn minst proberen de minimale informatie zelf op straat te verzamelen.

Stap 2: Breng de haltes in kaart

Dit is de belangrijkste stap. Het gaat erom dat elke bushalte correct op OpenStreetMap wordt gepositioneerd. Als je een smartphone heb, kun je dit zelf doen. Wanneer je geen smartphone hebt, kun je de informatie noteren en later op een computer met internettoegang invoeren.

Let er wel goed op dat je geen informatie toevoegt die al bestaat in OpenStreetMap. Als een halte bestaat controleer dan in ieder geval op de plaatsing correct is, of de naam juist is en of de informatie volledig is. Als een halte niet bestaat, verwijder deze dan.

Het nemen van de bus is niet noodzakelijk de meest praktische voor deze fase van het veld. De bus stopt niet noodzakelijk bij alle haltes, en het kost even tijd om elke stop in kaart te brengen. Het meest effectief is afhankelijk van jou situatie: je kunt gaan lopen of fietsen in een stad, en de auto gebruiken op het platteland. Het is aan jou om je vervoerswijze te kiezen!

In de onderstaande secties wordt de aanbevolen methode beschreven, afhankelijk van de informatie die tijdens de eerste stap is verzameld.

Met behulp van een smartphone

Installeer de Jungle Bus applicatie. Deze mobiele applicatie is ontwikkeld om het in kaart brengen van bushaltes te vergemakkelijken.

De Jungle Bus applicatie is alleen beschikbaar op Android. Voor smartphones met een andere besturingssysteem kun je eventueel de interactieve kaart van | MapContrib gebruiken met de browser van de telefoon. In beide gevallen dien je te beschikken over een OpenStreetMap-account, registreet of meld jezelf aan.

Indien je over een route plattegrond beschikt

Doorloop alles en breng het in kaart met Jungle Bus. Plaats de haltes precies en vul het formulier in: naam van de halte, type lay-out, aanwezigheid van een bank, etc. Nadat een halte in kaart is gebracht, sla je hem op.

Indien je over busschema's beschikt

Begin met het maken van een globaal plan van de haltes. Plaats ze op de kaart op basis van de schema's (de naam van de halte is vaak de naam van een straat, een plaats of een belangrijke locatie zoals het gemeentehuis). Wanneer je geen plan hebt, druk er dan een af met behulp van de website MapOSMatic. Met dit plan ga je dan alle haltes langs om de informatie zo volledig mogelijk te kunnen invoeren.

Geen kaart of schema?

De makkelijkste manier is om de bus te nemen!

Start met het installeren van een applicatie die de busroute registreert, bijvoorbeeld | GPSLogger. Deze applicatie maakt gebruik van de GPS van de telefoon om een GPS-track te produceren, een GPX-bestand. Schakel de gps van de telefoon in voordat je de bus instapt en begin met het opnemen van de reis. Volg bij voorkeur een hele lijn in beide richtingen van begin tot eindpunt en terug. Stop bij het eindpunt de opname en haal het GPX-bestand op (door een e-mail te sturen of te delen in een cloud).

Print vervolgens een kaart van de route door het GPX-bestand op MapOSMatic te importeren: GPX Track tabblad op de pagina Maak een kaart.

Als dit is gebeurd, reis dan eventueel opnieuw de buslijn af om elke halte precies te lokaliseren met Jungle Bus op je smartphone.

Zonder smartphone

Om elke bushalte precies te positioneren, print ik een reeks collectiekaarten met behulp van | Field Papers. De kaarten moeten op een schaal zijn die nauwkeurig genoeg is om de straatnamen en gebouwen weer te geven die als oriëntatiepunten dienen.

Ik heb een kaart van de routes of dienstregelingen

Loop/fiets/rijd rond en plaats elke bushalte zo nauwkeurig mogelijk op de papieren verzamelkaarten , waarbij je de naam noteert en het schema van elke halte, om er zeker van te zijn dat je er geen vergeet. Je kunt eventueel ook foto's maken van de schema's wanneer deze bij de halte hangen.

Gebruik vervolgens de interactieve kaart | MapContrib om elke stop op je fieldpapers in kaart te brengen.

Geen kaart of schema?

De eenvoudigste manier is om de bus te nemen met een gewone plattegrond. Noteer op de plattegrond de route van de bus en de geschatte locatie van de haltes. Wanneer je geen plattegrond hebt, kun je die afdrukken op de website | MapOSMatic.

Als dit is gebeurd, reis dan eventueel opnieuw de buslijn af om elke halte precies te lokaliseren met Jungle Bus op je smartphone.

Stap 3: Maak lijsten van elke buslijn

Schrijf regel voor regel de lijst met haltes in volgorde op met, tussen elke stop, de straten die de bus tijdens de route neemt. Als de reis in beide richtingen niet strikt identiek is, bijvoorbeeld vanwege eenrichtingsstraten, stel dan een lijst op voor elke richting van de reis. Op dezelfde manier als de regel varianten bevat, maak ik de lijst voor elke variant en indien nodig voor elke richting.

Laat deze tenslotte door iemand met verstand van de complexiteit van buslijnen in OpenStreetMap invoeren. Mocht je niemand kennen, stuur dan een bericht op een van de mailinglijsten met de vraag wie je kan helpen, of eventueel kan leren hoe dit moet.

Het resultaat zal zichtbaar zijn op deze interactieve kaart of op de transportkaart van OpenStreetMap (de laatste wordt niet regelmatig bijgewerkt en kan dus verouderde informatie tonen). Als het resultaat niet of heel langzaam verschijnt meld dit dan ook weer op een van de mailinglijsten.

Je kunt dan een kaart van het netwerk afdrukken met behulp van de website MapOSMatic: vind de de ptmap Public Transport Overlay optie aan om in Overlays de laag van het openbaar vervoer te kiezen en af te drukken. Deze kaart kan vrij gekopieerd worden, dus aarzel niet om de kaart met het toeristenbureau te delen, het aan buschauffeurs aan te bieden en deze te verspreiden.

Ten slotte, heb je een twitter account? Vergeet dan niet de community #OpenStreetMap en het team @BusJungle te bedanken. Je kunt twitter ook gebruiken voor hulp en vragen.