Ro:Roof modelling

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Note pentru desenarea clădirilor în Potlatch 2 bazându-ne pe imagistica aeriană BING Acest articol se referă la utilizarea Potlach 2 şi Bing. În afară de detaliile din administrarea Potlatch 2 sunt discutate alte metode care ar putea fi aplicate : -in alte editoare cum ar fi JOSM şi Merkaartor -cu alte imagini aeriene decât cele care aparţin de Bing

Autor: Marek Strassenburg-Kleciak

Sfaturi

Don't forget to add (in the left panel) a building tag to the outline after drawing!

Trebuie folosit doar cel mai detaliat nivel de zoom atunci când sunt desenate cl ădiri.

În mod normal în Potlatch 2, stratul de imagistică din fundal nu trebuie să fie "estompat", deoarece acest lucru ar face mai grea interpretarea imaginilor. Pentru a inchide, selectaţi Fundal şi debifaţi caseta “Dim”:

Potlatch 2 - Rysowanie budynków 01.png

Desenarea de simple contururi de clădiri

Scopul este de a desena geometria conturului clădirii cu o precizie cât mai mare:

Potlatch 2 - Rysowanie budynków 01.jpg

Aceste componente ale imaginii aeriene ajută la interpretarea:

1. Drop shadow of the building - black color
2. Roof - light blue color

După ce a fost desenat conturul formei de acoperiş, acesta va trebui mutat pentru a se potrivi piesei de la nivelul solului. Pentru a reuşi acest lucru, trebuie făcută mutarea până când colţul acoperişului atinge colţul cel mai vizibil (aici: colțul din stânga jos) al efectului vizual drop shadow (contur alb in desen) :

3. The dark blue arrow shows how the vertical direction appears in the image. In this picture it is visible very well, but if it isn't, look at the neighboring buildings to define the direction

Despre logica construirii clădirilor

Clădirile sunt des proiectate si construite bazat pe unghiul drept. Pereţii paraleli si perpendiculari simplifică şi îmbunătăţesc preţul construcţiei, permiţând folosirea componentelor standardizate şi o mai simpla fabricaţie şi instalare (e.g. construirea acoperişului). Este de asemenea convenabil pentru chiriaș ca mobila in forma pătratică să se potrivească in colţurile in unghi drept. Totuşi, nu toate clădirile sunt construite pe un plan de unghi drept. Ca exemple sunt clădirile vechi, alegerea arhitecţiilor de a evita unghiul drept pentru o fațadă mai frapantă din punct de vedere vizual și limitaţii stabilite de către împrejurimi ; de exemplu clădirile din colţ atunci când străziile nu sunt în unghi drept.

Prin urmare, atunci cand se desenează clădiri din imagini aeriene de o calitate slabă, este indicată verificarea dacă fiecare clădire este probabil să aibă unghiuri drepte la nivelul solului, sau dacă eventual colţurile nu indeplinesc aceste condiţii. Cunoaștere prealabilă a istoriei așezărilor, și a stilulului arhitectului pot fi de mare ajutor atunci când se face evaluarea. Atenţie: Clădirile au de multe ori axe de simetrie! MarekSymmetryModelling.jpg

4x and 2x symmetry Simetria "4x" şi "2x"


Funcţia "make rectangular"

Potlatch 2 (la fel ca iD şi JOSM) are o funcţie încorporată cu care poligonul închis se poate face perpendicular. Pentru forme de construcţii relativ simple, este foarte probabil să se obţină rezultate bune cu această caracteristică, lucru valabil şi pentru clădirile cu multe colţuri.


Potlatch 2 - Rysowanie budynków 04.jpg

Sfaturi

A. Desenarea mai multor clădiri identice.

Potlatch2 nu are încă funcţia de "copy"-"paste", dar acest rezultat se poate obţine astfel: Folosiţi opţiunea "create parallel way", şi faceţi o copie a conturului desenat al clădirii. Dacă se dă foarte mult zoom în pe clădire, puteţi desena o copie care este practic identică cu originalul. În multe aşezări se pot vedea de multe ori clădiri care au o geometrie identică şi sunt paralele. În cazul în care calitatea fotografiilor aeriene nu este satisfăcătoare, se poate folosi ca eşantion clădirea care se vede cel mai clar.

