User:Grin/Ismertetők az OSM használatához/Bing offset

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search

„Bing offset” – azaz miért sírnak fel a törzsszerkesztők éjjelente?

Az OSM alapvető szerkesztési módja az, hogy az ember fog egy – de inkább több – GPS-t, fényképezőgépet és kivonul a világba; besétálja, biciklizi, autózza vagy lovagolja a területet, esetleg jegyzetel, fényképez; hazaérve pedig a GPS által rajzolt útvonal és az egyéb rögzített infók alapján megrajzolja a térképet.

Másodlagos felhasználási módként azonban (jogszerűen) használható a Bing műholdképe, melyet a Microsoft®™ ajánlott fel az OSM számára, és ami igen jó felbontású képeket is tartalmaz. Sok helyre az ember nem jut el, mert vagy messze van, vagy zárt a terület, vagy fizikailag megközelíthetetlen; ezen esetekben hasznos a műholdkép alapján rajzolni.

A problémák

A személyes jelenlét hiányából adódik pár súlyos probléma:

  • A műholdról gyakran nem látható egy út típusa: főút vagy mellékút, traktornyom vagy gyalogút, esetleg patak vagy árok. Rajzoláskor kellő körültekintéssel kell eljárni, és ha nem vagy benne biztos hogy mit látsz akkor legjobb azt „ismeretlen útnak” (highway=road) jelölni.
  • A műholdról nem látszanak a táblák: nem tudod hogy az utca egyirányú, hogy merre nem szabad behajtani, lefordulni vagy hol vannak korlátozások. Nem látszanak a privát területek sem. És persze a belterületi utcák nevei. Ezeket bizony csak felméréssel (vagy jogtiszta forrást találva) lehet teljesen felmérni. A jelöletlen út is jobb mint a semmilyen, de a navigáció során igen csúf szavakat mormol az akit a GPS be akar küldeni egy behajtani tiloson.
  • A műhold fent van, így amit valami felülről takar (tipikusan fák) az nem látszik.

Azonban a legfőbb probléma nem ez.

A legfőbb probléma

bing gumikép

A műholdas kép szinte használhatatlan akkor ha nincs megfelelő módon pozicionálva, vagyis hogy amit a kép ábrázol az azon a koordinátán legyen ahova a GPS is mutat amikor az objektum előtt vagy rajta állsz. Ez egy nehéz feladat: gondolj csak arra, hogy a műhold nem mindig egyenesen néz, hogy a magas hegyek közelebb vannak a műholdhoz és így a kép torzul, stb.

A Bing esetében is vannak pozicionálási problémák. Ezt a szerkesztőprogramok is tudják és szinte mindegyik felkínálja a lehetőséget hogy a Bing képet eltoljuk egy adott értékkel.

Az egyik az „abszolút offset” (általában ezt nevezzük offsetnek, vagyis eltolásnak, elcsúszásnak) amikor az egész kép el van csúszva vízszintes és függőleges irányban akár 20-50 méterrel. Ezt csak úgy lehet korrigálni ha van egy ismert referenciánk, általában egy – vagy méginkább több – GPS-szel kimért pozíció aminél feltételezheted hogy a pontossága jó, és ezen a pozíción valami olyan objektum van ami a műholdon is beazonosítható. Ilyenek lehetnek a nagy magányos fák, körforgalmak, nagyobb távvezeték-oszlopok vagy például egy tópart körvonala. Ha ehhez hozzáigazítod a képet akkor vélhetően az 5-20 Km-es körzetében nem lesznek nagyobb elcsúszások.

Nagyobb probléma a relatív offset (amit mi gumiképnek nevezünk egyéb olyan kifejezések mellett melyet nem írnék ide), vagyis amikor akár pár száz méteren belül változik az offset, vagy torz illesztés miatt folyamatosan csúszik a kép a valósághoz képest. Ezzel sajnos nincs mit kezdeni, ha ilyet tapasztalsz (vagyis hogy a kép beállíthatatlan a GPS-es referenciapontokhoz) akkor marad a GPS.

Miért nem jó ha eltolás nélkül rajzolom, meg mindenki más is?

Jó ötletnek tűnik elsőre hogy mindenki használja eltolás nélkül és akkor minden jó lesz (kb. annyira mint kaktuszbozótba ugrani, ami eleinte jónak tűnhet). Azonban ezzel három gond van:

  1. A térkép nem a valóságot fogja ábrázolni, márpedig ez a dolga.
  2. Mivel a műholdkép frissítésekor az offset teljesen megváltozik így nincs olyan hogy „állandó” offset: sosem fog egyezni semmivel.
  3. A GPS egy közös referencia: bárki bármikor bármivel nézi, ugyanazon pontnak (jó közelítéssel) ugyanaz a koordinátája. Az offset nem közös: az egyik ember GPS-e nem fog egyezni a másik ember műholdképes eltolásával. Az eltolt rajzolás sosem fog illeszkedni mások felméréseivel és ebből mindenféle baj származik.

Mi történik ha valaki eltolással vett fel egy egész települést?

Akkor baj van, mivel ahogy egyre több GPS felmérés készül egyre több lesz az ütközés a „valódi” (GPS) és a képzeletbeli (offset) részek között, a találkozási pontokon nem létező utakkal vagy éppen átvágásokkal.

Ha egy teljes település minden objektuma el van tolva akkor aránylag egyszerű a dolog: JOSM alatt meg kell fogni az egészet és eltolni a gondosan ellenőrzött, lehetőleg több időpontban és irányból mért referenciák alapján.

Ha azonban a fele ilyen a fele meg olyan akkor marad a kézi masszírozás: ha több a hibás akkor mindent eltolni és ami jó volt kézzel vissza, ha kevesebb akkor pedig kézi korrekció.

Tanulság

Az eltolás nélküli műholdról csak akkor rajzolj ha sehol a közelben nincs referencia. A 20 Km-re levő picit pontatlan offset is jobb, mint a semmilyen. Ha tudsz GPS referenciát szerezni vagy készíteni, kezdd azzal, és utána rajzolhatsz műholdról.