Netherlands/Foutje

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Introduction

Steeds meer mensen vragen me om een achtergrondkaart te maken op basis van OSM. Maar als die mensen dan wat aandachtiger gaan kijken, ontdekken ze ook steeds (kleine) foutjes, of nieuwe wijken die er nog niet zijn in OSM.

Het idee is dat die mensen (gewone leken, geen osm'ers), dit soort 'foutjes' kunnen melden via:

http://www.duif.net/osmfoutje/

(eigenlijk moet die natuurlijk naar de tile.openstreetmap.nl (onder foutje.openstreetmap.nl ?)

Door de mensen op tile.openstreetmap.nl te laten inzoomen op het foutje, kan ik ene url als http://www.duif.net/osmfoutje/issue.php?zoom=16&lat=52.42791&lon=4.66509&layers=B000000F&id=24 samenstellen, die dan weer (in combinatie met wat meer visuel of textuele info) kan worden gebruikt om de issue te bekijken.

Het idee is dat dat osm'ers een gebied 'adopteren' waarvoor ze verantwoordelijk willen zijn. Doordat we alle issues opslaan in een postgisdatbase, kunnen we in een keer alle 'issues' in zo'n gebied ophalen.

Dat weer in combinatie met een 'overzichtspagina' waar dan meerder kaartbeelden op te zien zijn:

Osm4.jpg

Als je dat dan combineert met een manier om andere mensen op zo'n issue te laten reageren in de trend van "ik ga dit opknappen", of "dit is WEL goed", EN je zorgt dat je die reakties voor zo'n gebied dan via rss in de gaten kan houden, dan heb je eigenlijk een soort 'issue-tracker'. Het hele idee is om het een beetje 'REST'-achtig te houden, dus via http://www.duif.net/osmfoutje/issues.php?area=2 krijg je een pagina met alle issues in 'area=2'.

Ideeen/todo:

  • nu is er een rss voor een area, ook een rss-feed per 'emailadres' (zodat gebruikers hun door hun aangemeldde issues kunnen volgen)
  • een pagina waar mensen een 'area' voor zichzelf kunnen intekenen (mogen overlappen, een issue is dan van meerdere mensen)
  • pagina in de lijsten: http://www.duif.net/osmfoutje/issues.php
  • uploaden van een schetsje
  • meer hufter/hack-proof maken
  • getfeatureinfo-tooltje voor de nwb kaart?
  • overzetten naar tile.openstreetmap.nl
  • ...

('Vroeger' was Haarlem nog een grote witte vlek op de kaart. Het was bijna jammer dat met de AND data opeens heel NL 'af' was. Gelukkig zijn er nog wel hele wijkprojecten te vinden hier in de buurt ;-) )