Hu:Beginners Guide 1.4.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Címkék hozzáadása

Az OSM térképi elemek egyes tulajdonságait címkézéssel adjuk meg. A hivatalosan elérhető címkék hosszú listáját a Térképi elemek oldal tartalmazza. Ezeken felül is van még sok jelölés, amelyek leírása szintén ebben a Wikiben található - sajnos sokszor csak angol nyelven, de igyekszünk a leggyakoribb jelölések leírását magyarra is lefordítani.

Objektumok típusai

OpenStreetMap címkézési rendszere 3 adattípust különböztet meg:

  • Pont: Csak egy pont, egy bizonyos pontot jelöl a térképen. Például:
  • Lineáris: egy vonal egy bizonyos lineáris elemet jelöl a térképen. Például:
  • Terület: egy zárt vonal egy bizonyos területet jelöl a térképen. Például:

A leggyakoribb címkék megadásához a szerkesztőprogramok egyszerű kattintgatós lehetőséget biztosítanak (lásd korábban a szerkesztők leírásában). A lehetőségek nagy száma miatt azonban sűrűn szükség lesz további címkék névvel és értékkel való begépelésére, ahogy itt a Wikiben is szerepelnek.

Általában az egyes objektumok legalapvetőbb definiálásához már egyetlen címke megadása is elegendő és az objektum már így is megjelenik a térképen. Például egy úthoz a "highway", egy bolthoz a "shop" vagy egy épülethez a "building" címke megadása már megjeleníthető eredményt ad, de a pontosításhoz érdemes további tulajdonságok megadása is (pl. név). Az egyes címkék leírásában általában szerepelnek ezek mint hasznos kombinációk, illetve a szerkesztőprogramokban is beviteli mezőként jelennek meg.

Felhasználható címkéket és értékeket általában itt a Wikiben érdemes keresni az adott témakörben kutakodva. Van egy taginfo nevű szoftver is, amivel a térképen már használt címkék és értékeik listázhatók ki. Ezzel olyan értékeket is felfedezhetsz, amit még senki sem dokumentált, de a térképen használjuk. (Van csak Magyarországi adatokat tartalmazó taginfo is.)


  • K: Hozzáadtam a highway=Unclassified címkét, de még nem jelent meg.
  • V: A megjelenítők betűnagyság-érzékenyek, highway=unclassified-nek kell lennie. Az összes címke kisbetűs, kivéve a neveket.

  • K: Címkéket adtam a pontokhoz, de még nem jelent meg az út.
  • V: A vonalra vonatkozó címkéket úgy kell hozzáadnod, hogy azok az egész vonalra érvényesek legyenek, magára a vonalra, nem a pontokra, amikből áll. Pontok címkézése érdekes helyek jelölésére szolgál, mint például egy benzinkút.

Előző | Következő