Talk:Skåne

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Non English-speaking users

I live in Malmö and I contribute to OpenStreetMap, but I can't read Swedish yet. I usually use an online translator but it would be nice if we could have more information in English. By the way, is there any standard for tagging Skånetrafiken offices? lbschenkel 21:38, 2010-09-07

Mappinghelg

Det hade varit kul att träffa likasinnade under en helg, jag har inget direkt förslag på helg, men vilken som helst passar mig med lite framförhållning. Malmö är pinsamt dåligt täckt, jämfört med Köpenhamn och numera även Lund. Som total nybörjare (nästan åtminstone) skulle det hela dessutom vara ett trevligt tillfälle att lära sig mappingtekniker av "proffsen". Vad sägs? /Grillo 23:58, 20 March 2008 (UTC)

Låter bra, jag vore väldigt intresserad av ett sådant tilltag. Pga. väder så ligger jag för närvarande ganska lågt men så fort det börjar bli varmare igen så kommer jag vara sugen på att cykla runt på Malmös bakgator och gränder. Någon av de första helgerna i april kanske? Du har gjort ett grymt imponerande jobb med Lundakartan förresten, det har varit väldigt skoj att öppna kartan på sistone :-) /Rycee 20:40, 22 March 2008 (UTC)
Tack tack :) Jag tänkte att du skulle bli sur för att jag har snott allt ditt potentiella arbete ;) Men du har ju cykelvägarna kvar att leka med. Början av april skulle funka bra för mig. Finns det nåt mer allmänt diskussionsforum främst för svenskar men kanske även för andra där man kan skriva om det här? Man kanske kan skapa en helt ny wikisida för planering? När jag mappar kör jag helst bil, så jag föredrar att ta de större vägarna, men sådant här är nog lättare att planera på plats. Man måste väl få använda sig av en karta i ett planeringsstadium, så länge man inte använder den senare för att rita in vägarna? /Grillo 21:08, 23 March 2008 (UTC)
Känner bara till mejl-listan som inte är speciellt aktiv enligt vad jag sett (är inte med i den). Man kan ju höra i IRC-kanalen. Jag ska försöka gå in där lite mer ofta... Angående användning av karta för att planera arbetet; detta tror jag är helt OK men det är nog bäst att kolla med någon som vet mer om juridiken, förhoppningsvis kan någon på IRC hjälpa med detta också. /Rycee 10:32, 24 March 2008 (UTC)
Jag kan inte tänka mig att det ens kan vara ett upphovsrättsbrott att använda sig av en karta när man är ute och rör på sig, i avsikt att hitta och att täcka alla gator, så länge man inte har den framme när man väl ritar in gatorna. Då börjar det röra sig om extrem upphovsrättsparanoia. /Grillo 11:05, 24 March 2008 (UTC)

Se gärna WikiProject Malmö! /Grillo 11:39, 3 April 2008 (BST)

Lundakartan

Lundakartan är i princip färdig. Däremot är det några gator mellan Södra Esplanaden och Stora Södergatan som inte finns med. Jag planerar att själv fixa det i morgon, men skriver det här så jag inte ska glömma det. Om någon vill göra det i kväll är de naturligtvis välkomna. Observera att färdig gäller bilvägar. Det finns fortfarande gott om cykel- och gångvägar som måste ritas in, samt naturligtvis massvis av institutioner. /Grillo 20:54, 23 March 2008 (UTC)

Fanns fortfarande en del vägar kvar i Nöbbelöv. Jag har laddat upp ett GPS-spår på dem och har foton på vägskyltar så jag kommer lägga upp dem i kartan inom kort. Funderar också på om det inte finns några vägar kvar i Gunnesbo, ser lite tomt ut. I övrigt artar sig kartan riktigt bra tycker jag! /Rycee 10:27, 24 March 2008 (UTC)
Vägarna i Gunnesbo som saknas är såvitt jag vet bara svängen runt stationen som är en bussväg med fysiska hinder för annan biltrafik. Jag orkade aldrig sticka dit och gå runt bussvägarna men det går ju lätt att cykla där. Funderar på att ta Lomma i eftermiddag på vägen hem från föräldrarna. Har även tagit de större vägarna i Höllviken, Ljunghusen och Skanör-Falsterbo nu i helgen. /Grillo 11:08, 24 March 2008 (UTC)
Ang. Gunnesbo, anledningen att det ser så tomt ut är i övrigt att mycket i mitten är parkmark, cykelvägar och servicevägar till bostäder. /Grillo 11:09, 24 March 2008 (UTC)
Jag la in det spår jag laddat upp över Nöbbelöv, men där jag glömt rita in gatorna... Såg att där var massor som inte var inritat ja, men om du nu har vägnamnen lämnar jag det till dig. /Grillo 11:14, 24 March 2008 (UTC)
Hehe, jag lyckades äntligen få bussgatan på Gunnesbo inritad. Hade gpsen på i fickan av misstag när jag åkte fyran förbi där och fick förvånansvärt bra spår för att vara både jacka och busstak ivägen för signalen... /Grillo 22:55, 14 October 2008 (UTC)

Järnvägar

Har man mycket tid kan man spåra järnvägar genom att fysiskt ta sig till alla ställen där väg och järnväg korsar varandra och utifrån detta samt med e.v. landsat försöka rita in sträckan.

