Hu:Beginners Guide 1.1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

GPS

Ez a legáltalánosabb módja az adatgyűjtésnek.

FONTOS: Bizonyosodj meg róla, hogy a GPS egységeden a 'Úthoz illesztés (Snap to road)' vagy 'Úthoz láncolás (Lock on road)' opció KI van kapcsolva, különben a GPS egységbe betöltött térkép közvetlen másolatát fogod rögzíteni, ami a szerzői jogvédelem megsértése.

Amikor adatokat gyűjtesz a GPS-eddel, további adatokat kell rögzítened ahhoz, hogy részleteket adhass a térképhez: utcaneveket, boltokat és bármi mást, amit fel szeretnél térképezni.

GPS nyomvonalakat akkor is érdemes rögzíteni, ha nincs szükséged a szerkesztéshez a vonalra. Ugyanis ha egy úton elegendő nyomvonalat töltenek fel a szerkesztők, jól használható a műholdképek pontos igazításához.

GPS nyomvonal felvétele

 • Kapcsold ki a GPS-ben az úthoz illesztést
 • Állítsd a GPS pontok tárolási gyakoriságát a legnagyobbra (pl. 1 másodperc)
 • Ha tudja a készülék, állítsd a mentést GPX formátumra, így később nem kell konvertálnod
 • A GPS bekapcsolása után várj néhány percet, amíg pontosabbá válik a pozíciód
 • Indítsd el a GPS nyomvonal felvételét
 • Vedd fel az útvonalat, autóval, biciklivel, gyalog, vonattal, hajóval vagy bármivel
 • Egész úton törekedj arra, hogy a GPS jól lássa az eget: nem is gondolnád, mennyire rontja a pontosságot bármilyen takarás. Pontosabb vonalból te is könnyebben tudsz majd dolgozni.
 • Nagyobb területet feltérképezni úgy tudsz, ha körbejárod

Részletek rögzítése

Tangogps-Screenshot-2.png

Útvonal pontokat is felvehetsz, ha támogatja a készüléked, de erre használhatsz

 • fényképezőgépet (földrajzi koordináták rögzítésével)
 • diktafont
 • vagy jegyzeteket is.

Sok program tud számozott "útvonal pontot (waypoint)", ezeknek írd fel a számát és hogy mi volt ott.

Fényképezővel szokás, hogy más irányba fordítod el a készüléket attól függően, hogy a haladási irányba, attól jobbra, balra vagy hátra van a fényképezett objektum. Gyalogos felmérésnél a négy égtáj is lehet a gép négy tartása. De jól jegyezd meg és tartsd be a szabályaidat. Indulásnál fényképezd le a GPS óráját a szinkronizáláshoz (ha 2 külön készülékről van szó). Manapság sok mobiltelefonban van beépített GPS és az ki- vagy bekapcsolható.

Lásd még: GPS nyomvonal rögzítése és beküldése

Információk angolul: GPS nyomvonalak rögzítéséről(en), térképezés fotózással(en).

Készülék tippek

A felsoroltakon kívül sok másik programot is találhatsz GPS nyomvonal rögzítésére. Kezdésnek megpróbálhatod azokat, amelyek mi is sikerrel használtunk már.

Android

Telepítsd Google Play-en keresztül az OsmAnd és az OSMTracker programokat.

Az OsmAnd egy teljes térképes alkalmazás, amellyel navigálni, helyeket keresni lehet. A Beállítások -> Offline adatok -> Letöltés alatt telepítsd a "Hungary Europe" térképet. Nyomvonal rögzítéséhez nyomd meg a kis műhold ikont a bal felső sarokban. Ha ismételten megnyomod, leállíthatod a rögzítést. Fontos, hogy ekkora a nyomvonal még nem tárolódik a telefon memóriájára, így nem tudod áttölteni. A mentésre akkor kérdez rá a program, ha újfent megnyomod a GPS ikont.

Az OsmTracker főként nyomvonalak és kapcsolódó információk (pozíció információval ellátott fotók, jegyzetek stb.) készítésére alkalmas célprogram.

GPS rögzítők

Ha be tudsz szerezni egy GPS nyomvonal rögzítő céleszközt, azzal nagyon egyszerűen készíthetsz nyomvonalakat és az akkumulátor üzemideje miatt sem kell aggódnod, hisz ezek 20-30 órát is üzemelnek. Beállítás után a használatukkal sincs sok tennivaló, tekintve, hogy összesen 1-2 gomb található rajtuk.

A magyar közösségben bevált például a Holux M1000-C (vigyázz, csak a "-C" jelű képes rögzítésre!) így annak beállításában is könnyen találhatsz segítőkész embereket. Linuxról vagy Windowsról is könnyen beállítható, a terepen pedig mindössze be kell kapcsolni, nincs is más gombja.


Előző | Következő