Serbia/RGZ Import/Uputstvo

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ovo je uputstvo za ručno popravljanje granica naselja dobijenih iz otvorenih podataka RGZ-a. Glavna stranica RGZ uvoza je ovde: Serbia/RGZ_Import.

Video uputstvo

Na sledećem linku (bilo koji od dva treba da radi) možete videti celo uputstvo objašnjeno vizuelno. Video uputstvo nije zamena za tekstualno uputstvo, pa ipak pročitajte i ovo dole.

PeerTube

Vimeo

Priprema

 1. Skinuti JOSM i plugin UtilsPlugin2. Instaliran je ako u meniju imate "More Tools" -> "Replace Geometry" koji ćemo koristiti ovde
 2. Skinuti OSM fajl sa RGZ granicama, prilagođen OSM-u sa lokacije: https://kokanovic.org/osm/shp-osm-mar2020.7z (123MB) i otpakovati rpj.osm fajl
 3. Fajlovi za rad su veliki. Da bi malo ubrzali rad, povećajte memoriju koju JOSM koristi. Pogledajte ovde za detalje, a svodi se da dodate parametre "-J-d64 -J-Xmx2048m"
 4. Ovoriti fajl u JOSM-u. Pažnja - ovo može malo potrajati i JOSM može biti sporiji, ali bude bolje kada malo zumirate. Dobićete novi layer "rpj-v2.osm"
 5. Idite na "File"->"Download data" (Ctr+Shift+Down) i idite na Tab "Download from Overpass API" i za query unesite [1]. Nebitno je šta selektujete na mapi ispod. Kliknite "Download as new layer". Dobro je i da isključite "Zoom to downloaded data" da vam se ne vrati zoom na celu Srbiju. Posle skidanja, treba da dobijete nov layer "Data Layer 1" i sliku sličnu ovoj (klik za uveličavanje):
  Rgz-import1.jpg
 6. Sad ste spremni da krenete da peglate

Rad

 1. Možete sami birati šta da radite, a možete i da pogledate poslednji izveštaj ovde. Molimo ne radite državne granice nikako!
 2. Označite "Data layer 1" layer
 3. Zumirate na naselje koje ste videli. Možete da koristite Ctrl+F i da unesete name="Сврљиг".
 4. Nađite nepoklapanje između puteva, kao na primer na slici
  Rgz-import2.jpg
  . Nepoklapanje je često zbog duplih puteva i često morate da napravite dobar plan koje ćete puteve iz RGZ-a kopirati. Nemojte previše, trudite se da svaki commit bude celovit i bez grešaka.
 5. Kopirajte RGZ way na OSM sloj. To uradite tako što prvo označite "rpj.osm" layer. Sada selektujte way (ili više njih) iz RGZ-a. On treba da bude "isečen" na istim mestima kao OSM way (na slici je to onaj deo zaokruženo plavom bojom). Kopirajte ga (Ctrl+C). Pređite na "Data layer 1" i paste-ujte ga na isto mesto. "Edit"->"Paste at source position" (Ctrl+Alt+V). Nikako Ctrl+V.
 6. Sada selektujte i stari i novi put (držeći Ctrl). Kada su oba puta izabrana, odaberite "More Tools" -> "Replace Geometry" (Ctrl+Shift+G)
 7. Iskočiće dijalog za rešavanje konflikta. Jednostavno na donjem delu odaberite "Keep" i treba da pozelene sve granice. Za "ref:sr:maticni_broj" treba staviti "delete". Desiće se ponekad (ako menjate granicu većeg nivoa, admin_level=7 i sl.) da ima konflikt i u admin_level tagu. U tom slučaju odaberite uvek manji broj pošto je naš uvek 9 (npr. ako je bio 7, a naš je 9, ostavite 7). Kliknite "Apply".
 8. Sad je upravo put prebačen sa stare (OSM) pozicije na novu poziciju (RGZ) i sve tačke su izmenjene/dodate na novu poziciju. Od dva puta je nastao samo jedan. Ono što nije sređeno su ti krajnji node-ovi zaokruženi plavom bojom. Oni su sad odlepljeni od drugih OSM granica i treba ih ponovo zalepiti na te granice. Da biste to izveli, treba da postojeći OSM put (koji nije diran ranije) prevučete do novog puta držeći Ctrl da bi se slepili. Ako su tačke već blizu, selektujete ih držeći levi klik i prevući i pritisnuti "m" (merge node-ova). Ako gledamo prethodni primer, treba da uradite nešto kao na slici:
  Rgz-import3.jpg
  Cela logika je da moramo da vratimo spojeve nazad. A pošto premeštamo sve granice na lokacije gde su RGZ granice, uzimamo taj spoj kao tačan i vučemo tačku spoja nepomeranog puta ka pomerenoj tački i spajamo ih tu.
 9. Isti postupak treba uraditi i za tačku sa druge strane pomerenog puta, simetrično.
 10. Kad se sad odzumira i kad se pogledaju relacije, ne treba da ima rupa i treba da je sve spojeno. Da biste bili sigurni da je sve sređeno, treba da označite put, da onda uradite dupli klik na sve relacije i da proverite da li sve imaju zatvorenu petlju kao na slici
  Rgz-import4.jpg
  :
 11. Čestitamo, pomerili ste Vaš prvi put. Sad samo još za svaki put:) Uz prečice i vežbu, može dosta da ovo brzo radi sa pola mozga:)
 12. Dobre prečice koje treba znati - "m" da se spoje selektovane tačke, "g" da se odlepe tačke.

Slanje

Odaberite šta ima smisla za veličinu commit-a. To može da bude 2-3 naselja, pošto preko toga broj promenjenih tačaka prelazi 1000. Obavezno uradite "Validation" pre commit-a da primetite sve nezatvorene relacije!

Prilikom slanja/"Upload data" komande (Ctrl+Shift+Up), za source changeset-a stavite "RGZ_Import".

[1]

[out:xml];
area["name"="Србија"]["admin_level"=2]->.a;
(
	relation(area.a)["boundary"]["admin_level"];
);
(._;>;);
out;