Ingen som känner en lokförare?

En annan halvskånsk järnvägssträcka med persontrafik är Markarydsbanan. Den saknas fortfarande så är det någon som planerar att åka X2000 mellan Malmö/Köpenhamn och Göteborg framöver så glöm inte GPSen :)

Leojth 14:35, 27 June 2008 (UTC)

Det var faktiskt en riktigt bra idé, ska försöka göra det med Lommabanan (som syns grymt dåligt med Landsat tyvärr) och andra godssträckor i Skåne som inte finns med. Dock har jag haft problem med att få Landsat-kartorna att laddas ner till JOSM på sistone, någon som vet om det är problem med servrarna eller om problemet är på min sida? /Grillo 21:14, 30 June 2008 (UTC)

Lundarensning

Lundakartan börjar ju verkligen ta form. Alla bilgator är såvitt jag vet klara, och cykelvägar, parker osv återstår. Detta betyder ju dock inte att arbetet med bilgatorna är färdigt! Just nu används secondary och tertiary relativt godtyckligt. Det finns ju inga tydliga riktlinjer för vad som är vad inne i en ort, men rent allmänt känns det som om det inte finns någon logik alls i vad som är vad. Jag har gjort vissa ändringar i statusen, höjt upp vissa unclassified till tertiary och sänkt några secondary till tertiary. I min mening bör endast större/viktigare vägar såsom Kävlingevägen, Bangatan, Trollebergsvägen och Ringvägen (med flera så klart) vara secondary, resterande genomfartsleder bör vara tertiary. Det känns annars som om kartan blir för tungläst, och det är svårt för folk som tittar på kartan att förstå vad märkningen bygger på. Åsikter? /Grillo 06:45, 30 August 2008 (UTC)

Just min mening! Jag tycker t.ex. att Södra Esplanaden skulle kunna klassas ned till tertiary. Har haft lust att göra vissa såna ändringar, men vågar man börja mickla med sånt på eget bevåg? Skulle det vara nån väg vi är oense om skulle vi annars kunna diskutera om det här. --Erik Lundin 21:52, 14 September 2008 (UTC)

Klassificering av orter

Många orter verkar vara taggade som town fastän de bara per definition är village, t.ex. Bjärred, Dalby, och Södra Sandby. Finns det nån tanke med detta eller är det ok att ändra dem? --Erik Lundin 22:20, 14 September 2008 (UTC)

Bjärred satte jag som town, det var nog för att Lomma var town och jag inte tänkte på att Lomma är kommunhuvudort men inte Bjärred, trots att de är ungefär lika stora. Däremot bör Dalby och Södra Sandby klassas som village. Jag skulle personligen önska en ny tagg för orter mellan 3 000 och 10 000 invånare, det spannet är stort och en ort med 9 000 invånare är ju bra mycket mer betydande än en med 1 500. Till exempel tar det emot att markera Skanör-Falsterbo som village. /Grillo 12:14, 4 November 2008 (UTC)

Ny mappinghelg

Skam den som ger sig! Nu har jag pratat med lite folk i OSM-kanalen på IRC, och Perstorp verkar vara ett vettigare mål (speciellt efter att det upptäckts att Malmö har bra Yahoo-täckning). En liten kommun med 7000 invånare och bara en tätort, och nästan ingen täckning alls. Det borde man kunna komplettera under en dag om man är 5-6 stycken. /Grillo 20:00, 10 November 2008 (UTC)

Vellinge kommun

Jag tog nyss en titt på Vellinge kommun och upptäckte att hela kommunen har väldigt hög detaljrikedom (markanvändning, offentliga byggnader, gc-vägar). Har allt detta gjorts för hand eller är det möjligen så att kommunen har donerat data? /Tobias 10:28, 1 July 2009 (CET)

Det finns Yahootäckning över ett område mellan Malmö, Falsterbonäset, Smygehamn och Genarp, på ett ungefär. Utöver detta har jag och ett par till satsat lite extra på just den kommunen. För min del för att jag är uppväxt där. Tack för indirekt beröm :) /Grillo 22:28, 21 August 2009 (UTC)

Cykelvägar

Mitt första inlägg här. Jag undrar om det är någon annan i Skåne som är specifikt interesserad av att kartlägga vilka vägar som är lämpliga att cykla på - oavsett hade det varit bra med lite nybörjartips :)