Hungary/GPS nyomvonalak

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

GPS nyomvonalak készítése és felhasználása

Rögzítés

Fontos: Bizonyosodj meg róla, hogy a GPS egységeden az „Úthoz illesztés (Snap to road)” vagy „Úthoz láncolás (Lock on road)” opció ki van kapcsolva, különben a GPS egységbe betöltött térkép közvetlen másolatát fogod rögzíteni, ami a szerzői jogvédelem megsértése.
 • Kapcsold ki a GPS-ben az úthoz illesztést!
 • Állítsd a GPS pontok tárolási sebességét a legnagyobbra (pl. 1 másodperc vagy ha lehet akkor 0 másodperc [=folyamatos])!
 • Ha tudja a készülék, állítsd a mentést GPX formátumra, így később nem kell konvertálnod!
 • A GPS bekapcsolása után mozogj néhány percet, amíg pontossá válik a pozíciód!
 • Indítsd el a GPS nyomvonal felvételét!
 • Vedd fel az útvonalat, autóval, biciklivel, gyalog, vonattal, hajóval vagy bármivel!
 • Nagyobb területeket körbejárva fogsz tudni ábrázolni!

Ha Androidos telefonod van az OsmAnd GPS trackek rögzítésére is alkalmas: Nyomd meg a kis műhold ikont a bal felső sarokban az iránytű mellett, ezen belül pedig az Alvó mód bekapcsolása (sleep mode) (nagyon fontos, hogy a képernyő kikapcsolásakor is rögzítsen) majd pedig a GPX nyomvonal mentése gombokat. Az OsmAnd előnye hogy ha a menüben bekapcsolod akkor mindig mindent kiment és nem kell vele foglalkozni miközben navigálsz vele, akár havonta egyszer le lehet őket gyűjteni és felküldeni vagy feldolgozni; képes a nyomvonalba megjegyzéseket, képeket, hangfelvételt vagy akár videót is beilleszteni (ezeket csak egy adott ponthoz rendelve, nem folyamatosan frissítve).

De rözítéshez sokkal egyszerűbb programokat is használhatsz, próbáld ki az OSM Tracker vagy a GPSlogger nevűt.

Feldolgozás

Az OpenStreetMapnek GPX formátumra van szüksége. Ha a készüléked ilyet nem tud menteni, akkor át kell alakítani. Ehhez próbáld ki a GpsPrune nevű programot. Ezzel a nyomvonal elejét vagy végét is könnyen eltávolíthatod, ha olyan pozíciókba vezet, amelyet nem szeretnél megosztani vagy levághatod a haszontalannak tűnő részeket.

GpsPrune

 1. A FájlFájl megnyitás menüben nyisd meg a nyomvonalat
 2. Kapcsold be a NézetTérkép megjelenítését
 3. Kattints az első pontra amit el szeretnél dobni, majd: TartományTartomány kezdetének beállítása
 4. Hasonlóan végezd a Tartomány végének beállítását is
 5. TartományTartomány törlése
 6. A nyomvonalat érdemes egyszerűsíteni:
  • NyomvonalNyomvonal tömörítése
  • Itt a Dougles-Peucker algoritmussal szép eredmény érhető el (a gyakorlatban a „20 000”-es sűrítés jó kompromisszum a pontosság és a méret között)
  • A felesleges pontok eltávolításához még a NyomvonalJelölt pontok törlése menüt is ki kell választani
 7. FájlExportálás GPX-be

Feltöltés

A GPS nyomvonalaid beküldéséhez regisztrálni kell az OpenStreetMap.org oldalon, hogy személyesen járulhass hozzá az adatok adott licenc alatti felhasználáshoz.

 1. Jelentkezz be az OSM főoldalán
 2. Kattints a Nyomvonalak-ra jobb oldali menüben.
 3. Kattints a Nyomvonal feltöltésé-re.
 4. Válaszd ki a GPX fájlt, amit fel szeretnél tölteni.
 5. Nevezd el a fájlt (például: Budapest, Margit sziget gyalogutak)
 6. Adj neki címkéket, amik a megtalálásához használhatók, például „Budapest, Városliget” (vesszővel elválasztva)
 7. Az adatok nyilvánosságára vonatkozóan több opció közül választhatsz, az „Azonosítható” tartja meg a legtöbb adatot, így ez a javasolt beállítás, de ezzel mind a koordináta mind az idő a nevedhez köthető. (Az egyre szigorúbb személyes adat beállítások egyre kevesebb adatot osztanak meg rólad de ezzel egyszerre egyre nehezebben követhetővé válik a felküldött nyomvonal, mert elvész belőle az időbélyeg ami a nyomvonal irányát adja meg, vagy kereshetetlenné válik az hogy ki küldte fel és nem tudnak a térképészek kérdezni.)
 8. Kattints az „Feltöltés”-re.

A feltöltött nyomvonalakból nem lesz automatikusan út. A kacskaringós GPS vonal felett utat rajzolhatnak azok, akiknek a szerkesztéshez is van kedve. A nyomvonal mentén további érdekes adatok, látnivalók, piknikező helyek, út típusa, turistajelzések és még sokminden rögzíthető, amit mind fel lehet rajzolni az OSM-re. Lásd a Kezdők kézikönyvét.

Címkézés

A nyomvonal feltöltésekor lehetőség van címkék megadására. A címkék segítségével a nyomvonalak gyorsan kereshetőek, ezért különös jelentőséggel bír, hogy egységes címkézési modellt használjunk. A címkék utólag a GPX tulajdonosa által szerkeszthetőek, így lehetőség van pontosításra is!

Példa: https://www.openstreetmap.org/traces/tag/Hungary. A megjelenő lista mellett egy címke összesítő is segíti a gyors navigálást. Egy-egy nyomvonal megtekintésekor pedig kattintható az összes címkéje, amivel hasonló nyomvonalak kereshetőek.

A címkék nagybetű érzékenyek, ezért abban sem lehet eltérés!

A vesszővel elválasztott címkék között szerepeljen:

Címke Példa Leírás Prioritás
Ország Hungary Magyarországi nyomvonalak esetén fontos
Település neve Budapest Település neve nagy kezdőbetűvel. Kisebb egységek (pl városrész) esetén is nevezd meg a közigazgatási központot azonosító valódi települést! fontos
Városrész XIV. kerület, Városliget Városrész neve nagy kezdőbetűvel. Ha több egyre kisebb egységet megnevezel, mind külön címke legyen. Kerületeket római számmal, ponttal és a "kerület" szóval nevezzük (a "nem rövidítünk" alapelv miatt könnyebben megjegyezhető). fontos
Hely neve Dagály strand Ha valamilyen névvel rendelkező területen készült a nyomvonal vagy nagy része (több is lehet). hasznos
Eseményazonosító TODO! Térképező party hivatkozás TODO: formátum? fontos
Közlekedési mód car Angol kisbetűs szóval: "car" (autó), "bike" (bicikli) "foot" (gyalog) (FIXME: walk??? (bus, train, ferry) hasznos
Turistautak hiking Ha a track jelzett turistaúton (is) vezet "hiking" (FIXME: 'turistaút', túra'??) hasznos

Egyéb címkék

 • photomapping - Fényképekkel kiegészített felmérés (a geoteggelt képek URLjét is megadhatod a leírásban)
 • wp - GPX útpontokat (WayPoint) tartalmazó nyomvonal.