B.Desenarea unor contururi mai complicate ale unor clădiri. În Potlatch 2 încă nu se găsesc funcţii CAD. Se pot realiza şabloane de calitate pentru o interpretare relativ precisă a conturului unei clădiri prin desenarea mai multor linii ale unei construcţii (folosind comanda "create parallel way, shortcut P")


Potlatch 2 - Rysowanie budynków 05.jpg

Uz practic: Se trage un contur mare de-a lungul celei mai lungi părţi a clădirii şi se converteşte într-un dreptunghi (opţiunea"make right angles"). !?Copiem dreptunghiul de un număr de ori echivalent cu câte linii de construcţie sunt necesare ( linii care prin definiţie sunt paralele şi perpendiculare între ele).!? Liniile de construcţie (dreptunghiuri), sunt mutate către marginile exterioare ale suprafeţei de acoperiş pentru a "urmări" forma conturului.


Potlatch 2 - Rysowanie budynków 06.jpg

După urmarea conturului se elimină toate liniile de construcţie... Rezultat


Potlatch 2 - Rysowanie budynków 07.jpg
Potlatch 2 - Rysowanie budynków 08.jpg

B.2. "Îndreptaţi pereţii exteriori învecinaţi ai clădirilor utilizând comanda:"straighten way"

Situaţie: Unele clădiri adiacente (de exemplu aici în centrul oraşului: clădirile vechi). Observăm că pereţii exteriori ai clădirilor sunt în linie dreaptă, dar în formă desenată sunt aproape drepţi. Pentru a îndrepta aceste margini, desenăm o linie ajutătoare, care atinge toate punctele acestei curbe. Este necesar ca cel puţin un punct final să fie în afara acestei linii pentru a îndrepta pereţii.


1ProstowaniePogietychSasiadow.JPG
2ProstowaniePogietychSasiadow.JPG

Utilizaţi funcţia "straighten way". Ca rezultat, marginile exterioare ale caselor sunt îndreptate.

Clădiri după executarea instrucţiunii "straighten way"

3ProstowaniePogietychSasiadow.JPG


Rezultatul eliminării liniei ajutătoare:

4ProstowaniePogietychSasiadow.JPG


C. Desenarea de "snake buildings" lungi în Potlatch2

Trasarea unor blocuri de locuinţe care sunt construite de-a lungul unei polilinii cu multe schimbări de direcţie generează foarte des erori. Mulţi utilizatori folosesc zoom in pentru a putea vedea întreaga clădire pe ecran şi pentru a desena forma de contur, scăzând astfel nivelul preciziei. Este dificil de desenat unghiul drept în părţile scurte ale clădirii.


Problemele se pot rezolva trasând o linie dublă în Potlatch 2:

!?Desenăm pe cea mai bună parte lungă a clădirii şi facem o copie a poliliniei cu comanda "create parallel way" , (shortcut P).


2LamanyBudynek.jpg

!?Obţinem o a doua polilinie care este "paralelă" cu prima. Dar mai presus de toate se face referire la punctele finale corespunzătoare celor două polilinii în unghi drept. Extindem poliliniile până când se ating. Ţinând apăsată tasta Ctrl activăm ambele polilinii.!?


3LamanyBudynek.jpg

Apoi dăm click pe butonul "merge ways" Polaczdrogi.jpg

şi ambele polilinii se conectează astfel încât ulterior sunt transformate într-o clădire.:

5LamanyBudynek.jpg

Erori uzuale în interpretarea geometriei acoperişului din imaginile aeriene

Contur în locaţie greşită


Utilizatorul a desenat forma acoperişului cu atenţie,


A drawing of outline.jpg

dar s-a mutat astfel încât atinge un colţ greşit, fals al umbrei clădirii. (Aceasta este o eroare destul de des întâlnită.)


B bad moving of roof shape.jpg

Forma trebuia mutată cu totul pentru a atinge intersecţia reală a colţului peretelui şi a colţului umbrei, ca în acest desen:


C good moving.jpg

Interpretare incorectă a acoperişului dublu ascuţit


Când acoperişul este suficient de ascuţit, poate apărea un colţ vizibil în mijlocul unei margini. Peretele este drept cu toate acestea - acest colţ nu există în conturul clădirii.


