Talk:Bg:WikiProject Bulgaria

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

гр. София

Северо-източните крайни квартали липсват все още. -- dixonbg

с. Торос

Започнах добавяне на с. Торос и селата в близост. -- dixonbg


highway=trunk

Мисля че е нужно някакво изясняване на това как да се ползва highway=trunk в България. На страница на тага (Trunk) има примери за различните държави и изглежда навсякъде е различно. Страницата казва че trunk са "важни пътища, които не са магистрали, обикновено в различните държави тагът има различен смисъл". За България никъде не мога да намеря указания или спецификация (посочете ми ако вече има такива). За това всеки може да предложи някакви препоръки и да се получи дискусия, която да изгради някаква идея кои пътища ще се маркират като trunk. (Можете да добавите подпис накрая с ~~~~)

  • Предлагам trunk да се използва за пътища с 4 или повече платна, разделени на еднопосочно движение с мантинела (т.е. минимум по 2 платна във всяка посока). Пътя може да има светофари и пресечки. Ограничението на скоростта не трябва да е по-ниско от нормалното за съответното място (50 в населено място, 90 извънградско) Ivanatora 11:59, 7 January 2011 (UTC)
    • Подкрепям предложението. Струва ми се че има доста места, където може да се приложи. При тази дефиниция употребате не я ограничаване само до извънселищната пътна мрежа, нали? Така, примерно, Цариградско шосе в София, доста булеварди в в Пловдив попадат в категорията trunk? --LandShark 13:38, 7 January 2011 (UTC)
  • Честно казано в началото ми се струваше излишен този тип за ситуацията в България. Може би в случая пътя Драгичево-"До където има 'магистрала' към Дупница" е подходящ за trunk, защото доколкото зная този път не отговаря на изискванията за магистрала. Като цяло бих се въздържал от ползването на "trunk", макар че напоследък рядко допринасям, а забелязах че все повече се използва. k2 12:27, 7 January 2011 (UTC)
  • Тази дискусия може би е добре да се пренесе на http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Bulgaria/Road_network За мен ситуацията с картирането на пътищата е объркана при нас. Разбира се зависи каква е идеята, но когато се картират пътища едно от основните неща е картата да дава реална представа за пътя на шофиращите по него. За картите в момента водещото е какъв е пътя според класовете от републиканската пътна мрежа. Всички знаем обаче, че от първокласен път до първокласен път понякога има голяма разлика. Например участъка от Монтана до Враца от път Граница Румъния - Ферибот Видин - о.п. Видин - Димово - Ружинци - Белотинци - Монтана - Враца - Мездра - Ботевград - Горни Богров - ок.п. София - Даскалово - о.п. Дупница - о.п. Благоевград - о.п. Симитли - Кресна - Кулата - граница Гърция http://www.openstreetmap.org/?lat=43.1594&lon=23.6486&zoom=13&layers=M е коренно различен от останалата част от пътя. С въвеждането на highway=trunk ще се види разликата. Все пак има огромна разлика при карането и изпреварването по различните участъци от пътя. Така че също подкрепям предложението. Ключът lanes http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:lanes дава информация за броя на лентите обаче при рендирането в дребни мащаби няма разлика. Savov.z 11:39, 8 January 2011 (UTC)
    • Дискусията вече така и така е почната тук, но на http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Bulgaria/Road_network трябва да се впише резултата от нея. Да оставим още някакво време да се включат още хора (месец?) и след това може да я закрием с някакво резюме. Ivanatora 13:58, 11 January 2011 (UTC)
  • 'trunk' е добре да се преведе първо на български. Забелязвам, че в последно време се говори за 'скоростен път', например тук или 'Правят 7 скоростни пътища', а преди си бяха 'четирилентови'. И след като има такива в България, ще ги има и на картата. Друг е въпросът, кое какво е в БГ. Има отсечки от 'магистрали' със знак 'край на магистрала' и ограничение 90 км/ч или по-малко. Има и булеварди като 'Цариградско шосе', които са в границите на населено място и са с неизяснено ограничение на скоростта, които също могат да са 'trunk'. Димитровград-Хасково си е чист 'trunk' според мен. --Plamen 06:58, 25 January 2011 (UTC)
  • 'trunk' за мен е точно 'скоростен път' дори не бих търсил физическа преграда между посоките на движение. Масово в Румъния се ползва за 4 лентови отсечки Savov.z 20:27, 10 February 2011 (UTC).Мисля че с този текст може да се обобщи дискусията: "Скоростен път с поне две ленти във всяка посока. Ограничението на скоростта не трябва да е по-малко от стандартното (50 км/ч за населени места, 90 км/ч извън тях)." Позволих си да го въведа на страницата на тага highway=trunk и да го добавя като секция в УикиПроект_България/Road_network. Ivanatora 09:59, 23 February 2011 (UTC)