Open Data License/RO:Background

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

Background

Licentele sunt un mijloc de a limita utilizarea legala a carorva bunuri. Traditional, scopul principal al licentelor era de a proteja 'valoarea' bunului pentru ca acesta sa poata fi vandut. Odata cu dezvoltarea internetului a inceput sa se manifeste un interes sporit pentru licente mai generoase, bazate pe o distributie libera, cu respectarea anumitor conditii. Una dintre cele mai relevante conditii este ca resursa poate fi utilizata gratuit atat timp, cat persoana care o foloseste indica sursa acesteia(atribuire). O a doua conditie e ca resursa poate fi folosita gratuit atat timp, cat utilizatorul ii va aduce ameliorari/modificari disponibile in cadrul aceleiasi licente. Proiecte software de tip open source au avut de a face cu probleme similare, astfel ca Debian Social Contract si DFSG and Software License FAQ furnizeaza multe informatii utile cu privire la aceleasi probleme cu care se confrunta OpenStreetMap.

Creative Commons, fondat in 2001, a codificat in baza acestor principii un set de licente mai raspandite pentru lucrari artistice. Cand OpenStreetMap a fost fondat in 2004, s-o optat pentru una din aceste licentele mentionate; imediat insa a devenit clar ca ea nu era potrivita pentru un proiect ca OpenStreetMap si s-a pus problema alternativelor posibile. Acest articol opengeodata.org rezuma procesul pentru aderarea la o noua licenta. Separat, ca parte a procesului de formalizare a OpenStreetMap, in 2006 a fost creata o institutie, OpenStreetMap Foundation, care sa actioneze din numele comunitatii in situatiile in care era necesara o structura legala.

La Conferinta State Of The Map 2007 din Manchester a avut loc si o intrunire in cadrul careia s-a discutat problema in cauza; Foundation a primit sarcina crearii unei noi licente. Foundation a luat decizia ca licenta sa ramana de tip partajabil - Share Alike - (in loc de a trece la licenta publica) si sa fie mai degraba o licenta generica de open data decat una specifica pentru proiectul OpenStreetMap. Dupa conferinta din 2007 lucrul asupra licentei a progresat cu pasi mici din mai multe motive.

  • Era pentru prima oara cand se implementa asa ceva si Foundation incerca sa creez o licenta de tip partajabil(share-alike) pentru informatii accesibile in orice colt al lumii.
  • In cadrul comunitatii aveau loc dezbateri aprinse in legatura cu necesitatea unei noi licente, forma pe care ar fi luat-o aceasta(partajabila/publica, etc) si procesul prin care ar fi fost implementata.
  • Existau diferite interpretari ale licentei curente si aplicabilitatea legii privind drepturile autorului in cadrul informatiilor cartografice.
  • Se punea intrebarea : cine ar trebui sa fie proprietarul textului licentei, cine ar trebui sa aiba dreptul sa modifice acest text si in ce masura il poate modifica fara a recurge la fiecare dintre colaboratori.
  • Unele probleme au fost cauzate de lipsa de timp a actorilor principali - multi din ei lucrau asupra proiectului din contul timpului lor liber (la a doua conferinta State Of The Map 2008 din Limerick urma sa se tina o noua dezbatere pe marginea licentei, insa a fost anulata atunci cand autorul licentei nu a reusit sa ajunga din cauza angajamentelor de la serviciu).
  • In octombrie 2008 cativa dintre participanti au sustinut ideea licentei publice si au propus sa fie creata o ramificatie a OSM, Harta Publica (Public Domain Map). In acest scop s-a creat si un email list ([1]).
  • In decembrie 2007 Creative Commons au lansat protocolul lor de liber acces la date Open Access Data Protocol. In incercarea de a crea o licenta Copy Left, au ajuns la concluzia ca singura modalitate de a se asigura ca informatiile pot fi utilizate si reutilizate cu usurinta in limitele cadrului legal era licenta publica
  • Pe data de 23 decembrie 2008 Organizatia OpenStreetMap a creat un grup de lucru pentru a avansa in implementarea licentei Open Data care urma sa fie anuntata in scurt timp de Open Data Commons [2].
  • In februarie 2009 proiectul Open Data COmmons si-a prezentat primele schite ale licentei Open Data [3] si OSMF (Organizatia OpenStreetMap) a recomandat-o pentru utilizarea in cadrul OpenStreetMap [4].
  • Din acel moment pe email list-ul pentru revederea cadrului legal si pe lista de discutii ODC au inceput sa se poarte discutii active referitor la licenta.