E don t use this point for drawing.jpg

Interpretare incorectă a acoperişului ascuţit


Acoperişurile înclinate pot aduce probleme chiar şi unui mapper experimentat, pentru că unghiul acoperişului poate fi neobservat cu uşurinţă. Dacă se întâmplă asta, forma clădirii este desenată astfel:


K 6 Pitched roof bad interpretation.jpg

Dacă din neatenţie se selectează funcţia "make rectangular", rezultatul arată astfel:


K 7 Pitched roof bad interpretation by change to rectangle.jpg

În multe cazuri, această eroare devine evidentă doar după pasul anterior, când marginea a acum formei alungite a cladirii şi marginea corespunzătoare a umbrei nu sunt paralele - presupunând că mapper-ul a avut şansa să vadă marginea umbrei destul de bine.


Procedura corectă:


K8 Pitched roof interpretation with description.jpg
 • Mai întâi se desenează marginile vizibile ale pereţilor la nivelul solului: un mod care conectează nodurile A-B-C
 • Mutaţi această linie în sus de-a lungul peretelui clădirii, până când atinge colţul tavanului, vizibil cel mai bine în imagine (nodul F)
 • Acum se poate adăuga marginea de la F la G (marginea acoperişului este orizontală în acest caz), şi apoi de la G la Y.
 • Într-un final, ne întoarcem la A-B-C-D.

Modelarea contururilor clădirilor de diferite înălţimi

Trasarea corectă a clădirilor cu componente de diferite înălţimi este problematică. Acest lucru este adevărat mai ales dacă planul este acoperit de clădiri adiacente sau copaci. În unele cazuri poate fi folosită doar o metodă obositoare ca cea descrisă mai jos.


1. Se desenează cea mai înaltă parte a clădirii.


G2differentheights.jpg

2. Conturul trasat este mutat în jos astfel încât să atingă zona adiacentă din partea de jos.


Hmovingofhigherpartdown.JPG 3. Zona care a fost trasată mai întâi ne ajută să găsim locul altor puncte ascunse "P" de care avem nevoie pentru a construi a doua suprafaţă.


IsumofbothpartA.JPG 4. După trasare. cele două suprafeţe sunt unite şi mutate în jos, bazat pe un colţ vizibil al planului podelei.


Jfinalsum.JPG

Desenarea contururilor clădirilor aflate în pantă

Dacă o clădire este plasată pe un teren accidentat,

Lterrain1.jpg

trasarea contururilor clădirilor la nivelul solului conduce la rezultate eronate, dacă este folosită ca şablon pentru fotografii aeriene oblice:

Lterrain2.jpg

Săgeata albastră: vezi direcţia camerei.


În astfel de cazuri trebuie trasat doar conturul acoperişului ca un contur al clădirii, nu şi geometria liniilor de intersecţie dintre conturul clădirii şi teren:


Lterrain3.jpg

După construirea contururilor acoperişului, acestea trebuie mutate astfel încât clădirea este plasată corect în raport cu strada.


In case of free-standing buildings without reference to the street, the position error is reduced by a shift of half the distance between the lowest and highest position one as the outline for on the aerial photograph visible corner building on the site selected.

În cazul clădirilor fără referinţă la stradă, eroarea de poziţie este redusă prin mutarea de jumătate de distanţă dintre cel mai mic şi cel mai mare.


Lterrain4.jpg

Trasarea contururilor clădirilor bazat pe imagini aeriene cu rezoluţie slabă

Dacă în fundalul OSM-ului există fotografii aeriene nu foarte detaliate, trasarea clădirilor este dificilă pentru că mărimea clădirii este aproape de aceeaşi mărime cu imaginile instrumentelor de proiectare. Acest lucru este foarte dificil, dacă se doreşte desenarea cu o precizie mare. Reprezentarea grafică a instrumentelor şi a nodurilor este pur şi simplu prea mare pentru obiectele la scară mică. Metoda descrisă aici se ocupă cu această problema în clădirile dreptunghiulare. Tehnica este laborioasă şi lentă, dar dă rezultate destul de bune.


Mareksmallb1.jpg - Aici este trasată clădirea în formă de L din mijloc.


