User talk:Rycee

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Tjena, vi träffades ju på wikiträffen. LA2 har gjort mig totalfrälst nu så jag ska förmodligen köpa en gps så fort jag har möjlighet. Har pillat in lite vägar efter vad han och jag gått med hans gps nu på morgonen, och kommer förmodligen börja kartlägga utkanterna som är lite för långt för dig att cykla. Kul att du gjort så mycket som du gjort i Lund, för sist jag tittade här var i princip bara Bangatan inlagd... Kommer förmodligen när jag har möjlighet att kartlägga hela Falsterbonäset också eftersom mina föräldrar bor där. Ville bara att du skulle veta att det finns minst en till potentiell entusiast här nere. MVH Grillo 13:07, 6 March 2008 (UTC)

Ja, det hade varit kul. Nu är det så att jag kom på att jag fyllt år... Fick en massa pengar så jag funderar på att köpa en GPS för dem. Är denna nåt att ha? Läste "500 punkter" och om de menar maximala punkter att logga innan man måste tömma minnet är det ju kasst, men det är möjligt att jag missuppfattat. Vill helst inte lägga över 1500 kronor. Vad använder du för någon och vad la du för din? /Grillo 02:12, 9 March 2008 (UTC)
Är lite tveksam till Magellan Triton 200 (och 300), främst för att det verkar som dessa modeller inte har möjlighet för anslutning till dator. På Dustin finns det datakabel bara för Triton 400 och över, kabeln är förstås något man måste köpa separat och kostar fullständigt sanslösa 565kr. De 500 punkterna som nämns är såvitt jag förstått "waypoints" och inte "track points" (spårpunkter). Skillnaden är att till en waypoint kan man lägga extra information, exempelvis ett namn, en typ (geocache, stad, bibliotek, ...), ibland t.o.m ljud och bild medan en spårpunkts enda syfte är att tillhandahålla en position för ett lagrat spår. Jag har inte hittat information angående antal spårpunkter som kan lagras i Triton 200 men såg att den har 10MB minne vilket borde innebära ett hyfsat antal spårpunkter.
Som jämförelse kan jag nämna att min gamla Garmin Legend (svart-vit skärm, riktigt gammal alltså) klarar 1000 waypoints och sisådär 10000 spårpunkter. Kommer inte ihåg exakt vad jag gav för den men tror det var kring 3000:- från en webshop i Portugal under 2004 eller 2005. Tror jag sparade ungefär 1000:- på att beställa den från Portugal :-)
I alla fall, jag skulle nog rekommendera emot GPS:en du länkade. Jag tror att en datalogger i stil med Globalsat DG-100 ger bäst värde för pengarna, men då förlorar man skärmen. Om du har tålamod så tänkte jag inhandla en Locosys GT-31 så fort den finns tillgänglig (borde bli i April), i.o.m det kommer jag ju ha begränsad nytta av min nuvarande GPS så du får då gärna låna den på obegränsad tid. Den börjar bli till åren kommen så den klarar inte av att hålla låsningen mot satelliterna lika bra som moderna mottagare men om man är snäll mot den så är den snäll tillbaka. Blastur använder förresten en DG-100 för att kartlägga Lund så fråga gärna honom ifall du vill veta mer om denna mottagare. /Rycee 09:31, 9 March 2008 (UTC)
Det känns nog faktiskt bättre att skaffa en egen. Tack för att du kollade upp det där med sladden, det är ju helt sjuka pengar för nåt så enkelt. Jag tror jag satsar på den där utan skärm, den var billig och vill jag ha en navigator någon gång kan man ju alltid "köpa" (ehrm...) nåt navigatorprogram till datorn och ta med sin bärbara dator i bilen, det känner jag minst en som brukar göra och det funkar bra. Om det finns en annan användare som använder DG-100 litar jag på att den är bra, så jag tror att jag köper den. Det är inget extra man måste köpa väl? Jag ser att datakabel ingår. Om inte beställer jag nog den i morgon eller i kväll. /Grillo 14:26, 9 March 2008 (UTC)
Tror DG-100:an är ett bra köp, jag har själv varit lite sugen på den men behöver en som jag också kan använda som cykeldator. Pratade med Blastur på IRC och han nämnde att Kjell & Company har denna GPS relativt billigt, i paritet med Dustins pris inkl. frakt. Verkar dock som de just nu har slut i butiken här i stan -- kanske är många som tänkt börja med OSM :-) /Rycee 20:46, 9 March 2008 (UTC)
Hehe, ja så kanske det är. Jag tar nog och beställer den från Dustin då, de hade den på lager och jag kan vänta ett par dagar. Vilken IRC-kanal är det som gäller? /Grillo 22:16, 9 March 2008 (UTC)
Kika på WikiProject Sweden#Get together för info angående IRC-kanalen. Visserligen inte så mycket info där, servern är irc.oftc.net och kanalen heter #OSM.se :-) /Rycee 06:21, 11 March 2008 (UTC)

Vägnummer

Hejsan, var får du vägnummer som inte syns på vägarna ifrån? Minns du dem bara sedan tidigare eller finns de angivna i någon fri källa, såsom SCB? Vägverket är väl inte public domain? Tänker främst på vägarna med nummer kring 900 runt Revingeby, där jag mappade resten av byn idag. MVH Grillo 23:28, 28 March 2008 (UTC)

OpenStreetMap-licens

Hej!

Ser att du har bidragit en hel del! Som du kanske vet har OpenStreetMap en licens som inte riktigt passar till en databas av den typ som vi bygger. OpenStreetMap är därför i processen att ändra sin licens till en mer passande (mer specifikt ändrar dom från Creative Commons Attribution Share-Alike 2.0 (CC-BY-SA 2.0) till Open Database License (OdbL) 1.0).

Data från användare som inte accepterat den nya licensen kommer raderas. För att välja om du vill acceptera eller inte är det bara att logga in och välja på http://openstreetmap.org/user/terms

Mer information finns på http://www.osmfoundation.org/wiki/License/We_Are_Changing_The_License

Säg gärna till om du har frågor eller funderingar!

Allt gott, Ojan 00:15, 5 January 2012 (UTC)