În primul pas, o linie lungă de construcţie este desenată, paralelă cu cel mai lung perete vizibil al clădirii. Linia trebuie să fie mai lungă decât clădirea. Acest lucru permite o mai bună evaluare a orientării clădirii.


Mareksmallb2.jpg

Desenaţi o a două linie de construcţie paralelă cu prima (Potlatch2 shortcut "P").


Mareksmallb3.jpg

La sfârşitul celor două linii de construcţie o linie dreaptă este desenată, aceasta conectând cele două puncte finale ale liniilor. Linia este perpendiculară pe ambii vectori trasaţi anterior.


Mareksmallb4.jpg

Utilizaţi butonul "create parallel way" şi trasaţi alte linii (necesare pentru construcţie) perpendiculare pe primele două linii desenate şi plasate la marginile exterioare ale clădirii.


Mareksmallb5.jpg

Este desenată în partea de mijloc încă o linie lungă de construcţie:


Mareksmallb6.jpg

În punctele în care liniile se intersectează, sunt adăugate noduri.

Cu unealta "straight way" una dintre linii trebuie îndreptată după cealaltă ...( o slăbiciune a Potlatch este o uşoară deplasare pe căi a punctelor pe care le-am adăugat nodurilor)


Mareksmallb7.jpg

Mareksmallb8.jpg

Mareksmallb9.jpg

Atunci când toate liniile sunt îndreptate se poate începe desenarea conturului clădirii:


Mareksmallb10.jpg

Mareksmallb11.jpg

Mareksmallb12.jpg

Result:

Mareksmallb13.jpg

Corectarea distorsiunii perspectivei

Distorsiunea perspectivei este des întâlnită la clădirile din imaginile aeriene realizate de la altitudine joasă.

Acest lucru înseamnă că conturul desenat corect al acoperişului este mai mare decât conturul clădirii.


La prima vedere, acest lucru se observă cu greu:


MarekPerspKonstr1.jpg

Doar conturul care corespunde marginilor verticale exterioare ale vederii în perspectivă (reducerea la planul solului) ar face acest lucru vizibil:


MarekPerspKonstr2.jpg MarekPerspKonstr3.jpg

Având în vedere că planul acoperişului şi al etajului sunt similare, se poate utiliza unealta "create parallel way" pentru a realiza planul corect.


MarekPerspKonstr4.jpg MarekPerspKonstr5.jpg


Abordare practică:


 • Trasaţi acoperişul

MarekPersp1.jpg

 • Conturul acoperişului va fi mutat la planul solului
 • Un colţ potrivit (în această imagine colţul din stânga jos al poligonului desenat), este plasat corect în fotografia aeriană.
 • O linie de construcţie paralelă cu (imaginea din dreapta în acest exemplu) marginea exterioară a clădirii este desenată şi plasată pe marginea exterioară a clădirii din fotografia aeriană:


MarekPersp2.jpg

Conturul poligonului este desenat mai mic cu unealta "create parallel way":


MarekPersp3.jpg

Astfel, gradul de reducere este clar vizibil, detaliile fiind foarte mult mărite.


(Prin urmare, linia temporară de construcţie este afişată, la nivele mai mari de zoom imaginea de detalii dispare).
 • Noua margine exterioară trasată (exceptând această imagine din dreapta ?!) a poligonului este copiată şi plasată la jumătatea distanţei dintre linia de construcţie şi poligonul sursă.


MarekPersp4.jpg

 • Poligonul original şi linia de construcţie sunt şterse, şi noul plan poligon este mutat în poziţia corectă.


Result:

MarekPersp5.jpg

"Atenţie! Această metodă este o aproximare.

Rezultate de acurateţe maximă se obţin doar prin construirea perspectivei centrale:


MarekPerspKonstr6.jpg

Corectarea imaginilor acoperişurilor asamblate greşit

Aparent, principalul obiectiv atunci când Bing combină propriile fotografii aeriene este alinierea străzilor. Prin urmare, combinarea într-o singură unitate a mai multor fotografii făcute din diferite unghiuri este făcută astfelt încât strada este văzută clar. Acest lucru înseamnă că există locuri unde acoperişurile clădirilor par a se destrăma:


Marekklejenie1.jpg

Faptul că o parte a acoperişului nu se potriveşte în cealaltă nu înseamnă că pământul pe care o clădire se află nu este aliniat corect. Prin urmare, secţiuni individuale de acoperiş sunt modelate separat şi asamblate în planul solului.


Paşi:


 • Desenaţi liniile de construcţie ale primei părţi a acoperişului. Faceţi liniile de construcţie puţin mai lungi


Marekklejenie2.jpg

 • Mutaţi liniile de construcţie la nivelul solului.

Marekklejenie3.jpg

 • Desenaţi liniile de construcţie ale părţii secundare a acoperişului.


Marekklejenie4.jpg

 • Mutaţi al doilea grup de linii de construcţie la nivelul solului:Se vede că ambele grupuri de linii de construcţie se suprapun, aşa că acestea pot fi combinate într-o singură suprafaţă.


Marekklejenie5.jpg

Result:

Marekklejenie6.jpg

Desenarea suprafeţelor mari şi rasterizate)

MarekDuzyObszarNaRastrze1.jpg Existing OSM map - drawn without raster.

Planificatorii urbani ? folosesc de multe ori o grilă: Acest lucru face planificarea şi realizarea proiectelor de construcţie în suprafeţele mari mai uşoară. În OSM realizarea grilei principale de construcţie ajută la trasarea clădiriilor, străziilor şi a locurilor de parcare. În acest mod se evită inexactitatea care apare atunci când o persoană lucrează doar cu linii scurte de construcţie. Astfel, hârtiile retrasate arată mai profesional. Oamenii recunosc cu ochiul liber mici deviaţii de la paralelismul liniilor (unii oameni pot observa o diferenţă mică de chiar şi 0.5 °!)


MarekDuzyObszarNaRastrze2.jpg First construction step: Identification and drawing of construction axis. This is question of practice: The longer the line, the more accurate it is.

MarekDuzyObszarNaRastrze3.jpg The axis should be duplicated to construct relevant bodies (roads, building edges), etc.

MarekDuzyObszarNaRastrze4.jpg Analogously to the previous step: drawing of axis perpendicular to the first construction axis..

MarekDuzyObszarNaRastrze5.jpg We see all the inaccuracies when zooming.

MarekDuzyObszarNaRastrze6.jpg The inaccuracies will be corrected

MarekDuzyObszarNaRastrze8.jpg Map before correction


Rezultatele de după corectare.

În colţul din stânga sus al imaginii de mai jos se vede o clădire în plan în cruce.( !?) Această clădire a fost de asemenea desenată cu o precizie mai mare prin utilizarea (construction raster?) (din cauza unei rotaţii de 45° în grila de construcţie)


MarekDuzyObszarNaRastrze9.jpg

Folosirea liniilor (raster?) cu puncte auxiliare

Tehnica descrisă în secţiunea anterioară este dificilă, pentru că avem nevoie să punem manual un punct auxiliar la fiecare punct unde două linii de construcţie se întâlnesc, sau să încercăm să atingem punctul de intersecţie al ambelor linii la un nivel ridicat de zoom. Este mai indicat ca după desenarea liniilor de construcţie cu o direcţie să fie desenată prima linie verticală cu toate punctele de intersecţie. După desenarea acestei linii, pur şi simplu trebuie să le multiplicăm în toate locurile necesare şi să le folosim la desenarea conturului clădirii.


MarekBardzoSkomplikowanyRzut1.jpg starting situation.

MarekBardzoSkomplikowanyRzut2.jpg First line construction.

MarekBardzoSkomplikowanyRzut3.jpg Last line construction.

MarekBardzoSkomplikowanyRzut4.jpg Begin with the first vertical construction line

MarekBardzoSkomplikowanyRzut5.jpg finished VERTICAL construction line

MarekBardzoSkomplikowanyRzut6.jpg

MarekBardzoSkomplikowanyRzut7.jpg

MarekBardzoSkomplikowanyRzut8.jpg

MarekBardzoSkomplikowanyRzut9.jpg

MarekBardzoSkomplikowanyRzut10.jpg drawing completed.

MarekBardzoSkomplikowanyRzut11.jpg rendering completed.